Νέο ρεκόρ για το Bitcoin - «Χτύπησε» και τα 72.500 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ρεκόρ για το Bitcoin - «Χτύπησε» και τα 72.500 δολάρια
Έκτη συνεχόμενη ημέρα κερδών για το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Τελευταία ενημέρωση 19.34

Το Bitcoin χτύπησε νέο ιστορικό τη Δευτέρα, ξεπερνώντας και τα 72.000 δολάρια, στην έκτη συνεχόμενη ημέρα κερδών του με το ράλι για το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο από την αρχή του 2024 να αγγίζει σχεδόν στο 70%. Ειδικότερα, το ισχυρότερο crypto παγκοσμίως εκτινάσσεται 4,66% στα 72.706 δολάρια στις 21.09 ώρα Ελλάδος ενώ μικρότερα tokens όπως τα Ether, Solana και Avalanche καταγράφουν σπουδαία άνοδο.

Ώθηση στο ράλι έδωσε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για την εισαγωγή τίτλων διαπραγμάτευσης bitcoin και eher (ETNs) το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το LSE σημείωσε στην ανακοίνωσή του ότι θα δέχεται αιτήσεις μετά από ενημερωτικό δελτίο που δημοσίευσε προηγουμένως. «Η ακριβής ημερομηνία έναρξης θα επιβεβαιωθεί εν ευθέτω χρόνω», ανέφερε το LSE.

Σημειώνεται πως τα ETN είναι χρεωστικοί τίτλοι που παρέχουν έκθεση σε ένα υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο, σύμφωνα με το έγγραφο. Τα ETNs κρυπτογράφησης επιτρέπουν στους επενδυτές να διαπραγματεύονται τίτλους που παρακολουθούν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης στο χρηματιστήριο κατά τις ώρες διαπραγμάτευσης του Λονδίνου.

Οι 4+1 λόγοι που το Bitcoin θα συνεχίσει να «σπάει τα κοντέρ»

Όπως έγραψε από το πρωί της Κυριακής το insider.gr, οι αναλυτές της Deutshe Bank που ασχολούνται με το σκέλος των future payments, παραθέτουν (i) τους πέντε λόγους για τους οποίους το Bitcoin έφτασε σε ιστορικό υψηλό και (ii) γιατί αναμένουν ακόμη υψηλότερες τιμές φέτος.

Ο βασικός λόγος πίσω από το ράλι του κορυφαίου κρυπτονομίσματος βρίσκεται στη ζήτηση για τα νέα ETFs στη spot αγορά των ΗΠΑ. Από την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στις 10 Ιανουαρίου, σχεδόν 7,9 δισ. δολάρια σε κεφάλαια έχουν εισρεύσει στα νέα ETFs που συνδέονται με το Bitcoin. Μέχρι σήμερα, μόνο το fund της BlackRock έχει λάβει εισροές άνω των 9,2 δισ. δολαρίων, ενώ της Fidelity έχει λάβει σχεδόν 5,3 δισ. δολάρια. Μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων προέρχεται από επενδυτές που εξέρχονται από το fund του Grayscale, το οποίο κυριαρχούσε στο παρελθόν στην αγορά των ρυθμιζόμενων επενδύσεων για το Bitcoin. Οι εκροές από το Grayscale ανήλθαν σχεδόν σε 10 δισ. δολάρια, με τις συνολικές καθαρές ροές στα ETF Bitcoin να διαμορφώνονται στα 8,6 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, η πρώτη απόφαση - ορόσημο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ένα Ethereum ETF στη spot, που υποβλήθηκε από τη VanEck, αναμένεται έως τις 23 Μαΐου, ενώ συνολικά επτά ETF πάνω στο Ethereum εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή. Από την άλλη, στις 4 Μαρτίου, η SEC καθυστέρησε μια απόφαση για το BlackRock Ethereum ETF, ενώ όσον αφορά τα ETF που βασίζονται σε futures, τόσο για το Bitcoin όσο και για το Ethereum έχουν ήδη λάβει έγκριση. Τον Οκτώβριο του 2021, το πρώτο συμβόλαιο future σε ETF Bitcoin εγκρίθηκε στις ΗΠΑ, ενώ αξίζει να επισημάνουμε πως ένα future ETF Bitcoin κάνει «tracking», δηλαδή ακολουθεί την απόδοση των futures του Bitcoin και όχι την τιμή spot του κρυπτονομίσματος.

Επιπλέον, η ProShares έχει κάνει γνωστά τα σχέδιά της στο να εκκινήσει πέντε επιπλέον ETF κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός που θα προσφέρει διπλάσια ημερήσια έκθεση σε έναν δείκτη παρακολούθησης Bitcoin. Σκοπεύει επίσης να εισάγει inverse ETF Bitcoin που θα προσφέρουν αποδόσεις αντιστρόφως ανάλογες με την κίνηση του δείκτη, καταβάλλοντας έως και το διπλάσιο της κίνησης.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων κινείται σταδιακά προς τη μεγαλύτερη «θεσμοποίησή» του καθώς οι παραδοσιακοί χρηματοοικονομικοί παίκτες εισέρχονται στην αγορά. Τα futures ETF διεύρυναν την πρόσβαση στο χώρο για πιστοποιημένους brokers και funds και οι επερχόμενες εγκρίσεις σε ETF της spot θα μπορούσαν να καταστήσουν το χώρο των κρυπτονομισμάτων ακόμη πιο mainstream επιτρέποντας την άμεση έκθεση σε αυτά τα «οχήματα». Αυτή η μετατόπιση συνοδεύεται και με την αυξανόμενη παρουσία κορυφαίων επενδυτών όπως funds και εταιρείες που υιοθετούν το Bitcoin στους ισολογισμούς τους. Συνολικά, το εξελισσόμενο τοπίο των ETF και οι είσοδος θεσμικών βοηθούν τα κρυπτονομίσματα να ωριμάσουν σε μια πιο καθιερωμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Ένας ακόμη λόγος πίσω από την αισιοδοξία της Deutsche Bank για το Bitcoin είναι το επερχόμενο halving, το τέταρτο κατά σειρά στην ιστορία του κρυπτονομίσματος. Περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, υφίστανται το λεγόμενο halving όπου ο αριθμός των νέων bitcoin που απονέμεται στους miners για την επαλήθευση των συναλλαγών μειώνεται στο μισό. Οι miners χρησιμοποιούν πολύ ισχυρό και εξειδικευμένο hardware για να επικυρώνουν τις συναλλαγές στο δίκτυο Bitcoin και να τις καταγράφουν μόνιμα στο blockchain. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως mining, ανταμείβεται με νέα Bitcoins. Ωστόσο με κάθε halving, η ανταμοιβή για το mining μειώνεται ώστε να διατηρηθεί η σπανιότητα και να ελεγχθεί ο ρυθμός πληθωρισμού του κρυπτονομίσματος με την πάροδο του χρόνου.

Το τελευταίο halving πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020, μειώνοντας την ανταμοιβή του miner από 12,5 σε 6,25 bitcoin ανά block. Ως αποτέλεσμα, οι miners είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται σημαντικά μέσα σε μια νύχτα, ενώ αρκετοί, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, αναγκάστηκαν τερματίσουν τις συγκεκριμένες λειτουργίες καθώς ήταν ασύμφορες για τους ίδιους. Το τέταρτο λοιπόν halving θα μειώσει ξανά στο μισό την ανταμοιβή τους από το τρέχον 6,25 στα 3,125 Bitcoins. Οι αναλυτές δίνουν μεγάλο βάρος στην πορεία του κρυπτονομίσματος, λίγο πριν και μετά το συγκεκριμένο γεγονός. Όπως σημειώνουν, τις 30 ημέρες πριν από το halving του Νοεμβρίου του 2012, η τιμή του Bitcoin ενισχύθηκε κατά 5%, ενώ άνοδο 13% καταγράφηκε ενόψει της εκδήλωσης του συγκεκριμένου γεγονότος τον Ιούλιο του 2016. Πιο πρόσφατα, σημειώθηκε αύξηση της τιμής του Bitcoin κατά 27% τον μήνα πριν από το halving τον Μάιο του 2020.

Ο γερμανικός οίκος στέκεται επίσης στις ισχυρές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας, μαζί με την πορεία των «Magnificent Seven» που υποστηρίζουν ένα ευρύτερο «ράλι» στα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου. Εκτός αυτού, έχουμε η Deutsche Bank έχει αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 2,4% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Αυτά δεν είναι ασύνδετα από τη στιγμή που συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια, κάτι που αναμένεται να τροφοδοτήσει την αυξανόμενη διάθεση ανάληψης μεγαλύτερου ρίσκου και να αυξήσει τη ρευστότητα της αγοράς. Περισσότεροι επενδυτές πιθανότατα θα αναζητήσουν εναλλακτικά assets υψηλότερης απόδοσης καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχωρούν. Αυτό το flow σε μη παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσε να υποστηρίξει περαιτέρω, ένα συνεχές ράλι.

Στη βάση των τελευταίων ιστορικών δεδομένων, οι μειώσεις επιτοκίων της Fed το 2020 ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού στήριξαν το «ράλι» στις τιμές των κρυπτονομισμάτων, με το correlation (συσχέτιση) μεταξύ των μειώσεων των επιτοκίων της Fed και των τιμών του Bitcoin να διαμορφώνεται στο -27%. Αντίθετα, κατά την περίοδο των αυξήσεων των επιτοκίων, με αφετηρία το 2022, η συσχέτιση με το Bitcoin ήταν στο -90%, καθώς η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής συνέβαλε στην έντονη υποχώρηση των τιμών του Bitcoin. Παράλληλα, το «ράλι» του S&P 500 υποστήριξε επίσης τις τιμές των κρυπτονομισμάτων, με τη συσχέτιση των αποδόσεων μεταξύ του S&P 500 και του Bitcoin να φτάνει στο 18% από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Το Bitcoin διατήρησε επίσης το ράλι του, ακόμη και όταν οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας υποχώρησαν μερικώς το Μάρτιο.

Ο πέμπτος λόγος για τον οποίο οι αναλυτές του οίκου αναμένουν υψηλότερες τιμές για το Bitcoin αφορά το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο. Στην ΕΕ, ο πολυαναμενόμενος κανονισμός για τις αγορές κρυπτονομισμάτων (MiCA) πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σταδιακά από φέτος. Οι κανόνες που διέπουν τα stablecoins θα καταστούν εφαρμόσιμοι από τα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2024 και στοχεύουν στην απαραίτητη σαφήνεια και επίβλεψη αυτών των αγορών εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, ενώ όλες οι υπόλοιπες προβλέψεις, μέτρα και κανονισμοί αναμένεται να εφαρμοστούν πλήρως έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στις ΗΠΑ, η ρυθμιστική αρχή έχει επίσης επιταχύνει τις δράσεις της παρά την έλλειψη γενικών κανόνων. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC) αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισές από τις κινήσεις επιβολής του νόμου της το περασμένο οικονομικό έτος αφορούσαν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και έφτασαν συνολικά τις 47. Τον Ιούνιο του 2023, η SEC μήνυσε την Binance και την Coinbase, δύο από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, κάτι που υποδηλώνει και τον εντατικό έλεγχο που αρχίζει να υφίστανται και αποτελεί μια άκρως θετική εξέλιξη για τον κλάδο. «Ένα σαφέστερο ρυθμιστικό πλαίσιο αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη υιοθέτηση από τις εταιρείες και υψηλότερη ρευστότητα (με αποτέλεσμα λιγότερη συγκέντρωση) και, τελικά, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υψηλής μεταβλητότητας. Αυτοί οι παράγοντες, με τη σειρά τους, αναμένεται να συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση της τιμής του Bitcoin», αναφέρει η Deutsche Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aramco: Συρρίκνωση κερδών το 2023 αλλά φουσκωμένο μέρισμα

ISOMAT: Στα 86,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος του Ομίλου στην Ελλάδα το 2023 - Αύξηση 7%

Αναζητείται Mountain Resort Planner για το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας – Το μοντέλο αναβάθμισης

gazzetta
gazzetta reader insider insider