Τα -σημαντικά- οικονομικά γεγονότα πριν και μετά τη ΔΕΘ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το «καλάθι» της ΔΕΘ προεξοφλείται κάθε χρόνο από την πλευρά των πολιτών, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου. Πώς να το κάνουμε, θεωρείται λίγο ή πολύ δεδομένο. Η συγκυρία όμως φέτος είναι ειδική. Και τούτο, όχι μόνο γιατί η πρωθυπουργική ομιλία έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές και τα μέτρα/ελαφρύνσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί για φέτος και για το 2024 (και πλέον σταδιακά υλοποιούνται), αλλά και λόγω συγκεκριμένων σημαντικών γεγονότων στο οικονομικό πεδίο που θα λάβουν χώρα πριν αλλά και αμέσως μετά την ώρα της ΔΕΘ.

Μία ημέρα πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού, στις 8/9, υπάρχουν ελπίδες πως θα έρθει η πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα από «μεγάλο» οίκο αξιολόγησης, από την DBRS. Αν η αναβάθμιση έρθει, αυτό θα σημάνει μία μεγάλη αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία, αλλά και την ανάληψη μίας, εξίσου μεγάλης, ευθύνης: θα πρέπει να γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα για να ολοκληρωθεί η επιστροφή σε κανονικότητα. Γιατί ακολουθούν η Moody’s στις 15/9 (που ακόμη έχει τη χώρα 3 βαθμίδες πιο χαμηλά), η S&P (στις 20/10) και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Στις 15 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν και οι υπουργοί Οικονομικών για να ανοίξουν (ξανά) τη «κουβέντα» περί δημοσιονομικών κανόνων. Η Ελλάδα στη σύνοδο αυτή επιθυμεί στρατηγικά να δώσει ένα ακόμη σήμα προς τις αγορές, υποβάλλοντας και επίσημα το αίτημα για μία νέα πρόωρη αποπληρωμή 2 δόσεων από το διακρατικό δάνειο της περιόδου του πρώτου μνημονίου (GLF), ενώ στις αρχές Οκτωβρίου έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα για να συζητήσουν το Προσχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί από το ΥΠΕΘΟ στη Βουλή στις 2/10.

Τι λένε όλες αυτές οι ημερομηνίες; Πως μία σειρά από γεγονότα τα οποία σηματοδοτούν την επιστροφή σε «κανονικότητα», απαιτούν πολύ προσεκτική διαχείριση του ζητήματος «εξαγγελίες στη ΔΕΘ». Και τούτο παρά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές που ακολουθούν, παρά τις πιέσεις που παραδοσιακά υπάρχουν αυτή την περίοδο.

Η χώρα είναι σε μία φάση μετάβασης σε μία νέα, καλύτερη, κανονικότητα. Αυτή η φάση πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Ένα στοιχείο που δείχνει την αλλαγή που έχει ήδη επιτευχθεί είναι το εξής: οι θεσμοί θα έρθουν τον Οκτώβριο, εκ των υστέρων, να συζητήσουν τον νέο ελληνικό Προϋπολογισμό. Δεν θα τον «επιβάλλουν», δεν θα τον συνδιαμορφώσουν. Αλλά, αυτή ακριβώς η μεγαλύτερη ελευθερία, υπόκειται σε κανόνες: στην ανάγκη διασφάλισης των πλεονασμάτων με το μείγμα πολιτικής που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Γιατί αλλιώς, οι βαθμοί ελευθερίας θα μειωθούν και πάλι….

Να μην ξεχνάμε πως φέτος έχουμε και ένα επιπλέον «βαρίδι». Έχουμε αυξημένες έκτακτες ανάγκες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ακόμη καίνε και απαιτούν αποζημιώσεις, αλλά και δαπάνες για θωράκιση και ανάπλαση. Και τούτο παράλληλα με -προφανείς-  κινήσεις στήριξης από την ενεργειακή/πληθωριστική κρίση.

Άρα, η φετινή ΔΕΘ μπορεί να γίνει ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για να παρουσιαστεί ένα σχέδιο παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων που θα έχει συνεκτικότητα και θα εκτείνεται στον χρόνο. Ένα σχέδιο που θα εξηγεί -εξειδικεύοντας και τις προεκλογικές εξαγγελίες- πως θα γίνουν τα (πολλά) αναγκαία βήματα διασφάλισης όσων έχουν ήδη επιτευχθεί αλλά και επίλυσης των προβλημάτων που απομένουν. Γιατί μόνο έτσι -με ανάπτυξη και με ευημερία- θα μπορεί η χώρα και να ικανοποιεί τις οικονομικές της δεσμεύσεις έναντι των δανειστών της και των αγορών, αλλά και να διαμορφώνει δημοσιονομικό χώρο για να στηρίζει την αγορά και την κοινωνία.

Όλες οι ειδήσεις

10:48

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

10:45

Έτοιμος να σταματήσει τον «σκιώδη ρωσικό στόλο» ο Βρετανός πρωθυπουργός

10:21

Επίθεση με drone σε τουρκικό δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα - Αναφορές για ζημιές

10:06

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ συνδέουν τις εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο με την παραχώρηση του Ντονμπάς στη Ρωσία

10:06

Συνολικά 146 εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ τον Απρίλιο

10:03

Barclays: Στα 110 δολάρια «βλέπει» το πετρέλαιο αν συνεχιστούν οι διαταραχές στο Ορμούζ

10:01

Γιατί φρενάραν τα φορολογικά έσοδα το πρώτο δίμηνο

09:58

Συνάντηση Παπασταύρου με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ

09:37

Νέα άνοδος για το πετρέλαιο με φόντο τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

09:28

Όλα όσα μάθαμε για την τεχνητή νοημοσύνη στο συνέδριο του MIT στην Αθήνα

09:17

Υγεία: Το μαγείρεμα σπιτικού γεύματος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους

09:15

Πρότυπα, Ωνάσεια και Πειραματικά Σχολεία: Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων

09:02

Το Ισραήλ μοιάζει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

08:54

ΟΗΕ: Το δουλεμπόριο Αφρικανών «το πιο βαρύ έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

08:40

Για τα ρολόγια της Swatch, ο χρόνος είναι χρήμα

08:16

Σκλαβενίτης: Η «πρεμιέρα» στα έτοιμα γεύματα και οι big business που έπονται

08:14

Social media και αγροτική ενημέρωση: Δύναμη ή παγίδα;

08:05

«Πράσινο» για τις 1.000 κάμερες (ΚΟΚ) κατά των παραβάσεων

07:54

Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν - Τραμπ: «Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν»

07:43

Εορταστικό ωράριο Πάσχα - Πότε ξεκινάει

07:38

Ακίνητα - Danos: Πόσα «έριξαν» οι επενδυτές στα γραφεία - Έρχονται 350.000 τ.μ., που φτάνουν τα ενοίκια

07:31

Οι χρυσοφόρες οικονομίες του Κόλπου απειλούνται - Μπορεί ο πόλεμος να «σβήσει» τα πετροδολάρια;

07:21

«Ολυμπία Οδός»: «Ψήνεται» επιστροφή κεφαλαίου σε ΑΒΑΞ, AKTOR, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Vinci;

07:14

Οι τράπεζες στην ουρά για στήριξη - Τα χαμένα κέρδη - Οι αντοχές της Aegean

07:12

Patriot υπάρχουν - Αντ' αυτού Μιλένα - Ο φόβος Ανδρουλάκη και το Καταστατικό

07:06

Σήμερα «κληρώνει» για τον νέο κατώτατο μισθό - Πως θα οδηγηθεί στα 1.000€ το 2027

23:48

Αυστραλία: Οι δημοσιογράφοι του ABC απεργούν, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια

23:34

SpaceX: Σχεδιάζει IPO με στόχο την άντληση έως 75 δισ. δολαρίων ίσως εντός της εβδομάδας

23:18

Δικαστήριο των ΗΠΑ καταδίκασε Meta και Youtube για εθισμό στα social media

23:00

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ καλεί τα κράτη να τερματίσουν την εξαιρετικά επικίνδυνη σύγκρουση στο Ιράν

gazzetta
gazzetta reader insider insider