Τα -σημαντικά- οικονομικά γεγονότα πριν και μετά τη ΔΕΘ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το «καλάθι» της ΔΕΘ προεξοφλείται κάθε χρόνο από την πλευρά των πολιτών, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου. Πώς να το κάνουμε, θεωρείται λίγο ή πολύ δεδομένο. Η συγκυρία όμως φέτος είναι ειδική. Και τούτο, όχι μόνο γιατί η πρωθυπουργική ομιλία έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές και τα μέτρα/ελαφρύνσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί για φέτος και για το 2024 (και πλέον σταδιακά υλοποιούνται), αλλά και λόγω συγκεκριμένων σημαντικών γεγονότων στο οικονομικό πεδίο που θα λάβουν χώρα πριν αλλά και αμέσως μετά την ώρα της ΔΕΘ.

Μία ημέρα πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού, στις 8/9, υπάρχουν ελπίδες πως θα έρθει η πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα από «μεγάλο» οίκο αξιολόγησης, από την DBRS. Αν η αναβάθμιση έρθει, αυτό θα σημάνει μία μεγάλη αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία, αλλά και την ανάληψη μίας, εξίσου μεγάλης, ευθύνης: θα πρέπει να γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα για να ολοκληρωθεί η επιστροφή σε κανονικότητα. Γιατί ακολουθούν η Moody’s στις 15/9 (που ακόμη έχει τη χώρα 3 βαθμίδες πιο χαμηλά), η S&P (στις 20/10) και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Στις 15 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν και οι υπουργοί Οικονομικών για να ανοίξουν (ξανά) τη «κουβέντα» περί δημοσιονομικών κανόνων. Η Ελλάδα στη σύνοδο αυτή επιθυμεί στρατηγικά να δώσει ένα ακόμη σήμα προς τις αγορές, υποβάλλοντας και επίσημα το αίτημα για μία νέα πρόωρη αποπληρωμή 2 δόσεων από το διακρατικό δάνειο της περιόδου του πρώτου μνημονίου (GLF), ενώ στις αρχές Οκτωβρίου έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα για να συζητήσουν το Προσχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί από το ΥΠΕΘΟ στη Βουλή στις 2/10.

Τι λένε όλες αυτές οι ημερομηνίες; Πως μία σειρά από γεγονότα τα οποία σηματοδοτούν την επιστροφή σε «κανονικότητα», απαιτούν πολύ προσεκτική διαχείριση του ζητήματος «εξαγγελίες στη ΔΕΘ». Και τούτο παρά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές που ακολουθούν, παρά τις πιέσεις που παραδοσιακά υπάρχουν αυτή την περίοδο.

Η χώρα είναι σε μία φάση μετάβασης σε μία νέα, καλύτερη, κανονικότητα. Αυτή η φάση πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Ένα στοιχείο που δείχνει την αλλαγή που έχει ήδη επιτευχθεί είναι το εξής: οι θεσμοί θα έρθουν τον Οκτώβριο, εκ των υστέρων, να συζητήσουν τον νέο ελληνικό Προϋπολογισμό. Δεν θα τον «επιβάλλουν», δεν θα τον συνδιαμορφώσουν. Αλλά, αυτή ακριβώς η μεγαλύτερη ελευθερία, υπόκειται σε κανόνες: στην ανάγκη διασφάλισης των πλεονασμάτων με το μείγμα πολιτικής που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Γιατί αλλιώς, οι βαθμοί ελευθερίας θα μειωθούν και πάλι….

Να μην ξεχνάμε πως φέτος έχουμε και ένα επιπλέον «βαρίδι». Έχουμε αυξημένες έκτακτες ανάγκες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ακόμη καίνε και απαιτούν αποζημιώσεις, αλλά και δαπάνες για θωράκιση και ανάπλαση. Και τούτο παράλληλα με -προφανείς-  κινήσεις στήριξης από την ενεργειακή/πληθωριστική κρίση.

Άρα, η φετινή ΔΕΘ μπορεί να γίνει ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για να παρουσιαστεί ένα σχέδιο παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων που θα έχει συνεκτικότητα και θα εκτείνεται στον χρόνο. Ένα σχέδιο που θα εξηγεί -εξειδικεύοντας και τις προεκλογικές εξαγγελίες- πως θα γίνουν τα (πολλά) αναγκαία βήματα διασφάλισης όσων έχουν ήδη επιτευχθεί αλλά και επίλυσης των προβλημάτων που απομένουν. Γιατί μόνο έτσι -με ανάπτυξη και με ευημερία- θα μπορεί η χώρα και να ικανοποιεί τις οικονομικές της δεσμεύσεις έναντι των δανειστών της και των αγορών, αλλά και να διαμορφώνει δημοσιονομικό χώρο για να στηρίζει την αγορά και την κοινωνία.

Όλες οι ειδήσεις

16:21

Μητσοτάκης για Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ: Έγινε γέφυρα στα προσφυγικά της Αθήνας και τις πρωτεύουσες του κόσμου

16:18

Συνεργασία ΥΠΕΣ - Google για εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων στην AI

16:04

Στο 2,9% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο - Σε υψηλό σχεδόν έτους ο δομικός PCE

16:03

Optima: Αυξάνει στα €9,66 την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς

15:48

Με ρυθμό 2,2% η ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2025

15:39

Διαβάσατε τα νέα της εβδομάδας; Κάντε το quiz!

15:31

Αναβαθμίζεται το κατάστημα Lidl στον Νέο Κόσμο με επένδυση 1,4 εκατ. ευρώ

15:29

10 παραμυθένια μέρη στην Ευρώπη για την ταξιδιωτική σας λίστα

15:25

Συνάντηση Χρ. Δήμα με τον Πρέσβη της Ινδίας

15:10

Υπ. Πολιτισμού: Αυθεντικές οι 262 φωτογραφίες από τις εκτελέσεις στην Καισαριανή

15:02

Η Γαλλία αναπτύσσει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» στον Βόρειο Ατλαντικό

14:58

Συνάντηση Κατσαφάδου με εκπροσώπους της Ηλείας για τις ζημιές από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα

14:56

Danone: Αναμένει ζημιές έως και 70 εκατ. ευρώ από τις ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος

14:30

Πού κινούνται οι τιμές των σαρακοστιανών - Πάνω από 500 έλεγχοι από την Αρχή Ελέγχου Αγοράς

14:22

ΔΥΠΑ: Στους 923.853 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο του 2026

14:20

Η Ουκρανία απέτρεψε σχέδια δολοφονίας υψηλόβαθμων αξιωματούχων κατ' εντολή της Ρωσίας

14:19

Στουρνάρας για ευρωομόλογα: Ανησυχώ για την συνεχιζόμενη αντίδραση της Γερμανίας, αλλά θα ήθελα να τους πείσω

14:09

ΕΟΤ: H Ελλάδα δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός για τους Σέρβους ταξιδιώτες

14:07

Η Πειραιώς Χρυσός Χορηγός του 2ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

13:54

Reuters: Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις ετοιμάζουν σχέδιο επένδυσης στα στρατιωτικά drones

13:47

Πάνω από 5.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από το 2022

13:42

Η Hellenic Train ενισχύει τα δρομολόγια στη γραμμή Κιάτο - Πάτρα λόγω καρναβαλιού

13:37

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

13:19

Κώτσηρας: Υφίσταται ειδική νομοθεσία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές

13:07

Αναβάθμιση υποδομών της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων την Κυριακή

13:07

Κοντογεώργης για δημοσκοπήσεις: Κάθε μέρα που περνάει δεν γυρίζει πίσω

13:06

Αύξηση 5,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία

13:02

Κατά 0,9% αυξήθηκε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Δεκέμβριο

13:01

Διαγωνισμός για την αξιοποίηση του «Ξενία Βυτίνας» για 40 χρόνια

12:58

Πληρότητες 100% στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισο

gazzetta
gazzetta reader insider insider