ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Πού πήγαν τα λεφτά από τον Τουρισμό;

Γιάννης Αγγέλης
08-12-2022 | 09:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πού πήγαν τα λεφτά από τον Τουρισμό;
τουρισμός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι χθεσινές ανακοινώσεις για την πορεία της οικονομίας μέσω της αποτύπωσης του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2022 πέραν της – δυσάρεστης – έκπληξης της οπισθοδρόμησης σε σχέση με το προηγούμενο (2ο τρίμηνο), έχουν θέσει κάποια βασικά ερωτηματικά.

Το βασικό ερωτηματικό βέβαια είναι η υποχώρηση κατά μισή μονάδα (0,5%) του ρυθμού ανάπτυξης σε ένα τρίμηνο στο οποίο λόγω καλοκαιριού αναμενόταν σημαντική αύξησή του και όχι μείωση.

Το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) είναι για την εγχώρια οικονομία το «δυνατό» τρίμηνο που σηκώνει ολόκληρο το έτος, καθώς το τέταρτο τρίμηνο οι προσαρμογές και το «μάζεμα» της οικονομιας σφραγίζεται από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Πολύ περισσότερο τώρα που έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται ραγδαία το κόστος του χρήματος από την ΕΚΤ.

Αναμφίβολα η «αφαίρεση» του κόστους της επιδοματικής πολιτικής στήριξης της οικονομίας, μειώνει τη συνολική συμβολή του δημοσίου στο ΑΕΠ, αλλά επίσης αναμφίβολα αυτή η δαπάνη ενισχύει την ιδιωτική ισόποσα ή και πολλαπλάσια σε ορισμένους τομείς. Επίσης η κορύφωση του πληθωρισμού έχει διογκώσει τα μεγέθη πολύ περισσότερο από όσο πραγματικά θα έπρεπε να είναι.

Κατά συνέπεια η περιβόητη μείωση λόγω των πολιτικών στήριξης που επικαλείται η ΕΛΣΤΑΤ ίσως και να μην αποτελεί ένα «σωστό» για την περίσταση επιχείρημα.

Υπάρχει όμως κάτι ακόμα πιο σοβαρό.

Το τρίμηνο αυτό της υποχώρησης είναι το τρίμηνο της κορύφωσης του τουρισμού, για τον οποίο τόσο μελάνι έχει χυθεί για το πόσο καλά πήγε φέτος και πόσο ενίσχυσε την οικονομική δραστηριότητα. Πού «καταγράφεται» αυτή η «κορύφωση» του Τουρισμού; Και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή με πληθωρισμό τιμών τόσο ισχυρό που υποχρέωσε χιλιάδες «ντόπιους» να κοιτάνε από μακριά τους ξένους τουρίστες να γεμίζουν τα νησιά που συνήθως περνούσαν οι ίδιοι τις διακοπές τους;

Πού είναι τα χρήματα από τον τουρισμό;

Στα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ δυστυχώς ο τουρισμός μπλέκεται με το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες και δεν είναι δυνατό προς το παρόν να ξεχωρίσουν τα νούμερα.

Όμως ακόμα και έτσι αυτά τα μεικτά «νούμερα» θα έπρεπε να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, πράγμα που δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία αυτά. Για να μην καταγράφεται αυτό το μέγεθος, είτε θα πρέπει να έχει βυθιστεί σε απόλυτα αρνητικά μεγέθη κάθε άλλος τομέας που συμπεριλαμβάνεται, κάτι που δεν έχει συμβεί, είτε να έχουν «χαθεί» τα έσοδα του τουρισμού.

Εδώ βέβαια θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι αρμόδιες αρχές «άφησαν» τους μικρούς του τουρισμού να ξεγλιστρήσουν από τους πολλούς ελέγχους για να πάρει αναπνοές η οικονομία συνολικά δεδομένου ότι από τον τουρισμό – παλιά – ζούσε ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας.

Μπορεί να έχει συμβεί και αυτό αλλά και πάλι το μέγεθος των «μικρών» δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις για τον μεγάλο «απόντα» των τουριστικών μεγεθών στο ΑΕΠ.

«Λείπει» το μεγάλο κομμάτι του τουρισμού, πέρα από την «φορο-αποφυγή» των... μικρών.

Κάποιες εξηγήσεις πρέπει να δοθούν, αυτή η διολίσθηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο ζητάει απαντήσεις που δεν έχουν δοθεί από τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Έτσι όπως το κοιτάζουμε και χωρίς να χρησιμοποιούμε «μικροσκόπιο» λείπουν τα... λεφτά του τουρισμού.

• Βέβαια από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνεται ότι τα μεγέθη δεν είναι τα τελικά και ότι αυτά θα τα έχουμε στο τέλος του Α τριμήνου του 2023. Και τότε μπορεί να αναθεωρηθούν πολύ τα σχετικά μεγέθη. Μπορεί, δεν αποκλείεται, αλλά ΤΩΡΑ «λείπουν λεφτά».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Ομοσπονδιακή δικαστής στις ΗΠΑ μπλόκαρε το διάταγμα Τραμπ για τους κανόνες επιστολικής ψήφου

23:45

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να στείλει 50 διασώστες στη Βενεζουέλα

23:32

Ελβετία: Ρεκόρ 80ετίας έσπασε η ζέστη τον Ιούνιο - Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος

23:20

Πυρκαγιές: Στις 122 οι συλλήψεις για εμπρησμό μέσα στο 2026 - Από αμέλεια οι 115

23:14

Διχασμένη η Wall Street μετά τον PCE: Ρεκόρ ο Dow Jones, στο -6% η Apple

23:03

Ορμούζ: Αναστέλλεται η επιχείρηση απομάκρυνσης πλοίων μετά την επίθεση στον Κόλπο του Ομάν

22:48

Goolsbee (Fed): «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση»

22:32

Το διυλιστήριο NORSI της Ρωσίας ανέστειλε τη λειτουργία του μετά από ουκρανική επίθεση με drone

22:21

Helleniq Energy: Εγκρίθηκε τελικό μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή - Από 8 Ιουλίου η καταβολή

22:09

ΗΠΑ: Έκλεισε το «Αλκατράζ με αλιγάτορες», η φυλακή για μετανάστες στη Φλόριντα

21:56

Τουρνάς: Έρχονται δύσκολες ημέρες – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

21:51

Αλλαγή σκηνικού στο πετρέλαιο - Η ιρανική επίθεση σε πλοίο το έφερε ξανά σε ανοδική πορεία

21:37

ΕΟΔΥ: Σχεδόν 380 θάνατοι από πνιγμό καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα - Οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση

21:22

Μαρινάκης για συνέντευξη Τσίπρα: «Ή αγνοεί τους κανόνες ή οδηγεί τη χώρα σε νέες περιπέτειες - Να εξηγήσει πού θα βρει τα 6 δισ.»

21:11

Η Michelin θα κλείσει εργοστάσιο 1.200 εργαζομένων στις ΗΠΑ

21:04

Πολωνία: Σύγκρουση τρένων κοντά στην πόλη Μπιαλοσλίβιε

21:00

Τσίπρας: «Στόχος η νίκη στις εκλογές και ο σχηματισμός κυβέρνησης»

20:54

Απάντηση Chevron σε Τραμπ: Θα χρειαστεί χρόνος για να πέσουν οι τιμές της βενζίνης

20:50

Γαλλία: Το α' τρίμηνο του 2026, το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 3,5 τρισ. ευρώ

20:35

Βουλή: Ο Ευ. Μπακέλας συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

20:27

Ομάν: Αναφορές για πλήγμα σε φορτηγό πλοίο

20:14

Ο Δ. Αβραμόπουλος ζητά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ακυρωθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του

20:07

ΑΑΔΕ: Παρουσίαση της νέας εφαρμογής για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026

19:55

ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για μαζική απέλαση χιλιάδων μεταναστών που καλύπτονταν από το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας

19:43

Ποιος θα «καλλιεργήσει» τη χώρα το 2035;

19:41

Autohellas: Στο 61,27% αυξήθηκε το ποσοστό της Main Stream S.A.

19:38

Ισραήλ: «Τα στρατεύματά μας θα παραμείνουν στις ζώνες ασφαλείας σε Λίβανο, Συρία και Γάζα»

19:33

Κεραμέως: «Παραδώσαμε οικισμό εργατικών κατοικιών στην Κυρακαλή Γρεβενών που εκκρεμούσε για πάνω από 20 χρόνια»

19:32

Κομισιόν για Αβραμόπουλο: Δεν διαπιστώθηκε παραβίαση όρων στη συνεργασία του με τη Fight Impunity

19:20

Bayer: Ράλι 18% μετά την «αθώωση» για αγωγή 1,25 εκατ. δολαρίων σχετικά με το ζιζανιοκτόνο Roundup