Ταστάνης (ΟΑΣΑ): Έρχονται νέα λεωφορεία στην Αθήνα

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Ταστάνης (ΟΑΣΑ): Έρχονται νέα λεωφορεία στην Αθήνα
Για τις αλλαγές στην καθημερινότητα του επιβατικού κοινού μιλά στο insider.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, Αναστάσιος Ταστάνης, προαναγγέλλοντας την έλευση νέων λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας.

Νέα λεωφορεία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας, πιθανότατα και μέσα στο καλοκαίρι καθώς εκσυγχρονίζεται ο στόλος των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, με τον ΟΑΣΑ να κάνει μια «ανανέωση-τομή» του στόλου του, κάτι το οποίο είχε να συμβεί εδώ και 15 χρόνια. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, Αναστάσιος Ταστάνης, στο πλαίσιο του συνεδρίου Ecomobility 2019, μίλησε στο insider.gr για τις αλλαγές στην καθημερινότητα του επιβατικού κοινού.

Όπως αναφέρει «με μια διαδικασία που αφορά όντως στον εκσυγχρονισμό του στόλου των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, νέας τεχνολογίας λεωφορεία. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 92 νέων λεωφορείων εκ των οποίων τα 12 είναι ηλεκτροκίνητα. Είναι όντως μια πολύ μεγάλη πρόκληση λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις σημερινές δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες της Αθήνας. Θεωρούμε ότι οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες έχοντας και το ρόλο της δημιουργίας οικολογικού αποτυπώματος μέσα στην πόλη πρέπει να συνδράμουν και πρέπει να συμβάλουν σε αυτό το σκοπό. Δεν είναι εύκολη υπόθεση για έναν δημόσιο οργανισμό να προμηθευτεί λεωφορεία νέας, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες, κυρίως γραφειοκρατικές, οι οποίες ξεπεράστηκαν και μπορώ να πω ότι το επόμενο διάστημα και πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι όταν ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία θα δούμε νέα λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας, κάτι που έχει να συμβεί από το 2005. Θεωρώ ότι η σημερινή ημερίδα (Ecomobility 2019) κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και από την πλευρά του οργανισμού παρουσιάστηκε όλη η εικόνα που έχουμε για τις δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες πρέπει να είναι φιλικές προς τον πολίτη και πρέπει παράλληλα να συμβάλουν στην οικολογική ανάσα της Αθήνας η οποία έχει χτιστεί με τόσες πολεοδομικές στρεβλώσεις».

Τα σύγχρονα οχήματα όμως δεν αποτελούν τη μόνη αλλαγή που συντελείται προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας και της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, έχει ενσωματωθεί με επιτυχία και μάλιστα η Ελλάδα είναι από τις χώρες οι οποίες προσαρμόστηκαν ιδιαίτερα γρήγορα στο νέο σύστημα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ταστάνης, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπως και η τηλεματική αποτελούν έργα στρατηγικής ανάπτυξης. Μάλιστα, αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό εισιτήριο σημειώνει ότι: «ο χρόνος συνύπαρξης του παλιού συστήματος, του χάρτινου εισιτηρίου με το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πάνω από τρία χρόνια ενώ στην Αθήνα πετύχαμε μέσα σε ένα χρόνο να εφαρμόσουμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο ξεπερνώντας και αντιμετωπίζοντας πάμπολλα προβλήματα που είχαν σχέση και με την ενημέρωση του επιβατικού κοινού αλλά και με την προοπτική της επόμενης ημέρας .

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει πραγματικά φέρει την επανάσταση στις συγκοινωνίες της Αθήνας . Το μόνο που θα σας πω είναι ότι πριν από το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο οργανισμός, την εποχή της ψηφιακής καταιγίδας λειτουργούσε με χαρτί και με μολύβι . Αυτή τη στιγμή έχει πλήρη στατιστικά δεδομένα για όλο το σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί άνετα να προγραμματίσει και να φέρει καινούριες προτάσεις και να κάνει πιο άνετη τη διαδικασία μετακίνησης των επιβατών. Όπως πρόσφατα έχει ανακοινωθεί είμαστε σε μια διαδικασία επεξεργασίας (και πιστεύω ότι και αυτό θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα) του συστήματος πληρωμής ακολουθώντας τη λογική των ζωνών. Είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σημαντικό. Ο επιβάτης πρέπει να πληρώνει ανάλογα με την απόσταση που διανύει κατά την μετακίνησή του και αυτό μπορούμε να το εφαρμόσουμε πλέον γιατί υπάρχει το ηλεκτρονικό εισιτήριο».

Τέλος, σχολιάζοντας την ενσωμάτωση της τηλεματικής στις δημόσιες συγκοινωνίες, ο κ. Ταστάνης εκτιμά ότι «πρόκειται για έργα (τηλεματική και ηλεκτρονικό εισιτήριο) για τα οποία είμαστε πάρα πολύ περήφανοι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:05

Βρετανία: Στο 0,2% η ανάπτυξη στο β' τρίμηνο - Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον

10:05

Σταϊκούρας: Τα δυο σενάρια για το 2023 - Προτεραιότητα η υλοποίηση των μέτρων στήριξης

10:04

Προσωπικά δεδομένα και διαδίκτυο: Πώς να γίνετε ψηφιακά «αόρατοι»

10:02

Βουλή: Kαταθέτει σήμερα στην Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις ο Ν. Ανδρουλάκης

09:58

Ουκρανία: Νεκροί 23 άμαχοι από ρωσικό πύραυλο σε οχηματοπομπή πολιτών

09:51

Οικονόμου: Επιπλέον 268 μονάδες στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων

09:41

Arogi.gov.gr: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές

09:35

Τσίπρας: Σε όλη την Ευρώπη έχουμε κρατικοποιήσεις, εδώ έχουμε μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας

09:20

Νέο «τσεκούρι» από Goldman Sachs στην τιμή στόχο του Χρηματιστηρίου

09:05

Space X και NASA θέλουν να παρατείνουν τη «ζωή» του τηλεσκοπίου Hubble στέλνοντάς το ψηλότερα

09:00

Ευκαιρία εισόδου στις ευρωπαϊκές αγορές ή περισσότερος «πόνος»; - Τι απαντά η Société Générale

08:58

Κυκλώνας Ίαν: Τουλάχιστον 12 νεκροί και εικόνες καταστροφής στη Φλόριντα

08:54

Times: Η Κάλυμνος, ο καλύτερος αναρριχητικός προορισμός της Ελλάδας

08:43

Τρία Data Centers στην Αττική περιλαμβάνει η επένδυση της Google στην Ελλάδα

08:40

ΗΠΑ: «Πολύ νωρίς» για να βρούμε ποιος ευθύνεται για τις διαρροές στον Nord Stream 1 και 2

08:24

Google Stadia: «Τίτλοι τέλους» στην υπηρεσία cloud gaming - Θα αποζημιωθούν οι χρήστες

08:08

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Μείωση φόρου για «πράσινες», ψηφιακές και ενεργειακές επενδύσεις

08:07

Πούτιν: Θέλει να «τελειώνει» με τις προσαρτήσεις - «Ανεξάρτητα κράτη» Χερσώνα και Ζαπορίζια

07:58

REDS: Αύξηση σε τζίρο και επισκεψιμότητα στο Smart Park – Έρχονται νέες συμφωνίες

07:52

Παγκρήτια: Συνεδριάζει η Επ. Κεφαλαιαγοράς για το Ενημερωτικό – Μικρή παράταση για την υποβολή του capital plan έδωσε η ΤτΕ

07:47

Οι business της Dimand στη Βόρεια Ελλάδα – Το logistics park, οι εκτάσεις και τα γραφεία

07:41

Lamda Development: Πώς πάνε τα Malls, ξεχωρίζει το Golden Hall – Το ενδιαφέρον για τα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό

07:39

Κομισιόν προς Ελλάδα: Μαζεμένα δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις με το βλέμμα στις αγορές - Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα

07:31

Attica Bank: «Βρείτε τα μέχρι την Κυριακή» διαμηνύει η ΤτΕ σε ΤΧΣ και Ellington - Γάμο με συστημική τράπεζα προβλέπει το plan B

07:28

ΕΡΓΟΣΕ: Νοέμβριο «πέφτουν» υπογραφές σε projects 200 εκατ. ευρώ – «Σήμα εκκίνησης» για σιδηροδρομικά έργα 4 δισ.

07:22

Σίμσον (Επ. Ενέργειας): Στη σημερινή Σύνοδο η μελέτη για τον δυναμικό δείκτη αερίου της ΕΕ

07:20

Το αγαπημένο σύννεφο του Πρωθυπουργού - Ποιος έχει την ευθύνη για τις Φοιτητικές Εστίες;

07:15

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Τι προβλέπει το προσχέδιο για πλαφόν στο ρεύμα, «κλειδώνει» η φορολόγηση εταιρειών ορυκτών καυσίμων και η μείωση κατανάλωσης

07:06

Κληρώνει για Attica και Pancreta - Λύσεις αλά Πορτογαλικά - Το μήνυμα από τα άλευρα

07:04

Μια υπόσκαφη βίλα 7,5 εκατ. ευρώ στην Αντίπαρο ψάχνει ιδιοκτήτη μέσω Sotheby's