Οι 10 χώρες με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 χώρες με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους
Η χώρας μας βρίσκεται φέτος στην 52η θέση, αφού για άλλη μια χρονιά κατέγραψε πτώση σε όλες σχεδόν τις επιμέρους βαθμολογίες. 

Την ευημερία των χωρών μετράει το βρετανικό think tank Legatum Institute κατατάσσοντας τις χώρες βάσει παραγόντων όπως η οικονομική ισχύς, το κράτος δικαίου, η υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Χώρες που λαμβάνουν υψηλές βαθμολογίες θεωρούνται πως έχουν τους πιο χαρούμενους, υγιείς κατοίκους με τις περισσότερες προοπτικές.

Για να καταρτίσει τον «Δείκτη Ευημερίας» το βρετανικό think tank καταγράφει περισσότερες 100 μεταβλητές και κατατάσσει τις χώρες σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες: Οικονομική Ποιότητας, Επιχειρηματικό Περιβάλλον, Διακυβέρνηση, Προσωπικές Ελευθερίες, Κοινωνικό Κεφάλαιο, Ασφάλεια, Παιδεία, Υγεία και Φυσικό Περιβάλλον.

Η χώρας μας βρίσκεται φέτος στην 52η θέση, αφού για άλλη μια χρονιά κατέγραψε πτώση σε όλες σχεδόν τις επιμέρους βαθμολογίες.

Δείτε τις 10 κορυφαίες χώρες του δείκτη

Η Νορβηγία είναι σταθερά πρώτη στον δείκτη ευημερίας καταγράφοντας καλές επιδόσεις σε όλε στις υποκατηγορίες. Το πιο δυνατό της σημείο είναι το αίσθημα ασφάλειας που παρέχει στους πολίτες της. 

 

Μόλις η δεύτερη χώρα από τις 10 κορυφαίες που δεν είναι στην Ευρώπη. Το δυνατό σημείο της Νέας Ζηλανδίας είναι το κοινωνικό κεφάλαιο. 
 

Η Φινλανδία αναδεικνύεται καλύτερη στον κόσμο σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση αλλά και την διακυβέρνηση. 
 

Κόντρα στις προβλέψεις η πιο δυνατή κατηγορία της Ελβετίας δεν είναι το οικονομικό περιβάλλον αλλά η εκπαίδευση. Η χώρα πάντως καταγράφει πολύ καλές επιδόσεις σε σχεδόν όλες τις κατηγορίας, καθώς εμφανίζονται συχνά στο top10 των υποκατηγοριών. 
 

Από την άλλη η Δανία εμφανίζεται να έχει ισχυρό κοινωνικό κεφάλαιο, έχοντας ενισχυμένες κοινωνικές σχέσεις αλλά και έντονη ενασχόληση με τα κοινά. 
 

Το ισχυρό χαρτί της Σουηδίας θεωρείται η οικονομία της καθώς και οι οικονομικές προοπτικές των κατοίκων της. 
 

Βελτίωση καταγράφει και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πέρα από την έβδομα θέση στη γενική κατάταξη έχει την δεύτερη θέση στο κόσμο σε ό,τι αφορά το φυσικό περιβάλλον. 
 

Ο Καναδάς έμεινε σταθερός στην όγδοη θέση, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση στον τομέα των προσωπικών ελευθεριών. 
 

Η Ολλανδία έπεσε καθώς πέρσι ήταν έκτη στην κατάταξη. Τα δυνατά της σημεία θεωρούνται οι εκπαίδευση και η διακυβέρνηση της χώρας. 
 

Η Ιρλανδία ανέβηκε στην κατάταξη, καθώς πέρσι ήταν στην 12η θέση. Σημειώνει τα καλύτερα σκορ στις κατηγορίες της ασφάλειας και των προσωπικών ελευθεριών. 
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:34

Νετανιάχου: Ο Τραμπ δημιουργεί τις συνθήκες για μια συμφωνία με το Ιράν

20:32

Στα χέρια της Nuveen η Schroders με mega deal 13,5 δισ. δολαρίων

20:31

Βρετανία, Νορβηγία και Γαλλία υπόσχονται νέα βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο

20:23

Νάγκελ: Η νέα πραγματικότητα απαιτεί περισσότερο κοινό χρέος

20:07

Στουρνάρας (ΤτΕ): Τα βασικά διδάγματα από την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ

19:54

Gazzetta Awards 2025 by Novibet: 11 χρόνια συνάντησης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού

19:52

Γαλλία: Ο Μπρουνό Ρεταϊγιό θα διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του 2027

19:50

Βρετανία: Παραιτείται ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Στάρμερ

19:47

Ευρωαγορές: Ξανά αρνητικό κλίμα στον απόηχο Βρετανίας και αποτελεσμάτων

19:26

Συνάντηση Ζαχαράκη – Γκίλφοϊλ στο υπουργείο Παιδείας- «Χτίζουμε γέφυρες γνώσης μεταξύ των δύο χωρών»

19:20

Θεοδωρικάκος: Νέος επιμελητηριακός νόμος το 2026

19:17

Fed Νέας Υόρκης: Το 90% των δασμών Τραμπ επιβάρυνε Aμερικανούς πολίτες και επιχειρήσεις

19:02

Γροιλανδία: Η Σουηδία στέλνει μαχητικά αεροσκάφη για περιπολίες στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ

18:55

Ελληνικά Ναυπηγεία: Κομβικός ο ρόλος της ναυπηγικής βιομηχανίας στη στρατηγική αυτονομία και ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

18:50

Ινδία: «Πράσινο φως» για την αγορά 114 αεροσκαφών Rafale

18:47

ΕΟΔΥ: 15 θάνατοι από γρίπη και 7 από COVID-19 την τελευταία εβδομάδα

18:38

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκατοντάδων αχυρανθρώπων με 380 επιχειρήσεις και χρέη 43 εκατ. ευρώ

18:35

Bloomberg: Ρωσική πρόταση επιστροφής στο σύστημα του δολαρίου

18:34

ΟΟΣΑ: Στο 7,5% η ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Η καλύτερη επίδοση από το 2008

18:20

ΧΑ: Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, «στοίχημα» το πρόσημο της εβδομάδας

18:20

ΓΑΙΑΟΣΕ: Προσκλήσεις για την αξιοποίηση των σιδηροδρομικών σταθμών Αθήνας και Πελοποννήσου

18:13

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (MSC) ο Παπασταύρου

18:10

Μιτζάλης (AVAX): Πετύχαμε ένα σημαντικό ορόσημο - Στο τέλος του 2026 η ολοκλήρωση όλης της σήραγγας της Γραμμής 4 

18:00

Τραμπ: Τερματίζεται η αντιμεταναστευτική επιχείρηση στη Μινεάπολη

17:57

Τσίπρας σε Τασούλα: Καμία συναίνεση στην κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

17:55

Σφοδρή φραστική αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου - Γεωργιάδη στη Βουλή

17:42

Κικίλιας: Το Ναυτιλίας είναι ένα μάχιμο υπουργείο - Η θάλασσα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα

17:41

Κεραμέως: Οκτώ αλήθειες για την Κοινωνική Συμφωνία

17:40

Συγγνώμη για την «αποικία μεταναστών» ζήτησε ο Τζιμ Ράτκλιφ

17:38

Την Παρασκευή η Διάσκεψη του Μονάχου - Η ατζέντα

gazzetta
gazzetta reader insider insider