Crypto: Τι προβλέπουν για το 2022 οι γκουρού της αγοράς - Πανδημία, ρυθμιστικό πλαίσιο και τεχνολογικό brain drain

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Crypto: Τι προβλέπουν για το 2022 οι γκουρού της αγοράς - Πανδημία, ρυθμιστικό πλαίσιο και τεχνολογικό brain drain
Θα είναι η χρονιά του sell-off; Θα συνεχιστεί το ανοδικό ράλι με ακόμα μεγαλύτερη ένταση; Θα επιβληθεί η εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά των κρυπτονομισμάτων; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απασχολούν κατά κόρον τους επενδυτές, με ορισμένους εκ των κορυφαίων «γκουρού» της αγοράς να προσπαθούν να «μαντέψουν» τις εξελίξεις και να βρεθούν ένα βήμα μπροστά από τα γεγονότα.

Καθώς σιγά - σιγά οδεύουμε προς την λήξη μίας ακόμα χρονιάς, η οποία χαρακτηρίστηκε από τις εντονότατες διακυμάνσεις των κρυπτονομισμάτων και ενώ η αβεβαιότητα που προκαλείται στην διεθνή αγορά σχετικά με την πανδημία, την οικονομική ανάκαμψη και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις ενός νέου πανδημικού κύματος εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον κατακλύζουν τους «γκουρού» της αγοράς των ψηφιακών νομισμάτων.

Θα είναι η χρονιά του sell-off; Θα συνεχιστεί το ανοδικό ράλι με ακόμα μεγαλύτερη ένταση; Θα επιβληθεί η εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά των κρυπτονομισμάτων; Θα επεκταθεί η «μόδα» των crypto και σε άλλα επενδυτικά πεδία;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απασχολούν κατά κόρον τους επενδυτές και τους «παίχτες» της αγοράς, με ορισμένους εκ των κορυφαίων «γκουρού» των κρυπτονομισμάτων να προσπαθούν να μαντέψουν τις εξελίξεις και να βρεθούν ένα βήμα μπροστά από τα γεγονότα.

Όπως τονίζει στο δίκτυο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της FTX, Sam Bankman-Fried, δεν αναμένεται κάποια σημαντική νομοθετική παρέμβαση με στόχο την εισαγωγή ενός ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων ως αρχική απάντηση στις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς. Εντούτοις, ο 29χρονος επιχειρηματίας θεωρεί πιο πιθανή μία συντονισμένη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος σχετικά με την επιβολή κανονιστικού πλαισίου ώστε να προλειανθεί το έδαφος για μια ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αναφορικά με τις κινήσεις των κρυπτονομισμάτων, ο CEO της FTX εξακολουθεί να είναι bullish για το Solana, το οποίο θεωρεί ως την καλύτερη εναλλακτική του Ethereum, ενώ δίνει αρκετές πιθανότητες για την εμφάνιση ενός νέου blockchain, το οποίο θα έχει την δυνατότητα φιλοξενίας ενός εκατομμυρίου συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο.

Από την πλευρά του, ο Jeremy Allaire, επικεφαλής της Circle θεωρεί ότι η μεγαλύτερη χρήση crypto που συνδέονται είτε με το δολάριο είτε με άλλα σταθερά νομίσματα θα ωφελήσει σημαντικά τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, τους καταναλωτές αλλά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο CEO της αμερικανικής εταιρείας εκτιμά πως η «μόδα» των NTFs θα υιοθετηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα από πληθώρα διασημοτήτων όλων των κλάδων, ενώ πιστεύει πως τα DAO θα αποτελέσουν την θρυαλλίδα για σημαντικές συμφωνίες στην αγορά, καθώς εξαρτώνται σημαντικά από το crowdfunding.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη απειλή που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το τοπίο, ο Allaire σημείωσε πως «ασυνάρτητες, βιαστικά διαμορφωμένες και ασυνεπείς ρυθμίσεις που μπορεί να εισαχθούν ως νομοθετικό πλαίσιο, μπορεί να τα τινάξουν όλα στον αέρα».

Την έναρξη υποχώρησης του bitcoin από την κορυφαία θέση που κατέχει σήμερα στην αγορά «προβλέπει» με την σειρά του ο John Wu, πρόεδρος της Ava Labs, τονίζοντας ωστόσο πως το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό στοιχείο ενδιαφέροντος για τους επενδυτές και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Παράλληλα, ο Wu εκτιμά πως νέα, εναλλακτικά blockchain θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά ως πλατφόρμες για τη δημιουργία NFT, ενώ θεωρεί πως ο κλάδος των Big Tech θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ιδιότυπο brain drain, καθώς οι προγραμματιστές λογισμικού κατευθύνονται προς την αγορά της νέας γενιάς υπολογιστών.

Πεπεισμένος πως οι πληρωμές μέσω κρυπτονομισμάτων θα γίνουν η νέα κανονικότητα στο εγγύς μέλλον εμφανίζεται από την πλευρά του ο διευθυντής λειτουργιών (COO) της Gemini, Noah Perlman, καθώς εκτιμά πως η τάση που θέλει τα crypto να γίνονται mainstream θα ενταθεί ακόμα περισσότερο εντός του 2022.

Ο Perlman εκτιμά πως πολλές εταιρείες χωρίς σαφή τεχνολογική κατεύθυνση θα κινούνται σταδιακά προς τον νέο σύμπαν του metaverse, όπως οι εταιρείες αθλητικών ειδών Nike και Adidas, ενώ προβλέπει ριζική αναδιαμόρφωση του χάρτη των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, καθώς μέχρι πρότινος θεωρούνταν ως πεδίο ενασχόλησης των νεαρότερων ηλικιακά επενδυτών.

Τέλος, ο Charles Cascarilla, διευθύνων σύμβουλος της Paxos εμφανίζεται βέβαιος πως πολλοί ακόμα σημαντικοί «παίκτες» του fintech κλάδου θα εισέλθουν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ενώ είναι εξαιρετικά αισιόδοξος πως η συγκεκριμένη αγορά θα ξεπεράσει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα, εκτιμά πως μία κίνηση για την εισαγωγή ενός ρυθμιστικού πλαισίου θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την αγορά, ενώ θεωρεί πως το μέλλον είναι συνυφασμένο με τα stablecoins, τα οποία ο ίδιος αναμένει πως θα κυριαρχήσουν στην «ψηφιακή» επικαιρότητα κατά την διάρκεια του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin: Τι έπεται μετά την «βουτιά» - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την αγορά των crypto

Πώς τα crypto funds κερδίζουν συνεχώς έδαφος στον επενδυτικό «χάρτη»

Κρυπτονομίσματα: Προσέλκυσαν το 2021 τα περισσότερα χρήματα απ' όλες τις χρονιές ύπαρξης τους συνολικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider