Ένας, καθοριστικός, «θολός» και… προεκλογικός Προϋπολογισμός

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η Βουλή αυτή την εβδομάδα θα κινείται σε ρυθμούς Προϋπολογισμού. Ήρθε η ώρα για τη συζήτησή του στην Ολομέλεια και για τη ψήφισή του. Βεβαίως, με όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί στην Ευρωβουλή είναι πολύ πιθανό να παρεκτραπεί συζήτηση προς… άλλα μονοπάτια. Είναι επίσης πιθανόν να αυξηθεί και η πίεση για αντιστάθμισμα, για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Το τι θα γίνει, μένει να φανεί. Το σίγουρο είναι ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι πάρα πολύ σημαντικός, ενδεχομένως καθοριστικός για την ελληνική οικονομία. Γράφτηκε χωρίς «μνημόνια» και μπορεί να δώσει, εν μέσω της παγκόσμιας αυτής κρίσης, την ώθηση αλλά και την «πιστοποίηση» που χρειάζεται η  χώρα. Πρέπει να πετύχει η επιστροφή σε πλεονάσματα και η μείωση του χρέους, πρέπει να διατεθεί το εξαιρετικά μεγάλο επενδυτικό «πακέτο» που περιλαμβάνει. Και όλα αυτά για να διατηρήσει τη θέση της η χώρα στις αγορές, αλλά και για να αποφύγει η οικονομία την είσοδό της σε ύφεση, όπως θα συμβεί σε πολλά άλλα κράτη της ΕΕ τον επόμενο χρόνο.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 θα πρέπει να μπορέσει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά όχι μόνο εν μέσω δύσκολων διεθνών οικονομικών συνθηκών, αλλά και εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Γιατί συνήθως πριν τις εκλογές τα «μολύβια» κατεβαίνουν και η πίεση για παροχές αυξάνεται. Αυτή τη φορά λοιπόν οι ανάγκες για παροχές είναι πολύ πιο μεγάλες λόγω της ακρίβειας, αλλά και η ανάγκη να μην «λοξοδρομήσει» η χώρα εξ ίσου σημαντική.

Υπάρχουν και οι «θολούρες» τις οποίες ήθελε να περιορίσει η κυβέρνηση προκειμένου να δει τι παραπάνω μπορεί να δώσει. Δυστυχώς δεν έχουν μειωθεί ιδιαίτερα. Στις Βρυξέλλες επιχειρείται να υπάρξει μέσα στην εβδομάδα μία λύση για το περίφημο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων μεταφέρθηκε επισήμως για το 2023.

Αλλά και τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ δεν βοήθησαν. Η ισχυρή άνοδος το τρίτο (τουριστικό) τρίμηνο δεν ήρθε. Θα πείτε, στατιστικό είναι το θέμα, αν δεν είχαν καταγραφεί οι επιδοτήσεις στο ρεύμα (που προφανώς καλώς παρέχονται) ως απώλεια ΑΕΠ και μάλιστα σημαντική, ο ρυθμός θα ήταν διπλάσιος από το 2,8%. Ναι, αυτό ισχύει, αλλά πλέον ό,τι έγινε, έγινε. Εκτός απροόπτου πρέπει να περιμένουμε άλλους τρεις μήνες και τα νέα στοιχεία για να φανεί αν θα αλλάξει η «εικόνα».

Θα μου πείτε γιατί να βιαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε – σημαντικές – νέες παροχές. Πολιτικά, έχει αποδειχθεί ότι τα μέτρα στήριξης προεξοφλούνται εξαιρετικά άμεσα. Ακόμη δεν έχει μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα επιδόματα θέρμανσης και ακρίβειας. Έρχονται επίσης και οι παρεμβάσεις για το κόστος δανεισμού. Άρα, το «κομπόδεμα» που μαζεύουν στο υπουργείο Οικονομικών για νέα μέτρα στήριξης ίσως είναι σκόπιμο να ανακοινωθεί όσο πιο κοντά γίνεται στο χρόνο των εκλογών. Έχει ενδιαφέρον λοιπόν τι θα ειπωθεί αυτήν την εβδομάδα και για τη στήριξη στην αγορά και την κοινωνία, αλλά και για το πότε θα έρθει η ώρα της κάλπης.

Όλες οι ειδήσεις

19:43

Αγωγή κατά της Anthropic από Sony και Warner Music για τραγούδια που χρησιμοποιήθηκαν για εκπαίδευση ΑΙ

19:38

Μπέσεντ: «Η ιρανική οικονομία δεν χρειάζεται να καταρρεύσει, αρκεί το καθεστώς να συνέλθει»

19:26

Φιντάν: «Η Συμμαχία της Μέκκας δεν αντικαθιστά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»

19:20

Πέμπτος μήνας κερδών για τις ευρωαγορές

19:09

H Σουηδία θα αγοράσει τέσσερις γαλλικές φρεγάτες FDI έναντι 4,3 δισ. ευρώ

18:57

Πυροσβεστική: Συνολικά 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

18:48

Γουόρς: «Η διαρθρωτική στασιμότητα φαίνεται να αποτελεί περιγραφή ενός μακρινού παρελθόντος»

18:40

Η Ρωσία έπληξε πλοίο που μετέφερε στρατιωτικές προμήθειες για την Ουκρανία

18:33

Φον ντερ Λάιεν: «Το Ταμείο Ανάκαμψης προστάτευσε την Ευρώπη και ενίσχυσε την ανθεκτικότητά της»

18:27

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Πούτιν ότι τα θεμέλια των σινορωσικών σχέσεων θα γίνουν πιο ισχυρά

18:12

«Άλμα» των ξένων επενδύσεων στη Γερμανία το 2025 - Στα 86 δισ. ευρώ με αύξηση 50%

18:05

DW: Γιατί η Ισλανδία είπε «όχι» στην ΕΕ

18:03

Γάζα: Πέντε νεκροί από ισραηλινά πυρά στον παλαιστινιακό θύλακα

17:58

Ο Μόντι είπε στον Πούτιν ότι η Ινδία υποστηρίζει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

17:47

Η νοσολογία της θερινής περιόδου: Ποιες ασθένειες εμφανίζονται πιο συχνά το καλοκαίρι

17:45

Κικίλιας: Ανησυχία για την ευρωπαϊκή στάση ενόψει των διαπραγματεύσεων στον IMO

17:42

Χρηματιστήριο: Έκρηξη τζίρου πάνω από 800 εκατ. ευρώ λόγω MSCI - Πρωταγωνίστρια η Motor Oil

17:38

Νεπάλ: Τους 939 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες, σχεδόν 4.000 οι αγνοούμενοι

17:33

Επενδύσεις 3,5 δισ. δολαρίων στη MediaTek από Nvidia

17:30

Συρία: Συμφωνία 7 δισ. δολαρίων με την Arada από τα ΗΑΕ για έργο κατασκευής ακινήτων

17:28

Παπαστράτος: 30 νέες προσλήψεις Τεχνικών (Process Technicians) στο εργοστάσιο Ασπροπύργου

17:21

Η Άγκυρα ετοιμάζει σχέδιο για ασφαλή εξαγωγή σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας

17:14

Πιερρακάκης: «Δικαίωμα στη Λήθη» για επιζώντες με ιστορικό καρκίνου - Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις

17:10

Πιέσεις στη Wall Street λόγω Μέσης Ανατολής και πληθωρισμού

17:06

Τραμπ για ιρανικές επιθέσεις: «Θα τους πλήξουμε σκληρά»

16:50

Η ισπανική κυβέρνηση θα διαθέσει 168 εκατ. ευρώ για την οικονομία της Θέουτα

16:38

Ιράν: Δύο νεκροί στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο νησί Λαράκ

16:32

Τουρκία: Οδικός χάρτης για ένταξη και άλλων χωρών στη συμφωνία της Μέκκας

16:23

Ναυτικές δυνάμεις της ΕΕ επιβιβάστηκαν σε τάνκερ που θεωρείται ότι ανήκει στον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας

16:21

Ενεργοποιείται το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με δάνεια 250 εκατ. ευρώ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider