Τα κεκτημένα, οι προκλήσεις και η ανάγκη για συνεχή προσπάθεια

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αν έχεις πολλά να χάσεις και ζυγώνουν δύσκολοι καιροί, τότε η αγωνία ίσως είναι πιο μεγάλη για όσα μπορεί να συμβούν αν πάει κάτι «στραβά». Ειδικά αν στο παρελθόν έχεις περάσει δύσκολα ως χώρα, αν έχεις υποστεί απώλειες από κρίσεις τις οποίες αναπλήρωσες με πολύ κόπο και με πολλές θυσίες.  Οι καιροί λοιπόν είναι δύσκολοι. Στην καρδιά της Ευρώπης η Γερμανία βυθίζεται σε ύφεση που θρέφει την ακροδεξιά, η Γαλλία παλεύει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό  βρισκόμενη σε πολιτική περιδίνηση, στο  παγκόσμιο περιβάλλον οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν πολλοί και μεγάλοι και η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εκτεινόμενη από το ενεργειακό μέτωπο έως τις φυσικές καταστροφές και τη λειψυδρία.  Γενικά, σε τέτοιες περιόδους – όπως μάθαμε με πολύ άσχημο τρόπο– είναι καλό να είσαι ως χώρα προετοιμασμένη αλλά και  ανθεκτική. Είναι καλό να μην είσαι ο αδύναμος κρίκος, όπως συνέβη το 2009.

Ευτυχώς αυτό δεν ισχύει σήμερα στην περίπτωση της Ελλάδας. Ευτυχώς οι «προβολείς» είναι αλλού στραμμένοι. Η πρόοδος σε όλα τα επίπεδα που μας θωρακίζουν ως χώρα οικονομικά, κοινωνικά αλλά και διαπραγματευτικά είναι πολύ μεγάλη τα τελευταία χρόνια. Δημοσιονομικά το χρέος μειώνεται συνεχώς, τα πλεονάσματα είναι ισχυρά και τα κρατικά ταμεία «γεμάτα». Μακροοικονομκά το ΑΕΠ αυξάνεται (πολύ ταχύτερα από ότι στην Ευρωζώνη), η ανεργία μειώνεται, οι συνεχείς αυξήσεις μισθών και συντάξεων (μετά από πολυετή πάγο ή μειώσεις) είναι γεγονός.  Με άλλα λόγια, στους αριθμούς πάμε καλά αν και στην «πράξη», όλη αυτή η διεθνής δίνη μαζί με την ακρίβεια και το υψηλό κόστος δανεισμού που έχει προκαλέσει, αντισταθμίζει τα οφέλη όπως αυτά γίνονται αντιληπτά στην κοινωνία σε όρους πραγματικής ανόδου μισθών και εισοδημάτων γενικότερα. Βεβαίως, αν δεν υπήρχε η άνοδος του ΑΕΠ και των μισθών δεν θα μιλάγαμε σήμερα για αντιστάθμισμα οφέλους λόγω κρίσης τιμών, αλλά για μεγάλες απώλειες, κάτι που – ξεκάθαρα - δεν συμβαίνει.

Η αλήθεια είναι όμως πως η συγκυρία δεν μας αφήνει να αδράξουμε όσο θα θέλαμε τα οφέλη αλλά και πως οι νέες προκλήσεις, αλλά και τα μέτωπα που έχουν μείνει ανοικτά από το παρελθόν θέλουν και άλλη δουλειά για να κλείσουν. Και πρωτίστως απαιτούν πολύ κόπο και μεγάλη προσοχή για να διατηρηθούν όλα όσα έχουμε ήδη κερδίσει. Τα κεκτημένα των τελευταίων ετών πρέπει να διαφυλαχθούν.  Πρέπει επιπλέον να θέσουμε τον νέο στόχο, να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση (2πλή όπως ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, δηλαδή σε επίπεδο κέντρου και περιφέρειας) σε συνθήκες πολύ σφικτών δημοσιονομικών κανόνων και ενός πολυπλεύρως δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος. Έχοντας δεδομένο πως κάποιες κρίσεις (όπως η κλιματική) δεν θα καμφθούν, αντιθέτως μάλλον θα ενταθούν στο μέλλον.

Κατά συνέπεια πρέπει χωρίς αυταπάτες, αγκυλώσεις και «αυτογκόλ» να μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίδεται ως χώρα, κάθε ευκαιρία. Κατανοώντας τι έχουμε καταφέρει και πόσο σημαντικό είναι να το διατηρήσουμε, αλλά και με πλήρη συναίσθηση του τι πρέπει ακόμη να γίνει για να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν για επιπλέον, συνεχή και διατηρήσιμη πρόοδο σε πολλά πεδία (οικονομικά, κοινωνικά και όχι μόνο).  Και όλα αυτά έχοντας κατά νου πως από εδώ και πέρα, ακόμη και με την ίδια ή και πιο επίμονη προσπάθεια πιθανόν η βελτίωση να είναι πιο βραδεία, αφού ολοκληρώνεται η «επαναφορά» της οικονομίας στα προ κρίσεων επίπεδα, γιατί η συγκυρία διεθνώς δεν βοηθά, αλλά και γιατί πλέον πρέπει να αναμετρηθούμε με προβλήματα που απομένουν ακριβώς γιατί είναι βαθιά ριζωμένα, δυσεπίλυτα και πολυεπίπεδα. Όλα αυτά απαιτούν σκληρή δουλειά και συνεχή προσπάθεια. Για να διατηρήσουμε όσα έχουμε ως χώρα καταφέρει, για να θωρακισθούμε από τις προκλήσεις και για να προχωρήσουμε μπροστά.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Meteo: «Βούλιαξε» η Ήπειρος - Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

23:47

NASA: Στις 6 Μαρτίου η αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη

23:35

Η Σουηδία θα αναπτύξει μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στη γλώσσα της

23:24

Ξύπνησαν οι αγοραστές στη Wall Street - Πολυτάραχη εβδομάδα με «πράσινο» χρώμα

23:11

Συναγερμός στο Παρίσι: Aπειλητικά emails για βόμβες - Εκκενώνονται κτίρια

22:56

Ζελένσκι: Δεν χάνουμε τον πόλεμο - Ο στρατός απελευθέρωσε 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότο

22:43

Αμελητέες μεταβολές για το πετρέλαιο

22:29

QNR: Δεν προχωρά στην εξαγορά του 51% της AlphaCons

22:15

Μπέσεντ: Με τους νέους δασμούς τα έσοδα θα παραμείνουν αμετάβλητα το 2026

22:01

Άλμα για χρυσό και ασήμι στην σκιά των δασμών Τραμπ

21:44

Η Ουάσινγκτον διαπραγματεύεται με Ινδία την αγορά πετρελαίου από Βενεζουέλα

21:31

Διευκρινίσεις από Άρειο Πάγο για την εκταφή θυμάτων των Τεμπών

21:17

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 52 εκατ. ευρώ

21:04

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη πρόεδρος του CDU

20:48

FTSE Russell: Στον Emerging Europe Large Cap οι Viohalco και CrediaBank - Αλλαγές για 9 ελληνικές μετοχές

20:34

Ο Τραμπ απαντά στο Ανώτατο Δικαστήριο: Νέος παγκόσμιος δασμός 10%

20:24

Capital Clean Energy Carriers: Υπερκάλυψη 1,75 φορές για το ομόλογο - Στο 3,75% το επιτόκιο

20:12

Μερτς: «Η Ευρώπη πρέπει να μάθει τη γλώσσα της ισχύος»

19:58

Riviera Tower: Έχει φτάσει στον 42ο όροφο - Ο υψηλότερος πράσινος οικιστικός ουρανοξύστης στη Μεσόγειο

19:44

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την περίοδο 24 έως 27 Φεβρουαρίου

19:32

Με 5,05% η Quest στην Fourlis

19:21

Γαλλία: Τηλεδιάσκεψεις κορυφής για Ουκρανία και Αρκτική την επόμενη εβδομάδα

19:18

Νέο ρεκόρ στις ευρωαγορές με αμερικανικό «αέρα»

19:04

«Σε επιφυλακή» ο στρατός του Ισραήλ όσον αφορά τις εξελίξεις στο Ιράν

18:58

Η Ακρίτας διαγράφεται από το ΧΑ στις 6 Μαρτίου

18:54

Παπαθανάσης: Νέες δράσεις για ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων με πόρους ΕΣΠΑ

18:47

Προχωρά η συνεργασία ΤΕΡΝΑ και UKRHYDROENERGO στην Ουκρανία - Η δήλωση Θεοχάρη

18:47

ΔΑΜ: Eπιτάχυνση σε εξειδίκευση, προσκλήσεις και εντάξεις - «Τρέχει» και το Ταμείο Δανείων

18:35

Αγαπηδάκη: Η δημόσια υγεία γίνεται πράξη εκεί που τη χρειάζονται περισσότερο

18:25

Στην Κίνα θα ταξιδέψει ο Τραμπ από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider