Κακοκαιρία: 10 συμβουλές ασφαλούς οδήγησης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κακοκαιρία: 10 συμβουλές ασφαλούς οδήγησης
Η κακοκαιρία επέστρεψε και καλό είναι να θυμηθούμε όλα αυτά που θα μας επιτρέψουν να οδηγούμε με ασφάλεια σε καταιγίδα, χιόνι ή πάγο.

Χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, χιονοπτώσεις, και έντονη βροχόπτωση δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο για τους οδηγούς. Η μειωμένη ορατότητα, η ελάχιστη πρόσφυση και ενίοτε τα μποτιλιαρίσματα δοκιμάζουν τα νεύρα και τις ικανότητές μας στην οδήγηση.

Κατ' αρχάς, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τις συμβουλές της τροχαίας αλλά και αυτές της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, που σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, όταν ο καιρός δείχνει τα δόντια του καλό θα είναι να περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας και, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να ακολουθούμε τις 10 απλές συμβουλές στη συνέχεια.

Απαραίτητο πάντα, αλλά κεφαλαιώδες όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες. Ειδικότερα το σύστημα κλιματισμού – αερισμού, ψύξης κινητήρα, τα φρένα, τα ελαστικά και φυσικά τα φώτα και οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

Φροντίστε να έχετε ένα ζευγάρι αλυσίδες συμβατές με το μέγεθος των τροχών του αυτοκινήτου. Κάντε πρόβα, πως τοποθετούνται όταν τις αγοράσετε. Απαραίτητο ένα μεγάλο μπουκάλι νερό, λίγη ξηρά τροφή, τα γάντια, ένας φακός, καλώδια σύνδεσης με άλλη μπαταρία, ζεστά ρούχα και τα αναγκαία από το νόμο (τρίγωνο, πυροσβεστήρα, φαρμακείο και ανακλαστικό γιλέκο).

Αφήστε απόσταση που ορίζεται από χρόνο τουλάχιστον 3-5 δευτερολέπτων από εμπρός κινούμενα οχήματα. Μην σταματάτε σε πάγο, αν δεν είναι απαραίτητο. Ανηφόρες και κατηφόρες αντιμετωπίζονται με σταθερά χαμηλή ταχύτητα.

Σε χιόνι και πάγο, κρατάμε σχετικά ψηλά τις στροφές του κινητήρα ώστε να τον χρησιμοποιούμε ως φρένο όταν χρειάζεται. Τα φρένα τα πατάμε προοδευτικά, σταδιακά και πάντα προβλέποντας από πολύ πριν που θέλουμε να σταματήσουμε.

Αν το παρμπρίζ είναι καλυμμένο με χιόνι και πάγο, μην προσπαθείτε με τους υαλοκαθαριστήρες. Αφήστε τον κινητήρα να λειτουργήσει πέντε λεπτά και με ζεστό αέρα προς το παρμπρίζ από το σύστημα αερισμού, περιμένετε να λιώσει η στιβάδα πάγου που εφάπτεται στο γυαλί. Έτσι φεύγει όλος με μια κίνηση στη συνέχεια.

Αν αφήσετε το αυτοκίνητο για διανυκτέρευση σε σημείο που πιάνει πάγο και ο δρόμος έχει κλίση, φροντίστε να κοιτάει προς την κατηφόρα και να έχει επαρκή απόσταση από άλλα οχήματα.

Σε δύσκολες συνθήκες, ο κινητήρας αφενός καταναλώνει περισσότερο, αφετέρου μπορεί να αντιμετωπίσετε μεγάλες καθυστερήσεις ή ακόμα και αποκλεισμό σε κάποιο σημείο. Έχοντας πάντα επαρκή ποσότητα καυσίμου, θα μείνετε τουλάχιστον ζεστοί μέσα στο αυτοκίνητο, όπου και αν είστε.

Πριν ξεκινήσετε την οδήγηση, μάθετε για τις συνθήκες που επικρατούν στην πορεία και στον προορισμό σας, ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ενημερώστε τους οικείους σας για την ώρα αναχώρησης και προβλεπόμενης άφιξης στον προορισμό σας. Έχετε πάντα το φορητό σας τηλέφωνο φορτισμένο.

Επειδή η οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες απαιτεί χαμηλές ταχύτητες, με χιόνι ή πάγο υπολογίστε τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο στις γνωστές διαδρομές. Οδηγείτε με ροή και πολύ ήπιες κινήσεις σε τιμόνι, φρένο και γκάζι. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ προσοχή στα σκιερά μέρη του δρόμου, ειδικά στην επαρχία. Ακόμα και αν ο δρόμος είναι στεγνός αλλού, εκεί ο πάγος καραδοκεί.

Υπάρχουν περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών στις οποίες κανένα όχημα και κανείς οδηγός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Όταν λοιπόν προβλέπονται τέτοιες, απλώς μην οδηγήσετε και αναβάλετε ότι έχετε προγραμματίσει. Η ακεραιότητά μας είναι πάνω απ΄ όλα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:29

Με πτώση αντιδρούν οι ευρωαγορές στο «σκληρό χτύπημα» που ετοιμάζει ο Τραμπ

11:27

Μεγάλα ύψη βροχής σε πολλές περιοχές λόγω της κακοκαιρίας - Στην κορυφή η Ρόδος

11:21

Νέες συνεργασίες της Coffee Berry σε Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο

11:13

Hertz - Aegean: Mια ολοκληρωμένη εμπειρία μετακίνησης με ακόμα περισσότερα προνόμια

11:11

Performance Technologies: Αύξηση 44% στα καθαρά κέρδη - Ξεπέρασε τα 89 εκατ. ο κύκλος εργασιών

11:07

ΕΦΕΤ: Καμία εμπλοκή στο περιστατικό παράνομης εκτροφής ζώων σε ταράτσα στους Αμπελόκηπους

11:04

Sunlight Academy: Έτος-ορόσημο το 2025 με 1.000 επισκέψεις μαθητών και φοιτητών στις εγκαταστάσεις σε Ξάνθη και Κομοτηνή

11:04

Ρεύμα: Από 0,138 έως 0,25 ευρώ/kWh τα πράσινα τιμολόγια τον Απρίλιο

10:58

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο της Αθήνας

10:53

ΜΕΤΚΑ: Υπεγράφη η σύμβαση υλοποίησης του project VORIA στο Μαρούσι - Τι περιλαμβάνει

10:50

Thanos Hotels & Resorts: Επιστρέφει με νέα μορφή το Anassa μετά από ανακαίνιση 10 εκατ. ευρώ

10:49

ΙΟΒΕ: Yποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο, εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

10:42

ΙΝΚΑ: Αυξημένο ως 20% το συνολικό κόστος για το τραπέζι του Πάσχα

10:35

Τεχνητή νοημοσύνη και οικονομία: Η νέα ισορροπία ανάμεσα σε παραγωγικότητα, εργασία και επιτόκια

10:33

Επιτυχής ολοκλήρωση της τελικής φάσης άντλησης κεφαλαίων του EOS Hellenic Renaissance Fund

10:27

Η 54η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ έρχεται στις Σέρρες με 800 θέσεις εργασίας

10:22

ΔΑΑ: Προσθέτει νέους προορισμούς - Eπιστρέφουν σταδιακά οι αεροπορικές του Κόλπου

10:20

«Αναταράξεις» στο Νότιο Αιγαίο από τους ισχυρούς ανέμους - Δέντρα ξεριζώθηκαν, πτήσεις ακυρώθηκαν

10:00

Μετρό Αθήνας: Το 2032 (και βλέπουμε) ο ορίζοντας για τη Γραμμή 4 - «Μάχη» για το πριμ

09:57

Νέο ράλι 6% για το πετρέλαιο μετά το διάγγελμα Τραμπ

09:38

Το πλήρωμα της αποστολής «Άρτεμις 2» σε τροχιά γύρω από τη Γη

09:36

Οι μηχανισμοί των επόμενων φαρμάκων για την παχυσαρκία - Οι νέοι παράπλευροι στόχοι

09:19

Η κρίση στη Μέση Ανατολή επιταχύνει την αναδιάταξη στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου

09:12

Ακριβή άρδευση, πανάκριβα τρόφιμα: Το ντόμινο της ακρίβειας ξεκινά από το χωράφι…

09:09

Πάσχα: Ξεκινάει το εορταστικό ωράριο - Ποια Κυριακή είναι ανοικτά τα μαγαζιά

09:09

Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια - Μετά τις 9 τα δρομολόγια από Πειραιά

09:04

Ο Γκόρντον Ράμσεϊ ανοίγει το 100ό του εστιατόριο

09:04

Νέα πυραυλικά πλήγματα από Ιράν και Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ

09:01

ΑΒΑΞ: Ιστορικά υψηλά το 2025, άγγιξε το 1 δισ. ο κύκλος εργασιών - Μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή

09:00

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Άρση του συναγερμού για τσουνάμι

gazzetta
gazzetta reader insider insider