Η (δύσκολη) αλλαγή φορολογικής κουλτούρας

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Στη φοροδιαφυγή, το πιο δύσκολο ζήτημα είναι η αλλαγή μίας κουλτούρας δεκαετιών που διακατέχει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το «κράτος». Πρέπει να περάσει – προς όλες τις κατευθύνσεις - το μήνυμα ότι κάθε απόδειξη που δεν κόβεται στερεί πόρους από την κοινωνική και από την αναπτυξιακή πολιτική. Περιορίζει τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να μπορέσει να μειώσει φόρους και εισφορές, να διαθέσει καλύτερες παροχές στους πολίτες, να προάγει γενικότερα τη φορολογική δικαιοσύνη.

Αυτό το θέμα της αλλαγής σελίδας στο πεδίο της φορολογικής συμμόρφωσης, ίσως αποδειχθεί και το βασικότερο στοίχημα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη. Είναι ένα στοίχημα που θα φανεί μετά από αρκετό χρόνο αν θα κερδηθεί και απαιτεί πολλά να γίνουν.

Υπάρχουν βεβαίως κινήσεις που δρομολογούνται. Παράθυρα φοροδιαφυγής θα κλείσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα ψηφιακά δελτία αποστολής, η τεχνητή νοημοσύνη που θα βοηθήσει στην αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, η διασύνδεση ταμειακών με POS και ταμειακών με ΑΑΔΕ αλλά και η χρήση POS σε όλη την αγορά.

Αλλά και οι φορολογικοί έλεγχοι θα πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένοι γιατί όπως επισημαίνει και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στη συνέντευξή του στο insider.gr, «δεν μπορεί ο συνεπής και ο ακραίος να έχουν την ίδια πιθανότητα ελέγχου, δεν γίνεται αυτό». Προφανώς το ένα μέσο πίεσης είναι να υπάρχει ο φόβος πως θα γίνει έλεγχος, και πως αυτός ο έλεγχος, αν αποκαλύψει πως υπάρχει πρόβλημα, θα οδηγήσει σε ποινές οι οποίες θα επιβληθούν.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ενισχυθούν και να διαφημιστούν τα φοροκίνητρα. Για να ζητούν οι πολίτες απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους. Θα πρέπει να βρεθούν ενδεχομένως και νέα κίνητρα για τους πολίτες αλλά και για τους επιχειρηματίες, αλλά και να αυξηθεί η διαφάνεια στην επαφή με το κράτος.

Προφανώς λοιπόν βήματα έχουν γίνει, ενώ πολλά δρομολογούνται. Βλέπουμε άλλωστε τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται, αφού και τον Μάιο ξεπέρασαν τον στόχο. Παρ όλα αυτά, να μη γελιόμαστε, η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Οι αριθμοί δείχνουν ότι πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις. Γίνεται φανερό πως όσο κλείνουν κάποια «κενά» ανακαλύπτονται νέα κόλπα από όσους θέλουν να ξεγλιστρούν από τους ελεγκτές και να φοροδιαφεύγουν.

Κανείς λοιπόν δεν περιμένει η φορολογική συμπεριφορά να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Θαύματα στο εν λόγω πεδίο δεν γίνονται. Αλλά, μετά από τόση «πείρα» μνημονίων, λιτότητας και υπερφορολόγησης θα πρέπει να υπάρξει – από όλες τις πλευρές – επίγνωση.  Θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό πως ειδικά τώρα που επιστρέφουμε σε δημοσιονομικούς «κανόνες», θα πρέπει να πάρουμε απόφαση πως και στο πεδίο της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να γυρίσουμε – επιτέλους – σελίδα.

Όλες οι ειδήσεις

20:32

Λαγκάρντ: «Περιπλέκεται το έργο της ΕΚΤ» - Οι 2 παράγοντες αβεβαιότητας από Μ. Ανατολή

20:30

Βουλγαρία: Πολιτική ανατροπή με σαρωτική νίκη Ράντεφ - Η επόμενη μέρα

20:23

Εμπρηστική επίθεση σε ΙΧ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

20:17

Ελιζέ: «Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα θα αναδείξει τους ιστορικούς δεσμούς Γαλλίας - Ελλάδας»

20:05

Πάνω από 71 δισ. δολάρια χρειάζονται για ανοικοδόμηση της Γάζας ως το 2036

19:53

Νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο παρά την εκεχειρία που είναι σε ισχύ

19:40

Γουόρς: «Η Fed θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές»

19:31

Συνάντηση Φλωρίδη με Κοβέσι την επόμενη Τετάρτη - Άγνωστη η ατζέντα

19:23

Πτώση στις ευρωαγορές υπό τον φόβο no deal ΗΠΑ - Ιράν

19:19

Έκκληση Μακρόν σε ΗΠΑ - Ιράν για αποκλιμάκωση εν μέσω έντασης στα Στενά του Ορμούζ

19:08

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί γιόρτασαν την επανίδρυση εβραϊκού οικισμού

18:56

Έλαστρον: Αύξηση 78% στα EBITDA το 2025 - Στα 12,6 εκατ. ευρώ

18:54

Interlife: Στα 27,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη το 2025 - Πρόταση για μέρισμα 0,25 ευρώ/μετοχή

18:49

Σερβία: Μόνο νομοσχέδια που δεν αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία θα φτάνουν στη Βουλή

18:46

Νέες αγορές 30.000 μετοχών της Metlen από Ευ. Μυτιληναίο

18:44

ΕΛΤΟΝ: Αυξημένος κατά 2,3% ο τζίρος το 2025 - Στα 89,3 εκατ. ευρώ

18:39

Alpha Bank: Στο 5,04% το δυνάμει ποσοστό της Goldman Sachs

18:31

Κυρανάκης: «Δωρεάν μετακινήσεις για ΑμεΑ με 10 ειδικά διαμορφωμένα οχήματα της ΟΣΥ»

18:28

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί ότι θα παραβιάσει την «κίτρινη γραμμή» του Ισραήλ

18:25

Θεοδωρικάκος: «Ο παραγωγικός μετασχηματισμός απαιτεί διάλογο και συναινέσεις»

18:21

Στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας η Υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Χρ. Παπακωνσταντίνου

18:06

Ισραήλ: Απετράπη ιρανικό σχέδιο επίθεσης κατά του αγωγού πετρελαίου Μπακού - Τσεϊχάν

18:04

«Μέθη και απουσίες» - O διευθυντής του FBI μηνύει για 250 εκατ. δολάρια το Atlantic

18:03

Ενέργεια: «Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία» - Πίεση σε τιμές και σχέδια επάρκειας

18:01

Η USA Rare Earth εξαγοράζει έναντι 2,8 δισ. δολαρίων την βραζιλιάνικη Serra Verde

17:55

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο της Αθήνας λίγο πριν τη λήξη της εκεχειρίας στο Ιράν

17:52

Κάλας για Ορμούζ: «Τυχόν διόδια διέλευσης θα δημιουργούσαν επικίνδυνο προηγούμενο»

17:41

DW: Το BBC μειώνει το δυναμικό του – μειώνεται και η δυναμική του;

17:31

Δήμας: Προχωρούν οι εργασίες του ΒΟΑΚ σε όλα τα τμήματα μαζί με τις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας

17:27

Μόλις 3 πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ τις τελευταίες 12 ώρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider