Κακοκαιρία: 10 συμβουλές ασφαλούς οδήγησης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κακοκαιρία: 10 συμβουλές ασφαλούς οδήγησης
Η κακοκαιρία επέστρεψε και καλό είναι να θυμηθούμε όλα αυτά που θα μας επιτρέψουν να οδηγούμε με ασφάλεια σε καταιγίδα, χιόνι ή πάγο.

Χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, χιονοπτώσεις, και έντονη βροχόπτωση δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο για τους οδηγούς. Η μειωμένη ορατότητα, η ελάχιστη πρόσφυση και ενίοτε τα μποτιλιαρίσματα δοκιμάζουν τα νεύρα και τις ικανότητές μας στην οδήγηση.

Κατ' αρχάς, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τις συμβουλές της τροχαίας αλλά και αυτές της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, που σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, όταν ο καιρός δείχνει τα δόντια του καλό θα είναι να περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας και, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να ακολουθούμε τις 10 απλές συμβουλές στη συνέχεια.

Απαραίτητο πάντα, αλλά κεφαλαιώδες όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες. Ειδικότερα το σύστημα κλιματισμού – αερισμού, ψύξης κινητήρα, τα φρένα, τα ελαστικά και φυσικά τα φώτα και οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

Φροντίστε να έχετε ένα ζευγάρι αλυσίδες συμβατές με το μέγεθος των τροχών του αυτοκινήτου. Κάντε πρόβα, πως τοποθετούνται όταν τις αγοράσετε. Απαραίτητο ένα μεγάλο μπουκάλι νερό, λίγη ξηρά τροφή, τα γάντια, ένας φακός, καλώδια σύνδεσης με άλλη μπαταρία, ζεστά ρούχα και τα αναγκαία από το νόμο (τρίγωνο, πυροσβεστήρα, φαρμακείο και ανακλαστικό γιλέκο).

Αφήστε απόσταση που ορίζεται από χρόνο τουλάχιστον 3-5 δευτερολέπτων από εμπρός κινούμενα οχήματα. Μην σταματάτε σε πάγο, αν δεν είναι απαραίτητο. Ανηφόρες και κατηφόρες αντιμετωπίζονται με σταθερά χαμηλή ταχύτητα.

Σε χιόνι και πάγο, κρατάμε σχετικά ψηλά τις στροφές του κινητήρα ώστε να τον χρησιμοποιούμε ως φρένο όταν χρειάζεται. Τα φρένα τα πατάμε προοδευτικά, σταδιακά και πάντα προβλέποντας από πολύ πριν που θέλουμε να σταματήσουμε.

Αν το παρμπρίζ είναι καλυμμένο με χιόνι και πάγο, μην προσπαθείτε με τους υαλοκαθαριστήρες. Αφήστε τον κινητήρα να λειτουργήσει πέντε λεπτά και με ζεστό αέρα προς το παρμπρίζ από το σύστημα αερισμού, περιμένετε να λιώσει η στιβάδα πάγου που εφάπτεται στο γυαλί. Έτσι φεύγει όλος με μια κίνηση στη συνέχεια.

Αν αφήσετε το αυτοκίνητο για διανυκτέρευση σε σημείο που πιάνει πάγο και ο δρόμος έχει κλίση, φροντίστε να κοιτάει προς την κατηφόρα και να έχει επαρκή απόσταση από άλλα οχήματα.

Σε δύσκολες συνθήκες, ο κινητήρας αφενός καταναλώνει περισσότερο, αφετέρου μπορεί να αντιμετωπίσετε μεγάλες καθυστερήσεις ή ακόμα και αποκλεισμό σε κάποιο σημείο. Έχοντας πάντα επαρκή ποσότητα καυσίμου, θα μείνετε τουλάχιστον ζεστοί μέσα στο αυτοκίνητο, όπου και αν είστε.

Πριν ξεκινήσετε την οδήγηση, μάθετε για τις συνθήκες που επικρατούν στην πορεία και στον προορισμό σας, ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ενημερώστε τους οικείους σας για την ώρα αναχώρησης και προβλεπόμενης άφιξης στον προορισμό σας. Έχετε πάντα το φορητό σας τηλέφωνο φορτισμένο.

Επειδή η οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες απαιτεί χαμηλές ταχύτητες, με χιόνι ή πάγο υπολογίστε τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο στις γνωστές διαδρομές. Οδηγείτε με ροή και πολύ ήπιες κινήσεις σε τιμόνι, φρένο και γκάζι. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ προσοχή στα σκιερά μέρη του δρόμου, ειδικά στην επαρχία. Ακόμα και αν ο δρόμος είναι στεγνός αλλού, εκεί ο πάγος καραδοκεί.

Υπάρχουν περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών στις οποίες κανένα όχημα και κανείς οδηγός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Όταν λοιπόν προβλέπονται τέτοιες, απλώς μην οδηγήσετε και αναβάλετε ότι έχετε προγραμματίσει. Η ακεραιότητά μας είναι πάνω απ΄ όλα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:29

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Σάντσεθ

18:18

Χεζμπολάχ: Το Ιράν δεν θα μας εγκαταλείψει

17:56

FT: ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε παράταση της εκεχειρίας κατά 60 ημέρες

17:41

Τσάφος: Λογιστικό σφάλμα στη σύγκριση τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας- ΕΕ

17:30

Λίβανος: Νέες προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού για εκκένωση χωριών

17:15

Αυτοψία Ταχιάου στην κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στο Πήλιο

16:54

Τουρκία: «Ασέβεια» η απελευθέρωση Γιωτόπουλου

16:46

Σερβία: Αντικυβερνητική διαδήλωση διοργανώνουν οι φοιτητές στο Βελιγράδι

16:29

Απαγόρευση εισόδου σε γαλλικό έδαφος στον Ισραηλινό υπουργό Μπεν-Γκβίρ

16:21

Σαντορίνη: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε 17 οικίες - Ελέγχθηκαν 68 άτομα και κατασχέθηκαν 4,7 κιλά κάνναβης

16:11

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες μέχρι 15 Ιουνίου - Οι τιμές, οι δηλώσεις και τα πρόστιμα

15:53

ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η 56η «Ημέρα Καριέρας» για τη Γαλάζια Οικονομία στον Πειραιά

15:33

National Geographic: Ένα ελληνικό νησί στους 15 κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς του κόσμου

15:25

Τσουκαλάς: «Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον Ν. Ανδρουλάκη, για την προπαγάνδα και το ψευδοαφήγημα»

15:17

Ιράν: Η Τεχεράνη δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα των δικαιωμάτων της

14:50

Ζελένσκι: Άδικο να μας χορηγηθεί καθεστώς συνδεδεμένου μέλους με ΕΕ

14:48

ΔΝΤ: Οι χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δαπάνες τα επόμενα 15 χρόνια

14:24

Τουρκία: Κλιμακώνεται η κρίση στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, CHP - Ποια τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

13:59

Δέκα οι νεκροί σε λύκειο στην ανατολική Ουκρανία που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο

13:50

Το αβοκάντο ριζώνει στην Κρήτη: Πάνω από 15.000 στρέμματα καλλιεργειών στο νησί

13:43

Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα στην πύλη Ε2 του Πειραιά – Σώος ο 89χρονος οδηγός

13:22

Ψηφιακή ασπίδα κατά των ελληνοποιήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα

13:18

Βλάβη στον καταπέλτη του «Tera Jet 2» στην Τήνο – Επέστρεψε στο λιμάνι με 319 επιβάτες

13:08

Αγαπηδάκη: 41.000 πολίτες εξετάστηκαν δωρεάν από τις Κινητές Ομάδες - Πού θα λειτουργήσουν νέες δομές στη Δυτική Αθήνα

12:59

Σκέρτσος: 10+1 παρεμβάσεις για σύγχρονα, ασφαλή και αξιοπρεπή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

12:54

Στουρνάρας: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ

12:34

Πηγές Yπ. Δικαιοσύνης για επιστολή Κοβέσι: «Δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας»

12:21

Εκρηκτική ρήξη: Οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει το Ισραήλ από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ιράν

11:54

Τουρισμός: Ποιοι προορισμοί βγαίνουν κερδισμένοι από την ακριβή ενέργεια

11:45

Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

reader insider