Η (δύσκολη) αλλαγή φορολογικής κουλτούρας

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Στη φοροδιαφυγή, το πιο δύσκολο ζήτημα είναι η αλλαγή μίας κουλτούρας δεκαετιών που διακατέχει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το «κράτος». Πρέπει να περάσει – προς όλες τις κατευθύνσεις - το μήνυμα ότι κάθε απόδειξη που δεν κόβεται στερεί πόρους από την κοινωνική και από την αναπτυξιακή πολιτική. Περιορίζει τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να μπορέσει να μειώσει φόρους και εισφορές, να διαθέσει καλύτερες παροχές στους πολίτες, να προάγει γενικότερα τη φορολογική δικαιοσύνη.

Αυτό το θέμα της αλλαγής σελίδας στο πεδίο της φορολογικής συμμόρφωσης, ίσως αποδειχθεί και το βασικότερο στοίχημα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη. Είναι ένα στοίχημα που θα φανεί μετά από αρκετό χρόνο αν θα κερδηθεί και απαιτεί πολλά να γίνουν.

Υπάρχουν βεβαίως κινήσεις που δρομολογούνται. Παράθυρα φοροδιαφυγής θα κλείσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα ψηφιακά δελτία αποστολής, η τεχνητή νοημοσύνη που θα βοηθήσει στην αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, η διασύνδεση ταμειακών με POS και ταμειακών με ΑΑΔΕ αλλά και η χρήση POS σε όλη την αγορά.

Αλλά και οι φορολογικοί έλεγχοι θα πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένοι γιατί όπως επισημαίνει και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στη συνέντευξή του στο insider.gr, «δεν μπορεί ο συνεπής και ο ακραίος να έχουν την ίδια πιθανότητα ελέγχου, δεν γίνεται αυτό». Προφανώς το ένα μέσο πίεσης είναι να υπάρχει ο φόβος πως θα γίνει έλεγχος, και πως αυτός ο έλεγχος, αν αποκαλύψει πως υπάρχει πρόβλημα, θα οδηγήσει σε ποινές οι οποίες θα επιβληθούν.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ενισχυθούν και να διαφημιστούν τα φοροκίνητρα. Για να ζητούν οι πολίτες απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους. Θα πρέπει να βρεθούν ενδεχομένως και νέα κίνητρα για τους πολίτες αλλά και για τους επιχειρηματίες, αλλά και να αυξηθεί η διαφάνεια στην επαφή με το κράτος.

Προφανώς λοιπόν βήματα έχουν γίνει, ενώ πολλά δρομολογούνται. Βλέπουμε άλλωστε τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται, αφού και τον Μάιο ξεπέρασαν τον στόχο. Παρ όλα αυτά, να μη γελιόμαστε, η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Οι αριθμοί δείχνουν ότι πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις. Γίνεται φανερό πως όσο κλείνουν κάποια «κενά» ανακαλύπτονται νέα κόλπα από όσους θέλουν να ξεγλιστρούν από τους ελεγκτές και να φοροδιαφεύγουν.

Κανείς λοιπόν δεν περιμένει η φορολογική συμπεριφορά να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Θαύματα στο εν λόγω πεδίο δεν γίνονται. Αλλά, μετά από τόση «πείρα» μνημονίων, λιτότητας και υπερφορολόγησης θα πρέπει να υπάρξει – από όλες τις πλευρές – επίγνωση.  Θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό πως ειδικά τώρα που επιστρέφουμε σε δημοσιονομικούς «κανόνες», θα πρέπει να πάρουμε απόφαση πως και στο πεδίο της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να γυρίσουμε – επιτέλους – σελίδα.

Όλες οι ειδήσεις

22:01

Τζιτζικώστας: «Ήρθε η ώρα να εκπληρωθεί η υπόσχεση για το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων»

21:54

Σε προπολεμικό χαμηλό το πετρέλαιο

21:40

Κοινές δηλώσεις Κόστα, Λάιεν και Ζελένσκι στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

21:24

Διευρύνει την πτώση του ο χρυσός με φόντο δολάριο και επιτόκια

21:13

Ουκρανία: Οι σύμμαχοι ανακοίνωσαν πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1 δισ. δολαρίων

21:02

Χαμενεΐ: «Ο Τραμπ από απελπισία χρησιμοποίησε κάθε μέσο για συμφωνία με Ιράν»

20:49

Κικίλιας: «Δίνουμε όραμα στη νέα γενιά επενδύοντας σε λιμάνια, ναυτιλία και τοπικές οικονομίες»

20:37

Οι ΗΠΑ τερματίζουν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν - Τραμπ: «Κατάπαυση πυρός και στο Λίβανο»

20:26

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες

20:16

Έως και το 30% των ασθενών με χρόνιες πνευμονοπάθειες νοσούν και από καρδιολογικές παθήσεις

20:04

ΔΕΗ: Αναβάθμιση σε «BB» από S&P Global - «Όχημα» το επενδυτικό σχέδιο «μαμούθ»

19:52

Νέα θετική προσέγγιση του Φόρεϊν Όφις για την Κύπρο

19:41

«Λύγισαν» οι ευρωαγορές υπό το βάρος της «γερακίσιας» Fed

19:32

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: «Χρέος μας η μείωση στην τιμή του αργού να περάσει στην αντλία»

19:21

ElvalHalcor: Καλεί σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για ΑΜΚ 250 εκατ. ευρώ

19:12

Σοκ στο Ισραήλ από τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν: Το ρήγμα Τραμπ με Νετανιάχου

19:05

Βανς: Οι 60 ημέρες διαπραγμάτευσης με το Ιράν ξεκινούν σήμερα

18:49

Κομισιόν και ΟΟΣΑ παρουσίασαν πλαίσιο γραμματισμού στον τομέα της AI

18:43

Κιβωτός του Κόσμου: Παραπομπή σε δίκη του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας για βαριά οικονομικά αδικήματα

18:41

Alter Ego Media: Στις 27 Ιουλίου η καταβολή επιστροφής κεφαλαίου 0,09 ευρώ ανά μετοχή

18:37

Αμερικανός αξιωματούχος: Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τις αγορές όπλων για να στηρίξουν την Ουκρανία

18:28

Νoval Property: Μέρισμα 0,07 ευρώ ανά μετοχή - Από 26 Ιουνίου η καταβολή

18:24

Συνεργασία Revolut - Wolt για πληρωμές με ένα κλικ

18:23

Blooomberg: Η Τουρκία ανοίγει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπό το πρέσινγκ Τραμπ και ΕΕ

18:12

Ισραήλ: Ο στρατός θα συνεχίσει να επιχειρεί στον νότιο Λίβανο

18:11

ΕΤΕ και SAP ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εταιρικής Τραπεζικής

18:05

Οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά την πρόταση για μόνιμη στρατιωτική παρουσία τους στην Πολωνία

18:03

Ακυρώθηκε η τελετή της συμφωνίας ΗΠΑ με Ιράν γιατί έγινε ήδη «εξ αποστάσεως»

17:57

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Ελλάδα πρωτοπορεί διεθνώς με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη

17:57

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση 286 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider