Ένας, καθοριστικός, «θολός» και… προεκλογικός Προϋπολογισμός

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η Βουλή αυτή την εβδομάδα θα κινείται σε ρυθμούς Προϋπολογισμού. Ήρθε η ώρα για τη συζήτησή του στην Ολομέλεια και για τη ψήφισή του. Βεβαίως, με όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί στην Ευρωβουλή είναι πολύ πιθανό να παρεκτραπεί συζήτηση προς… άλλα μονοπάτια. Είναι επίσης πιθανόν να αυξηθεί και η πίεση για αντιστάθμισμα, για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Το τι θα γίνει, μένει να φανεί. Το σίγουρο είναι ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι πάρα πολύ σημαντικός, ενδεχομένως καθοριστικός για την ελληνική οικονομία. Γράφτηκε χωρίς «μνημόνια» και μπορεί να δώσει, εν μέσω της παγκόσμιας αυτής κρίσης, την ώθηση αλλά και την «πιστοποίηση» που χρειάζεται η  χώρα. Πρέπει να πετύχει η επιστροφή σε πλεονάσματα και η μείωση του χρέους, πρέπει να διατεθεί το εξαιρετικά μεγάλο επενδυτικό «πακέτο» που περιλαμβάνει. Και όλα αυτά για να διατηρήσει τη θέση της η χώρα στις αγορές, αλλά και για να αποφύγει η οικονομία την είσοδό της σε ύφεση, όπως θα συμβεί σε πολλά άλλα κράτη της ΕΕ τον επόμενο χρόνο.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 θα πρέπει να μπορέσει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά όχι μόνο εν μέσω δύσκολων διεθνών οικονομικών συνθηκών, αλλά και εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Γιατί συνήθως πριν τις εκλογές τα «μολύβια» κατεβαίνουν και η πίεση για παροχές αυξάνεται. Αυτή τη φορά λοιπόν οι ανάγκες για παροχές είναι πολύ πιο μεγάλες λόγω της ακρίβειας, αλλά και η ανάγκη να μην «λοξοδρομήσει» η χώρα εξ ίσου σημαντική.

Υπάρχουν και οι «θολούρες» τις οποίες ήθελε να περιορίσει η κυβέρνηση προκειμένου να δει τι παραπάνω μπορεί να δώσει. Δυστυχώς δεν έχουν μειωθεί ιδιαίτερα. Στις Βρυξέλλες επιχειρείται να υπάρξει μέσα στην εβδομάδα μία λύση για το περίφημο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων μεταφέρθηκε επισήμως για το 2023.

Αλλά και τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ δεν βοήθησαν. Η ισχυρή άνοδος το τρίτο (τουριστικό) τρίμηνο δεν ήρθε. Θα πείτε, στατιστικό είναι το θέμα, αν δεν είχαν καταγραφεί οι επιδοτήσεις στο ρεύμα (που προφανώς καλώς παρέχονται) ως απώλεια ΑΕΠ και μάλιστα σημαντική, ο ρυθμός θα ήταν διπλάσιος από το 2,8%. Ναι, αυτό ισχύει, αλλά πλέον ό,τι έγινε, έγινε. Εκτός απροόπτου πρέπει να περιμένουμε άλλους τρεις μήνες και τα νέα στοιχεία για να φανεί αν θα αλλάξει η «εικόνα».

Θα μου πείτε γιατί να βιαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε – σημαντικές – νέες παροχές. Πολιτικά, έχει αποδειχθεί ότι τα μέτρα στήριξης προεξοφλούνται εξαιρετικά άμεσα. Ακόμη δεν έχει μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα επιδόματα θέρμανσης και ακρίβειας. Έρχονται επίσης και οι παρεμβάσεις για το κόστος δανεισμού. Άρα, το «κομπόδεμα» που μαζεύουν στο υπουργείο Οικονομικών για νέα μέτρα στήριξης ίσως είναι σκόπιμο να ανακοινωθεί όσο πιο κοντά γίνεται στο χρόνο των εκλογών. Έχει ενδιαφέρον λοιπόν τι θα ειπωθεί αυτήν την εβδομάδα και για τη στήριξη στην αγορά και την κοινωνία, αλλά και για το πότε θα έρθει η ώρα της κάλπης.

Όλες οι ειδήσεις

18:28

Εθνική Τράπεζα: Αγορά 286.000 ιδίων μετοχών με μέση τιμή 14,9335 ευρώ/μετοχή

18:13

Πιερρακάκης στο Eurogroup: Υπαρξιακής σημασίας για την Ευρώπη ο διεθνής ρόλος του ευρώ

18:09

Σπάνια κάρτα Pokémon πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 16,5 εκατ. δολαρίων

18:01

Δείκτης RCI: Υψηλότεροι μισθοί στην Ελλάδα αλλά και μεγαλύτερη εξουθένωση εργαζομένων

17:53

Γερμανία: Μισθολογικές αυξήσεις 5,8% στους δημόσιους υπαλλήλους - Σε 3 «δόσεις»

17:52

Σδούκου: Η κυβέρνηση προχωράει με έργο όπως η σημερινή ενεργειακή συμφωνία

17:48

Η Ινδία κατάσχεσε δεξαμενόπλοια που συνδέονται με το Ιράν και τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων

17:46

ΕΕ: «Όχι» στο σχέδιο μεταρρύθμισης του μεταναστευτικού από 70 ΜΚΟ

17:37

ΠΑΣΟΚ: Άνοιξε η πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψηφιότητας για τα ψηφοδέλτια

17:27

Οι φόβοι για το ΑΙ στοιχίζουν δισεκατομμύρια στις Big Tech

17:25

Συνέχεια πιέσεων στο Χρηματιστήριο, με βαρίδι τις τράπεζες

17:17

Interamerican: Στα 402 εκατ. ευρώ η συμβολή του Ομίλου στο ΑΕΠ την περίοδο 2019-2024

17:12

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 70% της 3P SALADS από Αμβροσία

17:09

Ερευνητικές δράσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγροδιατροφική αλυσίδα

16:56

Ζαχαράκη: Προσχηματικές οι ανακοινώσεις περί «μονομερούς» Εθνικού Διαλόγου

16:52

Κομισιόν: Παραμένει ανεπαρκής η πρόοδος στον στόχο για μείωση των θανάτων από τροχαία

16:40

Ακαθάριστα οικόπεδα: Ανάμεσα σε πρόστιμα, κόστος και ευθύνες - Τι αποκάλυψαν οι πολίτες στη διαβούλευση

16:37

Κλειστή η Wall Street - «Τιμά» την Ημέρα των Προέδρων

16:36

Κούβα: Θύμα του αμερικανικού εμπάργκο το διάσημο φεστιβάλ πούρων

16:32

Γερμανία: Σε πρώιμο στάδιο οι συνομιλίες με Γαλλία για την ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή

16:26

Volkswagen: Μείωση κόστους 20% έως 2028 - Έρχονται 35.000 απολύσεις στη Γερμανία

16:23

Συντάξεις Μαρτίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής

16:11

«Έπεσε» το Χ - Σοβαρά προβλήματα και στην Ελλάδα

16:04

Εμπλουτίζεται με 800 νέες ερωτήσεις το Μητρώο Θεμάτων Γνώσεων του ΑΣΕΠ

16:03

Η DIMAND φέρνει τις μέλισσες στην καρδιά της πόλης

16:01

ΑΑΔΕ: Εργασίες για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2026

15:36

Πιερρακάκης: Πρώτη φορά σε Eurogrοup υπουργός Οικονομικών του Καναδά

15:33

Όρμπαν σε Ρούμπιο για εκλογές: Η κυβέρνηση θα σχηματισθεί στη βάση της βούλησης των Ούγγρων

15:33

Η Κομισιόν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα ως παρατηρητής

15:24

Δήμας: Τα εργοτάξια στο FlyOver δουλεύουν πυρετωδώς - Στόχος η κυκλοφορία σε 14 με 15 μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider