Τα -σημαντικά- οικονομικά γεγονότα πριν και μετά τη ΔΕΘ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το «καλάθι» της ΔΕΘ προεξοφλείται κάθε χρόνο από την πλευρά των πολιτών, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου. Πώς να το κάνουμε, θεωρείται λίγο ή πολύ δεδομένο. Η συγκυρία όμως φέτος είναι ειδική. Και τούτο, όχι μόνο γιατί η πρωθυπουργική ομιλία έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές και τα μέτρα/ελαφρύνσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί για φέτος και για το 2024 (και πλέον σταδιακά υλοποιούνται), αλλά και λόγω συγκεκριμένων σημαντικών γεγονότων στο οικονομικό πεδίο που θα λάβουν χώρα πριν αλλά και αμέσως μετά την ώρα της ΔΕΘ.

Μία ημέρα πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού, στις 8/9, υπάρχουν ελπίδες πως θα έρθει η πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα από «μεγάλο» οίκο αξιολόγησης, από την DBRS. Αν η αναβάθμιση έρθει, αυτό θα σημάνει μία μεγάλη αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία, αλλά και την ανάληψη μίας, εξίσου μεγάλης, ευθύνης: θα πρέπει να γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα για να ολοκληρωθεί η επιστροφή σε κανονικότητα. Γιατί ακολουθούν η Moody’s στις 15/9 (που ακόμη έχει τη χώρα 3 βαθμίδες πιο χαμηλά), η S&P (στις 20/10) και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Στις 15 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν και οι υπουργοί Οικονομικών για να ανοίξουν (ξανά) τη «κουβέντα» περί δημοσιονομικών κανόνων. Η Ελλάδα στη σύνοδο αυτή επιθυμεί στρατηγικά να δώσει ένα ακόμη σήμα προς τις αγορές, υποβάλλοντας και επίσημα το αίτημα για μία νέα πρόωρη αποπληρωμή 2 δόσεων από το διακρατικό δάνειο της περιόδου του πρώτου μνημονίου (GLF), ενώ στις αρχές Οκτωβρίου έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα για να συζητήσουν το Προσχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί από το ΥΠΕΘΟ στη Βουλή στις 2/10.

Τι λένε όλες αυτές οι ημερομηνίες; Πως μία σειρά από γεγονότα τα οποία σηματοδοτούν την επιστροφή σε «κανονικότητα», απαιτούν πολύ προσεκτική διαχείριση του ζητήματος «εξαγγελίες στη ΔΕΘ». Και τούτο παρά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές που ακολουθούν, παρά τις πιέσεις που παραδοσιακά υπάρχουν αυτή την περίοδο.

Η χώρα είναι σε μία φάση μετάβασης σε μία νέα, καλύτερη, κανονικότητα. Αυτή η φάση πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Ένα στοιχείο που δείχνει την αλλαγή που έχει ήδη επιτευχθεί είναι το εξής: οι θεσμοί θα έρθουν τον Οκτώβριο, εκ των υστέρων, να συζητήσουν τον νέο ελληνικό Προϋπολογισμό. Δεν θα τον «επιβάλλουν», δεν θα τον συνδιαμορφώσουν. Αλλά, αυτή ακριβώς η μεγαλύτερη ελευθερία, υπόκειται σε κανόνες: στην ανάγκη διασφάλισης των πλεονασμάτων με το μείγμα πολιτικής που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Γιατί αλλιώς, οι βαθμοί ελευθερίας θα μειωθούν και πάλι….

Να μην ξεχνάμε πως φέτος έχουμε και ένα επιπλέον «βαρίδι». Έχουμε αυξημένες έκτακτες ανάγκες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ακόμη καίνε και απαιτούν αποζημιώσεις, αλλά και δαπάνες για θωράκιση και ανάπλαση. Και τούτο παράλληλα με -προφανείς-  κινήσεις στήριξης από την ενεργειακή/πληθωριστική κρίση.

Άρα, η φετινή ΔΕΘ μπορεί να γίνει ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για να παρουσιαστεί ένα σχέδιο παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων που θα έχει συνεκτικότητα και θα εκτείνεται στον χρόνο. Ένα σχέδιο που θα εξηγεί -εξειδικεύοντας και τις προεκλογικές εξαγγελίες- πως θα γίνουν τα (πολλά) αναγκαία βήματα διασφάλισης όσων έχουν ήδη επιτευχθεί αλλά και επίλυσης των προβλημάτων που απομένουν. Γιατί μόνο έτσι -με ανάπτυξη και με ευημερία- θα μπορεί η χώρα και να ικανοποιεί τις οικονομικές της δεσμεύσεις έναντι των δανειστών της και των αγορών, αλλά και να διαμορφώνει δημοσιονομικό χώρο για να στηρίζει την αγορά και την κοινωνία.

Όλες οι ειδήσεις

11:25

Μητσοτάκης: Θα ακούσω τους αγρότες αλλά δεν έχω διάθεση να δώσω περισσότερα από αυτά που επιβάλλει ο προϋπολογισμός

11:12

Μασκ: Διεκδικεί 134 δισ. δολάρια από OpenAI και Microsoft για παρανόμως αποκτηθέντα κέρδη

10:57

Ιράν: Με πολύ αργούς ρυθμούς η αποκατάσταση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο

10:52

Πάτρα: Σε καρναβαλικούς ρυθμούς η πόλη

10:47

Τα 11 μεγάλα έργα στο επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ

10:41

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά

10:09

Ιράν: Δεν είναι πλέον προσκεκλημένο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

09:58

Μερτς: Οι ΗΠΑ ασκούν καθαρή πολιτική ισχύος

09:47

Το μήνυμα των αγορών για την ελληνική οικονομία και το στοίχημα των νέων αναβαθμίσεων

09:37

Βενεζουέλα: Αποφυλακίστηκαν 100 πολιτικοί κρατούμενοι

09:24

Αγρότες: Στην τελική ευθεία για το ραντεβού της Δευτέρας με τον Πρωθυπουργό – Συμμετέχουν 25 εκπρόσωποι και 6 παρατηρητές

09:10

Μια μέρα στα Καλάβρυτα: Βόλτα στη φύση και την ιστορία

08:51

Τραμπ: Ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα - «Το πιο σπουδαίο που «σχηματίστηκε ποτέ»

08:39

Πόσο κοστίζει η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα – Από τις κιλοβατώρες μέχρι το ΑΕΠ

08:27

Οι επαγγελματικές αποφάσεις του 2026 και οι αποτυχίες που λειτουργούν ως σκαλοπάτι για την περαιτέρω εξέλιξη

08:18

«Έβρεξε» πρόστιμα άνω των 3 εκατ. ευρώ σε μια τριετία για καθορισμό τιμών μεταπώλησης

08:15

Στεγαστική κρίση: Πώς φτάσαμε ως εδώ, ποια μέτρα προτείνει μελέτη των διαΝΕΟσις – ΙΟΒΕ

08:09

Πώς δε θα έχουμε ξανά μπλόκα (III): Φροντίδα στον αγροτουρισμό πριν σβήσουν τα χωριά

08:00

Δημόσιο: Χρωστάει 3,8 δισ. ευρώ σε προμηθευτές, συνταξιούχους, φορολογούμενους

23:57

Αυτοκίνητο: Υβριδικά και SUV οι νικητές των πωλήσεων στην Ελλάδα

23:43

Νέο ρεκόρ με 1.107 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα το 2025

23:29

Συνεδρίασε για πρώτη φορά η 15μελής τεχνοκρατική επιτροπή που θα διοικήσει τη Γάζα

23:15

Εβδομάδα απωλειών στη Wall Street

23:00

Ρωσία: Περισσότερες από 422.000 στρατολογήσεις το 2025

22:46

Κίεβο: Κλειστά σχολεία έως Φεβρουάριο μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές

22:33

Συρία: Ο στρατός προειδοποιεί για νέα πλήγματα εναντίον των Κούρδων στο Χαλέπι

22:20

Δανία: Δεν υπάρχουν κινεζικά ή ρωσικά πλοία κοντά στη Γροιλανδία

22:06

Γερμανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ δεν θα καταλάβουν την Γροιλανδία δια της βίας

21:53

EASA προς ευρωπαϊκές αεροπορικές: Αποφεύγετε τον εναέριο χώρο του Ιράν

21:39

Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές θα συναντηθούν το Σάββατο στο Μαϊάμι

gazzetta
gazzetta reader insider insider