Τα -σημαντικά- οικονομικά γεγονότα πριν και μετά τη ΔΕΘ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το «καλάθι» της ΔΕΘ προεξοφλείται κάθε χρόνο από την πλευρά των πολιτών, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου. Πώς να το κάνουμε, θεωρείται λίγο ή πολύ δεδομένο. Η συγκυρία όμως φέτος είναι ειδική. Και τούτο, όχι μόνο γιατί η πρωθυπουργική ομιλία έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές και τα μέτρα/ελαφρύνσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί για φέτος και για το 2024 (και πλέον σταδιακά υλοποιούνται), αλλά και λόγω συγκεκριμένων σημαντικών γεγονότων στο οικονομικό πεδίο που θα λάβουν χώρα πριν αλλά και αμέσως μετά την ώρα της ΔΕΘ.

Μία ημέρα πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού, στις 8/9, υπάρχουν ελπίδες πως θα έρθει η πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα από «μεγάλο» οίκο αξιολόγησης, από την DBRS. Αν η αναβάθμιση έρθει, αυτό θα σημάνει μία μεγάλη αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία, αλλά και την ανάληψη μίας, εξίσου μεγάλης, ευθύνης: θα πρέπει να γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα για να ολοκληρωθεί η επιστροφή σε κανονικότητα. Γιατί ακολουθούν η Moody’s στις 15/9 (που ακόμη έχει τη χώρα 3 βαθμίδες πιο χαμηλά), η S&P (στις 20/10) και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Στις 15 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν και οι υπουργοί Οικονομικών για να ανοίξουν (ξανά) τη «κουβέντα» περί δημοσιονομικών κανόνων. Η Ελλάδα στη σύνοδο αυτή επιθυμεί στρατηγικά να δώσει ένα ακόμη σήμα προς τις αγορές, υποβάλλοντας και επίσημα το αίτημα για μία νέα πρόωρη αποπληρωμή 2 δόσεων από το διακρατικό δάνειο της περιόδου του πρώτου μνημονίου (GLF), ενώ στις αρχές Οκτωβρίου έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα για να συζητήσουν το Προσχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί από το ΥΠΕΘΟ στη Βουλή στις 2/10.

Τι λένε όλες αυτές οι ημερομηνίες; Πως μία σειρά από γεγονότα τα οποία σηματοδοτούν την επιστροφή σε «κανονικότητα», απαιτούν πολύ προσεκτική διαχείριση του ζητήματος «εξαγγελίες στη ΔΕΘ». Και τούτο παρά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές που ακολουθούν, παρά τις πιέσεις που παραδοσιακά υπάρχουν αυτή την περίοδο.

Η χώρα είναι σε μία φάση μετάβασης σε μία νέα, καλύτερη, κανονικότητα. Αυτή η φάση πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Ένα στοιχείο που δείχνει την αλλαγή που έχει ήδη επιτευχθεί είναι το εξής: οι θεσμοί θα έρθουν τον Οκτώβριο, εκ των υστέρων, να συζητήσουν τον νέο ελληνικό Προϋπολογισμό. Δεν θα τον «επιβάλλουν», δεν θα τον συνδιαμορφώσουν. Αλλά, αυτή ακριβώς η μεγαλύτερη ελευθερία, υπόκειται σε κανόνες: στην ανάγκη διασφάλισης των πλεονασμάτων με το μείγμα πολιτικής που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Γιατί αλλιώς, οι βαθμοί ελευθερίας θα μειωθούν και πάλι….

Να μην ξεχνάμε πως φέτος έχουμε και ένα επιπλέον «βαρίδι». Έχουμε αυξημένες έκτακτες ανάγκες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ακόμη καίνε και απαιτούν αποζημιώσεις, αλλά και δαπάνες για θωράκιση και ανάπλαση. Και τούτο παράλληλα με -προφανείς-  κινήσεις στήριξης από την ενεργειακή/πληθωριστική κρίση.

Άρα, η φετινή ΔΕΘ μπορεί να γίνει ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για να παρουσιαστεί ένα σχέδιο παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων που θα έχει συνεκτικότητα και θα εκτείνεται στον χρόνο. Ένα σχέδιο που θα εξηγεί -εξειδικεύοντας και τις προεκλογικές εξαγγελίες- πως θα γίνουν τα (πολλά) αναγκαία βήματα διασφάλισης όσων έχουν ήδη επιτευχθεί αλλά και επίλυσης των προβλημάτων που απομένουν. Γιατί μόνο έτσι -με ανάπτυξη και με ευημερία- θα μπορεί η χώρα και να ικανοποιεί τις οικονομικές της δεσμεύσεις έναντι των δανειστών της και των αγορών, αλλά και να διαμορφώνει δημοσιονομικό χώρο για να στηρίζει την αγορά και την κοινωνία.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Συμπληρωματική δίωξη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

23:28

Βατικανό: O πάπας απεύθυνε έκκληση για εκεχειρία

23:14

Με σχέδιο για υποδομές, παραγωγή και κοινωνική συνοχή, η περιοδεία Θ. Κοντογεώργη στη Θεσσαλία

22:48

Συνάντηση Δένδια στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του

22:18

Γεραπετρίτης: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

21:47

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας παράνομους μετανάστες

21:46

Έλεγχο της παρουσίας του αγρότη στο χωράφι και πλήρη εξακρίβωση της εκμετάλλευσης με το Gov-Agri-Wallet που τσεκάρει το ΟΣΔΕ

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο ατόμων για παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων

20:58

Στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Παπασταύρου για το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

20:55

Ισραήλ: Το πέρασμα της Ράφα στη Γάζα θα ανοίξει την Τετάρτη

20:46

Χαρδαλιάς: Παραδίδουμε στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας ασφαλείς και σύγχρονους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά μας

20:37

ΙΕΑ: Ξεκινά η διοχέτευση στην αγορά των 400 εκατ. βαρελιών από τα αποθέματα πετρελαίου

20:29

Ισραήλ: Έχουμε ακόμα χιλιάδες στόχους μπροστά μας στο Ιράν

20:23

Ιράκ: Πέντε τραυματίες από επίθεση με ρουκέτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης

20:17

Ιράν: ΜΚΟ αναφέρουν Περισσότερους από 3.000 νεκρους σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις

20:10

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει τη Δευτέρα σε εκδήλωση του ΥΠΕΝ στο ΚΠΙΣΝ

19:52

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου χλευάζει ψευδείς ειδήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρουν ότι είναι νεκρός

19:44

Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας

19:41

ΠΑΣΟΚ: Μέχρι τις 20:00 παρατείνεται η ψηφοφορία εκλογής συνέδρων

19:29

Daily Mail: Στη Μόσχα για επέμβαση ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σύμφωνα με ΜΜΕ του Κουβέιτ

19:11

ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Μείωση 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς

19:00

Ποια κράτη της Μ. Ανατολής επένδυσαν σε εναλλακτικούς εμπορικούς δρόμους - Ποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα

18:58

Οι οικονομίες του Κόλπου κινδυνεύουν με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1990 λόγω του πολέμου

18:24

Ισραήλ: Δεν υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού αναχαίτισης πυραύλων

17:59

Ιράν: Η Τεχεράνη δεν βλέπει κανέναν λόγο να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ

17:53

Τσαγγάρη: H πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων στην Αττική έχει προσαρμοστεί στο ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό περιθώριο κέρδους

17:34

Reuters: Το Ιράν κρατά τα κλειδιά της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, όχι οι ΗΠΑ

17:00

Τράπεζες υπό πίεση: Στο μικροσκόπιο οι ρωγμές στο private credit

16:53

Ιράν: Δηλώνει ότι διαθέτει αποδείξεις ότι αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις εναντίον της

16:48

Φιντάν: Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος

gazzetta
gazzetta reader insider insider