ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Πού πήγαν τα λεφτά από τον Τουρισμό;

Γιάννης Αγγέλης
08-12-2022 | 09:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πού πήγαν τα λεφτά από τον Τουρισμό;
τουρισμός

Οι χθεσινές ανακοινώσεις για την πορεία της οικονομίας μέσω της αποτύπωσης του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2022 πέραν της – δυσάρεστης – έκπληξης της οπισθοδρόμησης σε σχέση με το προηγούμενο (2ο τρίμηνο), έχουν θέσει κάποια βασικά ερωτηματικά.

Το βασικό ερωτηματικό βέβαια είναι η υποχώρηση κατά μισή μονάδα (0,5%) του ρυθμού ανάπτυξης σε ένα τρίμηνο στο οποίο λόγω καλοκαιριού αναμενόταν σημαντική αύξησή του και όχι μείωση.

Το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) είναι για την εγχώρια οικονομία το «δυνατό» τρίμηνο που σηκώνει ολόκληρο το έτος, καθώς το τέταρτο τρίμηνο οι προσαρμογές και το «μάζεμα» της οικονομιας σφραγίζεται από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Πολύ περισσότερο τώρα που έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται ραγδαία το κόστος του χρήματος από την ΕΚΤ.

Αναμφίβολα η «αφαίρεση» του κόστους της επιδοματικής πολιτικής στήριξης της οικονομίας, μειώνει τη συνολική συμβολή του δημοσίου στο ΑΕΠ, αλλά επίσης αναμφίβολα αυτή η δαπάνη ενισχύει την ιδιωτική ισόποσα ή και πολλαπλάσια σε ορισμένους τομείς. Επίσης η κορύφωση του πληθωρισμού έχει διογκώσει τα μεγέθη πολύ περισσότερο από όσο πραγματικά θα έπρεπε να είναι.

Κατά συνέπεια η περιβόητη μείωση λόγω των πολιτικών στήριξης που επικαλείται η ΕΛΣΤΑΤ ίσως και να μην αποτελεί ένα «σωστό» για την περίσταση επιχείρημα.

Υπάρχει όμως κάτι ακόμα πιο σοβαρό.

Το τρίμηνο αυτό της υποχώρησης είναι το τρίμηνο της κορύφωσης του τουρισμού, για τον οποίο τόσο μελάνι έχει χυθεί για το πόσο καλά πήγε φέτος και πόσο ενίσχυσε την οικονομική δραστηριότητα. Πού «καταγράφεται» αυτή η «κορύφωση» του Τουρισμού; Και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή με πληθωρισμό τιμών τόσο ισχυρό που υποχρέωσε χιλιάδες «ντόπιους» να κοιτάνε από μακριά τους ξένους τουρίστες να γεμίζουν τα νησιά που συνήθως περνούσαν οι ίδιοι τις διακοπές τους;

Πού είναι τα χρήματα από τον τουρισμό;

Στα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ δυστυχώς ο τουρισμός μπλέκεται με το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες και δεν είναι δυνατό προς το παρόν να ξεχωρίσουν τα νούμερα.

Όμως ακόμα και έτσι αυτά τα μεικτά «νούμερα» θα έπρεπε να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, πράγμα που δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία αυτά. Για να μην καταγράφεται αυτό το μέγεθος, είτε θα πρέπει να έχει βυθιστεί σε απόλυτα αρνητικά μεγέθη κάθε άλλος τομέας που συμπεριλαμβάνεται, κάτι που δεν έχει συμβεί, είτε να έχουν «χαθεί» τα έσοδα του τουρισμού.

Εδώ βέβαια θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι αρμόδιες αρχές «άφησαν» τους μικρούς του τουρισμού να ξεγλιστρήσουν από τους πολλούς ελέγχους για να πάρει αναπνοές η οικονομία συνολικά δεδομένου ότι από τον τουρισμό – παλιά – ζούσε ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας.

Μπορεί να έχει συμβεί και αυτό αλλά και πάλι το μέγεθος των «μικρών» δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις για τον μεγάλο «απόντα» των τουριστικών μεγεθών στο ΑΕΠ.

«Λείπει» το μεγάλο κομμάτι του τουρισμού, πέρα από την «φορο-αποφυγή» των... μικρών.

Κάποιες εξηγήσεις πρέπει να δοθούν, αυτή η διολίσθηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο ζητάει απαντήσεις που δεν έχουν δοθεί από τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Έτσι όπως το κοιτάζουμε και χωρίς να χρησιμοποιούμε «μικροσκόπιο» λείπουν τα... λεφτά του τουρισμού.

• Βέβαια από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνεται ότι τα μεγέθη δεν είναι τα τελικά και ότι αυτά θα τα έχουμε στο τέλος του Α τριμήνου του 2023. Και τότε μπορεί να αναθεωρηθούν πολύ τα σχετικά μεγέθη. Μπορεί, δεν αποκλείεται, αλλά ΤΩΡΑ «λείπουν λεφτά».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:41

Ο Όμιλος TITAN ολοκλήρωσε την εξαγορά της Keystone Cement στις ΗΠΑ

09:33

Ενδείξεις για εμπλοκή Ζελένσκι σε σκάνδαλο μιζών 100 εκατ. δολαρίων της Energoatom

09:18

Πετρέλαιο: Μικρή πτώση στον απόηχο της επιχείρησης «Ελευθερία» στα Στενά

09:08

ΕΒΕΠ: Οι δασμοί των ΗΠΑ πλήττουν την βιομηχανία και τιμωρούν την οικονομία της ΕΕ

08:51

ΗΠΑ: Boeing της United Airlines χτύπησε στύλο φωτισμού και φορτηγό

08:44

Τάνκερ χτυπήθηκε από «άγνωστα βλήματα» στα Στενά του Ορμούζ

08:41

Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Τζουλιάνι

08:37

Πλήγμα drone της Ουκρανίας στην πρωτεύουσα της Ρωσίας

08:32

Στενά του Ορμούζ: Ξεκινά η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον απεγκλωβισμό πλοίων

08:12

Carrefour: Πώς προχωρά η επέκταση του δικτύου

08:06

Ποιος είναι ο πιο «χρυσοπληρωμένος» CEO στον κόσμο;

07:59

Μερτς: Οι δασμοί Τραμπ στα οχήματα στοχοποιούν όλη την Ευρώπη, όχι μόνο εμάς

07:52

Fuel Pass: Πώς θα αξιοποιήσουν οι δικαιούχοι την επιδότηση

07:50

Οι γαλάζιες δημοσκοπικές ανάσες, ο… βιαστικός Φαραντούρης, οι δονήσεις από το Μανιφέστο Τσίπρα

07:43

Τακαΐτσι: Τεράστιες οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ

07:39

Ενέργεια: Τα έργα που είναι σε εξέλιξη και εκείνα που εκκρεμούν – Τι καταγράφει η έκθεση προόδου για το 2026

07:37

Οι πιο εργατικοί Ευρωπαίοι είναι οι Έλληνες - Πόσοι δουλεύουν πέραν του 5νθήμερου και σε ποιους τομείς

07:36

Κρίσιμα Eurogroup και Ecofin εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή – Τι θα συζητήσουν οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ

07:25

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: Ποια μεγάλα έργα είναι «on track» – «Αστερίσκοι» και καθυστερήσεις

07:19

Φορο-δηλώσεις: Ολες οι αλλαγές στα πρόστιμα – «Ψαλίδι» έως 80% για εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ χωρίς φόρο

07:12

Νέο πλαίσιο για την καταναλωτική πίστη - Οι 33 του παρά πέντε - Τα ρεκόρ της AKTOR

23:58

Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επιχείρηση στον Δ. Λαγκαδά για την παραβατικότητα ανηλίκων

23:15

Χαρακόπουλος: Αποδραματοποίηση των βουλευτικών παρεμβάσεων

22:46

ΥΠΠΟ- ΕΚΚΟΜΕΔ: Νέα εποχή για την οπτικοακουστική δημιουργία

22:20

Αεροπορικές υπό πίεση: Το Λονδίνο επιτρέπει συγχώνευση πτήσεων το καλοκαίρι

22:19

Συνελήφθησαν πέντε ανήλικοι για κλοπές στο κέντρο της Αθήνας

21:47

Γαλλία: Δύο μετανάστριες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διασχίσουν τη Μάγχη

21:18

Γεραπετρίτης: Συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

21:14

Τραμπ: Μελέτησα την ιρανική πρόταση - Δεν είναι αποδεκτή

20:59

Βρετανία: Δύο νεκροί, τρεις τραυματίες από έκρηξη σε σπίτι στο Μπρίστολ