Είμαστε εγκλωβισμένοι σε υψηλά πλεονάσματα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Φάνηκε από τις συστάσεις του  οίκου αξιολόγησης που «μίλησε» την προηγούμενη Παρασκευή, αναβαθμίζοντας με την Ελλάδα, αλλά με επόμενο στόχο την επενδυτική βαθμίδα. Έναν στόχο που, ας μη γελιόμαστε, ακόμα και όταν επιτευχθεί δεν θα τελειώσουν όλα. Θα πρέπει συνεχώς και για καιρό να συνεχίζει να αποδεικνύει η χώρα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Φάνηκε επίσης από όλες τις τοποθετήσεις που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τα στελέχη της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί: τα περιθώρια για μέτρα στήριξης και για μόνιμες παρεμβάσεις, είναι λίγα. Τόσο όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες. Υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές τέτοιες τοποθετήσεις θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας (σαφέστατα) τεταμένης προεκλογικής κούρσας, αλλά και εν μέσω μίας οξείας πληθωριστικής κρίσης.

Πρέπει λοιπόν να το αποδεχτούμε, είμαστε εγκλωβισμένοι στο να παράγουμε ως οικονομία και ως χώρα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, στο καλό σενάριο, της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Λέμε στο καλό γιατί αυτό θα γίνει αν το επιτρέψουν οι υπό διαμόρφωση δημοσιονομικοί κανόνες του «μέλλοντος». Αλλιώς μιλάμε για ακόμα πιο δύσκολους στόχους. Προφανώς όχι από φέτος, από το 2024 ή επόμενα χρόνια (αναλόγως πώς θα πάει η παγκόσμια κρίση και το τι θα αποφασιστεί).

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι πλέον η διέξοδος δεν είναι τα ελλείμματα, η διέξοδος δεν είναι μία χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή μία άκρατη παροχολογία. Το χρέος είναι πάρα πολύ ψηλό και πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται σταθερά και συνεχώς στο μέλλον.

Άρα, η μόνη διέξοδος είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη διαρκείας, ανάπτυξη βιώσιμη και σταθερά υψηλή. Γιατί τώρα, να μην ξεχνάμε, το χρέος μειώνεται λόγω του υψηλού παρονομαστή, δηλαδή του ονομαστικού ΑΕΠ το οποίο τροφοδοτεί και ο πληθωρισμός. Αυτό θα γίνει και φέτος, αλλά (ελπίζουμε) να μη συμβεί στη συνέχεια.

Είναι λοιπόν απόλυτα αναγκαίο οι μεταρρυθμίσεις  και οι επενδύσεις να πιάσουν τόπο, αλλά και να μη σταματήσουν, να μην ανακοπούν. Να βελτιώνεται επίσης συνεχώς η «εικόνα» της αξιοπιστίας της χώρας προς τα «έξω». Για να μπορεί η αύξηση του ΑΕΠ και του εισοδήματος να τροφοδοτεί τα κρατικά έσοδα και τον οδικό χάρτη επιστροφής στην «κανονικότητα». Και από πλευράς υψηλών (ακόμη) φόρων και εισφορών.

Όλες οι ειδήσεις

17:28

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επίδομα έως 600 ευρώ σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

17:24

«Με το αριστερό» στον Σεπτέμβριο το Χρηματιστήριο

17:21

Μπέσεντ: «Σε δύο χρόνια τα Στενά του Ορμούζ θα είναι ένα άχρηστο κομμάτι νερού»

17:17

Γάζα: Τέσσερις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα σε επιχείρηση σύλληψης μέλους της Χαμάς

17:12

Τέταρτη μείωση επιτοκίων για το 2026 από την Τράπεζα του Ισραήλ

17:09

Παπαστεργίου: Τον Οκτώβριο θα δημοπρατηθεί το έργο για το νέο υπερυπολογιστή στην Κοζάνη

17:06

Πολωνία: Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε μονάδα κατασκευής drones «πιθανόν οφείλεται σε δολιοφθορά»

16:51

Απώλειες στη Wall Street με πιέσεις από ομόλογα και πετρέλαιο

16:42

Τσεντεμεΐδης: «Στόχος η 90ή ΔΕΘ να είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη των τελευταίων ετών»

16:32

Μπαρ (Fed): «Θα στηρίξω μία αύξηση επιτοκίων εάν δεν αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός»

16:25

Τουρνάς: Το νομοσχέδιο κάνει το κράτος αποτελεσματικότερο την επόμενη ημέρα μιας φυσικής καταστροφής

16:24

Hartorama Back to School 2026: Όλα σε ένα σημείο, όλα στη σωστή σειρά

16:16

Ρεν (ΕΚΤ): «Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συντηρεί τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα»

16:00

Νέοι Αγρότες - 50.000€: Πριμ διαδοχής ή πριμ παραίτησης;

15:53

Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα

15:50

Πούτιν σε Πεζεσκιάν: Η Ρωσία είναι αλληλέγγυα με τον ιρανικό λαό

15:40

ΔΕΗ: Μειωμένο το μπλε σταθερό τιμολόγιο, νέα τιμή για το πράσινο

15:34

Ινδία: Ρεκόρ ζέστης από το 1901 για τον μήνα Αύγουστο

15:29

ΕΣΠ: Το κρατικό Credit Score να λειτουργήσει με απόλυτη διαφάνεια και όχι ως νέα «μαύρη λίστα»

15:20

Παραιτείται από βουλευτής ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ

15:10

ΟΗΕ: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα μειώνει στο μισό τη βοήθεια στους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης

15:00

ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη οι αιτήσεις εισαγωγής στις 30 ΣΑΕΚ για το έτος 2026-2027

14:54

Ενώνουν δυνάμεις YouTube και Amazon - «Μπουστάρισμα» στις online αγορές

14:47

Αντίθετοι στην απόφαση του Τραμπ να μετονομάσει τη Λίμνη Οντάριο οι περισσότεροι Αμερικανοί

14:42

Μεγάλο ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για το έργο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ

14:42

Υποκλοπές - Predator: Μηνυτήρια αναφορά για κατασκοπεία κατέθεσε εν ενεργεία ανώτερο στέλεχος της ΕΥΠ

14:33

Ελληνικό νησί στα 10 πιο ήσυχα του κόσμου

14:18

Η ΕΥΑΘ παρουσιάζει στην 90ή ΔΕΘ την υδατική νοημοσύνη

13:59

United Group: Στα 1,45 δισ. ευρώ τα έσοδα στο εξάμηνο - Ξεχωρίζει η Nova με αύξηση 23%

13:57

Πνίνατ Γιανάι: «Ιστορική» η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Ισραήλ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider