Κρυπτονομίσματα: Πισωγύρισμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη η FTX - Οι παράγοντες της «αλλαγής»

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρυπτονομίσματα: Πισωγύρισμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη η FTX - Οι παράγοντες της «αλλαγής»
Οι παράγοντες της αγοράς προσπαθούν να μετρήσουν την έκταση της ζημίας που έχει προκληθεί — αλλά και πώς θα αναδιαμορφωθεί ο κλάδος τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει σε δημοσίευμα του το CNBC.

Σοβαρό πλήγμα για την εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει δεχτεί η αγορά των κρυπτονομισμάτων, μετά από τη κατάρρευση της FTX, που κάποτε ήταν ένα ανταλλακτήριο 32 δισ. δολαρίων.

Οι παράγοντες της αγοράς προσπαθούν να μετρήσουν την έκταση της ζημίας που έχει προκληθεί — αλλά και πώς θα αναδιαμορφωθεί ο κλάδος τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει σε δημοσίευμα του το CNBC.

Ο Sam Bankman-Fried, πρώην επικεφαλής της FTX που παραιτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου, συνελήφθη στις Μπαχάμες την περασμένη εβδομάδα. Κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για σωρεία αδικημάτων όπως απάτες και ξέπλυμα χρήματος.

Η FTX συνδέει αγοραστές και πωλητές ψηφιακών νομισμάτων όπως το bitcoin, αλλά και παράγωγα. Ωστόσο, η εταιρεία έκανε περισσότερα από αυτό, καθώς φέρεται να «έβαλε χέρι» σε λογαριασμούς πελατών για να κάνει επικίνδυνες συναλλαγές μέσω της «αδελφής» της εταιρείας Alameda Research.

«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό για τους επενδυτές ή ακόμα περισσότερο τόσο καταστροφικό για τους επενδυτές», δήλωσε η Louise Abbott, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Keystone Law.

Είναι σαφές ότι η υπόθεση της FTX θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει ριζικά την αγορά των κρυπτονομισμάτων στα επόμενα χρόνια. Ακολουθούν τρεις σημαντικοί τρόποι που θα μπορούσε να αλλάξει ο κλάδος.

Νομικό πλαίσιο

Πρώτον, η κατάρρευση της FTX φαίνεται βέβαιο ότι θα ανακινήσει τις αρχές σε δράση.

Η crypto-αγορά εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν έχουν την ίδια προστασία που θα είχαν τοποθετώντας τα κεφάλαιά τους σε μια αδειοδοτημένη τράπεζα ή broker.

Αυτό ενδέχεται να αλλάξει σύντομα. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της EE και της Βρετανίας λαμβάνουν μέτρα για να καθαρίσουν την αγορά.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ είναι το πιο ολοκληρωμένο μέχρι σήμερα. Στόχος του είναι να μειώσει τους κινδύνους για τους καταναλωτές που αγοράζουν κρυπτονομίσματα, καθιστώντας τα ανταλλακτήρια υπεύθυνα εάν χάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των επενδυτών.

Αλλά το πλαίσιο MICA δεν πρόκειται να ξεκινήσει νωρίτερα από 12 μήνες από τώρα. Η Abbott της Keystone Law είπε ότι είναι σημαντικό οι ρυθμιστικές αρχές να ενεργούν γρήγορα.

Η ιστορία έχει καθυστερήσει την υιοθέτηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων κατά «ένα ή δύο χρόνια», σύμφωνα με τον Evgeny Gaevoy, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας μάρκετινγκ κρυπτονομισμάτων Wintermute.

«Όσοι καταρρεύσαν φέτος, αν κοιτάξετε τώρα τους Celsius, Three Arrows, FTX - όλοι αυτοί οι τύποι έπαιρναν το χειρότερο και των δύο κόσμων επειδή δεν ήταν τελείως αποκεντρωμένοι, ούτε ήταν σωστά συγκεντρωμένοι», είπε.

Ενοποίηση

Πολλές νέες εταιρείες και projects εμφανίστηκαν τα χρόνια που ακολούθησαν τον crypto χειμώνα του 2018 – μεταξύ αυτών και η FTX. Η προσδοκία τώρα είναι ότι θα υπάρξουν λιγότερες εταιρείες και νομίσματα τα επόμενα χρόνια.

Το ντόμινο από την FTX ήδη εξελίσσεται.

Η BlockFi κήρυξε πτώχευση ενώ τώρα, η προσοχή στρέφεται σε άλλες εταιρείες, όπως η Gemini και η Genesis.

«Η πρόκληση για ολόκληρο τον χώρο όταν σκεφτόμαστε τη μετάδοση είναι ότι η FTX και η Alameda ήταν εξαιρετικά ενεργοί επενδυτές σε αυτόν τον χώρο», δήλωσε ο Peter Smith, CEO του Blockchain.

Οι φόβοι έχουν αυξηθεί για την οικονομική υγεία άλλων μεγάλων ανταλλακτηρίων μετά την χρεοκοπία της FTX. Από τις αρχές του 2020, περίπου 900.000 bitcoin έχουν εκρεύσει από ανταλλακτήρια, σύμφωνα με στοιχεία της CryptoQuant.

Η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο, αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με τα αποθεματικά που διατηρεί για τη εξασφάλιση κεφαλαίων πελατών. Η εταιρεία είδε εκροές δισεκατομμυρίων δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει λόγος να υποπτευόμαστε ότι η Binance αντιμετωπίζει οποιονδήποτε κίνδυνο χρεοκοπίας αν και ακόμα και οι μεγάλοι «παίκτες» αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό σκηνικό στην αγορά εν μέσω πτώσης του όγκου συναλλαγών.

Καινοτομία

Παρά την πτώση των αγορών και το κόστος που έχει στους επενδυτές, η βιομηχανία ψηφιακών assets έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί.

Οι υποστηρικτές του «Web3», ενός «νέου» Διαδικτύου που θα βασίζεται σε blockchain, αναμένουν ότι ο crypto-χειμώνας του 2022 θα ανοίξει το δρόμο για πιο καινοτόμες χρήσεις του blockchain, αντί για τις κερδοσκοπικές χρήσεις με τις οποίες συνδέεται σήμερα.

Τα NFT θα μπορούσαν να αλλάξουν τις σχέσεις των χρηστών με ιδιότητες σε παιχνίδια και συμβάντα, για παράδειγμα.

«Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα αποτελούν ένα αυξανόμενο μέρος της ζωής μας, είτε πρόκειται για συλλεκτικό υλικό, είτε εισιτήριο, αξία, ταυτότητα», δήλωσε στο CNBC ο Ian Rogers, επικεφαλής στην εταιρεία crypto wallet Ledger.

Αλλά για πολλούς, υπάρχει ακόμα ένα κενό μάθησης που πρέπει να ξεπεραστεί. «Είναι δύσκολο να δημιουργείς πορτοφόλια και να αποθηκεύεις κλειδιά και να περνάς από διαφορετικές πλατφόρμες», δήλωσε στο CNBC ο Cordel Robbin-Coker, CEO της εταιρείας παιχνιδιών για κινητά Carry1st.

Ο Robbin-Coker συνέκρινε το Web3 σήμερα με το Διαδίκτυο στις αρχές της δεκαετίας του '90. «Ήταν αδέξιο. Είχαμε dial-up, χρειαζόντουσαν τέσσερα λεπτά για να ξεκινήσουμε, οι αρχικοί Browser δεν ήταν πολύ διαισθητικοί», δήλωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

FTX: Θετικός στην έκδοση του στις ΗΠΑ ο Μπάνκμαν-Φρίντ

H «μπάλα στην εξέδρα» από Μασκ για το αν θα είναι CEO του Twitter - Όλοι μπορούν να ψηφίσουν

Βρυξέλλες «ώρα μηδέν» για το πλαφόν στο αέριο – Τα σενάρια και η επιτακτική ανάγκη για λευκό καπνό

gazzetta
gazzetta reader insider insider