Τα -σημαντικά- οικονομικά γεγονότα πριν και μετά τη ΔΕΘ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το «καλάθι» της ΔΕΘ προεξοφλείται κάθε χρόνο από την πλευρά των πολιτών, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου. Πώς να το κάνουμε, θεωρείται λίγο ή πολύ δεδομένο. Η συγκυρία όμως φέτος είναι ειδική. Και τούτο, όχι μόνο γιατί η πρωθυπουργική ομιλία έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές και τα μέτρα/ελαφρύνσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί για φέτος και για το 2024 (και πλέον σταδιακά υλοποιούνται), αλλά και λόγω συγκεκριμένων σημαντικών γεγονότων στο οικονομικό πεδίο που θα λάβουν χώρα πριν αλλά και αμέσως μετά την ώρα της ΔΕΘ.

Μία ημέρα πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού, στις 8/9, υπάρχουν ελπίδες πως θα έρθει η πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα από «μεγάλο» οίκο αξιολόγησης, από την DBRS. Αν η αναβάθμιση έρθει, αυτό θα σημάνει μία μεγάλη αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία, αλλά και την ανάληψη μίας, εξίσου μεγάλης, ευθύνης: θα πρέπει να γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα για να ολοκληρωθεί η επιστροφή σε κανονικότητα. Γιατί ακολουθούν η Moody’s στις 15/9 (που ακόμη έχει τη χώρα 3 βαθμίδες πιο χαμηλά), η S&P (στις 20/10) και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Στις 15 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν και οι υπουργοί Οικονομικών για να ανοίξουν (ξανά) τη «κουβέντα» περί δημοσιονομικών κανόνων. Η Ελλάδα στη σύνοδο αυτή επιθυμεί στρατηγικά να δώσει ένα ακόμη σήμα προς τις αγορές, υποβάλλοντας και επίσημα το αίτημα για μία νέα πρόωρη αποπληρωμή 2 δόσεων από το διακρατικό δάνειο της περιόδου του πρώτου μνημονίου (GLF), ενώ στις αρχές Οκτωβρίου έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα για να συζητήσουν το Προσχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί από το ΥΠΕΘΟ στη Βουλή στις 2/10.

Τι λένε όλες αυτές οι ημερομηνίες; Πως μία σειρά από γεγονότα τα οποία σηματοδοτούν την επιστροφή σε «κανονικότητα», απαιτούν πολύ προσεκτική διαχείριση του ζητήματος «εξαγγελίες στη ΔΕΘ». Και τούτο παρά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές που ακολουθούν, παρά τις πιέσεις που παραδοσιακά υπάρχουν αυτή την περίοδο.

Η χώρα είναι σε μία φάση μετάβασης σε μία νέα, καλύτερη, κανονικότητα. Αυτή η φάση πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Ένα στοιχείο που δείχνει την αλλαγή που έχει ήδη επιτευχθεί είναι το εξής: οι θεσμοί θα έρθουν τον Οκτώβριο, εκ των υστέρων, να συζητήσουν τον νέο ελληνικό Προϋπολογισμό. Δεν θα τον «επιβάλλουν», δεν θα τον συνδιαμορφώσουν. Αλλά, αυτή ακριβώς η μεγαλύτερη ελευθερία, υπόκειται σε κανόνες: στην ανάγκη διασφάλισης των πλεονασμάτων με το μείγμα πολιτικής που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Γιατί αλλιώς, οι βαθμοί ελευθερίας θα μειωθούν και πάλι….

Να μην ξεχνάμε πως φέτος έχουμε και ένα επιπλέον «βαρίδι». Έχουμε αυξημένες έκτακτες ανάγκες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ακόμη καίνε και απαιτούν αποζημιώσεις, αλλά και δαπάνες για θωράκιση και ανάπλαση. Και τούτο παράλληλα με -προφανείς-  κινήσεις στήριξης από την ενεργειακή/πληθωριστική κρίση.

Άρα, η φετινή ΔΕΘ μπορεί να γίνει ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για να παρουσιαστεί ένα σχέδιο παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων που θα έχει συνεκτικότητα και θα εκτείνεται στον χρόνο. Ένα σχέδιο που θα εξηγεί -εξειδικεύοντας και τις προεκλογικές εξαγγελίες- πως θα γίνουν τα (πολλά) αναγκαία βήματα διασφάλισης όσων έχουν ήδη επιτευχθεί αλλά και επίλυσης των προβλημάτων που απομένουν. Γιατί μόνο έτσι -με ανάπτυξη και με ευημερία- θα μπορεί η χώρα και να ικανοποιεί τις οικονομικές της δεσμεύσεις έναντι των δανειστών της και των αγορών, αλλά και να διαμορφώνει δημοσιονομικό χώρο για να στηρίζει την αγορά και την κοινωνία.

Όλες οι ειδήσεις

13:04

Τριήμερο ράλι για τον χρυσό με ώθηση από Fed και Μέση Ανατολή

13:02

Βρετανία: Ο Μπέρναμ εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής έρευνας για τον Έπστιν

12:58

Goldman Sachs: Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες – Έως 20% περιθώριο ανόδου

12:52

Μοντέλα των Anthropic και OpenAI επιχείρησαν χακαρίσματα κατά τη διάρκεια δοκιμών

12:47

Επίσκεψη του Ευ. Τουρνά στο Πόρτο Γερμενό - Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές

12:39

Γερμανία: Το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει ότι drone εντοπίσθηκε κοντά σε ουκρανικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Λειψίας

12:35

Εκτός ελέγχου πύραυλος της SpaceX συνετρίβη στη Σελήνη

12:26

Τι συζήτησαν ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και η αντιπροσωπεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

12:26

Servicers: Αναστολή οχλήσεων και νομικών ενεργειών για οφειλές στους πληγέντες από τις πυρκαγιές

12:08

Χαρδαλιάς: Μηδενική ανοχή και σε νομικό επίπεδο για τους υπαίτιους της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική

12:03

Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει 1,4 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά στοιχεία για βοήθεια στην Ουκρανία

11:53

Συνάντηση του Δημήτρη Μαρκόπουλου με τη διοίκηση της ΟΛΠ

11:50

Μητσοτάκης: Θα έχουμε μία καινούργια ΔΕΘ το 2030 και ένα μεγάλο χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης

11:45

Αεροσκάφος της DHL συγκρούστηκε με άγνωστο αντικείμενο κοντά στο αεροδρόμιο της Λειψίας

11:42

Coolcation: Καύσωνες, πυρκαγιές και υπερτουρισμός εκτοξεύουν τη ζήτηση για διακοπές στη βόρεια Ευρώπη

11:37

Πάνω από 100 νεκροί σε πλημμύρες και κατολισθήσεις από τον Ιούλιο στην Ινδία

11:33

Novo Nordisk: «Δεν έπεισε» η αναθεώρηση του guidance - Πτώση 7% της μετοχής

11:12

Νέα έκκληση Ζελένσκι προς τους συμμάχους για προμήθεια αντιβαλλιστικών συστημάτων

11:12

Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν έχει δεχθεί το σχέδιο για τη Γάζα της Ουάσινγκτον

11:09

Χρηματιστήριο: Μικτή εικόνα με κατοχύρωση κερδών και stock picking

10:52

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές αναμένοντας τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

10:40

ΔΑΑ: Αυξήθηκε κατά 4,7% η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο

10:30

Ηλεκτροδοτήθηκε το νέο αιολικό πάρκο 18,8 MW της FARIA Renewables

10:29

ΑΒΑΞ: Σύμβαση για σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 800 ΜW στη Λάρισα

10:20

Διπλωματική κρίση μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας

09:58

Η Alibaba παρουσίασε ισχυρότερο AI μοντέλο της μέχρι σήμερα

09:38

ΔΥΠΑ: Ανοίγουν σήμερα οι αιτήσεις για 8.000 θέσεις εργασίας για ανέργους 55 έως 74 ετών

09:35

Στεγαστική κρίση: Το πρόβλημα είναι ότι λείπουν οι προσιτές κατοικίες

09:24

Τράπεζα Πειραιώς: Από σήμερα η έναρξης καταβολής κεφαλαίου 0,4 ευρώ ανά μετοχή

09:15

Morgan Stanley: Βλέπει συνέχεια στο ανοδικό story των τραπεζών - Αυξάνει τιμές στόχους για Alpha, ΕΤΕ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider