Η μεγαλύτερη περιουσία crypto ξεκίνησε με μια φιλική παρτίδα πόκερ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μεγαλύτερη περιουσία crypto ξεκίνησε με μια φιλική παρτίδα πόκερ
Η περιουσία του ιδρυτή του Binance, Changpeng Zhao, υπολογίζεται στα 96 δισ. δολάρια.

Το γκραν πρι του Αμπού Ντάμπι προσελκύει κάθε χρόνο πρίγκιπες, κινηματογραφικούς αστέρες και αθλητές παγκόσμιας κλάσης που συρρέουν στα πάρτι που οργανώνονται στο νησί Yas, περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της πόλης.

Ανάμεσά τους βρισκόταν τον περασμένο μήνα και ένας πρώην ψήστης των McDonald's και προγραμματιστής. Ο λόγος για τον πρωταθλητή των κρυπτονομισμάτων, Changpeng Zhao ο οποίος, κυριολεκτικά εν μια νυκτί, εκτοξεύτηκε στις τάξεις των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.

Ο CZ, όπως είναι γνωστός στους κρυπτόφιλους, έγινε γρήγορα τακτικός επισκέπτης των ΗΑΕ, κάνοντας παρέα με μέλη της βασιλικής οικογένειας του Αμπού Ντάμπι που θέλουν να φέρουν το δικό του ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, Binance, στη χώρα, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Έχει αποκτήσει διαμέρισμα στο Ντουμπάι και έχει οργανώσει δείπνα κοντά στο Burj Khalifa, το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, αλλά και στο νησί Palm Jumeirah και πλέον αποτελεί μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην αναδυόμενη σκηνή των crypto στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η περιουσία του 44χρονου Zhao αγγίζει τα 96 δισ. δολάρια. Πλέον ξεπερνά αυτή του πλουσιότερου Ασιάτη, του Mukesh Ambani, αλλά και αυτές τιτάνων της τεχνολογίας όπως ο Mark Zuckerberg και οι ιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin. Η περιουσία του Zhao μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η εκτίμηση του Bloomberg δεν λαμβάνει υπόψιν τις προσωπικές του συμμετοχές σε κρυπτονομίσματα. Το λεγόμενο Binance Coin εκτοξεύτηκε 1.300% πέρυσι.

Η επιτυχία του Binance υπογραμμίζει τον τεράστιο πλούτο που δημιουργείται στο ελεύθερο σύμπαν των κρυπτονομισμάτων, ακόμη και μετά τις πρόσφατες πτώσεις των τιμών, ωστόσο ένα πολεμικό κλίμα περιβάλλει την εταιρεία.

«Εξορισμένη» από την Κίνα -όπου ιδρύθηκε- η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με ρυθμιστικούς ελέγχους παγκοσμίως. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων διερευνούν εάν μια οντότητα που ελέγχει ο Zhao, η Binance Holdings Ltd., αποτελεί κανάλι για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ίσως το μέλλον του Binance να εξαρτάται από το αν θα μπορέσει να συμφιλιωθεί με τις ρυθμιστικές αρχές του πλανήτη και να βρει μια φιλόξενη τοποθεσία για να ιδρύσει τα κεντρικά της γραφεία.

Προς το παρόν, όμως, το χρήμα ρέει ζεστό.

Η Binance παρήγαγε έσοδα τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg για τον όγκο συναλλαγών και τις προμήθειες. Το μέγεθος είναι σχεδόν τριπλάσιο από αυτό που εκτιμούν οι αναλυτές της Wall Street ότι εισέπραξε η ανταγωνίστρια Coinbase Global, μια εισηγμένη εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2021.

«Το Coinbase μπορεί να φαίνεται ότι είναι ο γίγαντας από την οπτική γωνία των ΗΠΑ, αλλά το Binance είναι σημαντικά μεγαλύτερο», δήλωσε ο αναλυτής της DA Davidson & Co. Chris Brendler.

Όλα ξεκίνησαν με μια παρτίδα πόκερ

Ο Zhao, Καναδός πολίτης, γεννήθηκε στην επαρχία Jiangsu της Κίνας. Ο πατέρας του, καθηγητής πανεπιστημίου, εξορίστηκε στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, και όταν ο CZ ήταν 12 ετών, η οικογένεια μετακόμισε στο Βανκούβερ.

Έχοντας επαφή με την τεχνολογία από νεαρή ηλικία, ο Zhao σπούδασε αργότερα επιστήμη των υπολογιστών και τελικά εργάστηκε σε θέσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου στο Τόκιο και τη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένης μιας τετραετούς θητείας στην Bloomberg LP, τη μητρική του Bloomberg News.

Ο δρόμος του προς τα πλούτη από κρυπτονομίσματα ξεκίνησε στη Σαγκάη το 2013 κατά τη διάρκεια ενός φιλικού παιχνιδιού πόκερ με τον Bobby Lee, τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της BTC China, και τον επενδυτή Ron Cao, οι οποίοι τον ενθάρρυναν να επενδύσει το 10% της καθαρής του αξίας σε Bitcoin.

Αφού πέρασε λίγο χρόνο μελετώντας, έκανε το βήμα και κατέληξε να πουλήσει το διαμέρισμά του με αντίτιμο Bitcoin. Το 2017, ίδρυσε την Binance -μια σύνθεση των λέξεων binary (δυαδικός) και finance (χρηματοοικονομικά)- η οποία γρήγορα εξελίχθηκε σε μια υπερδύναμη των κρυπτονομισμάτων. Ο Ζάο έκανε, μάλιστα, τατουάζ το λογότυπο της εταιρείας του στο χέρι του.

Το Binance έχει γίνει ο κορυφαίος προορισμός για διαπραγμάτευση alt coins -κρυπτονομίσματα που έχουν μικρότερη ρευστότητα από πιο καθιερωμένα tokens όπως το Bitcoin και το Ethereum και συγκεντρώνουν μερικά από τα μεγαλύτερα κερδοσκοπικά στοιχήματα. Η εταιρεία προσφέρει συναλλαγές για περισσότερα από 350 νομίσματα στο διεθνές της ανταλλακτήριο, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με αυτόν που προσφέρει η Coinbase, σύμφωνα με την Coingecko.

Θα έχει και έδρα

Το Binance πέτυχε να δημιουργήσει πιστό κοινό, εν μέρει επειδή επέτρεψε στους πελάτες του να χρησιμοποιήσουν Binance Coins για να μειώσουν τις προμήθειες συναλλαγών.

Η εταιρεία του Zhao είναι επίσης ο μεγαλύτερος πάροχος συναλλαγών παραγώγων βάσει τζίρου συναλλαγών, επιτρέποντας στους χρήστες να κερδοσκοπούν στα κρυπτονομίσματα με ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο και πιθανή ανταμοιβή.

Αρχικά, η Binance επέτρεπε στους πελάτες της να ανοίγουν λογαριασμούς με τίποτα περισσότερο από ένα email. Επικεντρώθηκε στις συναλλαγές crypto με crypto, περιορίζοντας τις αλληλεπιδράσεις της με τις παραδοσιακές τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές τους. Τον Αύγουστο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι όλοι οι νέοι χρήστες πρέπει να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους, ενώ οι υφιστάμενοι χρήστες που δεν το έχουν κάνει θα περιοριστούν σε αναλήψεις.

Δεν είχε ποτέ επίσημη έδρα. Η Binance ιδρύθηκε στην Κίνα, εξορίστηκε στην Ιαπωνία και αυτοεξορίστηκε στη Μάλτα, η ρυθμιστική αρχή της οποίας αρνήθηκε αργότερα ότι επέβλεπε το ανταλλακτήριο. Ενώ η εταιρεία έχει μεγάλη παρουσία στη Σιγκαπούρη, έκανε βήματα πίσω τον περασμένο μήνα, όταν η τοπική της μονάδα απέσυρε την αίτηση λειοτυργίας ανταλλακτηρίου στην πόλη-κράτος.

Τώρα η Binance προσπαθεί να εγκατασταθεί σε μια τοποθεσία, είπε ο Zhao στο πλαίσιο συνέντευξης τον Νοέμβριο, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση για την ίδρυση έδρας θα έρθει «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider