Οι πρωτόγνωρα ίσως σημαντικές Ευρωεκλογές

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές. Σε μια περίοδο που η Ευρώπη βράζει, που όλος ο κόσμος βράζει, που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να «αλλάξει», να ανασχηματισθεί. Η 9η Ιουνίου λοιπόν έχει μία ειδική σημασία, πρωτόγνωρα υψηλή ενδεχομένως. Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών οργάνων οι εκπρόσωποι της Ελλάδας θα πρέπει να γνωρίζουν σε βάθος μία ευρύτατη γκάμα θεμάτων. Να είναι έτοιμοι. Για να μπορούν να σταθούν και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και… εκτός.

Τα ανοικτά θέματα δεν συνδέονται μόνο με τις τεράστιες γεωπολιτικές βόμβες, με τις παρενέργειες των εκλογών στις ΗΠΑ και το τι θα σημάνει μία νίκη Τραμπ για την αμυντική και για την εμπορική πολιτική της Ευρώπης. Έχουν σχέση και με την κλιματική/ενεργειακή κρίση, με το επενδυτικό χάσμα της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. Αλλά και με την άνοδο της ακροδεξιάς και των συσχετισμών στην ΕΕ που μπορεί να αποβούν – αν δεν γίνουν προσεκτικές κινήσεις  - και οικονομικά επιβλαβείς για τα κράτη του φτωχότερου και υπερχρεωμένου Νότου.

Οι Ευρωβουλευτές θα είναι πρεσβευτές των συμφερόντων της Ελλάδος σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα ανασχηματιστεί. Ήδη τα πρώτα σημάδια έχουν φανεί: Εκτείνονται από την πρόταση για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την αλλαγή του ρόλου του ESM ως «δανειστής» των αμυντικών επενδύσεων και την ανάλογη διεύρυνση του ρόλου της ΕΤΕπ, έως τις συζητήσεις που θα ξεδιπλωθούν από τον Ιούνιο για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, για κοινή αμυντική πολιτική και γενικότερα για μια πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η προσπάθεια ισχυροποίησης της ΕΕ κρύβει πολλές παγίδες, λόγω των διαφωνιών που έχουν ήδη αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται στα κράτη - μέλη και των ανακατατάξεων στις «δυνάμεις» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο λόγος για ανακατατάξεις που μπορεί να προκαλέσουν ανατροπές και στο επόμενο στάδιο των «εκλογών», στον ανασχηματισμό των υπολοίπων οργάνων της ΕΕ.

Το θέμα έχει πολλές κρίσιμες διαστάσεις, και οικονομικές. Γιατί σε έναν υποθετικό (αλλά όχι απίθανο) συμβιβασμό με τα «θέλω» του Βορά για λιγότερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ, τούτο θα συνεπάγεται  λιγότερα κονδύλια τύπου συνοχής μετά το 2026. Προς αυτή τη κατεύθυνση άλλωστε κάποιοι ερμηνεύουν πώς κινείται και η συζήτηση που έχει αρχίσει για συγχώνευση των (διαφορετικών σήμερα) αναπτυξιακών εργαλείων (π.χ. ΕΣΠΑ, ΚΑΠ, Ταμείο Ανάκαμψης) με το πρόσχημα της αποτελεσματικότητας και της σύνδεσης των μεταρρυθμίσεων με τις επενδύσεις. Και τούτο κόντρα στο αίτημα του Νότου αλλά και της υφιστάμενης Κομισιόν για πιο αποδοτικά μεν και με μεταρρυθμιστικό πρόσημο ενωσιακά κονδύλια, αλλά και πιο ισχυρά σε αξία, ικανά να καλύψουν τις πολύ μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν, να φέρουν την πραγματική σύγκλιση, αποτρέποντας έτσι και «φυγόκεντρες» δυνάμεις.

Με δύο λόγια,  αν δεν αποφασίσουν στην ΕΕ για «φρέσκο» χρήμα μέσω κοινού δανεισμού της ΕΕ, τότε θα πρέπει να «εξοικονομηθούν» χρήματα από άλλες πηγές για την χρηματοδότηση της βαριάς βιομηχανίας του Βορρά αλλά και της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής Άμυνας ή της κλιματικής κρίσης Η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ φτάνει σε αξία στο ένα τρίτο του συνολικού κοινοτικού προϋπολογισμού (περίπου 380 δισ. ευρώ) και είναι – προφανώς – εύκολο «θύμα». Αλλά μία τέτοια αλλαγή, όπως και οι πολλές άλλες που δρομολογούνται θα πρέπει να «περάσουν» και από το νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Έχουν λοιπόν σημασία τα πρόσωπα ειδικά σε αυτές τις Εκλογές. Θα πρέπει να έχουν τη γνώση και την ικανότητα να εκπροσωπήσουν  τα συμφέροντα της Ελλάδας κατά τους επόμενους, πολύ κρίσιμους, μήνες στις αλλαγές που ήδη έχουν αρχίσει να δρομολογούνται. Εμφανώς ή αφανώς.

Όλες οι ειδήσεις

21:25

Τρίτη σερί εβδομάδα απωλειών για το χρυσό - Υποχώρησε 1,5%

21:11

Μεταλλείο Σκουριών: Η Ελλάδα εδραιώνεται στον ευρωπαϊκό χάρτη των κρίσιμων πρώτων υλών

20:55

CNN: Drones έπληξαν σύστημα αγωγών πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία

20:39

Σουηδία: Μικρό προβάδισμα για την κεντροαριστερά ενόψει των εκλογών της Κυριακής

20:34

Alpha Trust - Ανδρομέδα: Στις 6 Νοεμβρίου η καταβολή του μερίσματος 0,25 ευρώ/μετοχή

20:25

Unibios: Διαφοροποίηση στη διάθεση 800 χιλ. ευρώ από την ΑΜΚ

20:16

Σαρωτικοί έλεγχοι της τροχαίας σε πάνω από 2.000 σχολικά - Ξεπέρασαν τις 450 οι παραβάσεις

20:00

Προϋπολογισμός: Έσοδα, πλεονάσματα και αναπτυξιακό μοντέλο σε ενεργειακή «μέγγενη»

19:56

Τραμπ για 11η Σεπτεμβρίου: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, γι' αυτό μαχόμαστε σήμερα»

19:47

ΑΑΔΕ: Έλεγχος στο ιατρείο στο Κολωνάκι για την υπόθεση Μαζωνάκη

19:43

ΥΠΕΞ: Απερίφραστη καταδίκη των επιθέσεων των Χούθι – Αλληλεγγύη στη Σαουδική Αραβία

19:34

Έφτασε στο Καστελλόριζο ο Kυρ. Μητσοτάκης για την 83η επέτειο της Απελευθέρωσης

19:29

Eυρωαγορές: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Απρίλιο

19:19

ΗΑΕ: Επένδυση-μαμούθ 46 δισ. δολ. στη Γερμανία με τα data centers στο επίκεντρο

19:13

Πεζεσκιάν: Οι πιέσεις κατά του Ιράν έχουν «φτάσει σε κρίσιμο και επικίνδυνο στάδιο»

18:59

Υεμένη: Οι Χούθι ελέγχουν καθολικά το Στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ

18:50

«Ουδέν σχόλιο» από Nova για πληροφορίες περί εξαγοράς από τον Γιάννη Αλαφούζο

18:49

Fourlis: Στο 12,76% η συνολική συμμετοχή της Quest

18:34

Μόντι προς Πούτιν: Οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας

18:28

Το Ισραήλ σκότωσε διοικητή της Χαμάς σε αεροπορικό πλήγμα στη Γάζα

18:22

Ιράν: «Συνάντηση τη Δευτέρα στο Ομάν με τις χώρες του Κόλπου για το Ορμούζ»

18:16

Ρωσία: Αμετάβλητο στο 14% το βασικό επιτόκιο ενόψει των εκλογών

18:05

Χαρδαλιάς: «71,3 εκατ. από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας για 30 νέα σχολεία»

18:02

Πούτιν: «Οι ανταγωνιστές των BRICS προσπαθούν με απρεπή τρόπο να ανακτήσουν την ηγετική τους θέση»

17:58

Hellenic Train: Επένδυση 308 εκατ. για 23 νέα ηλεκτροκίνητα τρένα και δύο υβριδικά

17:46

ΗΠΑ: Επιδεινώθηκε το καταναλωτικό κλίμα - Αυξήθηκαν οι εκτιμήσεις για άνοδο πληθωρισμού

17:44

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά 17ετίας και εβδομαδιαία κέρδη 0,9%

17:30

Πολωνία: Διαμαρτυρία των μηχανοδηγών για θέματα ασφαλείας - Μείωσαν την ταχύτητα των τρένων

17:26

Κεραμέως: «Το επίδομα ανεργίας είναι ασφαλιστικό, ανταποδοτικό δικαίωμα. Δεν είναι προνοιακό»

17:19

11η Σεπτεμβρίου: Πέντε γυναίκες αφηγούνται τη ζωή μετά την τραγωδία


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider