Η επίθεση στον ΣΚΑΪ ρίχνει σκιά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επίθεση στον ΣΚΑΪ ρίχνει σκιά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Σήμερα η μάχη του προϋπολογισμού, στη σκιά του χτυπήματος στον ΣΚΑΪ

Στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στις εγκαταστάσεις του ομίλου ΣΚΑΪ διεξάγεται σήμερα η τελευταία μέρα της συζήτησης επί του προϋπολογισμού που θα λήξει αργά το βράδυ με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψήφισή του.

Ομολογουμένως, η κυβέρνηση αλλιώς είχε σχεδιάσει τα πράγματα, μιας και επένδυε πολιτικά στην ανάδειξη του προϋπολογισμού ως του πρώτου μεταμνημονιακού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αυξημένο βαθμό ελευθερίας ως προς την άσκηση πολιτικής υπέρ των πολιτών. Υπό αυτό το πρίσμα, θα υπήρχε και εντονότερο ενδιαφέρον για την ομιλία του κ. Τσίπρα, ο οποίος επιλέγει εδώ και αρκετό καιρό να αξιοποιεί το κοινοβουλευτικό βήμα, ώστε να μιλήσει στην κοινωνία για παροχές, αλλά και να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για διάψευση της «καταστροφολογίας».

Όπως είναι αυτονόητο, όμως, η επίθεση στον ΣΚΑΪ ρίχνει βαριά σκιά και ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη ανάληψης ευθύνης από κάποια οργάνωση για την ενέργεια που μονοπώλησε το ενδιαφέρον από χθες νωρίς το πρωί.

Για να αποφύγει παρερμηνείες λόγω του εμπάργκο που έχει βάλλει στον ΣΚΑΪ, πάντως, η κυβέρνηση έσπευσε χθες ρητά και κατηγορηματικά να καταδικάσει το χτύπημα στον τηλεοπτικό σταθμό. Αρχικά, τα ξημερώματα, ελάχιστες ώρες μετά την επίθεση, βρέθηκε στο σημείο η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη. Ακολούθησε ξεκάθαρη καταδίκη από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τη σκυτάλη πήραν με γραπτές δηλώσεις τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ενέμειναν στο εμπάργκο στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και, με εξαίρεση την κ. Γεροβασίλη, αλλά και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή που μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3, κανένα άλλο στέλεχος του κόμματος δεν εμφανίστηκε είτε σε τηλεοπτική είτε σε ραδιοφωνική εκπομπή του σταθμού για να μιλήσει για το περιστατικό. Βεβαίως, σε βουλευτές του κόμματος υπάρχει έντονος προβληματισμός για το εμπάργκο, ιδίως ενόψει και προεκλογικής περιόδου.

Από την άλλη, όλα τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης έσπευσαν να καταδικάσουν διαρρήδην την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ. Ενδιαφέρον έχει, δε, και η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επίσης χθες το πρωί βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του σταθμού, ο οποίος έκανε λόγο για «τοξικό πολιτικό κλίμα» και για κλίμα «ακραίας πόλωσης», το οποίο δεν διαμορφώνουν ο ίδιος και η ΝΔ και συνέστησε όλοι να κάνουν ένα βήμα πίσω. Η ΝΔ, πάντως, δεν αναθεωρεί το εμπάργκο που έχει επιβάλλει στην ΕΡΤ, αν και ο βουλευτής του κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου έκανε δήλωση στην κάμερα της ΕΡΤ, στο περιστύλιο της Βουλής.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό που από χθες έχει ενταθεί στη Βουλή πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αν και Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα συγκρουστούν σήμερα και επί της οικονομικής ύλης, με τους δύο, πάντως, να κομίζουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις: από τη μία, ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για πολιτική υπέρ των πολλών και κατηγορεί τη ΝΔ για ελιτισμό, ενώ η ΝΔ διαμηνύει ότι ο κ. Τσίπρας επιμένει στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, προκειμένου να μπορεί να κάνει προεκλογικές παροχές, ενώ αδυνατεί να κάνει αναπτυξιακή πολιτική για τους «πολλούς».

Ως προς την ψηφοφορία, τέλος, το μόνο ενδιαφέρον είναι η στάση που θα κρατήσει ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα τον καταψηφίσει. Αν, πάντως, ο κ. Σαρίδης υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, η διαγραφή του από την Ε.Κ. θεωρείται ως αναπόδραστη, κάτι που, όμως, θα έχει ως συνέπεια τη διάλυση της Κ.Ο., μιας και το κόμμα μένει με τέσσερις βουλευτές (Λεβέντης, Γεωργιάδης, Μεγαλομύστακας, Καβαδέλας).

Σημειωτέον, πέραν του προϋπολογισμού, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει για την Τετάρτη το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider