Τα κεκτημένα, οι προκλήσεις και η ανάγκη για συνεχή προσπάθεια

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αν έχεις πολλά να χάσεις και ζυγώνουν δύσκολοι καιροί, τότε η αγωνία ίσως είναι πιο μεγάλη για όσα μπορεί να συμβούν αν πάει κάτι «στραβά». Ειδικά αν στο παρελθόν έχεις περάσει δύσκολα ως χώρα, αν έχεις υποστεί απώλειες από κρίσεις τις οποίες αναπλήρωσες με πολύ κόπο και με πολλές θυσίες.  Οι καιροί λοιπόν είναι δύσκολοι. Στην καρδιά της Ευρώπης η Γερμανία βυθίζεται σε ύφεση που θρέφει την ακροδεξιά, η Γαλλία παλεύει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό  βρισκόμενη σε πολιτική περιδίνηση, στο  παγκόσμιο περιβάλλον οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν πολλοί και μεγάλοι και η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εκτεινόμενη από το ενεργειακό μέτωπο έως τις φυσικές καταστροφές και τη λειψυδρία.  Γενικά, σε τέτοιες περιόδους – όπως μάθαμε με πολύ άσχημο τρόπο– είναι καλό να είσαι ως χώρα προετοιμασμένη αλλά και  ανθεκτική. Είναι καλό να μην είσαι ο αδύναμος κρίκος, όπως συνέβη το 2009.

Ευτυχώς αυτό δεν ισχύει σήμερα στην περίπτωση της Ελλάδας. Ευτυχώς οι «προβολείς» είναι αλλού στραμμένοι. Η πρόοδος σε όλα τα επίπεδα που μας θωρακίζουν ως χώρα οικονομικά, κοινωνικά αλλά και διαπραγματευτικά είναι πολύ μεγάλη τα τελευταία χρόνια. Δημοσιονομικά το χρέος μειώνεται συνεχώς, τα πλεονάσματα είναι ισχυρά και τα κρατικά ταμεία «γεμάτα». Μακροοικονομκά το ΑΕΠ αυξάνεται (πολύ ταχύτερα από ότι στην Ευρωζώνη), η ανεργία μειώνεται, οι συνεχείς αυξήσεις μισθών και συντάξεων (μετά από πολυετή πάγο ή μειώσεις) είναι γεγονός.  Με άλλα λόγια, στους αριθμούς πάμε καλά αν και στην «πράξη», όλη αυτή η διεθνής δίνη μαζί με την ακρίβεια και το υψηλό κόστος δανεισμού που έχει προκαλέσει, αντισταθμίζει τα οφέλη όπως αυτά γίνονται αντιληπτά στην κοινωνία σε όρους πραγματικής ανόδου μισθών και εισοδημάτων γενικότερα. Βεβαίως, αν δεν υπήρχε η άνοδος του ΑΕΠ και των μισθών δεν θα μιλάγαμε σήμερα για αντιστάθμισμα οφέλους λόγω κρίσης τιμών, αλλά για μεγάλες απώλειες, κάτι που – ξεκάθαρα - δεν συμβαίνει.

Η αλήθεια είναι όμως πως η συγκυρία δεν μας αφήνει να αδράξουμε όσο θα θέλαμε τα οφέλη αλλά και πως οι νέες προκλήσεις, αλλά και τα μέτωπα που έχουν μείνει ανοικτά από το παρελθόν θέλουν και άλλη δουλειά για να κλείσουν. Και πρωτίστως απαιτούν πολύ κόπο και μεγάλη προσοχή για να διατηρηθούν όλα όσα έχουμε ήδη κερδίσει. Τα κεκτημένα των τελευταίων ετών πρέπει να διαφυλαχθούν.  Πρέπει επιπλέον να θέσουμε τον νέο στόχο, να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση (2πλή όπως ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, δηλαδή σε επίπεδο κέντρου και περιφέρειας) σε συνθήκες πολύ σφικτών δημοσιονομικών κανόνων και ενός πολυπλεύρως δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος. Έχοντας δεδομένο πως κάποιες κρίσεις (όπως η κλιματική) δεν θα καμφθούν, αντιθέτως μάλλον θα ενταθούν στο μέλλον.

Κατά συνέπεια πρέπει χωρίς αυταπάτες, αγκυλώσεις και «αυτογκόλ» να μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίδεται ως χώρα, κάθε ευκαιρία. Κατανοώντας τι έχουμε καταφέρει και πόσο σημαντικό είναι να το διατηρήσουμε, αλλά και με πλήρη συναίσθηση του τι πρέπει ακόμη να γίνει για να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν για επιπλέον, συνεχή και διατηρήσιμη πρόοδο σε πολλά πεδία (οικονομικά, κοινωνικά και όχι μόνο).  Και όλα αυτά έχοντας κατά νου πως από εδώ και πέρα, ακόμη και με την ίδια ή και πιο επίμονη προσπάθεια πιθανόν η βελτίωση να είναι πιο βραδεία, αφού ολοκληρώνεται η «επαναφορά» της οικονομίας στα προ κρίσεων επίπεδα, γιατί η συγκυρία διεθνώς δεν βοηθά, αλλά και γιατί πλέον πρέπει να αναμετρηθούμε με προβλήματα που απομένουν ακριβώς γιατί είναι βαθιά ριζωμένα, δυσεπίλυτα και πολυεπίπεδα. Όλα αυτά απαιτούν σκληρή δουλειά και συνεχή προσπάθεια. Για να διατηρήσουμε όσα έχουμε ως χώρα καταφέρει, για να θωρακισθούμε από τις προκλήσεις και για να προχωρήσουμε μπροστά.

Όλες οι ειδήσεις

18:33

Αδιέξοδο στη διάσωση της Spirit Aviation, καταρρέει η μετοχη

18:18

Βρέθηκε το αγαλματίδιο Όσκαρ για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Mr. Nobody Against Putin»

18:05

SOS από την Chevron για τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

17:46

Δεν αποκλείεται να δούμε μια μεγάλη αλλαγή στις Magnificent 7

17:30

Πυροσβεστική: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, ποιες είναι οι ποινές για τους παραβάτες

17:09

«Χτίζει» πάνω στο ρεκόρ της η Wall Street με τη βοήθεια της Apple

16:55

Ένα δισεκατομμύριο συσκευές συνδεδεμένες: Η σιωπηλή επανάσταση του IoT

16:35

Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα

16:22

Ακρίβεια: Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα στην αγορά, νέο κύμα ανατιμήσεων «βλέπει» η βιομηχανία τροφίμων

16:07

Υπ. Κλιματικής Κρίσης για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, οι ποινές για τους παραβάτες

15:50

Ιράν: Έστειλε νέα πρόταση, μέσω Πακιστάν, για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

15:31

ΟΗΕ: Ο νέος νόμος για τη θανατική ποινή στο Ισραήλ διαιωνίζει τη φυλετική διάκριση

15:16

Estee Lauder: Σχεδιάζει έως και 3.000 ακόμη απολύσεις, αναβαθμίζει την πρόβλεψη για τα ετήσια κέρδη

14:55

Αραγτσί: Οι ΗΠΑ ψεύδονται για το κόστος του πολέμου - Τετραπλάσιο το τίμημα

14:42

Πρωτομαγιά: Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

14:37

Exxon-Chevron: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη τριμήνου παρά το Ιράν

14:29

Κοντογεώργης: Μια σημαντική εξέλιξη για την ορεινή Ελλάδα που αξίζει να γνωρίζουμε

14:06

Πρωτομαγιά με συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη - Εκατοντάδες προσαγωγές, αποκλεισμός της πλατείαςΤαξίμ

13:56

Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιράν: Η Τεχεράνη δεν αποχώρησε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

13:40

Πετρέλαιο: Οδεύει προς δεύτερη νικηφόρα εβδομάδα με φόντο τον αποκλεισμό των Στενών

13:21

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων για την Πρωτομαγιά - Αυξημένη η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου

13:18

Νέα ισχυρή άνοδος του γεν - Προειδοποιήσεις για παρέμβαση της Ιαπωνίας στις αγορές

12:57

Τσίπρας: Πρωτομαγιά σημαίνει αντίσταση, αγώνας, ελπίδα

12:49

Καμερούν: 14 νεκροί σε «μάχη» ανάμεσα στον στρατό και αυτονομιστές στο αγγλόφωνο τμήμα της χώρας

12:34

Πρωθυπουργός Λιβάνου: Θα εργαστούμε για να ανακτήσουμε κάθε σπιθαμή της κατεχόμενης γης μας

12:27

Γάλλος ΥΠΕΞ: Το αμερικανικό σχέδιo για τα Στενά δεν είναι ανταγωνιστικό στη γαλλοβρετανική πρωτοβουλία

12:06

«Πόλεμος» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας: Οι πιο ανθεκτικές και οι πιο ευάλωτες μετοχές στο γεωπολιτικό σοκ

11:47

Μήνυμα Μητσοτάκη για την Πρωτομαγιά: Τα δέκα μέτρα που φέραμε για τους εργαζόμενους

11:41

Ουκρανία: Στο υψηλότερο επίπεδο τον Απρίλιο τα ρωσικά πλήγματα με drones

11:35

Παπασταύρου: Οι τιμές ρεύματος τον Μάιο παρέμειναν σταθερές - Δεν είμαστε σε επίπεδο επιδότησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider