Για τέταρτη εβδομάδα συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις μεταξύ του συνδικάτου των εργαζομένων και της διοίκησης της General Motors, με αίτημα καλύτερους μισθούς και κοινωνικά επιδόματα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του συνδικάτου εργαζομένων, οι διαπραγματεύσεις «πήραν άσχημη τροπή», μετά από αρκετές ημέρες συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών στη διάρκεια των οποίων είχαν σημειωθεί κάποιες πρόοδοι με στόχο την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας τετραετούς διάρκειας.

Ο Τέρι Ντάιτς, αντιπρόεδρος της διαπραγματευτικής επιτροπής του συνδικάτου United Auto Workers (UAW), έστειλε χθες το μεσημέρι επιστολή προς τα μέλη του στην οποία αναφέρει ότι το συνδικάτο κρίνει τις τελευταίες προτάσεις της General Motors για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας εντελώς απαράδεκτες.

«Επέστρεψαν στην τελευταία πρότασή τους, την οποία είχαμε ήδη απορρίψει, κάνοντας πολύ μικρές αλλαγές», επισημαίνεται στην επιστολή του Ντάιτς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διαπραγματευτές του συνδικάτου «δεν θα μπορούσαν να είναι πιο πολύ απογοητευμένοι» με τη θέση της General Motors.

Με τη συμμετοχή 50.000 εργαζόμενων, αυτή είναι η μεγαλύτερη απεργία που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε οποιαδήποτε αμερικανική βιομηχανία από το 2007, όταν είχαν απεργήσει για τελευταία φορά οι εργαζόμενοι στην General Motors. Όμως αυτή η απεργία διήρκησε λιγότερο από τρεις ημέρες, ενώ αυτή βρίσκεται στην 21η ημέρα της.

Οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν και τα καναδικά εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας, με κάποιους εργαζόμενους να ωθούνται από την εταιρεία σε αναγκαστική αργία.

«Εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε καλή τη πίστει με πολύ καλές προτάσεις που ωφελούν τους εργαζόμενους σήμερα και χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας», επεσήμανε η General Motors σε ανακοίνωσή της. «Είμαστε δεσμευμένοι στη συνέχιση των συζητήσεων προκειμένου να βρεθεί λύση», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν τη χρήση προσωρινού προσωπικού από τη General Motors, καθώς και το αίτημα του συνδικάτου προς την εταιρεία να βρει δουλειά για κάποιους ή όλους τους εργαζόμενους στα τέσσερα εργοστάσιά της που θα κλείσουν.

Περίπου 3.000 μέλη του UAW εργάζονται στα τέσσερα αυτά εργοστάσια, με την General Motors να έχει ανακοινώσει πως έχει βρει δουλειά για 2.300 εξ αυτών, αν και κάποιοι θα χρειαστεί να μετακομίσουν για τη νέα τους θέση.

Άλλα θέματα που εκκρεμούν αφορούν τους μισθούς και τα επιδόματα των εργαζομένων. «Η εταιρεία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποζημιώσει δίκαια το μεγάλο εργατικό δυναμικό του UAW», επισημαίνεται στην επιστολή του Ντάιτς.