Τα «αντισώματα» της οικονομίας και τα «σύννεφα» που έρχονται

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Υπό άλλες συνθήκες τα νέα για την Ελλάδα θα ήταν φανταστικά. Αναμένεται φέτος νέο ιστορικό ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Η ελληνική επιχειρηματικότητα προσελκύει όλο και πιο ισχυρό ενδιαφέρον καθώς αλλάζει πρόσωπο, καταγράφοντας την πιο μεγάλη αναβάθμιση, κατά 16 μονάδες από το 2019, με βάση την κατάταξη του Εconomist Intelligence Unit για την ποιότητα του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος.

Η εικόνα συμπληρώνεται από πολλά άλλα στοιχεία: από έναν αποδεδειγμένα ανθεκτικό ρυθμό ανάπτυξης, από την επαναφορά του τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα, από διψήφια αύξηση του τζίρου σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και από την άνοδο των εξαγωγών κατά 70,4% τον Αύγουστο.  

Τα εν λόγω στοιχεία καθρεφτίζουν την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ή που δρομολογούνται και με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ που αναμένονται.

Αλλά... Υπάρχει και το «αλλά», που δεν είναι άλλο από τη διεθνή κρίση τιμών (και όχι μόνο) η οποία φέρνει όλο και πιο πολλά σύννεφα και πάνω από τη χώρα.

Μέσα σε  λίγες μόνο εβδομάδες η εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός φέτος στην Ελλάδα άλλαξε από άνοδο 8,8% σε άνοδο κοντά στο 10% υπό το βάρος των διεθνών εξελίξεων. Βεβαίως, ο ελληνικός δείκτης επιβραδύνθηκε αρκετά τον Οκτώβριο (για συγκυριακούς και μη λόγους) και πλέον κινείται με ρυθμό βραδύτερο από ότι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης. Αλλά και οι εκτιμήσεις για  ανάκαμψη/ανάπτυξη φέτος και το 2023 για την Ελλάδα είναι πολύ ισχυρότερες από αυτές για το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Παρ όλα αυτά, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μην επηρεασθεί η Ελλάδα. Είναι σαφές ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το κατανοεί πλήρως και η κυβέρνηση που επιμένει για μία ευρωπαϊκή λύση το επόμενο διάστημα στο ενεργειακό πεδίο. Το πιστεύουν όμως ήδη και οι καταναλωτές και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Ο δείκτης του ΙΟΒΕ  υποχώρησε ραγδαία τον Οκτώβριο, παραμένοντας - και αυτό αποτελεί βεβαίως στοιχείο αισιοδοξίας -  σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά από κράτη όπως η Γερμανία που βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας λαίλαπας. Υποχώρησε και ο PMI της βιομηχανίας.

Έχουμε λοιπόν από τη μία πλευρά της «ζυγαριάς» απτές αποδείξεις σημαντικών επιτευγμάτων αλλά και ανθεκτικότητας και από την άλλη πλευρά τις ενδείξεις πως τώρα που τελειώνει η θερινή τουριστική σαιζόν και πλησιάζει ο χειμώνας οι πιέσεις μπορεί να ενταθούν, όπως και η απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας. Η «ζυγαριά» αυτή είναι λοιπόν πολύ κρίσιμο να μη γείρει προς την άλλη πλευρά. Πρέπει να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες και να διασφαλισθεί πως θα ενισχύεται συνεχώς η ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Όλες οι ειδήσεις

19:57

Forbes: Μία ανάσα από το 1 τρισ. η περιουσία του Έλον Μασκ - 3.428 δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη

19:50

Οι 21 Έλληνες δισεκατομμυριουχοι της λίστας του Forbes - Ποιος είναι στην κορυφή

19:40

Από τις πυρκαγιές καυσίμων στην Τεχεράνη μέχρι τα όπλα: Εκατομμύρια τόνοι CO₂ το αποτύπωμα των πολέμων

19:39

Rebound 2% στις ευρωαγορές

19:29

Παπασταύρου: «Εθνική υπόθεση η ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων»

19:25

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon απέπλευσε για την Κύπρο

19:25

Πόλεμος στο Ιράν: Οι προειδοποιήσεις που αγνόησε ο Τραμπ και τα μαθήματα από το Ιράκ

19:17

Ζελένσκι: «Ουκρανοί ειδικοί στην αναχαίτιση drones αναχωρούν για τον Κόλπο»

19:06

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν πυρομαχικά αξίας 5,6 δισ. δολαρίων τις δύο πρώτες ημέρες του πολέμου

18:58

Ευρωκοινοβούλιο: Διαφάνεια και αμοιβές για τη χρήση πνευματικών έργων από την τεχνητή νοημοσύνη

18:55

Χρυσοχοΐδης: «H ασφάλεια της χώρας απαιτεί να επαγρυπνούμε συνέχεια»

18:51

Αποχωρεί ο CEO της Principia Αριστοτέλης Χαντάβας

18:48

Πιθανώς την επόμενη εβδομάδα ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας, Ουκρανίας, ΗΠΑ

18:45

Ιράν: Νέα ομοβροντία πυραύλων προς το Ισραήλ και αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή

18:34

ΧΑ: Στα ύψη η μεταβλητότητα - Άλμα 3,6% για τον Γενικό Δείκτη

18:22

Aegean: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς Τελ Αβίβ, Ερμπίλ, Βαγδάτη, Βηρυτό, Ντουμπάι, Ριάντ

18:19

«Το Ισραήλ δεν επιδιώκει έναν ατέρμονο πόλεμο με το Ιράν» λέει ο ΥΠΕΞ Σάαρ

18:13

ΥΠΕΞ Ισπανίας: «Απόλυτη κανονικότητα» στις σχέσεις Μαδρίτης - Ουάσινγκτον

18:12

Ρωσία: «Η Ουκρανία ελέγχει το 15-17% της περιοχής του Ντονέτσκ»

18:03

Νέο ενεργειακό πακέτο ΕΕ: 660 δισ. ευρώ επενδύσεις – Τι προβλέπεται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το «χαρτί» της πυρηνικής ενέργειας

18:00

Η Ουκρανία θα δημοπρατήσει τρία κοιτάσματα τιτανίου που αφαιρέθηκαν από επιχειρηματία

17:45

ΕΕ και Σλοβακία συμφώνησαν να ξαναρχίσει η μεταφορά πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba

17:45

ΥΠΕΞ: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού - Επέστρεψαν 1.039 άτομα

17:36

Ιράν: Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν συνέλαβε 30 άτομα για κατασκοπεία

17:22

Η SpaceX εξετάζει την εισαγωγή της στον Nasdaq

17:20

Οι G7 σε ετοιμότητα για χρήση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου

17:12

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Απριλίου

17:11

Στεγαστική κρίση: Φορολογικά κίνητρα, ανακαινίσεις, λιγότερη γραφειοκρατία προτείνει το ΕΚ

17:08

Κεφαλογιάννης: «Η μείωση καύσιμης ύλης τώρα περιορίζει τις πυρκαγιές το καλοκαίρι»

16:52

Πυροβολισμοί στο προξενείο των ΗΠΑ στο Τορόντο - Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider