Η (δύσκολη) αλλαγή φορολογικής κουλτούρας

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Στη φοροδιαφυγή, το πιο δύσκολο ζήτημα είναι η αλλαγή μίας κουλτούρας δεκαετιών που διακατέχει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το «κράτος». Πρέπει να περάσει – προς όλες τις κατευθύνσεις - το μήνυμα ότι κάθε απόδειξη που δεν κόβεται στερεί πόρους από την κοινωνική και από την αναπτυξιακή πολιτική. Περιορίζει τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να μπορέσει να μειώσει φόρους και εισφορές, να διαθέσει καλύτερες παροχές στους πολίτες, να προάγει γενικότερα τη φορολογική δικαιοσύνη.

Αυτό το θέμα της αλλαγής σελίδας στο πεδίο της φορολογικής συμμόρφωσης, ίσως αποδειχθεί και το βασικότερο στοίχημα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη. Είναι ένα στοίχημα που θα φανεί μετά από αρκετό χρόνο αν θα κερδηθεί και απαιτεί πολλά να γίνουν.

Υπάρχουν βεβαίως κινήσεις που δρομολογούνται. Παράθυρα φοροδιαφυγής θα κλείσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα ψηφιακά δελτία αποστολής, η τεχνητή νοημοσύνη που θα βοηθήσει στην αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, η διασύνδεση ταμειακών με POS και ταμειακών με ΑΑΔΕ αλλά και η χρήση POS σε όλη την αγορά.

Αλλά και οι φορολογικοί έλεγχοι θα πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένοι γιατί όπως επισημαίνει και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στη συνέντευξή του στο insider.gr, «δεν μπορεί ο συνεπής και ο ακραίος να έχουν την ίδια πιθανότητα ελέγχου, δεν γίνεται αυτό». Προφανώς το ένα μέσο πίεσης είναι να υπάρχει ο φόβος πως θα γίνει έλεγχος, και πως αυτός ο έλεγχος, αν αποκαλύψει πως υπάρχει πρόβλημα, θα οδηγήσει σε ποινές οι οποίες θα επιβληθούν.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ενισχυθούν και να διαφημιστούν τα φοροκίνητρα. Για να ζητούν οι πολίτες απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους. Θα πρέπει να βρεθούν ενδεχομένως και νέα κίνητρα για τους πολίτες αλλά και για τους επιχειρηματίες, αλλά και να αυξηθεί η διαφάνεια στην επαφή με το κράτος.

Προφανώς λοιπόν βήματα έχουν γίνει, ενώ πολλά δρομολογούνται. Βλέπουμε άλλωστε τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται, αφού και τον Μάιο ξεπέρασαν τον στόχο. Παρ όλα αυτά, να μη γελιόμαστε, η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Οι αριθμοί δείχνουν ότι πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις. Γίνεται φανερό πως όσο κλείνουν κάποια «κενά» ανακαλύπτονται νέα κόλπα από όσους θέλουν να ξεγλιστρούν από τους ελεγκτές και να φοροδιαφεύγουν.

Κανείς λοιπόν δεν περιμένει η φορολογική συμπεριφορά να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Θαύματα στο εν λόγω πεδίο δεν γίνονται. Αλλά, μετά από τόση «πείρα» μνημονίων, λιτότητας και υπερφορολόγησης θα πρέπει να υπάρξει – από όλες τις πλευρές – επίγνωση.  Θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό πως ειδικά τώρα που επιστρέφουμε σε δημοσιονομικούς «κανόνες», θα πρέπει να πάρουμε απόφαση πως και στο πεδίο της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να γυρίσουμε – επιτέλους – σελίδα.

Όλες οι ειδήσεις

16:47

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Άνοδος για Nvidia

16:46

Πυρκαγιά στο Πικέρμι: Εντοπίστηκε νεκρός άντρας σε αυτοκίνητο

16:42

Κτηματολόγιο: Οι μεταβιβάσεις εξακολουθούν να καθυστερούν - Πώς αλλάζει η διαδικασία

16:36

Η μυστική επιχείρηση φυγάδευσης του Τραμπ από την Τουρκία

16:35

Ουγγαρία: Η Βουλή εξέλεξε πρόεδρο της χώρας τον Άντρας Μπάκα

16:35

Υπόθεση Marfin: Στη φυλακή η 46χρονη μετά την απολογία της

16:19

Σε υψηλό έτους η αισιοδοξία των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ

16:16

«Χρυσή» η έκλειψη Ηλίου για τα ξενοδοχεία - Ράλι τιμών έως 135%

16:13

ΠΑΣΟΚ: Η μεγάλη κοροϊδία του Μαξίμου - Κατά 90% λιγότερη προστασία στον Έβρο

16:12

O Λίβανος καταργεί με νόμο τη θανατική ποινή

16:07

Αμερικανικό ελικόπτερο επιτέθηκε σε πλοίο με παναμαϊκή σημαία στον Κόλπο του Ομάν

15:55

Σκέρτσος για Ταμείο Ανάκαμψης: «Οι επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 5,9% επί του ΑΕΠ»

15:54

Bloomberg: Πάνω από 5 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν τα γερμανικά funds για πρώτη φορά στην ιστορία

15:43

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Η ακραία ζέστη γίνεται πιο συχνή και πιο έντονη

15:33

Πακιστάν: ΗΠΑ και Ιράν είναι κοντά σε «κάποιου είδους συμφωνία»

15:28

Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν δίνει ακόμη το «πράσινο φως» για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΣΕΦ

15:10

ΕΤΑΔ: Σε διαγωνισμό η αποκατάσταση και ανάδειξη του Αχιλλείου στην Κέρκυρα

15:08

Κοινοπραξία TSMC - Sony: Επενδύουν 4,7 δισ. δολ. σε αισθητήρες νέας γενιάς

15:05

Προστασία σπιτιού στις διακοπές - 7 έξυπνα βήματα για να φεύγετε με το κεφάλι ήσυχο

14:47

Έμπολα: Οι θάνατοι από την επιδημία στη ΛΔ Κονγκό ξεπέρασαν τους 2.000

14:38

ΕΛΕΤΑΕΝ: «Η διαρκής στοχοποίηση της αιολικής ενέργειας υπονομεύει τα οφέλη που προσφέρει»

14:25

Οι πιο ξεχωριστές παραλίες της Χίου

14:14

Premier League: Οι 11 πιο ακριβοπληρωμένοι βγάζουν 3,37 εκατ. λίρες... την εβδομάδα

14:12

GlobalWealth Group: Επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχειακό project στην Κέρκυρα

14:10

Περιστατικό με τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν και επίθεση κατά πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα

14:05

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη σε έξι Περιφέρειες

13:59

Κατσαφάδος: «Το συνολικό σχέδιο για τον Έβρο προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ»

13:47

IHG: Η μεσαία τάξη ενισχύει τη ζήτηση για ξενοδοχεία παρά το πλήγμα στη Μέση Ανατολή

13:45

Κίνα: Εξερράγη λίγο μετά την απογείωση πύραυλος που μετέφερε δορυφόρο τηλεπικοινωνιών

13:30

Πώς θα «κλείσει» το Ταμείο Ανάκαμψης - Στο μικροσκόπιο τα δεδομένα μέχρι το 2031


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider