«Πυρά» κατά Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξαπολύει ο Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πυρά» κατά Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξαπολύει ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με δριμύτητα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την οποία ζητείται η άμεση αποφυλάκιση του κούρδου πολιτικού ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Είναι μία απολύτως πολιτική απόφαση...Να ζητείται η απελευθέρωση εκείνου που είναι υπεύθυνος για τον θάνατο 39 συμπολιτών μας συνιστά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, είναι υποκρισία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφερόταν στις βίαιες διαδηλώσεις με δεκάδες νεκρούς το 2014 στην νοτιοανατολική Τουρκία, την ευθύνη για τις οποίες η Αγκυρα επιρρίπτει την ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, η οποία το αρνείται.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Τουρκία για την κράτηση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς από το 2016 απαιτώντας την «άμεση απελευθέρωσή του» και κατηγορώντας την Αγκυρα ότι υπηρετεί «τον ανομολόγητο στόχο τoυ στραγγαλισμού του πλουραλισμού».

Συμπροεδρεύων του HDP και ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν, ο Ντεμιρτάς κατηγορείται από την Αγκυρα για «τρομοκρατία» και απειλείται με κάθειρξη μέχρι 142 ετών.

Για τον τούρκο πρόεδρο, η απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου έχει «εξαιρετικό χαρακτήρα» από την στιγμή που ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς δεν έχει εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα, που θεωρείται προϋπόθεση για την κατάθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ομως, για το ΕΔΔΑ, η απόφαση θεωρείται απόρροια της πρώτης δικαστικής διαδικασίας, όταν το Δικαστήριο είχε κρίνει το 2018 την υπόθεση του Ντεμιρτάς και είχε ζητήσει, ματαίως, την αποφυλάκισή του.

«Το ΕΔΔΑ πρέπει να γνωρίζει ότι υποστηρίζει έναν άνθρωπο με σχέσεις με το PKK», δήλωσε ο Ερντογάν. «Αυτός ο άνθρωπος είναι ένοχος στα μάτια του έθνους μας όχι εξαιτίας των πολιτικών του ομιλιών, αλλά διότι δεν μπόρεσε να πάρει αποστάσεις από την τρομοκρατία», πρόσθεσε.

Το τουρκικό καθεστώς κατηγορεί το HDP ότι είναι η «πολιτική βιτρίνα» του PKK, κατηγορία που απορρίπτει το φιλοκουρδικό κόμμα, που καταγγέλλει ότι είναι θύμα καταστολής εξαιτίας της κατηγορηματικά αντίθετης του στάσης απέναντι στον Ερντογάν.

«Η απόφαση αυτή δεν με χαροποιεί. Διότι δεν είμαι ο μόνος που πληρώνω το τίμημα της καταπάτησης του δικαίου και της δημοκρατίας. Τα 83 εκατομμύρια των συμπολιτών μας πληρώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο», έγραψε στο Twitter ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Τον λογαριασμό του διαχειρίζονται οι δικηγόροι του.

Η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης μεγάλης κλίμακας που απέκλεισε προσωρινά κάθε πρόσβαση, αμέσως μετά την δημοσίευση της απόφασης.

«Αυτήν την στιγμή, δεν έχει διαπιστωθεί απώλεια δεδομένων», διευκρίνισε η υπηρεσία Τύπου του Δικαστηρίου.

Η κυβερνοεπίθεση, η προέλευση της οποίας δεν έχει επισήμως εξακριβωθεί και διήρκεσε πολλές ώρες, διαπιστώθηκε μετά την δημοσίευση της καταδικαστικής για την Τουρκία απόφασης για την κράτηση από τον Νοέμβριο 2016 στις τουρκικές φυλακές του κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με έδρα το Στρασβούργο, που κάνει λόγο για «κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακας...η οποία κατέστησε προσωρινά μη προσβάσιμη την ιστοσελίδα του» και για «πολύ σοβαρό περιστατικό».

Η επίθεση διήρκεσε μέχρι σήμερα το πρωί και η πρόσβαση στην ιστοσελίδα έχει αποκατασθεί.

Είναι η δεύτερη φορά που το ΕΔΔΑ γίνεται στόχος κυβερνοεπίθεσης», αλλά αυτή είναι «μεγάλης κλίμακας», εξήγησε η υπηρεσία Τύπου.

«Θα εξετάσουμε την συνέχεια που θα δοθεί στην υπόθεση αυτή», σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider