Είμαστε εγκλωβισμένοι σε υψηλά πλεονάσματα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Φάνηκε από τις συστάσεις του  οίκου αξιολόγησης που «μίλησε» την προηγούμενη Παρασκευή, αναβαθμίζοντας με την Ελλάδα, αλλά με επόμενο στόχο την επενδυτική βαθμίδα. Έναν στόχο που, ας μη γελιόμαστε, ακόμα και όταν επιτευχθεί δεν θα τελειώσουν όλα. Θα πρέπει συνεχώς και για καιρό να συνεχίζει να αποδεικνύει η χώρα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Φάνηκε επίσης από όλες τις τοποθετήσεις που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τα στελέχη της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί: τα περιθώρια για μέτρα στήριξης και για μόνιμες παρεμβάσεις, είναι λίγα. Τόσο όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες. Υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές τέτοιες τοποθετήσεις θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας (σαφέστατα) τεταμένης προεκλογικής κούρσας, αλλά και εν μέσω μίας οξείας πληθωριστικής κρίσης.

Πρέπει λοιπόν να το αποδεχτούμε, είμαστε εγκλωβισμένοι στο να παράγουμε ως οικονομία και ως χώρα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, στο καλό σενάριο, της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Λέμε στο καλό γιατί αυτό θα γίνει αν το επιτρέψουν οι υπό διαμόρφωση δημοσιονομικοί κανόνες του «μέλλοντος». Αλλιώς μιλάμε για ακόμα πιο δύσκολους στόχους. Προφανώς όχι από φέτος, από το 2024 ή επόμενα χρόνια (αναλόγως πώς θα πάει η παγκόσμια κρίση και το τι θα αποφασιστεί).

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι πλέον η διέξοδος δεν είναι τα ελλείμματα, η διέξοδος δεν είναι μία χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή μία άκρατη παροχολογία. Το χρέος είναι πάρα πολύ ψηλό και πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται σταθερά και συνεχώς στο μέλλον.

Άρα, η μόνη διέξοδος είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη διαρκείας, ανάπτυξη βιώσιμη και σταθερά υψηλή. Γιατί τώρα, να μην ξεχνάμε, το χρέος μειώνεται λόγω του υψηλού παρονομαστή, δηλαδή του ονομαστικού ΑΕΠ το οποίο τροφοδοτεί και ο πληθωρισμός. Αυτό θα γίνει και φέτος, αλλά (ελπίζουμε) να μη συμβεί στη συνέχεια.

Είναι λοιπόν απόλυτα αναγκαίο οι μεταρρυθμίσεις  και οι επενδύσεις να πιάσουν τόπο, αλλά και να μη σταματήσουν, να μην ανακοπούν. Να βελτιώνεται επίσης συνεχώς η «εικόνα» της αξιοπιστίας της χώρας προς τα «έξω». Για να μπορεί η αύξηση του ΑΕΠ και του εισοδήματος να τροφοδοτεί τα κρατικά έσοδα και τον οδικό χάρτη επιστροφής στην «κανονικότητα». Και από πλευράς υψηλών (ακόμη) φόρων και εισφορών.

Όλες οι ειδήσεις

19:06

ΣτΕ: Ευθύνη των δημόσιων νοσοκομείων η ασφάλεια ασθενών, επισκεπτών και προσωπικού

19:00

Politico: Από το Grexit στο Eurogroup, το στόρι ανάκαμψης της Ελλάδας

18:53

Μητσοτάκης για Eurogroup: Ημέρα υπερηφάνειας - Αναγνωρίστηκε η θετική μας πορεία

18:46

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έστειλε στις ΗΠΑ το ενημερωμένο ειρηνευτικό σχέδιο

18:37

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Μόσχας προς τον Μαδούρο

18:32

Time: «Πρόσωπο της Χρονιάς» οι «πρωτεργάτες» της τεχνητής νοημοσύνης

18:30

Χατζηδάκης για εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup: Mεγάλη επιτυχία πάνω από όλα για την Ελλάδα

18:25

Intralot: Τρεις αγορές μετοχών από την PE Sub του Soohyung Kim

18:19

Πρόεδρος του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

18:19

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας: Τρεις προτάσεις για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030

18:14

ΧΑ: Συνεχίζεται το «κρυφτούλι» με τις 2.100 μονάδες - Κοντά στα υψηλά ημέρας το κλείσιμο του ΓΔ

18:13

Αύξηση της ιατρικής αμοιβής κατά 30% ανακοίνωσε ο Ά. Γεωργιάδης

18:06

Τσίπρας: Έχουν δίκιο οι αγρότες που εξεγείρονται

18:06

Φραστική επίθεση Κωνσταντοπούλου στη Συρεγγέλα στην Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ

18:03

Τράπεζα Πειραιώς: Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

17:55

Κυρανάκης: Το τρένο θα φτάσει στην Πάτρα – Ανάπλαση με τραμ στην παραλία, υπογειοποίηση για τα εμπορευματικά

17:50

Βαν Πέτεγκεμ για ρωσικά assets: Ελπίζω να υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

17:47

Βλαχόπουλος: Στην πρώτη γραμμή των «πράσινων» χρηματοδοτήσεων η Πειραιώς

17:47

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Τη συμμετοχή στην ΑΜΚ της KXXK Investments Limited ενέκρινε η έκτακτη γ.σ.

17:44

Ουκρανία: Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Σιβέρσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ

17:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πάγια υποχρέωσή μας η ενημέρωση των κομμάτων και των θεσμών

17:37

ΕΟΔΥ: 104 νέες εισαγωγές και 7 θάνατοι από Covid19 - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης

17:34

Ουκρανικά drones έπληξαν δύο χημικά εργοστάσια στη Ρωσία

17:28

Η Ελλάδα δημιουργεί τον δικό της στόλο μικροδορυφόρων

17:25

Πώς μπορούν οι αγρότες να κάνουν διορθώσεις - ενστάσεις για τις επιδοτήσεις

17:16

Ντομπρόβσκις: Ελπίδα για συμφωνία με Βέλγιο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα δεσμευμένα ρωσικά assets

17:09

Χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός από ελίν - Τι κερδίζουν οι τυχεροί

17:09

Euroxx: Διαψεύδει δημοσιεύματα περί εξαγοράς από πιστωτικό ίδρυμα

17:03

ΑΑΔΕ: Συνάντηση Πιτσιλή με την Επίτροπο Φορολογίας Ν. Υόρκης

16:59

Imperial Brands Hellas: Η Αναστασία Καψάλη νέα Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider