Η (δύσκολη) αλλαγή φορολογικής κουλτούρας

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Στη φοροδιαφυγή, το πιο δύσκολο ζήτημα είναι η αλλαγή μίας κουλτούρας δεκαετιών που διακατέχει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το «κράτος». Πρέπει να περάσει – προς όλες τις κατευθύνσεις - το μήνυμα ότι κάθε απόδειξη που δεν κόβεται στερεί πόρους από την κοινωνική και από την αναπτυξιακή πολιτική. Περιορίζει τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να μπορέσει να μειώσει φόρους και εισφορές, να διαθέσει καλύτερες παροχές στους πολίτες, να προάγει γενικότερα τη φορολογική δικαιοσύνη.

Αυτό το θέμα της αλλαγής σελίδας στο πεδίο της φορολογικής συμμόρφωσης, ίσως αποδειχθεί και το βασικότερο στοίχημα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη. Είναι ένα στοίχημα που θα φανεί μετά από αρκετό χρόνο αν θα κερδηθεί και απαιτεί πολλά να γίνουν.

Υπάρχουν βεβαίως κινήσεις που δρομολογούνται. Παράθυρα φοροδιαφυγής θα κλείσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα ψηφιακά δελτία αποστολής, η τεχνητή νοημοσύνη που θα βοηθήσει στην αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, η διασύνδεση ταμειακών με POS και ταμειακών με ΑΑΔΕ αλλά και η χρήση POS σε όλη την αγορά.

Αλλά και οι φορολογικοί έλεγχοι θα πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένοι γιατί όπως επισημαίνει και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στη συνέντευξή του στο insider.gr, «δεν μπορεί ο συνεπής και ο ακραίος να έχουν την ίδια πιθανότητα ελέγχου, δεν γίνεται αυτό». Προφανώς το ένα μέσο πίεσης είναι να υπάρχει ο φόβος πως θα γίνει έλεγχος, και πως αυτός ο έλεγχος, αν αποκαλύψει πως υπάρχει πρόβλημα, θα οδηγήσει σε ποινές οι οποίες θα επιβληθούν.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ενισχυθούν και να διαφημιστούν τα φοροκίνητρα. Για να ζητούν οι πολίτες απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους. Θα πρέπει να βρεθούν ενδεχομένως και νέα κίνητρα για τους πολίτες αλλά και για τους επιχειρηματίες, αλλά και να αυξηθεί η διαφάνεια στην επαφή με το κράτος.

Προφανώς λοιπόν βήματα έχουν γίνει, ενώ πολλά δρομολογούνται. Βλέπουμε άλλωστε τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται, αφού και τον Μάιο ξεπέρασαν τον στόχο. Παρ όλα αυτά, να μη γελιόμαστε, η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Οι αριθμοί δείχνουν ότι πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις. Γίνεται φανερό πως όσο κλείνουν κάποια «κενά» ανακαλύπτονται νέα κόλπα από όσους θέλουν να ξεγλιστρούν από τους ελεγκτές και να φοροδιαφεύγουν.

Κανείς λοιπόν δεν περιμένει η φορολογική συμπεριφορά να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Θαύματα στο εν λόγω πεδίο δεν γίνονται. Αλλά, μετά από τόση «πείρα» μνημονίων, λιτότητας και υπερφορολόγησης θα πρέπει να υπάρξει – από όλες τις πλευρές – επίγνωση.  Θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό πως ειδικά τώρα που επιστρέφουμε σε δημοσιονομικούς «κανόνες», θα πρέπει να πάρουμε απόφαση πως και στο πεδίο της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να γυρίσουμε – επιτέλους – σελίδα.

Όλες οι ειδήσεις

12:03

Bain & Company: Η ζήτηση για Data Centers αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030

12:02

UBS: 91 άνθρωποι έγιναν δισεκατομμυριούχοι μέσω κληρονομιάς το 2025

11:47

Humanity Greece: Το 40,5% των πολιτών υπήρξαν ενεργοί εθελοντές τον τελευταίο χρόνο

11:44

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Από αύριο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης 150 πρώην εργαζομένων

11:41

Υπό τον έλεγχο της Vodacom η Safaricom με συμφωνία 2,4 δισ. δολαρίων

11:40

Πούτιν: Η Ρωσία θα καταλάβει ολόκληρο το Ντονμπάς με στρατιωτικά μέσα, εκτός αν αποσυρθούν οι Ουκρανοί

11:39

Έρευνα Pricefox: Πού εντοπίζεται το ακριβότερο σουβλάκι στην Ελλάδα που φτάνει τα 6,5 ευρώ

11:31

Διάστημα: Η φωτορύπανση από δορυφόρους απειλεί τις αστρονομικές παρατηρήσεις

11:27

Η Ινδία υποδέχεται τον Πούτιν με deal 2 δισ. δολαρίων για μίσθωση ρωσικού υποβρυχίου

11:26

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους και περιφέρειες

11:25

Δήμας για Πατρών - Πύργου: Μια νέα σελίδα για τη Δυτική Ελλάδα

11:21

Στις αγορές για 8 δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο το 2026

11:19

Συλλογική δέσμευση χωρών για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με ακίνητη περιουσία

11:18

ΧΑ: Υποτονικό κλίμα κάτω από τις 2.100 μονάδες

11:17

ΑΔΜΗΕ: Υπερτριπλάσια η αναλογία οφέλους-κόστους για τις διασυνδέσεις σε Δωδεκάνησα, Β. Αιγαίο

11:09

Πούτιν: «Πολύ χρήσιμη» η συνάντηση με Γουίτκοφ και Γουίσνερ

10:59

Google: «Σεισμός τώρα» η κορυφαία αναζήτηση στην Ελλάδα το 2025

10:52

Ευρωαγορές: Οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων από την Fed ενισχύουν το θετικό κλίμα

10:49

Σε δείκτες του STOXX εντάσσονται οι μετοχές των Metlen και Viohalco

10:48

Η ΑΒΑΞ παρέδωσε τα τελευταία 10 χιλιόμετρα του άξονα «Πάτρα - Πύργος»

10:44

Intrafashion: Στο «κάδρο» του Δ. Ματεμτζή μπαίνουν και τα καλλυντικά

10:39

ΗΠΑ: Η χρήση του Signal από τον επικεφαλής του Πενταγώνου Χέγκσεθ έθεσε σε κίνδυνο τον στρατό

10:23

Μουστάκας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Οι προϋποθέσεις για ανθεκτικές υποδομές

10:21

ΟΗΕ: Ψήφισμα για την άμεση επιστροφή των παιδιών στην Ουκρανία με στήριξη της Ελλάδας

10:11

Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα πολέμου με τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια

09:53

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η μετατροπή του πρώην Ταπητουργείου Αγίου Πέτρου Αρκαδίας σε κέντρο πολιτισμού

09:48

Μεντβέντεφ: Η κατάσχεση από την ΕΕ παγωμένων ρωσικών assets μπορεί να δικαιολογήσει πόλεμο

09:45

Στις κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της Goldman Sachs η Alpha Bank

09:44

TUV Nord Ελλάς: Ενέργεια, ΑΙ και data centers οι νέοι πυλώνες ανάπτυξης

09:38

Ουκρανία, εμπόριο, διμερείς σχέσεις στην ατζέντα Μακρόν και Σι στο Πεκίνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider