Κρυπτονομίσματα
23-04-2021 | 12:14

Κρυπτονομίσματα: Καταρρέει μεγάλο ανταλλακτήριο της Τουρκίας - Φόβοι για ζημιές $2 δισ.

Newsroom
Μοιράσου το
Κρυπτονομίσματα: Καταρρέει μεγάλο ανταλλακτήριο της Τουρκίας - Φόβοι για ζημιές $2 δισ.
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων της Τουρκίας δήλωσε οικονομική αδυναμία να συνεχίσει τη δραστηριότητά του, κάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές να φοβούνται ότι οι αποταμιεύσεις τους έχουν εξανεμιστεί καθώς οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τον 27χρονο ιδρυτή της εταιρείας, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα.

Υπάρχει ακόμη σύγχυση για το πόσοι χρήστες του ανταλλακτηρίου Thodex έχουν επηρεαστεί και πόσα χρήματα κινδυνεύουν. Σε ανακοίνωσή του από άγνωστη τοποθεσία, ο CEO του Thodex Faruk Fatih Ozer υποσχέθηκε να αποπληρώσει τους επενδυτές και να επιστρέψει μετά στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση μπλόκαρε τους λογαριασμούς της εταιρείας και η αστυνομία εισέβαλε στα κεντρικά της γραφεία στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ζημιές θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, ενώ ο δικηγόρος ενός από τα θύματα είπε ότι τα χρήματα που επενδύθηκαν από περίπου 390.000 ενεργούς χρήστες δεν είναι πλέον ανακτήσιμα. Και τα δύο νούμερα αμφισβητήθηκαν από τον Ozer.  Επηρεάζονται περίπου 30.000 χρήστες, είπε στην ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Την ώρα που οι αρχές και οι επενδυτές προσπαθούν να εντοπίσουν το τι ακριβώς συνέβη, κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε για άμεση ρύθμιση στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Παγκοσμίως, η άνοδος στις τιμές των ψηφιακών νομισμάτων συνοδεύεται από καταδίκες των κρατικών φορέων και ρυθμιστικά μέτρα, έπειτα από απάτες στις πλατφόρμες συναλλαγών των κρυπτονομισμάτων

Ο Σεμίλ Ερτέμ, οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν, δήλωσε στο Bloomberg πως «οι απάτες μορφής "πυραμίδας" ισορροπούνται. Η Τουρκία αναμφισβήτητα θα λάβει όλα τα μέτρα για την οικονομία της, ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις.

Το Thodex ήταν μέρος μιας «έκρηξης» κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια των Τούρκων για να προστατέψουν τις καταθέσεις τους από τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τις πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε το 16,2% για τον Μάρτιο, ανώτερος 3 φορές από το στόχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, στο 5%. Η τουρκική λίρα έχει χάσει 10% στην ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο μέσα στο 2021, οδεύοντας στην 9η συνεχόμενη χρονιά απωλειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.