Η (δύσκολη) αλλαγή φορολογικής κουλτούρας

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Στη φοροδιαφυγή, το πιο δύσκολο ζήτημα είναι η αλλαγή μίας κουλτούρας δεκαετιών που διακατέχει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το «κράτος». Πρέπει να περάσει – προς όλες τις κατευθύνσεις - το μήνυμα ότι κάθε απόδειξη που δεν κόβεται στερεί πόρους από την κοινωνική και από την αναπτυξιακή πολιτική. Περιορίζει τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να μπορέσει να μειώσει φόρους και εισφορές, να διαθέσει καλύτερες παροχές στους πολίτες, να προάγει γενικότερα τη φορολογική δικαιοσύνη.

Αυτό το θέμα της αλλαγής σελίδας στο πεδίο της φορολογικής συμμόρφωσης, ίσως αποδειχθεί και το βασικότερο στοίχημα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη. Είναι ένα στοίχημα που θα φανεί μετά από αρκετό χρόνο αν θα κερδηθεί και απαιτεί πολλά να γίνουν.

Υπάρχουν βεβαίως κινήσεις που δρομολογούνται. Παράθυρα φοροδιαφυγής θα κλείσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα ψηφιακά δελτία αποστολής, η τεχνητή νοημοσύνη που θα βοηθήσει στην αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, η διασύνδεση ταμειακών με POS και ταμειακών με ΑΑΔΕ αλλά και η χρήση POS σε όλη την αγορά.

Αλλά και οι φορολογικοί έλεγχοι θα πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένοι γιατί όπως επισημαίνει και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στη συνέντευξή του στο insider.gr, «δεν μπορεί ο συνεπής και ο ακραίος να έχουν την ίδια πιθανότητα ελέγχου, δεν γίνεται αυτό». Προφανώς το ένα μέσο πίεσης είναι να υπάρχει ο φόβος πως θα γίνει έλεγχος, και πως αυτός ο έλεγχος, αν αποκαλύψει πως υπάρχει πρόβλημα, θα οδηγήσει σε ποινές οι οποίες θα επιβληθούν.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ενισχυθούν και να διαφημιστούν τα φοροκίνητρα. Για να ζητούν οι πολίτες απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους. Θα πρέπει να βρεθούν ενδεχομένως και νέα κίνητρα για τους πολίτες αλλά και για τους επιχειρηματίες, αλλά και να αυξηθεί η διαφάνεια στην επαφή με το κράτος.

Προφανώς λοιπόν βήματα έχουν γίνει, ενώ πολλά δρομολογούνται. Βλέπουμε άλλωστε τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται, αφού και τον Μάιο ξεπέρασαν τον στόχο. Παρ όλα αυτά, να μη γελιόμαστε, η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Οι αριθμοί δείχνουν ότι πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις. Γίνεται φανερό πως όσο κλείνουν κάποια «κενά» ανακαλύπτονται νέα κόλπα από όσους θέλουν να ξεγλιστρούν από τους ελεγκτές και να φοροδιαφεύγουν.

Κανείς λοιπόν δεν περιμένει η φορολογική συμπεριφορά να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Θαύματα στο εν λόγω πεδίο δεν γίνονται. Αλλά, μετά από τόση «πείρα» μνημονίων, λιτότητας και υπερφορολόγησης θα πρέπει να υπάρξει – από όλες τις πλευρές – επίγνωση.  Θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό πως ειδικά τώρα που επιστρέφουμε σε δημοσιονομικούς «κανόνες», θα πρέπει να πάρουμε απόφαση πως και στο πεδίο της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να γυρίσουμε – επιτέλους – σελίδα.

Όλες οι ειδήσεις

20:39

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής θα συναντηθεί και πάλι με την αμερικανική αντιπροσωπεία στο Μαϊάμι

20:24

Περιοδεία Ν. Ανδρουλάκη στο Μοσχάτο τη Δευτέρα

20:01

Πετρέλαιο: Πλεόνασμα προσφοράς, αδύναμες τιμές και μια αγορά σε αναζήτηση ισορροπίας

19:39

ΕΛΑΣ: Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία με λεία 180.000 ευρώ - Δύο συλλήψεις

19:15

Οι ΗΠΑ αναχαίτισαν ένα ακόμη πλοίο κοντά στη Βενεζουέλα

18:44

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Διαρθρωτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία

18:13

Νέο αεροπλανοφόρο για τη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν

17:51

Δήμος Αθηναίων: Ξεκινά τη Δευτέρα 22/12 η επιστροφή πινακίδων σε οδηγούς

17:38

Επίσκεψη σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ θα πραγματοποιήσει αύριο ο Κ. Μητσοτάκης

17:22

Τι είναι αυτοί οι αριθμοί που μας καλούν από Βρετανία, Τυνησία και αλλού

16:52

DW: Η Βουλγαρία επιτέλους στο ευρώ

16:36

Λιανεμπόριο: Οι ξένες αλυσίδες που αναδιαμορφώνουν το σύγχρονο shopping

16:13

Γάζα: Ο Γουίτκοφ βλέπει «πρόοδο» στην εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ

16:03

Αγροτικές κινητοποιήσεις και κλιματική κρίση: Διπλή πίεση στο τραπέζι των Ελλήνων

15:38

Ηλεκτρονικό εμπόριο: 8 στους 10 Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν από πλατφόρμες εκτός Ε.Ε.

15:17

Περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες θέλει ο Ζελένσκι

15:01

6 προορισμοί στην Ελλάδα για οικογενειακές αποδράσεις την Πρωτοχρονιά

14:42

Θετική αλλά με όρους η αντίδραση της Γαλλίας σε ενδεχόμενο διαλόγου Μακρόν - Πούτιν

14:20

Τι συμβαίνει όταν παίρνεις καθημερινά βιταμίνη D για μεγάλο διάστημα

13:53

Πιερρακάκης: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει η πόλη που θα συμβολίζει το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

13:35

Αυστραλία: Ενός σιγή στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στο Σίδνεϊ - Αποδοκιμασίες κατά του Αλμπανέζι

13:15

Αέριο: Αυξημένη η κατανάλωση – Κυριαρχία του LNG στις εισαγωγές

12:50

ΕΚΤ: Xαμηλότερες τιμές ενέργειας και αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην ΕΕ «βλέπει» το 2026

12:26

Πηγές ΥΠΕΘΑ για αναβολές: Ουδείς που σπουδάζει ή διαμένει ήδη στο εξωτερικό θίγεται με το νομοσχέδιο

12:08

«Πλημμύρισε» από κόσμο το Μετρό Θεσσαλονίκης κατά τη χθεσινή 24ωρη λειτουργία

11:48

ΗΠΑ: Δεύτερη κατάσχεση δεξαμενόπλοιου της Βενεζουέλας - «Κλοπή» καταγγέλλει το Καράκας

11:35

Κεφαλογιάννη: Νέο έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό το 2025

11:20

Αγρότες: Συνεχίζεται και σήμερα το άνοιγμα των διοδίων - Παραμένουν στους δρόμους

11:01

Οι «εποικοδομητικές» συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ στο Μαϊάμι θα συνεχιστούν σήμερα

10:57

Τσιάρας: Μπορούμε να βρούμε τον δρόμο της συνεννόησης με τους αγρότες

gazzetta
gazzetta reader insider insider