Τα «αντισώματα» της οικονομίας και τα «σύννεφα» που έρχονται

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Υπό άλλες συνθήκες τα νέα για την Ελλάδα θα ήταν φανταστικά. Αναμένεται φέτος νέο ιστορικό ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Η ελληνική επιχειρηματικότητα προσελκύει όλο και πιο ισχυρό ενδιαφέρον καθώς αλλάζει πρόσωπο, καταγράφοντας την πιο μεγάλη αναβάθμιση, κατά 16 μονάδες από το 2019, με βάση την κατάταξη του Εconomist Intelligence Unit για την ποιότητα του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος.

Η εικόνα συμπληρώνεται από πολλά άλλα στοιχεία: από έναν αποδεδειγμένα ανθεκτικό ρυθμό ανάπτυξης, από την επαναφορά του τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα, από διψήφια αύξηση του τζίρου σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και από την άνοδο των εξαγωγών κατά 70,4% τον Αύγουστο.  

Τα εν λόγω στοιχεία καθρεφτίζουν την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ή που δρομολογούνται και με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ που αναμένονται.

Αλλά... Υπάρχει και το «αλλά», που δεν είναι άλλο από τη διεθνή κρίση τιμών (και όχι μόνο) η οποία φέρνει όλο και πιο πολλά σύννεφα και πάνω από τη χώρα.

Μέσα σε  λίγες μόνο εβδομάδες η εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός φέτος στην Ελλάδα άλλαξε από άνοδο 8,8% σε άνοδο κοντά στο 10% υπό το βάρος των διεθνών εξελίξεων. Βεβαίως, ο ελληνικός δείκτης επιβραδύνθηκε αρκετά τον Οκτώβριο (για συγκυριακούς και μη λόγους) και πλέον κινείται με ρυθμό βραδύτερο από ότι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης. Αλλά και οι εκτιμήσεις για  ανάκαμψη/ανάπτυξη φέτος και το 2023 για την Ελλάδα είναι πολύ ισχυρότερες από αυτές για το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Παρ όλα αυτά, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μην επηρεασθεί η Ελλάδα. Είναι σαφές ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το κατανοεί πλήρως και η κυβέρνηση που επιμένει για μία ευρωπαϊκή λύση το επόμενο διάστημα στο ενεργειακό πεδίο. Το πιστεύουν όμως ήδη και οι καταναλωτές και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Ο δείκτης του ΙΟΒΕ  υποχώρησε ραγδαία τον Οκτώβριο, παραμένοντας - και αυτό αποτελεί βεβαίως στοιχείο αισιοδοξίας -  σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά από κράτη όπως η Γερμανία που βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας λαίλαπας. Υποχώρησε και ο PMI της βιομηχανίας.

Έχουμε λοιπόν από τη μία πλευρά της «ζυγαριάς» απτές αποδείξεις σημαντικών επιτευγμάτων αλλά και ανθεκτικότητας και από την άλλη πλευρά τις ενδείξεις πως τώρα που τελειώνει η θερινή τουριστική σαιζόν και πλησιάζει ο χειμώνας οι πιέσεις μπορεί να ενταθούν, όπως και η απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας. Η «ζυγαριά» αυτή είναι λοιπόν πολύ κρίσιμο να μη γείρει προς την άλλη πλευρά. Πρέπει να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες και να διασφαλισθεί πως θα ενισχύεται συνεχώς η ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Όλες οι ειδήσεις

11:50

Στρατηγική συνεργασία Schneider Electric-CERO Generation για το φωτοβολταϊκό πάρκο «Delfini»

11:48

Η Ρωσία εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για την αποστολή επιπλέον νατοϊκών δυνάμεων στη Γροιλανδία

11:46

Τσιάρας: Χωρίς διάλογο δεν διαμορφώνονται εθνικές θέσεις για τον πρωτογενή τομέα

11:45

Μιχαηλίδου: Ολοκληρώνονται σήμερα οι επιστροφές ενοικίου - Νέα στεγαστικά προγράμματα από τον Μάρτιο

11:43

Nexi: Τελευταίας τεχνολογίας POS σε προνομιακές τιμές μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές Β’»

11:36

Η Netcompany φέρνει την ελληνική δικαιοσύνη στην ψηφιακή εποχή

11:35

ΧΑ: Ήπιες διακυμάνσεις για τον Γενικό Δείκτη - Συνεχίζεται το ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

11:34

Η Lidl Ελλάς αναγνωρίζεται Top Employer για 10η συνεχόμενη χρονιά

11:33

Πάνω από 500 δισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της ASML μετά τα αποτελέσματα της TSMC

11:27

H Ericsson σχεδιάζει την περικοπή 1.600 θέσεων εργασίας στη Σουηδία

11:24

Q&R: Άντλησε 8,83 εκατ. ευρώ - Υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ

11:14

Γαλλία: Ο Μακρόν συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις σε Ιράν και Γροιλανδία

11:13

Η στιγμή ανήκει στην Stoiximan: Ηγεσία με διάρκεια, αποτύπωμα με ουσία

11:06

Ο «Κίμων» στην Ελλάδα: Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας Belharra - Δείτε live την τελετή υποδοχής

11:03

Euroxx: Διαψεύδει πρόταση εξαγοράς από τράπεζα

11:03

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Πάνω από τους στόχους το ταμειακό πλεόνασμα του 2025 – Φοροέσοδα 71,9 δισ. ευρώ

11:02

Deutsche Bank: Αυξάνει στα €11,75 την τιμή στόχο για ΔΑΑ, σύσταση «buy»

10:53

Βουλή: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια η πρόταση Μητσοτάκη για σύσταση διακομματικής για τα αγροτικά

10:51

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Άλμα 7% για ASML ελέω TSMC

10:47

Η παγκόσμια αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων θα επιβραδυνθεί το 2026

10:46

Ζαχαράκη: Διευρύνουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου στην Παιδεία

10:41

Ξεπέρασαν τις 400.000 τα θανατωμένα ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων

10:23

Profit taking και Τραμπ «χτυπούν» τα πολύτιμα μέταλλα - Πιέσεις μετά τα ρεκόρ

10:11

Κυρανάκης για απεργία ταξί: Δεν έχει ουσιαστικά κίνητρα - Ο Λυμπερόπουλος θέλει να κάνει πολιτική

10:01

Optima Asset Management: Πρωτιά στις αποδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων με 53,6% για το 2025

09:57

Παπασταύρου: Εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι συμβάσεις με Chevron και Helleniq Energy - Παίρνουν τον δρόμο για τη Βουλή

09:49

Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους από αγρότες: «Κλειδώνει» η συνάντηση με Μητσοτάκη

09:45

CACI: Οι προοπτικές μετά την εξαγορά της ARKA

09:45

Απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

09:35

TSMC: Ρεκόρ για τα κέρδη δ' τριμήνου με άλμα 35% - Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider