Τα κεκτημένα, οι προκλήσεις και η ανάγκη για συνεχή προσπάθεια

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αν έχεις πολλά να χάσεις και ζυγώνουν δύσκολοι καιροί, τότε η αγωνία ίσως είναι πιο μεγάλη για όσα μπορεί να συμβούν αν πάει κάτι «στραβά». Ειδικά αν στο παρελθόν έχεις περάσει δύσκολα ως χώρα, αν έχεις υποστεί απώλειες από κρίσεις τις οποίες αναπλήρωσες με πολύ κόπο και με πολλές θυσίες.  Οι καιροί λοιπόν είναι δύσκολοι. Στην καρδιά της Ευρώπης η Γερμανία βυθίζεται σε ύφεση που θρέφει την ακροδεξιά, η Γαλλία παλεύει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό  βρισκόμενη σε πολιτική περιδίνηση, στο  παγκόσμιο περιβάλλον οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν πολλοί και μεγάλοι και η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εκτεινόμενη από το ενεργειακό μέτωπο έως τις φυσικές καταστροφές και τη λειψυδρία.  Γενικά, σε τέτοιες περιόδους – όπως μάθαμε με πολύ άσχημο τρόπο– είναι καλό να είσαι ως χώρα προετοιμασμένη αλλά και  ανθεκτική. Είναι καλό να μην είσαι ο αδύναμος κρίκος, όπως συνέβη το 2009.

Ευτυχώς αυτό δεν ισχύει σήμερα στην περίπτωση της Ελλάδας. Ευτυχώς οι «προβολείς» είναι αλλού στραμμένοι. Η πρόοδος σε όλα τα επίπεδα που μας θωρακίζουν ως χώρα οικονομικά, κοινωνικά αλλά και διαπραγματευτικά είναι πολύ μεγάλη τα τελευταία χρόνια. Δημοσιονομικά το χρέος μειώνεται συνεχώς, τα πλεονάσματα είναι ισχυρά και τα κρατικά ταμεία «γεμάτα». Μακροοικονομκά το ΑΕΠ αυξάνεται (πολύ ταχύτερα από ότι στην Ευρωζώνη), η ανεργία μειώνεται, οι συνεχείς αυξήσεις μισθών και συντάξεων (μετά από πολυετή πάγο ή μειώσεις) είναι γεγονός.  Με άλλα λόγια, στους αριθμούς πάμε καλά αν και στην «πράξη», όλη αυτή η διεθνής δίνη μαζί με την ακρίβεια και το υψηλό κόστος δανεισμού που έχει προκαλέσει, αντισταθμίζει τα οφέλη όπως αυτά γίνονται αντιληπτά στην κοινωνία σε όρους πραγματικής ανόδου μισθών και εισοδημάτων γενικότερα. Βεβαίως, αν δεν υπήρχε η άνοδος του ΑΕΠ και των μισθών δεν θα μιλάγαμε σήμερα για αντιστάθμισμα οφέλους λόγω κρίσης τιμών, αλλά για μεγάλες απώλειες, κάτι που – ξεκάθαρα - δεν συμβαίνει.

Η αλήθεια είναι όμως πως η συγκυρία δεν μας αφήνει να αδράξουμε όσο θα θέλαμε τα οφέλη αλλά και πως οι νέες προκλήσεις, αλλά και τα μέτωπα που έχουν μείνει ανοικτά από το παρελθόν θέλουν και άλλη δουλειά για να κλείσουν. Και πρωτίστως απαιτούν πολύ κόπο και μεγάλη προσοχή για να διατηρηθούν όλα όσα έχουμε ήδη κερδίσει. Τα κεκτημένα των τελευταίων ετών πρέπει να διαφυλαχθούν.  Πρέπει επιπλέον να θέσουμε τον νέο στόχο, να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση (2πλή όπως ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, δηλαδή σε επίπεδο κέντρου και περιφέρειας) σε συνθήκες πολύ σφικτών δημοσιονομικών κανόνων και ενός πολυπλεύρως δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος. Έχοντας δεδομένο πως κάποιες κρίσεις (όπως η κλιματική) δεν θα καμφθούν, αντιθέτως μάλλον θα ενταθούν στο μέλλον.

Κατά συνέπεια πρέπει χωρίς αυταπάτες, αγκυλώσεις και «αυτογκόλ» να μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίδεται ως χώρα, κάθε ευκαιρία. Κατανοώντας τι έχουμε καταφέρει και πόσο σημαντικό είναι να το διατηρήσουμε, αλλά και με πλήρη συναίσθηση του τι πρέπει ακόμη να γίνει για να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν για επιπλέον, συνεχή και διατηρήσιμη πρόοδο σε πολλά πεδία (οικονομικά, κοινωνικά και όχι μόνο).  Και όλα αυτά έχοντας κατά νου πως από εδώ και πέρα, ακόμη και με την ίδια ή και πιο επίμονη προσπάθεια πιθανόν η βελτίωση να είναι πιο βραδεία, αφού ολοκληρώνεται η «επαναφορά» της οικονομίας στα προ κρίσεων επίπεδα, γιατί η συγκυρία διεθνώς δεν βοηθά, αλλά και γιατί πλέον πρέπει να αναμετρηθούμε με προβλήματα που απομένουν ακριβώς γιατί είναι βαθιά ριζωμένα, δυσεπίλυτα και πολυεπίπεδα. Όλα αυτά απαιτούν σκληρή δουλειά και συνεχή προσπάθεια. Για να διατηρήσουμε όσα έχουμε ως χώρα καταφέρει, για να θωρακισθούμε από τις προκλήσεις και για να προχωρήσουμε μπροστά.

Όλες οι ειδήσεις

15:21

Δούκας: Να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα κονδύλια επενδύοντας στη βιωσιμότητα

15:14

EnEarth: Μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία για επέκταση στη Βουλγαρία

15:12

Unicef: «Σοκαριστικά» υψηλός ο αριθμός των παιδιών με οξύ υποσιτισμό στη Γάζα

15:11

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τα αγροτικά μπλόκα

15:10

Μητσοτάκης για μέτρα στους πληγέντες σε Μάνδρα και Μάτι: Πράξεις ουσιαστικής στήριξης

15:07

«Το νιώθω σαν φίλο»: 1 στους 4 έφηβους στρέφεται στο ChatGPT για την ψυχική του υγεία

15:05

Θεμιστοκλέους: Στην Ελλάδα κλείνει κανείς πιο γρήγορα ιατρικά ραντεβού από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα

15:03

Τσακίρης (ΕΙΒ): Ευρωπαϊκή στήριξη της βιώσιμης και προσιτής κατοικίας

15:01

Παπακωνσταντίνου: Η ΤτΕ προωθεί δράσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

14:55

Κάλας προς Ουάσινγκτον: Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η πεμπτουσία της ελευθερίας

14:51

ΔΕΗ blue: Νέα RFID κάρτα για πιο εύκολη εμπειρία φόρτισης

14:50

Κατσαφάδος: Ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα της ΓΓ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής

14:49

Κώτσηρας: Το δυτικό παραλιακό μέτωπο παραχωρείται στους τρεις Δήμους

14:45

Βογιατζόγλου: Ολοκλήρωσε την πώληση ακινήτου στο Σχηματάρι έναντι 8,75 εκατ. ευρώ

14:36

Ταχιάος: Να φύγει από το μυαλό μας η αντίληψη ότι το Δημόσιο μπορεί να είναι «πανταχού παρών»

14:34

Δημοσκόπηση: Το 76% δίνει δίκιο στους αγρότες που διαμαρτύρονται - Ευρύ προβάδισμα για ΝΔ

14:32

Έρευνα: Το 10% των πλουσιότερων ανθρώπων κατέχει το 75% του παγκόσμιου πλούτου

14:26

Morgan Stanley: Το ράλι των ευρωπαϊκών αμυντικών μετοχών μόλις ξεκίνησε

14:14

Όμιλος Fourlis: 75 χρόνια διαμορφώνει το μέλλον του retail

14:12

Λαζαρίδου: Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ηγείται του μετασχηματισμού των υποδομών της χώρας μας

14:12

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων

14:10

Συνάντηση Ζελένσκι με πάπα Λέοντα - Το απόγευμα συνομιλίες με Μελόνι

14:09

Πέντε χειμωνιάτικα ταξίδια σε μικρές και όμορφες πόλεις της Ευρώπης

14:09

Τραμπ: Αυξήθηκε η δημοτικότητά του - Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν την οικονομική πολιτική του

14:06

BOX NOW: Ρεκόρ επιδόσεων την περίοδο της Black Friday

14:05

Δίκη Predator: Κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμος

13:49

Σιγάλας (Hill International): Οι υποδομές αλλάζουν επίπεδο με ενέργεια, τεχνολογία και άμυνα

13:47

Προειδοποίηση ΠΟΥ για διευρυμένη μετάδοση της mpox - Ο ρόλος του μεταδοτικού στελέχους Ib

13:47

Μεγάλου (Πειραιώς): Η συμφωνία με την Εθνική Ασφαλιστική εδραιώνει την ηγετική μας θέση

13:41

Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν εμφανίζονται κίνδυνοι από τα καιρικά φαινόμενα στις μελέτες έργων δημόσιων φορέων

gazzetta
gazzetta reader insider insider