Είμαστε εγκλωβισμένοι σε υψηλά πλεονάσματα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Φάνηκε από τις συστάσεις του  οίκου αξιολόγησης που «μίλησε» την προηγούμενη Παρασκευή, αναβαθμίζοντας με την Ελλάδα, αλλά με επόμενο στόχο την επενδυτική βαθμίδα. Έναν στόχο που, ας μη γελιόμαστε, ακόμα και όταν επιτευχθεί δεν θα τελειώσουν όλα. Θα πρέπει συνεχώς και για καιρό να συνεχίζει να αποδεικνύει η χώρα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Φάνηκε επίσης από όλες τις τοποθετήσεις που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τα στελέχη της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί: τα περιθώρια για μέτρα στήριξης και για μόνιμες παρεμβάσεις, είναι λίγα. Τόσο όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες. Υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές τέτοιες τοποθετήσεις θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας (σαφέστατα) τεταμένης προεκλογικής κούρσας, αλλά και εν μέσω μίας οξείας πληθωριστικής κρίσης.

Πρέπει λοιπόν να το αποδεχτούμε, είμαστε εγκλωβισμένοι στο να παράγουμε ως οικονομία και ως χώρα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, στο καλό σενάριο, της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Λέμε στο καλό γιατί αυτό θα γίνει αν το επιτρέψουν οι υπό διαμόρφωση δημοσιονομικοί κανόνες του «μέλλοντος». Αλλιώς μιλάμε για ακόμα πιο δύσκολους στόχους. Προφανώς όχι από φέτος, από το 2024 ή επόμενα χρόνια (αναλόγως πώς θα πάει η παγκόσμια κρίση και το τι θα αποφασιστεί).

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι πλέον η διέξοδος δεν είναι τα ελλείμματα, η διέξοδος δεν είναι μία χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή μία άκρατη παροχολογία. Το χρέος είναι πάρα πολύ ψηλό και πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται σταθερά και συνεχώς στο μέλλον.

Άρα, η μόνη διέξοδος είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη διαρκείας, ανάπτυξη βιώσιμη και σταθερά υψηλή. Γιατί τώρα, να μην ξεχνάμε, το χρέος μειώνεται λόγω του υψηλού παρονομαστή, δηλαδή του ονομαστικού ΑΕΠ το οποίο τροφοδοτεί και ο πληθωρισμός. Αυτό θα γίνει και φέτος, αλλά (ελπίζουμε) να μη συμβεί στη συνέχεια.

Είναι λοιπόν απόλυτα αναγκαίο οι μεταρρυθμίσεις  και οι επενδύσεις να πιάσουν τόπο, αλλά και να μη σταματήσουν, να μην ανακοπούν. Να βελτιώνεται επίσης συνεχώς η «εικόνα» της αξιοπιστίας της χώρας προς τα «έξω». Για να μπορεί η αύξηση του ΑΕΠ και του εισοδήματος να τροφοδοτεί τα κρατικά έσοδα και τον οδικό χάρτη επιστροφής στην «κανονικότητα». Και από πλευράς υψηλών (ακόμη) φόρων και εισφορών.

Όλες οι ειδήσεις

13:58

Κώτσηρας: Διαμορφώνουμε ένα πλέγμα δράσεων για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

13:58

Όμιλος AKTOR: Εξασφάλισε σύμβαση ύψους 132 εκατ. ευρώ από την Qatar Airways

13:56

Eurostat: Γυναικεία υπόθεση η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα

13:48

Επ. Ανταγωνισμού: Παράταση της διαβούλευσης επί της πρότασης δεσμεύσεων της Booking

13:48

ΕΠΕ: Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

13:45

Προκηρύχθηκε ο δεύτερος κύκλος του καθεστώτος Αγροδιατροφής του αναπτυξιακού νόμου

13:44

Δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό λόγω καύσωνα

13:40

Πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress από Κομισιόν

13:40

Αλλαγή σκυτάλης στην Βρετανία - Ο Μπέρναμ στη θέση του Στάρμερ

13:35

Μαρινάκης: Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

13:32

Netflix: Εξαγόρασε την ΑΙ startup του Μπεν Άφλεκ έναντι 587 εκατ. δολαρίων

13:20

Δίκη για Τέμπη: Την απόρριψη των αιτημάτων για αναβολή της δίκης πρότεινε η εισαγγελέας

13:07

Τέταρτη προφυλάκιση για τη φονική επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

13:05

Στα 306,106 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του α' τριμήνου

12:58

ΓΑΙΑΟΣΕ: Τρεις προσκλήσεις μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση των ΣΣ Λάρισας, Πλαταμώνα και Κατάκολου

12:54

Στη Σεούλ ο Γεραπετρίτης - Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ν. Κορέας και τον πρόεδρο των πολεμικών πλοίων Hanwha

12:54

Υποτροφία 10.000 ευρώ για μεταπτυχιακές σπουδές από Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας

12:50

Δημιουργικά επαγγέλματα με άμεση αποκατάσταση: Τι να σπουδάσεις σήμερα αν «πιάνει το χέρι σου»;

12:46

ΑΛΜΗ ΑΒΕΕ: Επένδυση ύψους 350.000 ευρώ σε διχτυοκήπιο για βιολογική παραγωγή πιπεριάς

12:46

Αύξηση 14,1% στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία τον Μάιο

12:39

Χατζηδάκης από Λευκωσία: Απόλυτος στόχος η επανένωση της Κύπρου - Ακλόνητη η στήριξη της Ελλάδας

12:35

ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης ξεπερνούν τα 4 δολάρια λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

12:34

Ανεργία: Ετήσια μείωση 10% στους εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ τον Ιούνιο

12:26

Επίθεση σε τάνκερς των Αλαφούζου και Προκοπίου με drones στη Μαύρη Θάλασσα

12:25

Κυρ. Μητσοτάκης για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Δεν ξεχνούμε, επαγρυπνούμε!»

12:17

Οι «απελπισμένοι, κακοί άνθρωποι» μόλις κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Ντόναλντ Τραμπ

12:16

Υπουργείο Εξωτερικών: Η επίλυση του κυπριακού παραμένει ύψιστη προτεραιότητα

12:11

Προτάσεις ΕΣΕΕ για ΔΕΘ: Φορολογικές - ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και ενίσχυση ανταγωνιστικότητας

12:09

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών

12:06

Δέκα τραυματίες από ουκρανικές επιθέσεις με drones στη Μόσχα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider