Η (δύσκολη) αλλαγή φορολογικής κουλτούρας

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Στη φοροδιαφυγή, το πιο δύσκολο ζήτημα είναι η αλλαγή μίας κουλτούρας δεκαετιών που διακατέχει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το «κράτος». Πρέπει να περάσει – προς όλες τις κατευθύνσεις - το μήνυμα ότι κάθε απόδειξη που δεν κόβεται στερεί πόρους από την κοινωνική και από την αναπτυξιακή πολιτική. Περιορίζει τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να μπορέσει να μειώσει φόρους και εισφορές, να διαθέσει καλύτερες παροχές στους πολίτες, να προάγει γενικότερα τη φορολογική δικαιοσύνη.

Αυτό το θέμα της αλλαγής σελίδας στο πεδίο της φορολογικής συμμόρφωσης, ίσως αποδειχθεί και το βασικότερο στοίχημα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη. Είναι ένα στοίχημα που θα φανεί μετά από αρκετό χρόνο αν θα κερδηθεί και απαιτεί πολλά να γίνουν.

Υπάρχουν βεβαίως κινήσεις που δρομολογούνται. Παράθυρα φοροδιαφυγής θα κλείσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα ψηφιακά δελτία αποστολής, η τεχνητή νοημοσύνη που θα βοηθήσει στην αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, η διασύνδεση ταμειακών με POS και ταμειακών με ΑΑΔΕ αλλά και η χρήση POS σε όλη την αγορά.

Αλλά και οι φορολογικοί έλεγχοι θα πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένοι γιατί όπως επισημαίνει και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στη συνέντευξή του στο insider.gr, «δεν μπορεί ο συνεπής και ο ακραίος να έχουν την ίδια πιθανότητα ελέγχου, δεν γίνεται αυτό». Προφανώς το ένα μέσο πίεσης είναι να υπάρχει ο φόβος πως θα γίνει έλεγχος, και πως αυτός ο έλεγχος, αν αποκαλύψει πως υπάρχει πρόβλημα, θα οδηγήσει σε ποινές οι οποίες θα επιβληθούν.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ενισχυθούν και να διαφημιστούν τα φοροκίνητρα. Για να ζητούν οι πολίτες απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους. Θα πρέπει να βρεθούν ενδεχομένως και νέα κίνητρα για τους πολίτες αλλά και για τους επιχειρηματίες, αλλά και να αυξηθεί η διαφάνεια στην επαφή με το κράτος.

Προφανώς λοιπόν βήματα έχουν γίνει, ενώ πολλά δρομολογούνται. Βλέπουμε άλλωστε τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται, αφού και τον Μάιο ξεπέρασαν τον στόχο. Παρ όλα αυτά, να μη γελιόμαστε, η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Οι αριθμοί δείχνουν ότι πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις. Γίνεται φανερό πως όσο κλείνουν κάποια «κενά» ανακαλύπτονται νέα κόλπα από όσους θέλουν να ξεγλιστρούν από τους ελεγκτές και να φοροδιαφεύγουν.

Κανείς λοιπόν δεν περιμένει η φορολογική συμπεριφορά να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Θαύματα στο εν λόγω πεδίο δεν γίνονται. Αλλά, μετά από τόση «πείρα» μνημονίων, λιτότητας και υπερφορολόγησης θα πρέπει να υπάρξει – από όλες τις πλευρές – επίγνωση.  Θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό πως ειδικά τώρα που επιστρέφουμε σε δημοσιονομικούς «κανόνες», θα πρέπει να πάρουμε απόφαση πως και στο πεδίο της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να γυρίσουμε – επιτέλους – σελίδα.

Όλες οι ειδήσεις

14:35

Εντείνεται η εσωτερική καταστολή στο Ιράν - 97 συλλήψεις για «σχέσεις με Ισραήλ και ΗΠΑ»

14:27

Καύσιμα: Αποφεύχθηκαν οι απεργίες - Παραμένει το πλαφόν, voucher 3.000 ευρώ στα πρατήρια

14:26

Παπασταύρου: Νέες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας

14:19

Αμετάβλητα τα επιτόκια από ΒοΕ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων

14:14

Μακρόν: «Απερίσκεπτη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή» - Έκκληση για εκεχειρία

13:58

Σε 27 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα της επιδημίας μηνιγγίτιδας στην Αγγλία

13:58

Μόλις το 4,4% του πληθυσμού δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του

13:54

Μειώνεται η τιμή του Wegovy

13:52

Μαρινάκης: «Οι επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία είναι εξαιρετικά σοβαρές»

13:45

Στη «φόρα» τα οικονομικά των Δήμων - Πρωταθλητές και ουραγοί σε δαπάνες, αναθέσεις, εισπραξιμότητα τελών

13:43

ΤτΕ: Κατά 7,6% αυξήθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων στο δ' τρίμηνο του 2025

13:43

Βρετανία: Επιστροφή στην ΕΕ ζητάει ο Δήμαρχος του Λονδίνου

13:38

Δήμας: Στο 50% η πρόοδος κατασκευής του Flyover στη Θεσσαλονίκη

13:33

«Ταύρος» για ΕΤΕ η Jefferies - Αυξάνει στα 17 ευρώ την τιμή στόχο

13:33

Δανέζικα ΜΜΕ: Η κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί για μια εισβολή των ΗΠΑ στη Γροιλανδία

13:31

Γάζα: Τέσσερις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα εν μέσω εκεχειρίας

13:29

Η Pepco εισέρχεται στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας

13:29

Βουδαπέστη: Πόσο κοστίζει το ταξίδι στην πόλη που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Champions League

13:24

Ιαπωνία: Αμετάβλητα τα επιτόκια και από την BoJ - Προειδοποιεί για πληθωριστικές πιέσεις

13:15

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα σε κίνδυνο φτώχειας

13:13

Ρώσος υφ. Ενέργειας: «Θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε ενέργεια με αμοιβαία αποδεκτούς τρόπους πληρωμής»

13:13

Bain & Company: Ανάγκη για επενδύσεις 100 δισ. σε καθαρά καύσιμα έως το 2030

13:04

Μ. Ανατολή: Το Ιράν χτύπησε με drones τρία διυλιστήρια σε Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ

12:59

Ρωσία: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία σε «παύση λόγω περιστάσεων»

12:56

Ιράν: Οι βουλευτές προτείνουν την επιβολή τελών διέλευσης στα πλοία που διαπλέουν το Στενό του Ορμούζ

12:52

Energean: Έσοδα 1,773 δισ. δολάρια για το 2025 - Αναστολή της παραγωγής στο Ισραήλ

12:51

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την εμπορική συμφωνία ΕΕ με ΗΠΑ

12:42

Κάλας: Επείγον θέμα η χορήγηση του δανείου των 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

12:38

Γάζα: Ανοιχτό για «περιορισμένη» κυκλοφορία ανθρώπων το πέρασμα της Ράφα

12:32

Μειώθηκαν διανυκτερεύσεις και αφίξεις στα καταλύματα παντός τύπου τον Ιανουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider