Τι δείχνει ο βαρύς πρώτος (αγροτικός) απολογισμός για Θεσσαλία - Έβρο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το

«Αναπόφευκτα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, τον κοινωνικό ιστό και την αγροτική παραγωγή μας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού τροφίμων» αναφέρει η ελληνική πλευρά στη δισέλιδη επιστολή προς τις Βρυξέλλες με την οποία αιτιολογεί το αίτημά της όχι μόνο για την «ορατή» μέχρι στιγμής συνδρομή της ΕΕ για την αντιμετώπιση των καταστροφών στη Θεσσαλία και στον Έβρο στο αγροτικό πεδίο, αλλά και για το αίτημα επιπλέον βοήθειας. «Δεδομένου ότι, δυστυχώς, η επανάληψη τέτοιων φαινομένων είναι αναμενόμενη, μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τα σχετικά μέσα της ΕΕ θα πρέπει να θεωρείται ως προτεραιότητα» επισημαίνει.

Εξηγεί πως ακόμη δεν υπάρχει τελικός απολογισμός για τι διπλό πλήγμα που δέχθηκε η Ελλάδα. «Βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, βιώνοντας από τις πιο ακραίες πυρκαγιές και πλημμύρες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα και την ευρωπαϊκή ήπειρο».  Αλλά δίνει μία πρώτη εικόνα που είναι πράγματι ενδεικτική του μεγέθους του πλήγματος που πρέπει να επουλωθεί με έμφαση στη γεωργία (αφού η επιστολή αφορούσε στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών με στόχο επιπλέον αποζημίωση, αλλά και ειδικούς όρους διευκόλυνσης της ροής των διαθέσιμων αγροτικών κονδυλίων από την ΚΑΠ).

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λοιπόν όπως αναφέρεται, η αγροτική παραγωγή αντιπροσωπεύει το 5,5% του συνολικού ΑΕΠ. Πιο αναλυτικά, αναφέρεται πως αντιπροσωπεύει το 57% των αροτραίων καλλιεργειών της χώρας (βαμβάκι, δημητριακά, όσπρια κλπ), το 40% των δενδροκαλλιεργειών, το 24% των βοοειδών, το 11% των αιγοπροβάτων, το 16% της παραγωγής γάλακτος, το 40% της παραγωγής μαλακών τυριών και το 25% της παραγωγής σκληρού τυριού.

Αλλά και στην περιοχή του Έβρου, πέραν των υπολοίπων καταστροφών στη φύση, δέχθηκε πλήγμα το 23% των ενεργειακών καλλιεργειών, το 6,5% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας αλλά και το 3% της γαλακτοπαραγωγής.

Έχουμε λοιπόν  - πέραν των υπολοίπων πληγών σε όρους ανθρώπινων ζωών, καταστροφής του περιβάλλοντος, απώλειας υποδομών και περιουσιών -  μόνο από το πεδίο της αγροτικής παραγωγής μία απώλεια που μπορεί να αγγίξει (με βάση τα παραπάνω δεδομένα) πολλά δις ευρώ. Ανάλογα με τον τελικό απολογισμό και με το πόσο μεγάλο κομμάτι της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου έχει καταστραφεί.

«Μεμονωμένοι αγρότες και επιχειρήσεις έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στις εκμεταλλεύσεις, τις αποθήκες, τις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές μονάδες τους, ενώ ολόκληρες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργική παραγωγή και οι σχετικές υποδομές έχουν καταστραφεί» αναφέρεται στην επιστολή. Εξηγώντας πως δεδομένου του μεγέθους της ζημίας, θα χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια για την αποζημίωση για την απώλεια φυτικής και ζωικής παραγωγής και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών…

Η επιστολή λοιπόν μετέφερε «έξω» μία πολύ ζοφερή πρώτη εικόνα για το μέγεθος του πλήγματος στις δύο περιφέρειες.  Να προσθέσουμε όμως και το εξής: το  θέμα δεν είναι μόνο τοπικό, ούτε μόνο αγροδιατροφικό (αν και εκεί εντοπίζεται σαφέστατα το πιο μεγάλο οικονομικό πλήγμα). Και μόνο το γεγονός πως δεν θα έχουμε σιδηροδρομική γραμμή όπως την ξέραμε για 2 χρόνια συνιστά ζήτημα με πολλές παρενέργειες. Και επειδή τώρα γίνεται ο τελικός απολογισμός, τώρα χαράσσονται οι επόμενες κινήσεις για τα μέτρα αποκατάστασης και θωράκισης, είναι κρίσιμο να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Να γίνουν οι σωστές επιλογές και από τη κρατική μηχανή (μιλάμε και για το ευρύτερο δημόσιο), αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.

Το φετινό κόστος, να θυμίσουμε, θα το καλύψουν με 400 εκατ. ευρώ οι Βρυξέλλες (από το πακέτο των 2,2 δισ. ευρώ) και με 600 εκατ ευρώ οι φορολογούμενοι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για λεφτά που θα «λείψουν» από άλλα επιδόματα ή από ελαφρύνσεις (όπως για παράδειγμα από το market pass ή από ένα πιο πλουσιοπάροχο επίδομα θέρμανσης). Πρέπει λοιπόν να λεφτά να πιάσουν τόπο, με αρχή βεβαίως από τις αποζημιώσεις όσων επλήγησαν, αλλά και με σχέδιο για την μεγαλύτερη δυνατή θωράκιση της χώρας από τις φυσικές καταστροφές και από όσα  δεινά τις συνοδεύουν.

Όλες οι ειδήσεις

07:35

Νοσοκομεία: Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που κατήγγειλαν οι πολίτες το 2023

07:30

Τιμολόγια ρεύματος: Αλλάζουν «χρώμα» οι καταναλωτές – Έως 30% φθηνότερα τα κίτρινα από τα πράσινα

07:22

Οικονομικοί τρόποι για να διατηρήσετε δροσερό το σπίτι

07:20

Μια ποδοσφαιρική φανέλα με 30.000 πέτρες Swarovski: Η εξωφρενική τιμή της 

07:13

Έτοιμος και για Δήμαρχος και για Πρόεδρος ο Χάρης Δούκας - Τί θα κάνει ο Ανδρουλάκης - Ο Τσίπρας στον αφρό, ο Κασσελάκης τα απόνερα

07:05

Τα νέα για τα μερίσματα – Συνωστισμός χρηματιστηριακών – Τα μηνύματα για τη συνεργασία

23:58

Πυροσβεστική: 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

23:39

Ορεστιάδα: Συνελήφθη διακινητής μη νόμιμων μεταναστών

23:17

Χαρδαλιάς: Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει το 40% του νέου ΕΣΠΑ της Αττικής

22:51

Γάζα: Τουλάχιστον 37.337 Παλαιστίνιοι νεκροί απ' την έναρξη του πολέμου

22:20

Επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί της Δευτέρα ο Ν. Δένδιας

21:48

Επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπουλου στην Κάσο

21:19

θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 44χρονος για κλοπές

20:47

Γερμανία: Ρατσιστική επίθεση σε κορίτσια από την Γκάνα

20:18

Βέλγιο: Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά της άκρας δεξιάς

20:03

Σαουδική Αραβία: Τουλάχιστον 19 ξένοι προσκυνητές νεκροί στη διάρκεια του φετινού προσκυνήματος στη Μέκκα

19:46

Adidas: Εσωτερική έρευνα ύστερα από καταγγελία για δωροδοκία στελεχών της στην Κίνα

19:33

ΕΛΑΣ: Αναζητά πληροφορίες για το τροχαίο με το βυτιοφόρο που πήρε φωτιά στην Αθηνών – Κορίνθου στις 7/6

19:23

Στην εποχή του «Σφάξε με Αγά μου να Αγιάσω» η λειτουργία της αγοράς σιταριού στην Ελλάδα

19:00

Πόρισμα Ντράγκι: Αναβολή για την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου - Σκέψεις για γαλλοσουηδικό μοντέλο

18:53

Ανδρουλάκης: Ανοίγει τα χαρτιά του τη Δευτέρα

18:33

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση σε συγκεντρωση διαμαρτυρίας αύριο έξω από το Ωδείο Αθηνών για την Συμφωνία των Πρεσπών

17:50

ΗΠΑ: Η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων διέσωσε το πλήρωμα του ελληνόκτητου πλοίου Tutor

17:34

Πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ μετά τη σύλληψη γνωστού δικηγόρου για ενδοοικογενειακή βία

17:00

Αέριο: Άλμα 30% στην κατανάλωση – Στην παραγωγή ρεύματος το μεγαλύτερο μερίδιο

16:54

Βρετανία: Σαρωτική ήττα των Συντηρητικών δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

16:31

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ψέματα και αθλιότητες

16:16

Novo Nordisk: Στη Γερουσία των ΗΠΑ θα καταθέσει ο CEO της φαρμακοβιομηχανίας για τις τιμές των Ozempic - Wegovy

15:54

Ελβετία: Δεν υπέγραψαν όλες οι χώρες το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου για την Ουκρανία

15:33

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιβραβεύει «πρόθυμα» στελέχη της

gazzetta
gazzetta reader insider insider