Είμαστε εγκλωβισμένοι σε υψηλά πλεονάσματα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Φάνηκε από τις συστάσεις του  οίκου αξιολόγησης που «μίλησε» την προηγούμενη Παρασκευή, αναβαθμίζοντας με την Ελλάδα, αλλά με επόμενο στόχο την επενδυτική βαθμίδα. Έναν στόχο που, ας μη γελιόμαστε, ακόμα και όταν επιτευχθεί δεν θα τελειώσουν όλα. Θα πρέπει συνεχώς και για καιρό να συνεχίζει να αποδεικνύει η χώρα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Φάνηκε επίσης από όλες τις τοποθετήσεις που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τα στελέχη της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί: τα περιθώρια για μέτρα στήριξης και για μόνιμες παρεμβάσεις, είναι λίγα. Τόσο όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες. Υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές τέτοιες τοποθετήσεις θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας (σαφέστατα) τεταμένης προεκλογικής κούρσας, αλλά και εν μέσω μίας οξείας πληθωριστικής κρίσης.

Πρέπει λοιπόν να το αποδεχτούμε, είμαστε εγκλωβισμένοι στο να παράγουμε ως οικονομία και ως χώρα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, στο καλό σενάριο, της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Λέμε στο καλό γιατί αυτό θα γίνει αν το επιτρέψουν οι υπό διαμόρφωση δημοσιονομικοί κανόνες του «μέλλοντος». Αλλιώς μιλάμε για ακόμα πιο δύσκολους στόχους. Προφανώς όχι από φέτος, από το 2024 ή επόμενα χρόνια (αναλόγως πώς θα πάει η παγκόσμια κρίση και το τι θα αποφασιστεί).

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι πλέον η διέξοδος δεν είναι τα ελλείμματα, η διέξοδος δεν είναι μία χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή μία άκρατη παροχολογία. Το χρέος είναι πάρα πολύ ψηλό και πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται σταθερά και συνεχώς στο μέλλον.

Άρα, η μόνη διέξοδος είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη διαρκείας, ανάπτυξη βιώσιμη και σταθερά υψηλή. Γιατί τώρα, να μην ξεχνάμε, το χρέος μειώνεται λόγω του υψηλού παρονομαστή, δηλαδή του ονομαστικού ΑΕΠ το οποίο τροφοδοτεί και ο πληθωρισμός. Αυτό θα γίνει και φέτος, αλλά (ελπίζουμε) να μη συμβεί στη συνέχεια.

Είναι λοιπόν απόλυτα αναγκαίο οι μεταρρυθμίσεις  και οι επενδύσεις να πιάσουν τόπο, αλλά και να μη σταματήσουν, να μην ανακοπούν. Να βελτιώνεται επίσης συνεχώς η «εικόνα» της αξιοπιστίας της χώρας προς τα «έξω». Για να μπορεί η αύξηση του ΑΕΠ και του εισοδήματος να τροφοδοτεί τα κρατικά έσοδα και τον οδικό χάρτη επιστροφής στην «κανονικότητα». Και από πλευράς υψηλών (ακόμη) φόρων και εισφορών.

Όλες οι ειδήσεις

15:17

VW: Πρόταση να σταματήσει την παραγωγή στη Κίνα για να σώσει θέσεις εργασίας στη Γερμανία

15:05

Γαλλία: 11 νεκροί από συντριβή μικρού αεροσκάφους

14:46

Αραγτσί: Οποιαδήποτε παρέμβαση στη διαχείριση των Στενών του Ορμούζ θέτει τον κίνδυνο αύξησης της έντασης

14:39

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Πευκάλι Κορινθίας -Μήνυμα από το 112

14:32

Χατζηδάκης: Δεν θα μπούμε σε διαγωνισμό παροχολογίας με την αντιπολίτευση

14:19

Γερμανία: Ο καύσωνας φεύγει - Καταιγίδες και ανεμοστρόβιλοι έρχονται

14:12

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικό πλήγμα στον νότο

14:00

ΠΟΜΙΔΑ για τον νέο Αυτοδιοικητικό Κώδικα: Οι βασικές αλλαγές που αφορούν τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες

13:46

Σκέρτσος: Δεύτερη Φορά Αριστερά - Δεύτερη φορά «ηθικό πλεονέκτημα»

13:38

Θεσσαλονίκη: Εικοσάχρονος συνελήφθη επ' αυτοφώρω να κλέβει ρεύμα από στύλο ηλεκτροδότησης

13:30

Οι καύσωνες στην Ευρώπη δημιουργούν ευκαιρίες για τους επενδυτές

13:00

Ακίνητα - ΤτΕ: «Κόβει» ρυθμό η δυναμική - Επενδύσεις μισό δισ. στις αρχές 2026 και στεγαστικό πρόβλημα

12:53

Γεωργιάδης: Καλύφθηκαν οι 962 από τις 1171 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί για το ΕΣΥ

12:35

Καύσωνας στην Ευρώπη: Επηρεάστηκαν τουλάχιστον 193 εκατομμύρια άνθρωποι

12:16

Θανατηφόρο τροχαίο στη Νέα Ερυθραία

12:11

Τσουκαλάς: Μια επταετία, μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα και τον λαό

12:04

Υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, παρουσία του ΥΦΥΠΕΞ Χάρη Θεοχάρη

11:56

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη για υπερβολική ταχύτητα και μέθη στην περιφερειακή οδό

11:49

Αντίστροφη μέτρηση για την απογραφή των ανελκυστήρων

11:38

Κίνα: Δηλώνει ότι μπορεί να αντέξει επιδείνωση ή και πάγωμα εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ

11:27

Διώρυγα Κορίνθου: Η επιστροφή του στρατηγικού περάσματος της Μεσογείου

11:13

Η Google επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση του Gemini από τη Meta

10:58

Μητσοτάκης: Επιλέγουμε τη σύγκριση αντί για τη σύγκρουση

10:54

Ιράν: Οι αμερικανικές επιθέσεις συνιστούν παραβίαση της εκεχειρίας

10:49

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε μαχητές της Χεζμπολάχ στη Ναμπατίγε

10:26

Χάλκη: Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης σε ένα μικρό νησί με μεγάλες προσδοκίες

10:10

Enaon EDA: φυσικό αέριο σε 7 πόλεις μέχρι το Μάρτιο του 2027

10:01

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: «Φρένο» στη διαφθορά σε διπλώματα και εξετάσεις

09:53

Η κλιματική κρίση επαναπροσδιορίζει το ευρωπαϊκό καλοκαίρι

09:42

Ελληνικές τράπεζες: Σε τροχιά σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider