Κρυπτονομίσματα: Καταρρέει μεγάλο ανταλλακτήριο της Τουρκίας - Φόβοι για ζημιές $2 δισ.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρυπτονομίσματα: Καταρρέει μεγάλο ανταλλακτήριο της Τουρκίας - Φόβοι για ζημιές $2 δισ.
Ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων της Τουρκίας δήλωσε οικονομική αδυναμία να συνεχίσει τη δραστηριότητά του, κάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές να φοβούνται ότι οι αποταμιεύσεις τους έχουν εξανεμιστεί καθώς οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τον 27χρονο ιδρυτή της εταιρείας. One of Turkey’s largest cryptocurrency exchanges said it lacked the financial strength to continue operations, leaving hundreds of thousands of investors fearing their savings have evaporated as authorities sought to locate the company’s 27-year-old founder, who fled the country. Confusion reigned about how many users of the Thodex exchange were affected and how much money was at stake. In a statement from an unknown location, Thodex Chief Executive Officer Faruk Fatih Ozer promised to repay investors and to return to Turkey to face justice after he did. The government moved to block the company’s accounts and police raided its head office in Istanbul. Losses could be as high as $2 billion, according to Haberturk newspaper, and a lawyer for the victims said the money invested by about 390,000 active users had become “irretrievable.” Both figures have been disputed by Ozer. About 30,000 users have been impacted, he said in a statement on the company’s website on Thursday.

Ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων της Τουρκίας δήλωσε οικονομική αδυναμία να συνεχίσει τη δραστηριότητά του, κάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές να φοβούνται ότι οι αποταμιεύσεις τους έχουν εξανεμιστεί καθώς οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τον 27χρονο ιδρυτή της εταιρείας, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα.

Υπάρχει ακόμη σύγχυση για το πόσοι χρήστες του ανταλλακτηρίου Thodex έχουν επηρεαστεί και πόσα χρήματα κινδυνεύουν. Σε ανακοίνωσή του από άγνωστη τοποθεσία, ο CEO του Thodex Faruk Fatih Ozer υποσχέθηκε να αποπληρώσει τους επενδυτές και να επιστρέψει μετά στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση μπλόκαρε τους λογαριασμούς της εταιρείας και η αστυνομία εισέβαλε στα κεντρικά της γραφεία στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ζημιές θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, ενώ ο δικηγόρος ενός από τα θύματα είπε ότι τα χρήματα που επενδύθηκαν από περίπου 390.000 ενεργούς χρήστες δεν είναι πλέον ανακτήσιμα. Και τα δύο νούμερα αμφισβητήθηκαν από τον Ozer. Επηρεάζονται περίπου 30.000 χρήστες, είπε στην ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Την ώρα που οι αρχές και οι επενδυτές προσπαθούν να εντοπίσουν το τι ακριβώς συνέβη, κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε για άμεση ρύθμιση στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Παγκοσμίως, η άνοδος στις τιμές των ψηφιακών νομισμάτων συνοδεύεται από καταδίκες των κρατικών φορέων και ρυθμιστικά μέτρα, έπειτα από απάτες στις πλατφόρμες συναλλαγών των κρυπτονομισμάτων

Ο Σεμίλ Ερτέμ, οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν, δήλωσε στο Bloomberg πως «οι απάτες μορφής "πυραμίδας" ισορροπούνται. Η Τουρκία αναμφισβήτητα θα λάβει όλα τα μέτρα για την οικονομία της, ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις.

Το Thodex ήταν μέρος μιας «έκρηξης» κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια των Τούρκων για να προστατέψουν τις καταθέσεις τους από τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τις πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε το 16,2% για τον Μάρτιο, ανώτερος 3 φορές από το στόχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, στο 5%. Η τουρκική λίρα έχει χάσει 10% στην ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο μέσα στο 2021, οδεύοντας στην 9η συνεχόμενη χρονιά απωλειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider