Κρυπτονομίσματα: Τα τρία σημεία που ανησυχούν το ΔΝΤ στο «κατώφλι» του 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρυπτονομίσματα: Τα τρία σημεία που ανησυχούν το ΔΝΤ στο «κατώφλι» του 2022
Για ποιους λόγους ανησυχεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αγορά των κρυπτονομισμάτων; Ποια τα τρωτά της σημεία και τι πρέπει όλοι οι δυνάμει επενδυτές να προσέξουν.

Στο τέλος μίας χρονιάς που στους επενδυτικούς κύκλους το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα «εκτοξεύθηκε», μαζί και τα κέρδη από αυτά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει τις ανησυχίες του για τα ψηφιακά assets και τους κινδύνους τους οποίους ενδεχόμενα αυτά επιφέρουν, ιδιαίτερα επειδή η αναδυόμενη αγορά τους αναπτύσσεται με τόσο σημαντικό ρυθμό ενώ οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν ακολουθούν το παράδειγμα της.

Η συνολική αξία όλων των ψηφιακών νομισμάτων ξεπέρασε τα 2 τρισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους — αντιπροσωπεύοντας ένα άλμα στο 10πλάσιο από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το ΔΝΤ.

Ο Έβαν Παπαγεωργίου, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος στο ΔΝΤ, δήλωσε στο CNBC τον Οκτώβριο ότι «το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων έχει αναπτυχθεί σημαντικά… Η διαδικασία δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, αλλά υπήρξαν επίσης μερικά ενδιαφέροντα stress test».

Ένα από τα προβλήματα που έχει επισημάνει το ΔΝΤ είναι ότι πολλοί από τους ανθρώπους και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εμπορεύονται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία «στερούνται ισχυρών λειτουργικών πρακτικών, πρακτικών διακυβέρνησης και κινδύνου».

Ως εκ τούτου, το Ταμείο αναφέρει ότι οι καταναλωτές κινδυνεύουν, προσθέτοντας ότι υπάρχει απλώς «ανεπαρκής διαφάνεια και εποπτεία» σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, πιστεύει ότι τα ψηφιακά νομίσματα δημιουργούν κάποια «κενά δεδομένων» και «μπορούν να ανοίξουν ανεπιθύμητες πόρτες για ξέπλυμα χρήματος, καθώς και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Άλλα ιδρύματα ζητούν περισσότερη δράση για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις ασφαλέστερες. Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να αποτελεί ένα μήλο της έριδος, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι είναι το μέλλον του χρήματος και άλλοι να παρουσιάζουν επιχειρήματα δυσπιστίας σχετικά με τους κινδύνους τους.

Οι crypto-influencers

Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, η FCA, έχει προειδοποιήσει για τη σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.

«Οι influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληρώνονται συνήθως από απατεώνες για να τους βοηθήσουν να «ανεβάσουν και να κατεβάσουν» νέα tokens στη βάση της καθαρής κερδοσκοπίας. Ορισμένοι influencers προωθούν νομίσματα που αποδεικνύεται ότι απλά δεν υπάρχουν καθόλου», δήλωσε ο Τσαρλς Ράντελ, πρόεδρος της FCA, σε μια ομιλία του τον Σεπτέμβριο.

Πρόσθεσε ότι λόγω του πόσο νέα είναι αυτή η τεχνολογία, «δεν έχουμε δει τι θα συμβεί σε έναν πλήρη οικονομικό κύκλο. Απλώς δεν ξέρουμε πότε ή πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία, αλλά –όπως με κάθε νέα κερδοσκοπία– μπορεί να μην τελειώσει καλά».

Η Κιμ Καρντάσιαν, μια διασημότητα με περισσότερους από 200 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram, πληρώθηκε για να διαφημίσει ένα crypto token στον λογαριασμό της νωρίτερα φέτος. Οι επικριτές της τόνισαν πόσο λίγες λεπτομέρειες ήταν γνωστές για τους προγραμματιστές του ethereummax, του νομίσματος που διαφήμιζε. «Αυτές δεν είναι οικονομικές συμβουλές, αλλά μοιράζομαι αυτά που μου είπαν οι φίλοι μου για το ethereum max token!» έγραψε στην ανάρτηση η Καρντάσιαν. Πρόσθεσε διαφορετικά hashtags, συμπεριλαμβανομένου του #ad, το οποίο απαιτείται για να αποκαλύψει ότι η ανάρτησή της πληρώνεται.

Άλλοι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τεράστιους αριθμούς followers, γνωστοί ως influencers, έχουν επίσης διαφημίσει crypto στους λογαριασμούς τους.

«Τα κρυπτονομίσματα διαφημίζονται συχνά σε αυτές τις αναρτήσεις που παρουσιάζουν αυτόν τον λαμπερό τρόπο ζωής και νομίζω ότι η συσχέτιση είναι πολύ επικίνδυνη και επιβλαβής για τους νέους», δήλωσε στο CNBC τον Οκτώβριο ο Μάιρον Τζόμπσον, της Interactive Investor.

Τυποποίηση

Ο Τζόμπσον προσέθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εξετάσουν τη διαφήμιση των κρυπτονομισμάτων και να βεβαιωθούν ότι εξηγούν στους ανθρώπους τους κινδύνους που συνδέονται με την επένδυση σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο. Οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται άγρια ακόμη και σε μία μόνο ημέρα συναλλαγών.

Ένα επιπλέον ζήτημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι ότι οι νέοι ενδιαφέρονται πολύ για αυτήν την αγορά και συχνά κάνουν τις πρώτες τους επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, χρησιμοποιώντας δάνεια και πιστωτικές κάρτες για να το κάνουν.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την FCA τον Ιούνιο έδειξαν ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέχουν κρυπτονομίσματα. Το 14% από αυτούς χρησιμοποίησαν πίστωση για να τα αγοράσουν και το 12% από αυτούς πιστεύουν ότι θα προστατευτούν από την FCA εάν κάτι πάει στραβά. Αλλά η FCA δηλώνει ότι δεν θα τους προστατεύσει.

Μια δημοσκόπηση σε 1.000 ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών έδειξε τον Ιούλιο ότι το 27% από αυτούς χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες για να επενδύσουν στο crypto meme dogecoin, το 17% χρησιμοποίησε το φοιτητικό τους δάνειο και το 12% είπε ότι χρησιμοποίησε άλλους τύπους δανείων.

Αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε δίκοπο μαχαίρι, καθώς οι επενδυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απώλειες στα κρυπτονομίσματα τους και στη συνέχεια να δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τα δάνεια και την πίστωση που πήραν για να κάνουν αυτές τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εργαστούν για να έχουν κοινούς κανόνες σε παγκόσμιο επίπεδο, να ενισχύσουν τη διασυνοριακή εποπτεία και επειδή είναι ένα τόσο νέο πεδίο, να πιέσουν για τυποποίηση των δεδομένων.

«Ο χρόνος είναι ουσιαστικός και η δράση πρέπει να είναι αποφασιστική, ταχεία και καλά συντονισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο για να επιτραπεί η ροή των κερδών αλλά, ταυτόχρονα, να αντιμετωπιστούν και τα τρωτά σημεία», ανέφερε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Crypto: Τι προβλέπουν για το 2022 οι γκουρού της αγοράς - Πανδημία, ρυθμιστικό πλαίσιο και τεχνολογικό brain drain

gazzetta
gazzetta reader insider insider