Η (δύσκολη) αλλαγή φορολογικής κουλτούρας

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Στη φοροδιαφυγή, το πιο δύσκολο ζήτημα είναι η αλλαγή μίας κουλτούρας δεκαετιών που διακατέχει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το «κράτος». Πρέπει να περάσει – προς όλες τις κατευθύνσεις - το μήνυμα ότι κάθε απόδειξη που δεν κόβεται στερεί πόρους από την κοινωνική και από την αναπτυξιακή πολιτική. Περιορίζει τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να μπορέσει να μειώσει φόρους και εισφορές, να διαθέσει καλύτερες παροχές στους πολίτες, να προάγει γενικότερα τη φορολογική δικαιοσύνη.

Αυτό το θέμα της αλλαγής σελίδας στο πεδίο της φορολογικής συμμόρφωσης, ίσως αποδειχθεί και το βασικότερο στοίχημα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη. Είναι ένα στοίχημα που θα φανεί μετά από αρκετό χρόνο αν θα κερδηθεί και απαιτεί πολλά να γίνουν.

Υπάρχουν βεβαίως κινήσεις που δρομολογούνται. Παράθυρα φοροδιαφυγής θα κλείσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα ψηφιακά δελτία αποστολής, η τεχνητή νοημοσύνη που θα βοηθήσει στην αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, η διασύνδεση ταμειακών με POS και ταμειακών με ΑΑΔΕ αλλά και η χρήση POS σε όλη την αγορά.

Αλλά και οι φορολογικοί έλεγχοι θα πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένοι γιατί όπως επισημαίνει και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στη συνέντευξή του στο insider.gr, «δεν μπορεί ο συνεπής και ο ακραίος να έχουν την ίδια πιθανότητα ελέγχου, δεν γίνεται αυτό». Προφανώς το ένα μέσο πίεσης είναι να υπάρχει ο φόβος πως θα γίνει έλεγχος, και πως αυτός ο έλεγχος, αν αποκαλύψει πως υπάρχει πρόβλημα, θα οδηγήσει σε ποινές οι οποίες θα επιβληθούν.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ενισχυθούν και να διαφημιστούν τα φοροκίνητρα. Για να ζητούν οι πολίτες απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους. Θα πρέπει να βρεθούν ενδεχομένως και νέα κίνητρα για τους πολίτες αλλά και για τους επιχειρηματίες, αλλά και να αυξηθεί η διαφάνεια στην επαφή με το κράτος.

Προφανώς λοιπόν βήματα έχουν γίνει, ενώ πολλά δρομολογούνται. Βλέπουμε άλλωστε τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται, αφού και τον Μάιο ξεπέρασαν τον στόχο. Παρ όλα αυτά, να μη γελιόμαστε, η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Οι αριθμοί δείχνουν ότι πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις. Γίνεται φανερό πως όσο κλείνουν κάποια «κενά» ανακαλύπτονται νέα κόλπα από όσους θέλουν να ξεγλιστρούν από τους ελεγκτές και να φοροδιαφεύγουν.

Κανείς λοιπόν δεν περιμένει η φορολογική συμπεριφορά να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Θαύματα στο εν λόγω πεδίο δεν γίνονται. Αλλά, μετά από τόση «πείρα» μνημονίων, λιτότητας και υπερφορολόγησης θα πρέπει να υπάρξει – από όλες τις πλευρές – επίγνωση.  Θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό πως ειδικά τώρα που επιστρέφουμε σε δημοσιονομικούς «κανόνες», θα πρέπει να πάρουμε απόφαση πως και στο πεδίο της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να γυρίσουμε – επιτέλους – σελίδα.

Όλες οι ειδήσεις

16:05

Σι Τζινπίνγκ από Αίγυπτο: «Η εξωτερική ανάμειξη στην Μέση Ανατολή πρέπει να αποκρουστεί»

16:05

Λάιεν: «Η απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία σηματοδοτεί νέα κλιμάκωση της Ρωσίας»

16:04

H Uber κόβει το 10% του εργατικού της δυναμικού για να μειώσει το κόστος

16:01

Η Ουκρανία ολοκληρώνει την συμφωνία για την παραγωγή drones με τη Γερμανία

15:56

Κύπρος: Οι 20 αγνοούμενοι του ναυαγίου στην Κερύνεια είναι εγκλωβισμένοι στο βυθισμένο πλοίο

15:55

Αφθώδης πυρετός: Παράταση και αναστολή φορολογικών οφειλών των πληγέντων στη Λέσβο

15:40

Κώτσηρας: «Οι δημόσιες συγκοινωνίες αλλάζουν προς όφελος των πολιτών»

15:32

ΗΠΑ: Μόλις 38.000 προσλήψεις κατέγραψε ο ιδιωτικός τομέας τον Αύγουστο

15:31

Κοντογεώργης για ΔΕΘ: Θετικό, στιβαρό άλμα για τη συνέχεια, το σχέδιο του πρωθυπουργού

15:28

Μπρατάκος: Ανάγκη για μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό και άμεσες ελαφρύνσεις για τις ΜμΕ

15:25

Ο Λυκούργος Αντωνόπουλος αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος της Intracom Defense

15:23

Τέσσερις γραφικές κυκλαδίτικες Χώρες που αξίζει να επισκεφθείτε το φθινόπωρο

15:17

Γερμανία: Ξεκίνησε έρευνα για τρομοκρατία μετά την επίθεση κοντά σε θερμοηλεκτρικό σταθμό

15:17

Red Code για Αττική, νησιά Βορείου Αιγαίου, Κυκλάδες και Εύβοια την Πέμπτη

15:12

Τι απαντά η Κομισιόν για την ανάπλαση των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας

15:07

Η Lidl Ελλάς μειώνει τις τιμές σε πάνω από 70 προϊόντα

15:05

CEO Palo Alto: Οι παλιές υποδομές κυβερνοασφάλειας δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το ΑΙ

14:58

Μεταλλευτικό έργο Σκουριών: Η επόμενη ημέρα μιας επένδυσης στρατηγικής σημασίας

14:54

Θιβέτ: Αποκαταστάθηκε πλήρως η πρόσβαση στην καταστραφείσα περιοχή

14:45

Βουλή: Ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές

14:45

Η λειτουργία και οι ανισότητες του Συστήματος Υγείας στην ελληνική περιφέρεια

14:43

Apple: Πόσα θα κερδίζουν ο νέος CEO Τζον Τέρνους και ο Τιμ Κουκ

14:31

Συμφωνία για την εγκατάσταση δικαστικών υπηρεσιών σε μη επιχειρησιακά στρατόπεδα

14:23

«Βιολάντα»: Αίτημα συγγενών θυμάτων για άσκηση έφεσης κατά της αποφυλάκισης του ιδιοκτήτη

14:22

Βαθαίνει το sell off των ομολόγων - Γιατί δεν μοιάζει με το «κόκκινο» 2022

14:19

ΠΟΥ: Συστάσεις για την χρήση του εμβολίου Ervebo κατά της επιδημίας Έμπολα

14:17

Χατζηδάκης: «Ίδιος ο κ. Τσίπρας με τα ίδια δισεκατομμύρια»

14:16

ΑΙ data centers: Τα 32 τρισ. δολ. θα φτάσουν οι επενδύσεις έως το 2050

14:00

Ποιες επιχειρήσεις τροφίμων κάνουν μπίζνες στην Ιαπωνία

13:59

ΔΕΘ: Ένας αιώνας σε αριθμούς - Τα ρεκόρ, οι παύσεις και η διαδρομή από το 1926 στο 2026


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider