Έρχονται τα ραβασάκια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται τα ραβασάκια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας
H κυβέρνηση εξετάζει κίνητρα για την αντικατάσταση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Προ των ηλεκτρονικών πυλών του Taxisnet βρίσκονται τα ραβασάκια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2020, τα οποία παραμένουν παγωμένα στα σημερινά επίπεδα.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, κυρίως, μεγάλων κυβικών που περίμεναν να δουν κάποια ελάφρυνση θα πρέπει να κάνουν υπομονή για έναν ακόμα χρόνο. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Οι αλλαγές στα τέλη θα ισχύσουν για το 2021 και παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει κίνητρα για την αντικατάσταση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Όπως μάλιστα αποκαλύπτεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία παρουσιάστηκε μεσοβδόμαδα η Ελλάδα διαθέτει τον τέταρτο γηραιότερο στόλο επιβατικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με υψηλό ποσοστό συμβατικών οχημάτων EURO 0. Επιπλέον πάνω από τα μισά οχήματα έχουν ηλικία μεταξύ 10 και 20 ετών. Μόλις το 0,3% των οχημάτων είναι κάποιας υβριδικής τεχνολογίας, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες, όπως τα ηλεκτρικά, έχουν πολύ μικρή διείσδυση.

Η εικόνα είναι απογοητευτική και σύμφωνα με το ΙΟΒΕ τα βασικότερα εμπόδια για την αγορά οχημάτων χαμηλών ρύπων είναι το υψηλό αρχικό κόστος, το χαμηλό διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα, η απουσία επαρκών υποδομών για την παροχή ενέργειας για τα ηλεκτρικά οχήματα (π.χ. σημεία παροχής υδρογόνου, σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων), ενώ απουσιάζουν κίνητρα αγοράς τα οποία ισχύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Το ΙΟΒΕ μάλιστα παρουσίασε δυο προτάσεις για την επιδότηση τέτοιων οχημάτων. Το ένα προβλέπει επιδότηση 3.000 ευρώ και το άλλο, το πιο αισιόδοξο, έχει επιδότηση 7.500 ευρώ για την αγορά πράσινων αυτοκινήτων. Οι δυο αυτές προτάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν και μπούσουλα στα σχέδια που κάνει η κυβέρνηση για την αντικατάσταση του στόλου των παλαιών αυτοκινήτων με νέας τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider