Η (δύσκολη) αλλαγή φορολογικής κουλτούρας

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Στη φοροδιαφυγή, το πιο δύσκολο ζήτημα είναι η αλλαγή μίας κουλτούρας δεκαετιών που διακατέχει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το «κράτος». Πρέπει να περάσει – προς όλες τις κατευθύνσεις - το μήνυμα ότι κάθε απόδειξη που δεν κόβεται στερεί πόρους από την κοινωνική και από την αναπτυξιακή πολιτική. Περιορίζει τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να μπορέσει να μειώσει φόρους και εισφορές, να διαθέσει καλύτερες παροχές στους πολίτες, να προάγει γενικότερα τη φορολογική δικαιοσύνη.

Αυτό το θέμα της αλλαγής σελίδας στο πεδίο της φορολογικής συμμόρφωσης, ίσως αποδειχθεί και το βασικότερο στοίχημα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη. Είναι ένα στοίχημα που θα φανεί μετά από αρκετό χρόνο αν θα κερδηθεί και απαιτεί πολλά να γίνουν.

Υπάρχουν βεβαίως κινήσεις που δρομολογούνται. Παράθυρα φοροδιαφυγής θα κλείσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα ψηφιακά δελτία αποστολής, η τεχνητή νοημοσύνη που θα βοηθήσει στην αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, η διασύνδεση ταμειακών με POS και ταμειακών με ΑΑΔΕ αλλά και η χρήση POS σε όλη την αγορά.

Αλλά και οι φορολογικοί έλεγχοι θα πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένοι γιατί όπως επισημαίνει και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στη συνέντευξή του στο insider.gr, «δεν μπορεί ο συνεπής και ο ακραίος να έχουν την ίδια πιθανότητα ελέγχου, δεν γίνεται αυτό». Προφανώς το ένα μέσο πίεσης είναι να υπάρχει ο φόβος πως θα γίνει έλεγχος, και πως αυτός ο έλεγχος, αν αποκαλύψει πως υπάρχει πρόβλημα, θα οδηγήσει σε ποινές οι οποίες θα επιβληθούν.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ενισχυθούν και να διαφημιστούν τα φοροκίνητρα. Για να ζητούν οι πολίτες απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους. Θα πρέπει να βρεθούν ενδεχομένως και νέα κίνητρα για τους πολίτες αλλά και για τους επιχειρηματίες, αλλά και να αυξηθεί η διαφάνεια στην επαφή με το κράτος.

Προφανώς λοιπόν βήματα έχουν γίνει, ενώ πολλά δρομολογούνται. Βλέπουμε άλλωστε τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται, αφού και τον Μάιο ξεπέρασαν τον στόχο. Παρ όλα αυτά, να μη γελιόμαστε, η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Οι αριθμοί δείχνουν ότι πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις. Γίνεται φανερό πως όσο κλείνουν κάποια «κενά» ανακαλύπτονται νέα κόλπα από όσους θέλουν να ξεγλιστρούν από τους ελεγκτές και να φοροδιαφεύγουν.

Κανείς λοιπόν δεν περιμένει η φορολογική συμπεριφορά να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Θαύματα στο εν λόγω πεδίο δεν γίνονται. Αλλά, μετά από τόση «πείρα» μνημονίων, λιτότητας και υπερφορολόγησης θα πρέπει να υπάρξει – από όλες τις πλευρές – επίγνωση.  Θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό πως ειδικά τώρα που επιστρέφουμε σε δημοσιονομικούς «κανόνες», θα πρέπει να πάρουμε απόφαση πως και στο πεδίο της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να γυρίσουμε – επιτέλους – σελίδα.

Όλες οι ειδήσεις

14:51

Παπασταύρου για «Πρίνος CO2»: Σημαντική εξέλιξη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας

14:48

Bundesbank: Έκτη διαδοχική χρονιά με ζημίες στον ισολογισμό - Στα 8,6 δισ. ευρώ το έλλειμμα το 2025

14:47

PwC Ελλάδας: Τι ελπίζουν και τι φοβούνται οι Έλληνες εργαζόμενοι για το μέλλον της εργασίας

14:41

Ρούτε: «Σοβαρό» το συμβάν με την Τουρκία - «Δεν είναι στο τραπέζι η ενεργοποίηση του Αρθρου 5»

14:38

Predator: Το ΣτΕ διατάσσει την ΕΥΠ να διαβιβάσει τον φάκελο άρσης απορρήτου του Θανάση Κουκάκη

14:32

Το Ιράν αρνείται ότι στόχευσε το Αζερμπαϊτζάν: Απειλεί την Ευρώπη - Μαίνεται ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή

14:31

Κάλας: Περιορισμένες οι αμυντικές ικανότητες με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή

14:10

Μαρινάκης: Ετοιμότητα της Ελλάδας λόγω πολέμου - Αυξημένοι έλεγχοι για ακρίβεια στην αγορά

14:03

Θεοδωρικάκος: Έχουμε προετοιμάσει σχέδιο έκτακτων μέτρων για την προστασία των καταναλωτών

13:50

Επιθέσεις Trojan banker: Αυξήθηκαν κατά 56% το 2025

13:47

Πετρέλαιο: Η Κίνα «παγώνει» τις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης

13:36

Sky News Arabia: «Το Ιράν εξετάζει να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα»

13:25

Ο όμιλος Reale αποκτά το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Lifenet

13:22

Χρυσή Αυγή: Ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις συνηγόρων για ελαφρυντικά

13:19

Η Revolut κατέθεσε αίτηση για τραπεζική άδεια στις ΗΠΑ

13:18

Μητσοτάκης, Μακρόν, Μελόνι συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την Κύπρο

12:51

ΓΓΕΕ: Νέες υποχρεώσεις διαφάνειας στην κρατική διαφήμιση για τους φορείς του Δημοσίου

12:46

Η Eurobank ενισχύει τη χρηματοδότηση και τη διεθνή ανάπτυξη της τουριστικής τεχνολογίας

12:46

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Predator και το Κράτος Δικαίου με αίτημα Μανιάτη

12:41

Boυλή: Την προσεχή Τρίτη το πόρισμα της εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ολομέλεια

12:30

Κύπρος: Λήξη συναγερμού στο Ακρωτήρι

12:30

Τα Στενά του Ορμούζ και η Ελλάδα: Οι πιθανές αντιδράσεις σε απανωτά σοκ

12:20

Εστάλησαν τα πρώτα «ραβασάκια» για ανασφάλιστα οχήματα και τέλη κυκλοφορίας

12:17

Αυτές είναι οι 9 χώρες που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο

12:10

Αντίδραση Άγκυρας για τους Patriot στην Κάρπαθο - Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

12:00

ΚΑΠ: Ποια προγράμματα είναι στον πάγο, ποια ακυρώνονται;

11:59

Χατζηδάκης: Ενεργειακά ασφαλής η Ελλάδα - Σαρωτικοί έλεγχοι για αισχροκέρδεια

11:46

ΕΕ: Προώθηση του «πράσινου χάλυβα» ως λύση για τους ρύπους στην αυτοκινητοβιομηχανία

11:42

Μελόνι: Δεν είμαστε σε πόλεμο - Κανένα αίτημα για χρήση των ιταλικών βάσεων

11:33

Morgan Stanley για ΕΚΤ: Καμία μείωση επιτοκίων το 2026 - Ανοδικά ρίσκα για πληθωρισμό από Μ. Ανατολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider