Αγαπητέ Μιχάλη, κάτι πρέπει να επανεξεταστεί...

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την πρώτη στιγμή που επελέγη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν χωρά αμφιβολία ότι υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Και ακόμα είναι. Ωστόσο η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση του οργανωμένου εγκλήματος και το αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, δείχνει ότι κάπου, κάπως, κάτι έχει ξεφύγει. Κάτι πρέπει να επανεξεταστεί.

Αναμφισβήτητα ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι ένα πολύ έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος και με βαθιά γνώση των δυνατοτήτων, των χειρισμών και των παγίδων του υπουργείου του. Και γνωρίζει καλά ότι η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, που λόγω της ασύδοτης σε αυτή τη συγκυρία δράσης του γίνεται «κράχτης» εγκληματικότητας σε διάφορα επίπεδα - και αυτό προκύπτει καθημερινά με τα αυξημένα ρίσκα και θράσος διαφόρων κακοποιών - αποτελεί το πεδίο, το μέτωπο που μπορεί να συντηρήσει ή να ραγίσει το πετυχημένο προφίλ που επί δεκαετίες έχει χτίσει.

Την ίδια στιγμή είναι αλήθεια ότι όσο και αν οι επιλογές ενίσχυσης των δυνάμεων της τάξης είναι στη σωστή κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα οι προσλήψεις στην πανεπιστημιακή αστυνομία κλπ, την ώρα που οι μαφιόζοι γαζώνονται μέρα μεσημέρι, η καταστολή διαδηλωτών ή και έκνομα αντιδρούντων νεαρών, δεν φαντάζει μείζον... Αλλά αυτό ίσως είναι ένα ατυχές momentum. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει με πειστικότητα να φανεί ότι υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και όχι απλά μία χαρτογράφηση των περιοχών ευθύνης και δράσης.

Εδώ πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αναλαμβάνοντας το συγκεκριμένο υπουργείο ο κ. Χρυσοχοΐδης βρήκε μία εικόνα απαξίωσης. Του υλικού εξοπλισμού, του ηθικού και της διαθεσιμότητας του προσωπικού. Όλα αυτά άλλαξαν, το έργο φάνηκε γρήγορα και απέδωσε Αλλά τώρα υπάρχει μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Δύσκολη. Αλλά αυτή οφείλει πλέον να φέρει το ταχύτερο σε πέρας.

Πάντως για να είμαι ειλικρινής και ανεξάρτητα από την συγκυρία σε ότι αφορά τον ίδιο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δεν ξέρω αν αυτή η ταύτιση με το υπουργείο δημόσιας τάξης είναι προς όφελός του. Προφανώς και πολιτικά τον επανέφερε στο προσκήνιο, προφανώς ξέρει καλά τη δουλειά, προφανώς είναι από τους πλέον επιτυχημένους διαχρονικά υπουργούς δημόσιας τάξης. Όμως ως κυβερνητική οντότητα και προσωπικότητα το... κοστούμι του... «Ιαβέρη» μπορεί και να τον αδικεί. Είναι σαν... καρατερίστας... Μονοδιάστατος ρόλος. Υπό την έννοια ότι έχει διαχειριστεί με επιτυχία κρίσιμα παραγωγικά και αναπτυξιακά υπουργεία, ενώ σαφώς ήταν και μία εν δυνάμει ηγετική πολιτική προσωπικότητα.

Όλες οι ειδήσεις

22:17

Ηράκλειο: Σύλληψη 30χρονου που είχε στο σπίτι του 2,5 κιλά κάνναβης και δενδρύλλια

22:16

Ρωσία: Δύο ύποπτοι στην απόπειρα δολοφονίας υψηλόβαθμου Ρώσου στρατιωτικού «θα ανακριθούν σύντομα»

21:18

Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 66χρονος με ναρκωτικά, όπλα και πυρομαχικά

21:00

Σκάνδαλο Έπστιν: Ο Ζακ Λανγκ παραιτήθηκε από το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου

20:45

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ», η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για το νέο όνομα του κόμματος

20:39

Χίος: Παιδιά με πολλαπλά κατάγματα που τραυματίστηκαν στο τραγικό ναυάγιο μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων

20:35

Απειλητικό τηλεφώνημα για εκρηκτικό μηχανισμό στην ΕΡΤ

20:18

Τραμπ: Υποστηρίζει την συγχώνευση μεταξύ Nexstar Media - Tegna

20:04

Πορτογαλία: Ένας πυροσβέστης νεκρός από τις πλημμύρες

19:52

Δανία: Η κατάσταση με τις ΗΠΑ για τη Γροιλανδία έχει βελτιωθεί όμως η κρίση δεν έχει τελειώσει

19:41

Τσίπρας: Βρίσκομαι ξανά εδώ, για να σας καλέσω να αρματώσουμε το πλοίο για νέα ταξίδια

19:21

Έβρος: Άνοιγμα των θυροφραγμάτων στο Πύθιο με τη στάθμη των υδάτων πάνω από τα όρια του συναγερμού

19:00

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη έφτασε να φοβίζει τους κολοσσούς του software

18:54

Δένδιας: Συμμετείχε στο 1ο «The India - EUForum» στο Νέο Δελχί

18:41

Ιταλία: Η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο κοντά στη Μπολόνια

18:28

Σκέρτσος: Είναι η Ελλάδα μια αφιλόξενη χώρα για τους νέους;

18:19

Πιερρακάκης: Η έλλειψη αποτελεσματικότητας διαβρώνει την εμπιστοσύνη στις κοινωνίες

18:08

Ανδρουλάκης: Έχουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε κάθε όψη του ζητήματος της στέγασης

17:54

Υπ. Παιδείας για επεισόδια: Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ πρέπει εντός 48 ωρών να αποτυπώσουν τις ενέργειες τους

17:42

Anthropic: Αναμένεται να αντλήσει πάνω από 20 δισ. δολάρια χρηματοδότησης

17:17

Μαρινάκης: Διαχρονικά αναγκαίος ο διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας

17:00

Εστίαση: Εναλλακτικούς τρόπους αύξησης τζίρου και μεριδίων αναζητούν οι επιχειρήσεις

16:56

Παπασταύρου: Στόχος της συνεργασίας ΥΠΕΝ - Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας

16:47

Πλεύρης: Επί της αρχής, εμπιστεύομαι την έκθεση του Λιμενικού για το δυστύχημα και όχι τους διακινητές

16:40

Τσουκαλάς: Γιατί δεν εφαρμόζει ο πρωθυπουργός την απόφαση του ΣτΕ που υποχρεώνει την κυβέρνηση να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη;

16:10

Bitcoin και υπερτιμημένες τεχνολογικές μετοχές γεννούν ανησυχίες στους επενδυτές

16:07

Συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση «Spears of Victory 26»

15:19

Hellenic Train: Δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτού - Καλαβρύτων λόγω πτώσης δένδρων

15:06

ΗΠΑ - Ινδία: Αποκάλυψαν το προσωρινό πλαίσιο εμπορίου για ευρύτερη συμφωνία

14:30

Την ερχόμενη εβδομάδα εκκινεί ο Εθνικός Διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider