Κακοκαιρία: 10 συμβουλές ασφαλούς οδήγησης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κακοκαιρία: 10 συμβουλές ασφαλούς οδήγησης
Η κακοκαιρία επέστρεψε και καλό είναι να θυμηθούμε όλα αυτά που θα μας επιτρέψουν να οδηγούμε με ασφάλεια σε καταιγίδα, χιόνι ή πάγο.

Χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, χιονοπτώσεις, και έντονη βροχόπτωση δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο για τους οδηγούς. Η μειωμένη ορατότητα, η ελάχιστη πρόσφυση και ενίοτε τα μποτιλιαρίσματα δοκιμάζουν τα νεύρα και τις ικανότητές μας στην οδήγηση.

Κατ' αρχάς, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τις συμβουλές της τροχαίας αλλά και αυτές της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, που σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, όταν ο καιρός δείχνει τα δόντια του καλό θα είναι να περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας και, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να ακολουθούμε τις 10 απλές συμβουλές στη συνέχεια.

Απαραίτητο πάντα, αλλά κεφαλαιώδες όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες. Ειδικότερα το σύστημα κλιματισμού – αερισμού, ψύξης κινητήρα, τα φρένα, τα ελαστικά και φυσικά τα φώτα και οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

Φροντίστε να έχετε ένα ζευγάρι αλυσίδες συμβατές με το μέγεθος των τροχών του αυτοκινήτου. Κάντε πρόβα, πως τοποθετούνται όταν τις αγοράσετε. Απαραίτητο ένα μεγάλο μπουκάλι νερό, λίγη ξηρά τροφή, τα γάντια, ένας φακός, καλώδια σύνδεσης με άλλη μπαταρία, ζεστά ρούχα και τα αναγκαία από το νόμο (τρίγωνο, πυροσβεστήρα, φαρμακείο και ανακλαστικό γιλέκο).

Αφήστε απόσταση που ορίζεται από χρόνο τουλάχιστον 3-5 δευτερολέπτων από εμπρός κινούμενα οχήματα. Μην σταματάτε σε πάγο, αν δεν είναι απαραίτητο. Ανηφόρες και κατηφόρες αντιμετωπίζονται με σταθερά χαμηλή ταχύτητα.

Σε χιόνι και πάγο, κρατάμε σχετικά ψηλά τις στροφές του κινητήρα ώστε να τον χρησιμοποιούμε ως φρένο όταν χρειάζεται. Τα φρένα τα πατάμε προοδευτικά, σταδιακά και πάντα προβλέποντας από πολύ πριν που θέλουμε να σταματήσουμε.

Αν το παρμπρίζ είναι καλυμμένο με χιόνι και πάγο, μην προσπαθείτε με τους υαλοκαθαριστήρες. Αφήστε τον κινητήρα να λειτουργήσει πέντε λεπτά και με ζεστό αέρα προς το παρμπρίζ από το σύστημα αερισμού, περιμένετε να λιώσει η στιβάδα πάγου που εφάπτεται στο γυαλί. Έτσι φεύγει όλος με μια κίνηση στη συνέχεια.

Αν αφήσετε το αυτοκίνητο για διανυκτέρευση σε σημείο που πιάνει πάγο και ο δρόμος έχει κλίση, φροντίστε να κοιτάει προς την κατηφόρα και να έχει επαρκή απόσταση από άλλα οχήματα.

Σε δύσκολες συνθήκες, ο κινητήρας αφενός καταναλώνει περισσότερο, αφετέρου μπορεί να αντιμετωπίσετε μεγάλες καθυστερήσεις ή ακόμα και αποκλεισμό σε κάποιο σημείο. Έχοντας πάντα επαρκή ποσότητα καυσίμου, θα μείνετε τουλάχιστον ζεστοί μέσα στο αυτοκίνητο, όπου και αν είστε.

Πριν ξεκινήσετε την οδήγηση, μάθετε για τις συνθήκες που επικρατούν στην πορεία και στον προορισμό σας, ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ενημερώστε τους οικείους σας για την ώρα αναχώρησης και προβλεπόμενης άφιξης στον προορισμό σας. Έχετε πάντα το φορητό σας τηλέφωνο φορτισμένο.

Επειδή η οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες απαιτεί χαμηλές ταχύτητες, με χιόνι ή πάγο υπολογίστε τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο στις γνωστές διαδρομές. Οδηγείτε με ροή και πολύ ήπιες κινήσεις σε τιμόνι, φρένο και γκάζι. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ προσοχή στα σκιερά μέρη του δρόμου, ειδικά στην επαρχία. Ακόμα και αν ο δρόμος είναι στεγνός αλλού, εκεί ο πάγος καραδοκεί.

Υπάρχουν περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών στις οποίες κανένα όχημα και κανείς οδηγός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Όταν λοιπόν προβλέπονται τέτοιες, απλώς μην οδηγήσετε και αναβάλετε ότι έχετε προγραμματίσει. Η ακεραιότητά μας είναι πάνω απ΄ όλα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:35

Λαγοκέφαλος: Ενεργοποιείται το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισής του - 1,5 εκατ. για Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

14:30

Επίσκεψη Κάλας και Επιτρόπων Διεύρυνσης και Μετανάστευσης στην Τουρκία - Η ατζέντα

14:28

Η Amhes Pharma παρουσιάζει τις παγωμένες βιταμίνες που κλέβουν την παράσταση!

14:26

Γαλαξίας: Πάνω από μισό δισ. ευρώ οι πωλήσεις, υποχώρηση κερδών και σημαντικές επενδύσεις

14:16

Ιράν: Διαψεύδει ότι επίκειται συνάντηση ομάδων εργασίας με τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα

14:12

Πιλοτική εφαρμογή ευέλικτων μορφών απασχόλησης στον ΟΤΕ

14:12

Καύσιμα: Έπεσε η παραβατικότητα στα πρατήρια της Αττικής - Προβλήματα εμφανίζει ακόμη 1 στα 4

14:11

Ρωσία: Η στάση μας ως προς μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία δεν έχει αλλάξει από το 2024

13:46

Στα δύο «σπάει» η Comcast: Απόσχιση για NBCUniversal και Sky

13:35

Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 130 εκατ. πολίτες αντιμέτωποι με θερμοκρασίες άνω των 35°C

13:24

Ακρίβεια: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου - Από τον Θεοδωρικάκο οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα

13:24

ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 5,313 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις ιδιωτικού τομέα τον Μάιο

13:18

Κύμα καύσωνα στην Ουκρανία - Στα όριά του το ενεργειακό δίκτυο

13:15

Κοντογεώργης: «Μειώσεις φόρων και στήριξη μεσαίας τάξης και ευάλωτων στη ΔΕΘ»

13:15

Υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη την Τρίτη

13:11

Mega deal στις τηλεπικοινωνίες: BT και Verizon δημιουργούν κοινοπραξία με έσοδα 4 δισ. δολ.

13:08

Απογευματινά χειρουργεία: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα - Μείωση κατά 98% στη λίστα αναμονής

13:07

Φοιτητική στέγη: Ενοίκιο 500 ευρώ τον μήνα για 7 στις 10 κατοικίες στην Αθήνα

13:01

Alpha Bank: H γεωγραφία της οικονομικής δυναμικής στην Ευρωζώνη την τρέχουσα δεκαετία

12:59

UBS: Η Γερμανία αφήνει πίσω τη στασιμότητα, αλλά όχι τα διαρθρωτικά της προβλήματα

12:53

British American Tobacco: «Τσεκούρι» στο 20% των θέσεων εργασίας - Έρχονται 9.000 απολύσεις

12:40

Πενταπλασιάστηκαν το 2026 οι επιθέσεις σε ΜμΕ με «δόλωμα» εργαλεία ΑΙ

12:30

Ιράν και Ομάν συζήτησαν για τη διαχείριση των Στενών του Ορμούζ

12:28

Σαλακάς: Από τραπεζικός όμιλος σε πρωταγωνιστή ανάπτυξης, ο τριπλός ρόλος της Alpha Bank στην αγορά M&A

12:27

Θεοδωρικάκος: Ελλάδα και Ινδία ενισχύουν τη συνεργασία τους σε επενδύσεις, εμπόριο και βιομηχανία

12:24

Αύξηση 22,3% στις οικοδομικές άδειες τον Μάρτιο

12:24

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Invel Real Estate από Έλληνες και ξένους επενδυτές

12:19

RAMageddon: Οι εταιρείες τεχνολογίας κατηγορούν το AI για τις αυξήσεις σε συσκευές και κονσόλες

12:08

Παρουσιάστηκε η Προπληρωμένη Κάρτα Κοινωνικών Παροχών

11:57

Στα χέρια της Bridgepoint η Kayne Anderson Real Estate για 1,4 δισ. δολάρια


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider