Κυβερνητική επιχείρηση αλλαγής κλίματος με αστάθμητο παράγοντα το Σκοπιανό

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβερνητική επιχείρηση αλλαγής κλίματος με αστάθμητο παράγοντα το Σκοπιανό
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για αναστροφή του αρνητικού κλίματος και το crash test του Σκοπιανού

Τίτλος:

Για τους κυβερνητικούς, ένα μικρό διάλειμμα στις γιορτές ήταν επιβεβλημένο. Άλλωστε, οι προηγούμενοι μήνες ήταν πυκνοί και οι επόμενοι θα είναι «κολασμένοι» για πολλούς λόγους: αρχής γενομένης από το crash test της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα σημάνει και το τέλος της σχέσης με τους ΑΝΕΛ, αλλά και αναφορικά με την τριπλή εκλογική μάχη του 2019 που θα κρίνει πολλά.

Η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι μπορει να ανατρέψει την κατάσταση το επόμενο διάστημα. Αν μη τι άλλο, το εγχείρημα δεν είναι και τόσο εύκολο. Αλλά, παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται και θα λαμβάνονται τους επόμενους μήνες θα κάνουν «θετικό γκελ» στην κοινωνία. Άλλωστε, μετά το πακέτο παροχών των προηγούμενων μηνών, στο οποίο η κυβέρνηση πόνταρε πολύ πολιτικά και επικοινωνιακά, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις πολιτικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος: στις ανακοινώσεις για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και σε αυτές για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα, συνδυαστικά με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά και παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει και θα αφορούν τη μεσαία τάξη, αλλά και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με τη μονοετή παράταση του νόμου Κατσέλη, όπως ανακοινώθηκε προ ημερών, να θεωρείται ένα πρώτο βήμα.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Άλλωστε, τα προηγούμενα χρόνια άνοιξαν σημαντικές πληγές στην κοινωνία, τις οποίες το Μαξίμου τώρα και ενόψει εκλογών προσπαθεί να επουλώσει. Υπό αυτό το πρίσμα, αμέσως μετά τις γιορτές η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποτυπώσει με μεγαλύτερη ευκρίνεια τις θετικές παρεμβάσεις της «υπέρ των πολλών», αλλά και τα διλήμματα της επόμενης μέρας που, εν πολλοίς, συνοψίζονται στο «δόγμα» που έχει περιγράψει grossomodoο πρωθυπουργός: «είτε θα αφήσουμε πίσω οριστικά τα Μνημόνια είτε θα ανοίξουμε τον δρόμο για την επαναφορά των μνημονιακών πολιτικών από το παράθυρο».

Βεβαίως, αστάθμητος παράγοντας στους σχεδιασμούς του Μαξίμου είναι η ψηφοφορία για το Σκοπιανό. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι «έχει» τις 151 απαιτούμενες ψήφους, αλλά αυτό προϋποθέτει, κατά βάση, να ψηφίσουν οι βουλευτές του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης. Σε αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για το Μαξίμου. Πάντως, η κυβέρνηση προσβλέπει σε ένα θετικό μήνυμα, τόσο για το Σκοπιανό όσο και για την οικονομία, από την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, λίγο μετά τα Φώτα, στις 10 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider