Είμαστε εγκλωβισμένοι σε υψηλά πλεονάσματα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Φάνηκε από τις συστάσεις του  οίκου αξιολόγησης που «μίλησε» την προηγούμενη Παρασκευή, αναβαθμίζοντας με την Ελλάδα, αλλά με επόμενο στόχο την επενδυτική βαθμίδα. Έναν στόχο που, ας μη γελιόμαστε, ακόμα και όταν επιτευχθεί δεν θα τελειώσουν όλα. Θα πρέπει συνεχώς και για καιρό να συνεχίζει να αποδεικνύει η χώρα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Φάνηκε επίσης από όλες τις τοποθετήσεις που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τα στελέχη της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί: τα περιθώρια για μέτρα στήριξης και για μόνιμες παρεμβάσεις, είναι λίγα. Τόσο όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες. Υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές τέτοιες τοποθετήσεις θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας (σαφέστατα) τεταμένης προεκλογικής κούρσας, αλλά και εν μέσω μίας οξείας πληθωριστικής κρίσης.

Πρέπει λοιπόν να το αποδεχτούμε, είμαστε εγκλωβισμένοι στο να παράγουμε ως οικονομία και ως χώρα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, στο καλό σενάριο, της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Λέμε στο καλό γιατί αυτό θα γίνει αν το επιτρέψουν οι υπό διαμόρφωση δημοσιονομικοί κανόνες του «μέλλοντος». Αλλιώς μιλάμε για ακόμα πιο δύσκολους στόχους. Προφανώς όχι από φέτος, από το 2024 ή επόμενα χρόνια (αναλόγως πώς θα πάει η παγκόσμια κρίση και το τι θα αποφασιστεί).

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι πλέον η διέξοδος δεν είναι τα ελλείμματα, η διέξοδος δεν είναι μία χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή μία άκρατη παροχολογία. Το χρέος είναι πάρα πολύ ψηλό και πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται σταθερά και συνεχώς στο μέλλον.

Άρα, η μόνη διέξοδος είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη διαρκείας, ανάπτυξη βιώσιμη και σταθερά υψηλή. Γιατί τώρα, να μην ξεχνάμε, το χρέος μειώνεται λόγω του υψηλού παρονομαστή, δηλαδή του ονομαστικού ΑΕΠ το οποίο τροφοδοτεί και ο πληθωρισμός. Αυτό θα γίνει και φέτος, αλλά (ελπίζουμε) να μη συμβεί στη συνέχεια.

Είναι λοιπόν απόλυτα αναγκαίο οι μεταρρυθμίσεις  και οι επενδύσεις να πιάσουν τόπο, αλλά και να μη σταματήσουν, να μην ανακοπούν. Να βελτιώνεται επίσης συνεχώς η «εικόνα» της αξιοπιστίας της χώρας προς τα «έξω». Για να μπορεί η αύξηση του ΑΕΠ και του εισοδήματος να τροφοδοτεί τα κρατικά έσοδα και τον οδικό χάρτη επιστροφής στην «κανονικότητα». Και από πλευράς υψηλών (ακόμη) φόρων και εισφορών.

Όλες οι ειδήσεις

14:13

Ιράν: Τμήματα των Στενών του Ορμούζ κλείνουν για στρατιωτικά γυμνάσια

13:58

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο

13:57

ECOFIN: Εγκρίθηκε επίσημα το αμυντικό σχέδιο της Ελλάδας στο πλαίσιο του SAFE

13:49

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση αυτή στο ζύγι έχει πολλά να επιδείξει στην πλευρά των θετικών

13:46

ΙΟΒΕ: Στα 4,7 δισ. ευρώ η συμβολή της Βιομηχανίας τροφίμων-ποτών στην οικονομία το 2023

13:40

Coface: Ελλάδα και Κύπρος στις ασφαλέστερες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

13:38

ΤτΕ: Ταμειακό πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

13:25

Η Κομισιόν ξεκινά έρευνα κατά της Shein για εθιστικό σχεδιασμό και πώληση παράνομων προϊόντων

13:12

O Κυριάκος Μητσοτάκης στο India AI Impact Summit 2026 στο Νέο Δελχί

12:56

Ισπανία: Στο στόχαστρο X, Meta και TikTok για εικόνες ΑΙ με παιδιά

12:47

Βουλή: Ομόφωνη εισήγηση για την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου

12:39

Η TP GREECE συνεργάζεται με την Aegean Rebreath με την δράση «Posidonia Oceanica: Do Not Disturb»

12:36

Το 51% των εργαζομένων στην Ελλάδα ψάχνει για δεύτερη δουλειά

12:29

Παπασταύρου: Με τις χθεσινές υπογραφές η Ελλάδα προχωράει με αυτοπεποίθηση, δυναμώνει

12:19

Στα 74,85 δισ. ευρώ ο τζίρος του λιανεμπορίου το 2025 με ετήσια αύξηση 2%

12:15

Χατζηδάκης: Στις αρχές Απριλίου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

12:09

H Austriacard αποκτά πρόσβαση στην αγορά του τραπεζικού τομέα της Σαουδικής Αραβίας

12:06

Πέθανε ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον - Πρωτεργάτης των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ

12:04

Η Vertizon ξεκινά την κατασκευαστική δραστηριότητά της στην ελληνική αγορά

11:58

Ο Τόνι Μπλερ αναλαμβάνει Senior Advisor του Ομίλου Antenna

11:54

Πιερρακάκης: Η ΕΕ προσφέρει προστιθέμενη αξία στη διαχείριση των παγκόσμιων ανισορροπιών

11:49

Βρετανία: Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

11:48

Τέμπη: Σήμερα η κλήρωση των δικαστών - Όλα τα δεδομένα για τη δίκη

11:31

Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη

11:28

Έρευνα για τις deepfake φωτογραφίες του Grok από Ιρλανδία

11:23

Υπόθεση Έπστιν: Η Χίλαρι Κλίντον καταγγέλλει επιχείρηση «συγκάλυψης» από πλευράς Τραμπ

11:13

Μνημόνιο συνεργασίας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας

11:04

Παραιτήθηκε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Hyatt λόγω Έπστιν

11:02

Η Lidl Ελλάς απορροφά τον ΦΠΑ στηρίζοντας έμπρακτα το Σαρακοστιανό τραπέζι

10:50

Σαντορίνη: Ένας χρόνος μετά τους σεισμούς - Τι δείχνουν τα δεδομένα

gazzetta
gazzetta reader insider insider