Η κλιματική αλλαγή τρέχει πολύ πιο γρήγορα...

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Tα σενάρια για το κόστος της κλιματικής αλλαγής έχουν διαμορφωθεί εδώ και καιρό σε διεθνές επίπεδο. Η Κομισιόν για παράδειγμα πέρυσι τέτοια εποχή έλεγε πώς προκαλούν ένα επιπλέον κόστος της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ στο χρέος στην Ελλάδα, ενώ τα ίδια στοιχεία έδειχναν και μία άλλη πικρή αλήθεια που επιβεβαιώνεται και φέτος: πως σταθερά εδώ και δεκαετίες η χώρα μας έρχεται τρίτη στην ΕΕ σε συχνότητα μεγάλων πυρκαγιών, μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Προφανώς αυτό που πρώτα από όλα πρέπει να γίνει αυτή την ώρα είναι άλλο. Πρέπει οι φωτιές να σβήσουν. Πρέπει να αποφευχθούν νέες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, να περιορισθούν οι απώλειες στα ζώα και στο περιβάλλον, αλλά και στις περιουσίες ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Το μήνυμα όμως, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η κλιματική αλλαγή τρέχει πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Έτσι, μόνο ένα πράγμα μπορεί να ελέγξει ο ανθρώπινος παράγοντας: την πρόληψη. Με άλλα λόγια, οι παρεμβάσεις θωράκισης θα πρέπει και αυτές να τρέξουν ταχύτερα και ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερες/ισχυρότερες.

Η πύρινη λαίλαπα των προηγούμενων ημερών ενδεχομένως θα πρέπει να κινήσει διαδικασίες για πρόσθετες επενδύσεις και επιπλέον πρωτοβουλίες οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν, όσο είναι δυνατό, από τα κοινοτικά κονδύλια. Μία που αυτές τις μέρες λαμβάνονται και οι τελικές αποφάσεις για την περίφημη αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα πρέπει επίσης όλα τα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και  στα ΕΣΠΑ και στις άλλες εθνικά χρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες, να τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα. Χωρίς καμία αναβολή, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Ο συναγερμός έχει ηχήσει. Είναι προφανέστατο ότι η σωστή πρόληψη (όσο κι αν κοστίσει) είναι από κάθε άποψη πιο αποδοτική και λιγότερο επώδυνη. Αυτό ισχύει σε κάθε τομέα: στον ανθρώπινο, στον περιβαντολογικό, στον οικονομικό αλλά και στο δημοσιονομικό. Οι δαπάνες αποκατάστασης που τώρα δρομολογούνται και πάλι,  ας μη γελιόμαστε, δεν μπορούν να επουλώσουν πλήρως τις πληγές των πολιτών, των επιχειρήσεων, αλλά και του περιβάλλοντος.

Προφανώς και αποζημίωση θα πρέπει να υπάρχει. Αλλά εδώ εισέρχεται ένας άλλος παράγοντας. Το 2021 ένα έτος κατά το οποίο η Ελλάδα βίωσε πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα, το συνολικό κόστος για αποζημιώσεις από τις καταστροφές ήταν επίσης πολύ μεγάλο. Τότε όμως (λόγω της πανδημίας), δεν υπήρχαν δημοσιονομικοί κανόνες, ενώ τώρα υπάρχουν. Τώρα συζητάμε το πως θα μετατραπεί σε στοχευμένη η στήριξη για το ρεύμα ή για το καλάθι του νοικοκυριού λόγω των κανόνων της ΕΕ για επιστροφή σε πλεονάσματα.

Με άλλα λόγια, τα πράγματα δεν γίνονται πιο δύσκολα μόνο σε κλιματικούς όρους, αλλά και σε δημοσιονομικούς. Έτσι είναι αναγκαίο να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ κοινοτικών κονδυλίων που είναι διαθέσιμο, αλλά και να διαμορφωθεί μία στρατηγική που δεν θα αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η λύση (και εδώ) μπορεί να έρθει κυρίως από «έξω», αλλά και εμείς πρέπει να προετοιμασθούμε με όσα τώρα έχουμε.  Άλλωστε, για να ζητήσεις κι άλλα λεφτά από τις Βρυξέλλες, θα πρέπει πρώτα να αξιοποιήσεις αυτά που σου έχουν ήδη δώσει...

Όλες οι ειδήσεις

23:55

«Βαποράκι» με μισό κιλό κοκαΐνης συνελήφθη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά

23:40

Κούβα: Είκοσι κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν από τη φυλακή Λα Λίμα

23:30

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 7 του Τραμ

23:19

Μελόνι για σχέσεις με ΗΠΑ: «Υπερασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντα και όταν δεν συμφωνούμε, πρέπει να το λέμε»

23:15

Παρατείνονται έως τις 15/4 τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη

23:00

Ο Τραμπ αναζητά 152 εκατ. δολ. για να ανοίξει εκ νέου το Αλκατράζ ως φυλακή

22:52

Σκλαβενίτης: Αυξάνει τον εισαγωγικό μισθό στα 1.000 ευρώ

22:38

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 8 νεκροί από σεισμό των 5,9 βαθμών

22:26

Ουκρανία: Σχεδόν μηδενικά τα εδαφικά κέρδη της Μόσχας τον Μάρτιο

22:17

ΠΟΥ: Το Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν αδυνατεί πλέον να λειτουργήσει

22:09

Άμπου Ντάμπι: Δώδεκα τραυματίες από θραύσματα έπειτα από αναχαίτιση επίθεσης από αέρος

21:55

Τραμπ: Η κατάρριψη μαχητικού των ΗΠΑ δεν επηρεάζει τις συνομιλίες - «Είναι πόλεμος»

21:38

Τραμπ: Προτείνει ιστορικό προϋπολογισμό με 1,5 τρισ. για άμυνα - Πού μπαίνει «μαχαίρι»

21:23

Τραμπ: Κίνδυνος να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου όσο αψηφεί τις Συνθήκες της Γενεύης

20:59

ΟΠΕΚΕ: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες

20:49

Τουλάχιστον πέντε πλοία πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από τα Στενά του Ορμούζ

20:39

WSJ: Το Ιράν απορρίπτει συνάντηση στο Πακιστάν και τρολάρει τον Τραμπ

20:24

Ο Τραμπ προτείνει την ιδιωτικοποίηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας των αεροδρομίων

20:17

Η ανάγκη για άλμα προς τα εμπρός

20:06

Την Πέμπτη 16 Απριλίου η συζήτηση στη Βουλή για το Κράτος Δικαίου

19:47

ΗΠΑ: Διπλασιάζουν τις εγγυήσεις για τα Στενά του Ορμούζ στα 40 δισ. δολάρια

19:36

Παναγόπουλος: «Αναζητούνται επί ματαίω στοιχεία για να κρατηθεί ζωντανή μία ανύπαρκτη υπόθεση»

19:29

ΝΑΤΟ: Επίσκεψη Ρούτε στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα

19:16

Καύσιμα: Το ράλι του πετρελαίου «ροκανίζει» Fuel Pass και επιδότηση στο ντίζελ

18:59

Ταξίδι «εκτός προγράμματος» της Μελόνι σε χώρες του Περσικού Κόλπου

18:46

Ο Λευκός Οίκος προτείνει μείωση 23% στον προϋπολογισμό της NASA για το 2027

18:41

Τέμπη: Επιδικάστηκε αποζημίωση 420.000 ευρώ στους συγγενείς θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

18:19

Ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο LNG πέρασε τα Στενά του Ορμούζ

18:18

Ξεφεύγει πάνω από 3% ο πληθωρισμός - Προς τα κάτω οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2026

18:16

Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider