Θα υπάρξει τουρισμός φέτος;

Γιώργος Καρανάσιος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θα υπάρξει τουρισμός φέτος;
Σκέψεις και ερωτηματικά από τον Γιώργο Καρανάσιο, CEO του 18-24 Travel.

Η περίοδος που βιώνουμε είναι δύσκολη για όλους. Όχι μόνο για αυτά που μέχρι τώρα έχουμε ζήσει, αλλά και γιατί δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί ειδικά στον τουριστικό κλάδο το επόμενο διάστημα.

Σίγουρα θα περάσουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το καλοκαίρι του '20, που ίσως επεκταθεί και στο καλοκαίρι του '21. Ακόμη κι αν πάμε σε σταδιακή άρση της καραντίνας, αυτό δε σημαίνει πως θα έχουμε ένα έστω «υπαρκτό» τουριστικά καλοκαίρι.

• Θα λήξει η καραντίνα το Μάιο, τον Ιούνιο ή αργότερα;
• Πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό;
• Θα ανοίξουν τα σύνορα; Κι αν ναι από ποιες χώρες;
• Οι εταιρείες charter θα επιβιώσουν; Ήδη όλοι οι μεγάλοι tour operators δεν υπολογίζουν καν την φετινή χρονιά. Μέριμνα τους είναι πρώτα να γλιτώσουν τη χρεοκοπία κι έπειτα να δουν τι θα γίνει το '21.
• Ακόμη κι αν αρχίσουν να πετούν αεροπλάνα, σε πόσο καιρό θα επανέλθουν στα κανονικά δρομολόγια (από όσες εταιρείες δεν χρεοκοπήσουν);
• Θα επιτραπεί η πληρότητα στο maximum ή θα υπάρχουν περιορισμοί στην πληρότητα των μέσων μεταφοράς (αεροπλάνα, πλοία, λεωφορεία) με συνέπεια την αύξηση του κόστους μεταφοράς, άρα και των εισιτηρίων;

Είναι κατανοητό, πως αν κάποια στιγμή γίνει προσπάθεια να επαναλειτουργήσει ο τουριστικός τομέας φέτος, η ξένη αγορά θα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και φυσικά Κίνα, είναι αγορές που δεν θα τις δούμε στην Ελλάδα.

Αν κι εφόσον υπάρξει έστω μια στοιχειώδης κίνηση, αυτή θα μπορούσε να προέλθει μόνο από την Ελλάδα. Κι αυτό υπό προϋποθέσεις και με πολλά ερωτηματικά!

• Πότε θα γίνουν οι Πανελλήνιες; Οι εξετάσεις επηρεάζουν πάρα πολύ τόσο τον οικογενειακό προγραμματισμό, όσο και το πότε εν τέλει θα προγραμματίσουν τυχόν διακοπές οι απόφοιτοι.
• Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, θα ακολουθήσουν τον καλοκαιρινό σχεδιασμό των δρομολογίων ή για λόγους κόστους, θα μείνουν με τα χειμερινά δρομολόγια;
• Πόσο θα αυξηθεί το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα; Ο κόσμος που θα χάσει τη δουλειά του θα έχει προτεραιότητα την επιβίωση κι όχι τις διακοπές.

Είναι σαφές πως άμεση απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούμε να έχουμε. Αυτό που επιβάλλεται να έχουμε είναι σχέδιο, εναλλακτικές και φυσικά γρήγορα αντανακλαστικά.

Είναι σίγουρο πως πάρα πολλά καταλύματα στην Ελλάδα δεν θα ανοίξουν καν φέτος το καλοκαίρι. Αν όμως, είναι στην κατηγορία αυτών που θα παλέψουν, αυτό θα γίνει με τελείως διαφορετικούς όρους και προοπτικές.

Ξέρουμε όλοι, πως θα είναι ζήτημα επιβίωσης και φυσικά η προσπάθεια σε πολλές περιπτώσεις δεν θα είναι να βγει έστω και μικρό κέρδος, αλλά να περιοριστεί η ζημιά. Ο ανταγωνισμός στις τιμές, εάν κι εφόσον υπάρξει καλοκαίρι, θα είναι τεράστιος. Και δεν μπορεί καμία επιχείρηση να πάει με τη λογική πόσα χρειαζόμαστε για την επιχείρηση και τις ανάγκες μας. Ο μπούσουλας θα πρέπει να είναι το τι μπορεί να δώσει ο κόσμος. Και φυσικά ούτε με τη λογική βλέποντας και κάνοντας. Θα πρέπει να κυριαρχήσει το «των φρονίμων τα παιδιά...».

Σε πολλές δε περιπτώσεις, στόχος δεν θα πρέπει καν να είναι το κέρδος αλλά το να μετριαστεί η ζημιά. Και φυσικά να εξασφαλιστεί η μελλοντική βιωσιμότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider