ΕΕ: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος - Τι προβλέπουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος - Τι προβλέπουν
Στόχος να ενισχυθεί η εργαλειοθήκη της ΕΕ για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε μια προσωρινή συμφωνία την Πέμπτη για τη βελτίωση του πλαισίου συνεργασίας των κρατών - μελών στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των κρυπτονομισμάτων. Οι εκπρόσωποι των κρατών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν στη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης, με στόχο να ενισχυθεί η εργαλειοθήκη της ΕΕ για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής.

«Αυτό θα διασφαλίσει ότι το οργανωμένο έγκλημα και οι τρομοκράτες δεν θα έχουν κανένα περιθώριο για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Βίνσεντ βαν Πέτεγκεμ. Οι υφιστάμενοι κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα επεκταθούν, έτσι ώστε οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτογράφησης να πρέπει να ελέγχουν πελάτες που πραγματοποιούν συναλλαγές αξίας 1.000 ευρώ και άνω όπως επίσης να καταγγέλλουν ύποπτες δραστηριότητες.

Παράλληλα, επιπλέον έλεγχοι στους πελάτες τους θα πρέπει να ασκήσουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ειδών πολυτελείας, όπως κοσμηματοπωλεία, χρυσοχόοι, πωλητές πολυτελών αυτοκινήτων, αεροπλάνων και σκαφών. Τέλος, σύμφωνα με το Reuters, θα υπάρξει επίσης ένα πλαφόν 10.000 ευρώ για πληρωμές με μετρητά σε όλη την ΕΕ, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους επίδοξους να προχωρήσουν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Εκρηκτική» ζήτηση για το ομόλογο της Eurobank - Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ οι προσφορές, στο 6,375% η απόδοση

«Κατρακύλα» 30% για την μετοχή της Watches of Switzerland μετά το «αδύναμο» guidance

Spitogatos: Σε ανοδική τροχιά οι τιμές ενοικίασης και πώλησης ακινήτων στην εκπνοή του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider