ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Πού πήγαν τα λεφτά από τον Τουρισμό;

Γιάννης Αγγέλης
08-12-2022 | 09:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πού πήγαν τα λεφτά από τον Τουρισμό;
τουρισμός

Οι χθεσινές ανακοινώσεις για την πορεία της οικονομίας μέσω της αποτύπωσης του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2022 πέραν της – δυσάρεστης – έκπληξης της οπισθοδρόμησης σε σχέση με το προηγούμενο (2ο τρίμηνο), έχουν θέσει κάποια βασικά ερωτηματικά.

Το βασικό ερωτηματικό βέβαια είναι η υποχώρηση κατά μισή μονάδα (0,5%) του ρυθμού ανάπτυξης σε ένα τρίμηνο στο οποίο λόγω καλοκαιριού αναμενόταν σημαντική αύξησή του και όχι μείωση.

Το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) είναι για την εγχώρια οικονομία το «δυνατό» τρίμηνο που σηκώνει ολόκληρο το έτος, καθώς το τέταρτο τρίμηνο οι προσαρμογές και το «μάζεμα» της οικονομιας σφραγίζεται από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Πολύ περισσότερο τώρα που έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται ραγδαία το κόστος του χρήματος από την ΕΚΤ.

Αναμφίβολα η «αφαίρεση» του κόστους της επιδοματικής πολιτικής στήριξης της οικονομίας, μειώνει τη συνολική συμβολή του δημοσίου στο ΑΕΠ, αλλά επίσης αναμφίβολα αυτή η δαπάνη ενισχύει την ιδιωτική ισόποσα ή και πολλαπλάσια σε ορισμένους τομείς. Επίσης η κορύφωση του πληθωρισμού έχει διογκώσει τα μεγέθη πολύ περισσότερο από όσο πραγματικά θα έπρεπε να είναι.

Κατά συνέπεια η περιβόητη μείωση λόγω των πολιτικών στήριξης που επικαλείται η ΕΛΣΤΑΤ ίσως και να μην αποτελεί ένα «σωστό» για την περίσταση επιχείρημα.

Υπάρχει όμως κάτι ακόμα πιο σοβαρό.

Το τρίμηνο αυτό της υποχώρησης είναι το τρίμηνο της κορύφωσης του τουρισμού, για τον οποίο τόσο μελάνι έχει χυθεί για το πόσο καλά πήγε φέτος και πόσο ενίσχυσε την οικονομική δραστηριότητα. Πού «καταγράφεται» αυτή η «κορύφωση» του Τουρισμού; Και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή με πληθωρισμό τιμών τόσο ισχυρό που υποχρέωσε χιλιάδες «ντόπιους» να κοιτάνε από μακριά τους ξένους τουρίστες να γεμίζουν τα νησιά που συνήθως περνούσαν οι ίδιοι τις διακοπές τους;

Πού είναι τα χρήματα από τον τουρισμό;

Στα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ δυστυχώς ο τουρισμός μπλέκεται με το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες και δεν είναι δυνατό προς το παρόν να ξεχωρίσουν τα νούμερα.

Όμως ακόμα και έτσι αυτά τα μεικτά «νούμερα» θα έπρεπε να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, πράγμα που δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία αυτά. Για να μην καταγράφεται αυτό το μέγεθος, είτε θα πρέπει να έχει βυθιστεί σε απόλυτα αρνητικά μεγέθη κάθε άλλος τομέας που συμπεριλαμβάνεται, κάτι που δεν έχει συμβεί, είτε να έχουν «χαθεί» τα έσοδα του τουρισμού.

Εδώ βέβαια θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι αρμόδιες αρχές «άφησαν» τους μικρούς του τουρισμού να ξεγλιστρήσουν από τους πολλούς ελέγχους για να πάρει αναπνοές η οικονομία συνολικά δεδομένου ότι από τον τουρισμό – παλιά – ζούσε ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας.

Μπορεί να έχει συμβεί και αυτό αλλά και πάλι το μέγεθος των «μικρών» δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις για τον μεγάλο «απόντα» των τουριστικών μεγεθών στο ΑΕΠ.

«Λείπει» το μεγάλο κομμάτι του τουρισμού, πέρα από την «φορο-αποφυγή» των... μικρών.

Κάποιες εξηγήσεις πρέπει να δοθούν, αυτή η διολίσθηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο ζητάει απαντήσεις που δεν έχουν δοθεί από τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Έτσι όπως το κοιτάζουμε και χωρίς να χρησιμοποιούμε «μικροσκόπιο» λείπουν τα... λεφτά του τουρισμού.

• Βέβαια από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνεται ότι τα μεγέθη δεν είναι τα τελικά και ότι αυτά θα τα έχουμε στο τέλος του Α τριμήνου του 2023. Και τότε μπορεί να αναθεωρηθούν πολύ τα σχετικά μεγέθη. Μπορεί, δεν αποκλείεται, αλλά ΤΩΡΑ «λείπουν λεφτά».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:09

Fraport: Άνοδος της επιβατικής κίνησης και το 2025 - Πάνω από 37 εκατ. επιβάτες

14:07

Διαβάσατε νέα την εβδομάδα που πέρασε; Κάντε το κουίζ!

13:53

FIFA: Πάνω από 350 εκατ. αιτήσεις για μόλις 7 εκατ. εισιτήρια του Μουντιάλ 2026

13:48

ΗΠΑ: Αδικαιολόγητο θεωρούν οι περισσότεροι πολίτες τον θάνατο της γυναίκας από πυρά της ICE

13:32

ΤτΕ: Στα 3,91 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2025

13:25

Γαλλία: Η αποστολή ευρωπαίων στρατιωτικών στην Γροιλανδία στέλνει μήνυμα σε όλο τον κόσμο

13:13

Η Covalis Capital μείωσε τη short θέση στη Metlen

13:07

Πούτιν: Eπικοινωνία με Νετανιάχου - Πεζεσκιάν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

13:00

Σε δύο κύματα η κάθοδος των Θεσμών στην Αθήνα - Στο επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης

12:58

Κοντογεώργης για αγρότες: Χρήσιμη η συνάντηση της Δευτέρας - Με διάλογο μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα

12:56

Ο απολογισμός των μεταρρυθμίσεων για το 2025 και το όραμα για την Υγεία το 2026

12:54

Γερμανία: Η στρατιωτική αποστολή στη Γροιλανδία αποφασίστηκε λόγω «ρωσικών και κινεζικών απειλών»

12:43

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα σχεδόν 24% στις νέες άδειες κυκλοφορίας τον Δεκέμβριο - Αύξηση 5,6% το 2025

12:29

Προϋπολογισμός ΥΠΕΘΟ: Ταχύτητα στις πληρωμές και μετρήσιμα οφέλη

12:27

Ανάρτηση κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων στις Κυκλάδες

12:27

Καναδάς: Συμφωνία με Κίνα για μείωση των δασμών - Αναθερμαίνονται οι διμερείς σχέσεις

12:27

Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της «Ελληνικό Μετρό» ο Χρήστος Φαφούτης

12:13

ΔΥΠΑ: Δυναμική συμμετοχή επιχειρήσεων και εργαζομένων στην 50ή «Ημέρα Καριέρας»

12:10

Τόκιο: Προβλήματα στη μετακίνηση από διακοπή ηλεκτροδότησης σε σιδηροδρομικές γραμμές

12:02

Σε χαμηλό 16ετίας οι πωλήσεις της Porsche το 2025

12:01

Καιρός: Έρχεται τετραήμερο «ουκρανικό ψύχος» - Πού θα χιονίσει

11:53

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Φεβρουαρίου 2026

11:37

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οδηγός για καθορισμό τιμών μεταπώλησης

11:34

Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Ράντεφ ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές

11:22

Αντιδρά ο κλάδος επιτραπέζιων ελιών για τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur

11:20

Μικτές τάσεις στο ταμπλό του ΧΑ - Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

11:12

Λιθουανία: Η Ρωσία ήταν πίσω από απόπειρα εμπρησμού σε εργοστάσιο το 2024

10:54

Η Κίνα αντιτίθεται «σθεναρά» στην εμπορική συμφωνία Ταϊβάν - ΗΠΑ

10:54

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές με τη Γροιλανδία στο επίκεντρο

10:42

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη επενδύει στην Κυκλική Οικονομία με νέο Business Unit