Bitcoin: Οι πιο τολμηρές προβλέψεις για το 2024 - Βλέπουν ακόμη και τιμή 500.000 δολαρίων!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: Οι πιο τολμηρές προβλέψεις για το 2024 - Βλέπουν ακόμη και τιμή 500.000 δολαρίων!
Από τον διάσημο διαχειριστή fund Mark Mobius έως την εταιρεία επενδύσεων σε crypto CoinFund, οι προβλέψεις για την τιμή του bitcoin το 2024 ποικίλλουν, αγγίζοντας ένα εύρος από τα 60.000 στα 500.000 δολάρια.

Το Bitcoin σημείωσε ένα εντυπωσιακό ράλι το 2023, με το ψηφιακό νόμισμα να κερδίζει περίπου 152% στο σύνολο της χρονιάς. Αλλά και το νέος έτος μπήκε με το... δεξί, καθώς το δημοφιλέστερο νόμισμα κατάφερε να ξεπεράσει τα 45.000 δολάρια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 2 χρόνια.

Αρκετοί ενδιαφερόμενοι με τους οποίους συνομίλησε το CNBC -τόσο εντός όσο και εκτός της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων- προβλέπουν ότι η ανοδική πορεία του bitcoin θα συνεχιστεί.

Μετά το ιστορικό υψηλό που πέτυχε το 2021, το bitcoin είχε ένα «τραχύ» 2022, το οποίο σημαδεύτηκε από την κατάρρευση ολόκληρων projects, προβλήματα ρευστότητας και χρεοκοπίες. Ήταν τότε που η FTX, που ήταν κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης. Το 2023, ο ιδρυτής της, Sam Bankman-Fried, κρίθηκε ένοχος και για τις επτά ποινικές κατηγορίες που ασκήθηκαν εναντίον του.

Επίσης το 2023, ο Changpeng Zhao του ανταλλακτηρίου Binance ομολόγησε την ενοχή του για ποινικές κατηγορίες και παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας στο πλαίσιο ενός διακανονισμού 4,3 δισ. δολαρίων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τώρα που αυτές οι περιβόητες υποθέσεις έχουν φύγει από το προσκήνιο, πολλά στελέχη της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων βλέπουν ότι το bitcoin έχει την ευκαιρία να «τραβήξει μια κόκκινη γραμμή» και να προχωρήσει μπροστά. Το CNBC επέλεξε μερικές από τις πιο γενναίες προβλέψεις για το 2024:

Mark Mobius: 60.000 δολάρια

Το 2022, ο Mark Mobius προέβλεψε εύστοχα πως το bitcoin θα υποχωρούσε στα 20.000 δολάρια, την εποχή που διαπραγματευόταν πάνω από τα 28.000 δολάρια. Στη συνέχεια είχε υποβαθμίσει την προβλέψή του στα 10.000 δολάρια, στην οποία επέμεινε και το 2023. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή δεν επαληθεύτηκε ποτέ, αφού το bitcoin διέγραψε ανοδική πορεία. Για το 2024, ο Mobius δήλωσε στο CNBC πως το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 60.000 δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Κανένα σκεπτικό για αυτήν την πρόβλεψη», δήλωσε ο Mobius, εκτός από το ότι φαίνεται πιθανή η δημιουργία ενός ETF bitcoin και «αυτό έχει αυξήσει το ενδιαφέρον» για το κρυπτονόμισμα.

Bit Mining: 75.000 δολάρια

Ο Youwei Yang, επικεφαλής αναλυτής της Bit Mining, πιστεύει πως το bitcoin μπορεί να φτάσει το υψηλό των 75.000 δολαρίων μέχρι το 2024.

Ο Yang αποδίδει την αναμενόμενη αύξηση της τιμής του στην έγκριση του ETF bitcoin, κάτι που θα οδηγήσει σε υψηλότερες θεσμικές επενδύσεις στο bitcoin, καθώς και στο halving του Μαΐου του 2024, το οποίο θα οδηγήσει στον περιορισμό της προσφοράς του bitcoin.

«Εκτιμώ ότι το Bitcoin θα διαπραγματεύεται γύρω στα 25 με 75 χιλ. δολάρια το 2024 και στα 45 με 130 χιλ. δολάρια το 2025», ανέφερε ο Yang σε σημείωμά του.

«Ενώ οι υψηλές τιμές είναι πιθανές, δεν θα κερδίσουν όλοι οι επενδυτές εξαιτίας της μεταβλητότητας της αγοράς και της ανθρώπινης ροπής προς τον φόβο και την απληστία».

Ο Yang δήλωσε πως η έγκριση του ETF παραμένει το σημαντικότερο ζήτημα για το bitcoin το 2024, αν και οι επενδυτές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά το timing, δεδομένων των «τραυμάτων» που προκάλεσε η κατάρρευση μεγάλων εταιρειών, όπως η Luna και η FTX, αλλά και επειδή είναι χρονιά εκλογών και τα κρυπτονομίσματα είναι πιθανό να μετατραπούν σε πολιτικό ζήτημα.

«Το timing στην αγορά είναι δύσκολο, ωστόσο μία σταδιακή προσέγγιση -συσσώρευση στις bear markets και ρευστοποίηση στις bull markets- ίσως αποδειχτεί πιο αποδοτική στρατηγική για όσους δεν αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους εγκαίρως.

CoinShares: 80.000 δολάρια

Ο James Butterfill, επικεφαλής έρευνας στην CoinShares, δήλωσε πως το τοπίο για τα ψηφιακά assets είναι έτοιμο για «σημαντικές αλλαγές» το 2024, με «οδηγό» την πιθανή έγκριση των bitcoin ETF στις ΗΠΑ.

«Αυτή η πολυαναμενόμενη εξέλιξη είναι έτοιμη να διευρύνει τη βάση των επενδυτών για κρυπτονομίσματα και να τα ενσωματώσει πιο αποτελεσματικά στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Butterfill στο CNBC.

«Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μια αύξηση των επενδύσεων κατά 20% από τα τρέχοντας υπό διαχείριση assets (περίπου 3 δισ. δολάρια ΗΠΑ) θα μπορούσε ενδεχομένως να ωθήσει τις τιμές του Bitcoin στα 80.000 δολάρια».

Εν τω μεταξύ, το σενάριο μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί επίσης «να παίξει καθοριστικό ρόλο» στην μετακίνηση του bitcoin ψηλότερα, πρόσθεσε ο Butterfill.

Nexo: 100.000 δολάρια

Ο Antoni Trenchev, o γνωστός συνιδρυτής του Nexo, ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, πιστεύει ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 100.000 δολάρια το 2024.

Το 2022, προέβλεψε πως το bitcoin θα φτάσει τα 100.000 δολάρια, αλλά αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, η τιμή του bitcoin κατέρρευσε εκείνο το έτος. Απέφυγε κάθε περαιτέρω πρόβλεψη για τις τιμές.

Αλλά σε ένα σημείωμα τον Δεκέμβριο, ο Trenchev επανέφερε την πρόβλεψη των 100.000 δολαρίων για το 2024, επικαλούμενος τη μείωση της αξίας του κατά το ήμισυ (halving) και την πιθανή έγκριση πολλαπλών ETF bitcoin.

«Η προσδοκία μου για το 2024 είναι ότι η διπλή ώθηση από το 'Bitcoin halving' και την έγκριση του spot ETF θα ωθήσει το bitcoin στα 100.000 δολάρια, με την προοπτική και νέων υψηλών το 2025», ανέφερε ο Trenchev σε σημείωμα. «Ο δρόμος προς τα 100.000 δολάρια θα είναι γεμάτος με απροσδόκητες λακκούβες και διψήφιες πτώσεις».

Ο Trenchev πρόσθεσε ότι τα μεγαλύτερα κέρδη θα προέλθουν από ψηφιακά νομίσματα και projects «που δεν έχουν καν ακόμη εμφανιστεί».

Standard Chartered: 100.000 δολάρια

Τον Νοέμβριο, η Standard Chartered διπλασίασε την πρόβλεψη του Απριλίου και βλέπει άνοδο του bitcoin στα 100.000 δολάρια. Η τράπεζα απέδωσε την αναβάθμιση των εκτιμήσεών της στην έγκριση πολλών ETFs, ενώ υποστηρικτικά, σύμφωνα με την ίδια, θα λειτουργήσει και το επερχόμενο halving.

Carol Alexander: 100.000 δολάρια

Το 2022, η καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, Carol Alexander, είχε μια αρκετά επιτυχημένη σειρά προβλέψεων για την πορεία της τιμής του bitcoin.

Αρχικά, προέβλεψε ότι το κορυφαίο κρυποτονόμισμα θα υποχωρήσει στα 10.000 δολάρια το 2022. Όπερ και εγένετο, καθώς εκείνο το έτος το bitcoin διολίσθησε πέριξ των 15.480 δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του CoinDesk. Για το 2023, η Alexander προέβλεψε δυναμική ανάκαμψη του bitcoin στα 50.000 δολάρια. Και πράγματι, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά, καθότι στις αρχές Δεκεμβρίου το bitcoin άγγιξε τα 44.700 δολαρια.

Για το νέο έτος, η καθηγήτρια του Sussex εκτιμά ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 το bitcoin θα διαπραγματεύεται στο εύρος των 40.000 - 55.000 δολαρίων, λόγω των «επαγγελματιών traders που δημιουργούν αστάθεια».

Το επόμενο στάδιο θα εξαρτηθεί από το πότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θα διευθετήσει τις κατηγορίες κατά της Coinbase και της Binance, που μπορεί να απαιτηθεί πριν από την έγκριση ενός ETF bitcoin, σημειώνει η Alexander, απηχώντας τις απόψεις και άλλων αναλυτών. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει μηνύσει τα δύο ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων το 2023

Η Alexander εκτιμά ότι η επίλυση της παραπάνω νομικής διαμάχης είναι πιθανή είτε το δεύτερο είτε το τρίτο τρίμηνο του 2024, μετά από αυτό αναμένεται η έγκριση των ETFs, που θα πυροδοτήσει νέο ράλι στο bitcoin με την τιμή του να αγγίζει το επίπεδο ρεκόρ των 70.000 δολαρίων.

Από εκεί και έπειτα η τιμή του bitcoin εξαρτάται από τις ικανότητες των παρόχων ETF, ήτοι των Blackrock και η Fidelity, να εξοπλίσουν κατάλληλα τους market makers ώστε να προστατεύσουν τις συναλλαγές από «υπερβολική μεταβλητότητα» και χειραγώγηση των τιμών, σημειώνει η καθηγήτρια του Sussex εκτιμώντας ότι «πριν από το τέλος του 2024 η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 χιλιάδες δολάρια».

Matrixport: 125.000 δολάρια

Σε report της τον Νοέμβριο η Matrixport, εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών crypto, προβλέπει ότι το bitcoin θα φτάσει τα 63.140 δολάρια έως τον Απρίλιο του 2024 και τα 125.000 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

«Με βάση το μοντέλο μας για τον πληθωρισμό, το μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να παραμείνει ισχυρό για τα κρυπτονομίσματα. Αναμένεται νέα πτώση του πληθωρισμού, που θα ωθήσει την Federal Reserve να ξεκινήσει πιθανώς την μείωση των επιτοκίων», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η Matrixport, ενώ προσθέτει: «Σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αυτή η υγιής δόση νομισματικής στήριξης θα ωθήσει το bitcoin σε νέα υψηλά το 2024».

CoinFund: Έως και 500.000 δολάρια

Μια από τις υψηλότερες εκτιμήσεις για την τιμή του bitcoin το 2024 ανήκει στην CoinFund.

«Το bitcoin έχει ισχυρή αντίστροφη συσχέτιση με το δολάριο και τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων, και τα δύο υποχωρούν αυτή την στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Seth Ginns, managing partner της CoinFund. «Αναμένουμε επίσης ότι οι εισροές που θα ακολουθήσουν μετά την έγκριση του spot bitcoin ETF, καθώς και οι εντεινόμενες προσδοκίες σχετικά με την πιθανή έγκριση των σποτ ETFs για το ether αργότερα το 2024, θα είναι αρκετά σημαντικές».

Μάλιστα ο Ginns σημείωσε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε διαδικασία «ρυθμιστικής ομαλοποίησης», εκτιμώντας ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια «σε έναν επόμενο κύκλο». Ωστόσο, μια πιο «εύλογη προσδοκία» για το 2024 είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, μια άνοδος του bitcoin στα επίπεδα των 250.000 - 500.000 δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Οι 20 μετοχές με τη χειρότερη επίδοση το 2023

Wall Street: Οι 20 μετοχές με την καλύτερη επίδοση το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider