Ένας, καθοριστικός, «θολός» και… προεκλογικός Προϋπολογισμός

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η Βουλή αυτή την εβδομάδα θα κινείται σε ρυθμούς Προϋπολογισμού. Ήρθε η ώρα για τη συζήτησή του στην Ολομέλεια και για τη ψήφισή του. Βεβαίως, με όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί στην Ευρωβουλή είναι πολύ πιθανό να παρεκτραπεί συζήτηση προς… άλλα μονοπάτια. Είναι επίσης πιθανόν να αυξηθεί και η πίεση για αντιστάθμισμα, για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Το τι θα γίνει, μένει να φανεί. Το σίγουρο είναι ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι πάρα πολύ σημαντικός, ενδεχομένως καθοριστικός για την ελληνική οικονομία. Γράφτηκε χωρίς «μνημόνια» και μπορεί να δώσει, εν μέσω της παγκόσμιας αυτής κρίσης, την ώθηση αλλά και την «πιστοποίηση» που χρειάζεται η  χώρα. Πρέπει να πετύχει η επιστροφή σε πλεονάσματα και η μείωση του χρέους, πρέπει να διατεθεί το εξαιρετικά μεγάλο επενδυτικό «πακέτο» που περιλαμβάνει. Και όλα αυτά για να διατηρήσει τη θέση της η χώρα στις αγορές, αλλά και για να αποφύγει η οικονομία την είσοδό της σε ύφεση, όπως θα συμβεί σε πολλά άλλα κράτη της ΕΕ τον επόμενο χρόνο.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 θα πρέπει να μπορέσει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά όχι μόνο εν μέσω δύσκολων διεθνών οικονομικών συνθηκών, αλλά και εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Γιατί συνήθως πριν τις εκλογές τα «μολύβια» κατεβαίνουν και η πίεση για παροχές αυξάνεται. Αυτή τη φορά λοιπόν οι ανάγκες για παροχές είναι πολύ πιο μεγάλες λόγω της ακρίβειας, αλλά και η ανάγκη να μην «λοξοδρομήσει» η χώρα εξ ίσου σημαντική.

Υπάρχουν και οι «θολούρες» τις οποίες ήθελε να περιορίσει η κυβέρνηση προκειμένου να δει τι παραπάνω μπορεί να δώσει. Δυστυχώς δεν έχουν μειωθεί ιδιαίτερα. Στις Βρυξέλλες επιχειρείται να υπάρξει μέσα στην εβδομάδα μία λύση για το περίφημο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων μεταφέρθηκε επισήμως για το 2023.

Αλλά και τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ δεν βοήθησαν. Η ισχυρή άνοδος το τρίτο (τουριστικό) τρίμηνο δεν ήρθε. Θα πείτε, στατιστικό είναι το θέμα, αν δεν είχαν καταγραφεί οι επιδοτήσεις στο ρεύμα (που προφανώς καλώς παρέχονται) ως απώλεια ΑΕΠ και μάλιστα σημαντική, ο ρυθμός θα ήταν διπλάσιος από το 2,8%. Ναι, αυτό ισχύει, αλλά πλέον ό,τι έγινε, έγινε. Εκτός απροόπτου πρέπει να περιμένουμε άλλους τρεις μήνες και τα νέα στοιχεία για να φανεί αν θα αλλάξει η «εικόνα».

Θα μου πείτε γιατί να βιαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε – σημαντικές – νέες παροχές. Πολιτικά, έχει αποδειχθεί ότι τα μέτρα στήριξης προεξοφλούνται εξαιρετικά άμεσα. Ακόμη δεν έχει μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα επιδόματα θέρμανσης και ακρίβειας. Έρχονται επίσης και οι παρεμβάσεις για το κόστος δανεισμού. Άρα, το «κομπόδεμα» που μαζεύουν στο υπουργείο Οικονομικών για νέα μέτρα στήριξης ίσως είναι σκόπιμο να ανακοινωθεί όσο πιο κοντά γίνεται στο χρόνο των εκλογών. Έχει ενδιαφέρον λοιπόν τι θα ειπωθεί αυτήν την εβδομάδα και για τη στήριξη στην αγορά και την κοινωνία, αλλά και για το πότε θα έρθει η ώρα της κάλπης.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ο Τραμπ σκοπεύει να απαγορεύσει τη χορήγηση υπηκοότητας σε παιδιά του «τουρισμού τοκετού»

23:52

Airbnb: Αυξημένα έσοδα στο β’ τρίμηνο με «όχημα» το Μουντιάλ

23:44

Τραμπ: «Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει σύντομα»

23:36

Ο ΔΟΑΕ προειδοποιεί για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

23:21

Απώλειες στη Wall Street λόγω της αβεβαιότητας για το Ορμούζ

23:06

Ο Γκουτέρες ζητά άμεσο τερματισμό των επιθέσεων κατά αμάχων σε Ουκρανία και Ρωσία

22:53

Οι ελληνικές scale-ups επιχειρήσεις στρέφονται στην ανάπτυξη - Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση

22:40

Γερμανία- δημοσκόπηση: Στο 28% η AfD, επτά μονάδες μπροστά από το CDU/CSU του Μερτς

22:26

Πτώση για τον χρυσό μετά το υψηλό επτά εβδομάδων με φόντο το Ιράν

22:10

Η Ρωσία έπληξε κόμβο εφοδιασμού στην περιοχή του Κιέβου με drones

21:52

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς», λέει η Σεούλ

21:37

Η ελληνική startup Omilia άντλησε 67 εκατ. δολάρια και ανοίγει γραφείο στις ΗΠΑ

21:15

Άνοιξε το myBusinessSupport για τις επιχειρήσεις της Σαμοθράκης

21:03

Ο Τραμπ δηλώνει «πολύ ικανοποιημένος» από το έργο του Πιτ Χέγκσεθ στο υπουργείο Άμυνας

20:55

Βιοτέρ: Στο Πρωτοδικείο Αθηνών η συμφωνία εξυγίανσης

20:41

Άνοδος σχεδόν 4% για το πετρέλαιο καθώς το Ιράν εξετάζει περιορισμούς στο Ορμούζ

20:38

Δήμας: «Προχωρούν τα έργα σε όλο το μήκος του ΒΟΑΚ»

20:33

Υεμένη: Επίθεση των Χούθι σε κυβερνητικές δυνάμεις - Τουλάχιστον 58 νεκροί

20:20

Fars: Το Ιράν εξετάζει νομοσχέδιο για απαγόρευση διέλευσης πλοίων από ΗΠΑ και Ισραήλ από το Ορμούζ

20:12

Επένδυση 6,3 δισ. δολαρίων από ΗΑΕ για data center τεχνητής νοημοσύνης στην Ιαπωνία

20:12

Οπλισμένα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν 10 παραβάσεις και 17 παραβιάσεις στο Αιγαίο

19:56

Ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί τη Σερβία για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου

19:55

Ξεκινούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά

19:47

Ο ΟΤΕ στους δείκτες FTSE4Good για 18η συνεχόμενη χρονιά

19:35

Νέος γύρος χρηματοδότησης 8 δισ. δολαρίων για τη DeepSeek

19:22

Βρεττού (Credia): Πιστωτική επέκταση άνω των 1,3 δισ. ευρώ φέτος - Επιταχύνει την ανάπτυξη, μεταθέτει το μέρισμα

19:14

Στα πράσινα οι ευρωαγορές - Νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ για τον Stoxx

19:12

Πυρκαγιές: 325 αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές - 118 «κόκκινα» κτίρια σε Δυτ. Αττική και Ρέθυμνο

18:54

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Σκύρο και Φάρσαλα

18:49

ΑΔΜΗΕ: Διατηρεί την τεχνική ηγεσία κατά την κατασκευή του Great Sea Interconnector


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider