Ελλάδα
31-10-2020 | 14:01

Καθηγητής Φαρμακολογίας: Μέχρι τις αρχές του 2022 θα ζούμε ευκαιριακά με μάσκα

Μοιράσου το
Καθηγητής Φαρμακολογίας: Μέχρι τις αρχές του 2022 θα ζούμε ευκαιριακά με μάσκα

Μέχρι τις αρχές του 2022 θα ζούμε ευκαιριακά με μάσκα, η χρήση της οποίας θα ελαττώνεται σιγά-σιγά, όσο θα εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και συνεργαζόμενος καθηγητής Έρευνας στο Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Τα εμβόλια

Τα τρία εμβόλια που προκρίνονται θα μας δώσουν τις πρώτες δυνατότητες εμβολιασμού μέσα στην Άνοιξη, καταρχάς πολύ συγκεκριμένων πληθυσμών (επαγγελματίες υγείας, επαγγελματίες ασφάλειας, ηλικιωμένοι, ευπαθείς) αναφέρει ο καθηγητής. Και επισημαίνει ότι «προς το τέλος του 2021 αρχές του 2022, τα εμβόλια θα μας δώσουν τη δυνατότητα εμβολιασμού που στοχεύει έως το καλοκαίρι του 2022 σε 4 δισεκατομμύρια κόσμου σε όλο τον πλανήτη».

Ο ερευνητής εξηγεί μεταξύ άλλων γιατί είναι απολύτως ασφαλείς οι fast track διαδικασίες για την ανάπτυξη εμβολίων στην παρούσα φάση, αλλά και πώς η χρονική διάρκεια της ανοσίας συνδέεται με την βαρύτητα της νόσησης.

Όσον αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα που αποτελούν για πολλούς τη φαρμακευτική ελπίδα απέναντι στον ιό, ευελπιστεί ότι θα βρίσκονται σε κλινική χρήση αρχές του 21, κατά πάσα πιθανότητα πριν τα εμβόλια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.