Είμαστε εγκλωβισμένοι σε υψηλά πλεονάσματα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Φάνηκε από τις συστάσεις του  οίκου αξιολόγησης που «μίλησε» την προηγούμενη Παρασκευή, αναβαθμίζοντας με την Ελλάδα, αλλά με επόμενο στόχο την επενδυτική βαθμίδα. Έναν στόχο που, ας μη γελιόμαστε, ακόμα και όταν επιτευχθεί δεν θα τελειώσουν όλα. Θα πρέπει συνεχώς και για καιρό να συνεχίζει να αποδεικνύει η χώρα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Φάνηκε επίσης από όλες τις τοποθετήσεις που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τα στελέχη της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί: τα περιθώρια για μέτρα στήριξης και για μόνιμες παρεμβάσεις, είναι λίγα. Τόσο όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες. Υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές τέτοιες τοποθετήσεις θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας (σαφέστατα) τεταμένης προεκλογικής κούρσας, αλλά και εν μέσω μίας οξείας πληθωριστικής κρίσης.

Πρέπει λοιπόν να το αποδεχτούμε, είμαστε εγκλωβισμένοι στο να παράγουμε ως οικονομία και ως χώρα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, στο καλό σενάριο, της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Λέμε στο καλό γιατί αυτό θα γίνει αν το επιτρέψουν οι υπό διαμόρφωση δημοσιονομικοί κανόνες του «μέλλοντος». Αλλιώς μιλάμε για ακόμα πιο δύσκολους στόχους. Προφανώς όχι από φέτος, από το 2024 ή επόμενα χρόνια (αναλόγως πώς θα πάει η παγκόσμια κρίση και το τι θα αποφασιστεί).

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι πλέον η διέξοδος δεν είναι τα ελλείμματα, η διέξοδος δεν είναι μία χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή μία άκρατη παροχολογία. Το χρέος είναι πάρα πολύ ψηλό και πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται σταθερά και συνεχώς στο μέλλον.

Άρα, η μόνη διέξοδος είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη διαρκείας, ανάπτυξη βιώσιμη και σταθερά υψηλή. Γιατί τώρα, να μην ξεχνάμε, το χρέος μειώνεται λόγω του υψηλού παρονομαστή, δηλαδή του ονομαστικού ΑΕΠ το οποίο τροφοδοτεί και ο πληθωρισμός. Αυτό θα γίνει και φέτος, αλλά (ελπίζουμε) να μη συμβεί στη συνέχεια.

Είναι λοιπόν απόλυτα αναγκαίο οι μεταρρυθμίσεις  και οι επενδύσεις να πιάσουν τόπο, αλλά και να μη σταματήσουν, να μην ανακοπούν. Να βελτιώνεται επίσης συνεχώς η «εικόνα» της αξιοπιστίας της χώρας προς τα «έξω». Για να μπορεί η αύξηση του ΑΕΠ και του εισοδήματος να τροφοδοτεί τα κρατικά έσοδα και τον οδικό χάρτη επιστροφής στην «κανονικότητα». Και από πλευράς υψηλών (ακόμη) φόρων και εισφορών.

Όλες οι ειδήσεις

11:36

Παπασταύρου: «Ισχυρά εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα εξασφαλίζουν ενεργειακή θωράκιση»

11:31

Ψάλτης: Την κρίση δεν την έφεραν οι τράπεζες, την απορρόφησαν - Η επόμενη μέρα για την Alpha Bank

11:21

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρώτο Έλληνα αστροναύτη που θα πάει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Δείτε live την εκδήλωση Greece in Orbit

11:17

NYT: H OpenAI τείνει να αναβάλει την πολυαναμενόμενη IPO μέχρι το 2027

11:17

Ο Κάρολος έγινε ο πρώτος μονάρχης της Βρετανίας που αποκάλυψε τι φόρο πλήρωσε

11:04

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις με χαμηλό τζίρο

10:59

Τσιόδρας προς Kομισιόν: Άμεσες ενέργειες και πιο αυστηροί έλεγχοι στα εισαγόμενα προϊόντα στην ΕΕ

10:51

Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται «αναμφίβολα» για την ένταση του καύσωνα στη δυτική Ευρώπη

10:42

Ευρωαγορές: Κόκκινα πρόσημα με την τεχνολογία στο επίκεντρο

10:37

ΔΟΑΕ για Ιράν: «Χρειάζεται προηγμένο σύστημα επαλήθευσης για τα πυρηνικά»

10:27

Τράπεζα Καρδίτσας: Πανελλαδική άδεια λειτουργίας και ισχυρή ανάπτυξη το 2025

10:12

«Χρυσωρυχείο» τα διαλείμματα ενυδάτωσης στο Μουντιάλ - Το αστρονομικό ποσό

10:09

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί ΔΥΠΑ: Σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για 24 προσλήψεις

10:08

Χατζηδάκης: «Ο κ. Τσίπρας επανέρχεται με τα συνθήματα και τα ποσοστά του παρελθόντος»

09:55

Σε άμεση ισχύ οι μειώσεις δόσεων για τους δικαιούχους του νόμου Κατσέλη

09:42

Βαριές απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια - «Βουτιά» σχεδόν 6% ο Kospi, στο -4% ο Nikkei

09:20

Παράταση έως 17 Ιουλίου για τα προγράμματα «Εξοικονομώ»

09:13

Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας: Διελεύσεις αεροσκαφών πάνω από την Αττική σήμερα στις 10:00

09:11

Γαλλία και Ιταλία θέλουν να συγκροτήσουν πολυεθνικό «συνασπισμό» για να διαδεχτεί τη FINUL στον Λίβανο

09:08

ΕΕ προς Τουρκία για τον αποκλεισμό της Κύπρου από την COP31: «Είμαστε Ένωση των 27, τελεία και παύλα»

08:55

VentureFriends: Στην τελική ευθεία το τέταρτο fund - Έρχονται νέες επενδύσεις και exits

08:42

Επιδημία Έμπολα: 1.155 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 304 θάνατοι στη ΛΔ Κονγκό

08:20

Πετρέλαιο: Επιστρέφει στις απώλειες μετά τη μίνι άνοδο - Πτώση 2%

08:19

Πληθαίνουν οι μπίζνες του Halcyon Equity Partners στη βιομηχανία τροφίμων

07:56

Το γαλάζιο 98% - Η χυλόπιτα του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Το «καρφί» στον προϊστάμενο

07:48

ΗΠΑ προς Ιράν: Όχι συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα

07:42

Οι συνομιλίες Λιβάνου-Ισραήλ θα συνεχιστούν σήμερα στις ΗΠΑ

07:36

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 235 νεκροί - Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία διάσωσης

07:27

Γραφάκος: DRS το 2026 και νέες μονάδες έως το 2029 - Το χρονοδιάγραμμα για την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων

07:19

ΕΥΔΑΠ: Διαγωνισμός 76 εκατ. για «λίφτινγκ» στο Υδραγωγείο Μόρνου


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider