Ένας, καθοριστικός, «θολός» και… προεκλογικός Προϋπολογισμός

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η Βουλή αυτή την εβδομάδα θα κινείται σε ρυθμούς Προϋπολογισμού. Ήρθε η ώρα για τη συζήτησή του στην Ολομέλεια και για τη ψήφισή του. Βεβαίως, με όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί στην Ευρωβουλή είναι πολύ πιθανό να παρεκτραπεί συζήτηση προς… άλλα μονοπάτια. Είναι επίσης πιθανόν να αυξηθεί και η πίεση για αντιστάθμισμα, για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Το τι θα γίνει, μένει να φανεί. Το σίγουρο είναι ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι πάρα πολύ σημαντικός, ενδεχομένως καθοριστικός για την ελληνική οικονομία. Γράφτηκε χωρίς «μνημόνια» και μπορεί να δώσει, εν μέσω της παγκόσμιας αυτής κρίσης, την ώθηση αλλά και την «πιστοποίηση» που χρειάζεται η  χώρα. Πρέπει να πετύχει η επιστροφή σε πλεονάσματα και η μείωση του χρέους, πρέπει να διατεθεί το εξαιρετικά μεγάλο επενδυτικό «πακέτο» που περιλαμβάνει. Και όλα αυτά για να διατηρήσει τη θέση της η χώρα στις αγορές, αλλά και για να αποφύγει η οικονομία την είσοδό της σε ύφεση, όπως θα συμβεί σε πολλά άλλα κράτη της ΕΕ τον επόμενο χρόνο.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 θα πρέπει να μπορέσει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά όχι μόνο εν μέσω δύσκολων διεθνών οικονομικών συνθηκών, αλλά και εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Γιατί συνήθως πριν τις εκλογές τα «μολύβια» κατεβαίνουν και η πίεση για παροχές αυξάνεται. Αυτή τη φορά λοιπόν οι ανάγκες για παροχές είναι πολύ πιο μεγάλες λόγω της ακρίβειας, αλλά και η ανάγκη να μην «λοξοδρομήσει» η χώρα εξ ίσου σημαντική.

Υπάρχουν και οι «θολούρες» τις οποίες ήθελε να περιορίσει η κυβέρνηση προκειμένου να δει τι παραπάνω μπορεί να δώσει. Δυστυχώς δεν έχουν μειωθεί ιδιαίτερα. Στις Βρυξέλλες επιχειρείται να υπάρξει μέσα στην εβδομάδα μία λύση για το περίφημο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων μεταφέρθηκε επισήμως για το 2023.

Αλλά και τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ δεν βοήθησαν. Η ισχυρή άνοδος το τρίτο (τουριστικό) τρίμηνο δεν ήρθε. Θα πείτε, στατιστικό είναι το θέμα, αν δεν είχαν καταγραφεί οι επιδοτήσεις στο ρεύμα (που προφανώς καλώς παρέχονται) ως απώλεια ΑΕΠ και μάλιστα σημαντική, ο ρυθμός θα ήταν διπλάσιος από το 2,8%. Ναι, αυτό ισχύει, αλλά πλέον ό,τι έγινε, έγινε. Εκτός απροόπτου πρέπει να περιμένουμε άλλους τρεις μήνες και τα νέα στοιχεία για να φανεί αν θα αλλάξει η «εικόνα».

Θα μου πείτε γιατί να βιαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε – σημαντικές – νέες παροχές. Πολιτικά, έχει αποδειχθεί ότι τα μέτρα στήριξης προεξοφλούνται εξαιρετικά άμεσα. Ακόμη δεν έχει μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα επιδόματα θέρμανσης και ακρίβειας. Έρχονται επίσης και οι παρεμβάσεις για το κόστος δανεισμού. Άρα, το «κομπόδεμα» που μαζεύουν στο υπουργείο Οικονομικών για νέα μέτρα στήριξης ίσως είναι σκόπιμο να ανακοινωθεί όσο πιο κοντά γίνεται στο χρόνο των εκλογών. Έχει ενδιαφέρον λοιπόν τι θα ειπωθεί αυτήν την εβδομάδα και για τη στήριξη στην αγορά και την κοινωνία, αλλά και για το πότε θα έρθει η ώρα της κάλπης.

Όλες οι ειδήσεις

11:46

Με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά στη Δυτική Αττική

11:39

Συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες

11:22

Fed: Ο διχασμός για τις αυξήσεις επιτοκίων βαθαίνει

11:03

5G παντού, 6G στον ορίζοντα: Πού βρίσκεται η Ελλάδα στη μεγάλη τεχνολογική μετάβαση

10:53

Η fintech εταιρεία AI Financial που συνδέεται με τον Τραμπ πουλά τη θυγατρική της στην Prime Delta

10:43

Ζελένσκι: Ευχαρίστησε την αμερικανική Γερουσία για την υιοθέτηση ν/σ που προβλέπει την επιβολή σημαντικών κυρώσεων στη Ρωσία

10:38

Κολομβία: Ο Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας

10:31

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 10 έως 14 Αυγούστου

10:21

Health Monitoring: Η εθνική υποδομή για αξιοποίηση δεδομένων υγείας προς όφελος των πολιτών

10:14

ΟΗΕ: Προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος ανανέωσης μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης στην Υεμένη

09:54

Βραζιλία: Σε χαμηλό δεκαετίας υποχώρησε η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου

09:45

SEC: Απέσυρε αγωγή για insider trading κατά πρώην στελέχους του κλάδου υγείας που έλαβε χάρη από τον Τραμπ

09:21

Τραμπ: «Εθνική ντροπή» η δικαστική απόφαση που μπλοκάρει την κατασκευή της αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

09:08

Γερμανία: «Στημένη προβοκάτσια» το περιστατικό με το drone σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο

09:00

Μαύρη Θάλασσα: Η εμπορική ναυτιλία στην πρώτη γραμμή ενός ακήρυχτου πολέμου

08:50

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Με «προίκα» 2 δισ. ευρώ ανοίγει δρόμο για δάνεια έως 5 δισ. σε μικρομεσαίες

08:36

Nvidia: Θα επενδύσει έως και 3 δισ. δολάρια στη Lancium, την εταιρεία ανάπτυξης του κέντρου δεδομένων Stargate

08:31

5 γραφικά ψαροχώρια της Ελλάδας που δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα

08:25

ΟΣΔΕ: Ευρωπαϊκή έγκριση, εγχώριο στρες τεστ

08:11

Τα ανοιχτά μέτωπα για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας

08:08

Νέο Χωροταξικό Τουρισμού: Οι νέες «κόκκινες γραμμές» για το περιβάλλον και τι αλλάζει σε ξενοδοχεία, νησιά και επενδύσεις

08:00

Τράπεζες: Στα 55,5 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός από τα δάνεια του ν. Κατσέλη

23:58

Το Περού και το Μεξικό αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις

23:53

Ιράν: Ο Αραγτσί επαινεί τον στρατό, προτρέπει σε ενότητα των μουσουλμάνων

23:50

Το Cambridge επανεξετάζει τις διαδικασίες πρόσληψης καθηγητών

23:44

Συνάντηση Ζελένσκι με Βούτσιτς - Θέματα οικονομίας και ασφάλειας στο επίκεντρο

23:32

Άγκυρα: Η συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία δεν παραβιάζει το ΝΑΤΟ

23:17

Η καλύτερη εβδομάδα από τον Απρίλιο στη Wall Street - Νέο ρεκόρ για S&P 500

23:03

Η Ισπανία ξεκινά ελέγχους στους ταξιδιώτες από Ιταλία - Έως τις 7 Σεπτεμβρίου

22:45

Αμερικανός αξιωματούχος: «Αναμένεται σύντομα συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider