Κακοκαιρία: 10 συμβουλές ασφαλούς οδήγησης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κακοκαιρία: 10 συμβουλές ασφαλούς οδήγησης
Η κακοκαιρία επέστρεψε και καλό είναι να θυμηθούμε όλα αυτά που θα μας επιτρέψουν να οδηγούμε με ασφάλεια σε καταιγίδα, χιόνι ή πάγο.

Χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, χιονοπτώσεις, και έντονη βροχόπτωση δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο για τους οδηγούς. Η μειωμένη ορατότητα, η ελάχιστη πρόσφυση και ενίοτε τα μποτιλιαρίσματα δοκιμάζουν τα νεύρα και τις ικανότητές μας στην οδήγηση.

Κατ' αρχάς, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τις συμβουλές της τροχαίας αλλά και αυτές της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, που σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, όταν ο καιρός δείχνει τα δόντια του καλό θα είναι να περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας και, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να ακολουθούμε τις 10 απλές συμβουλές στη συνέχεια.

Απαραίτητο πάντα, αλλά κεφαλαιώδες όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες. Ειδικότερα το σύστημα κλιματισμού – αερισμού, ψύξης κινητήρα, τα φρένα, τα ελαστικά και φυσικά τα φώτα και οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

Φροντίστε να έχετε ένα ζευγάρι αλυσίδες συμβατές με το μέγεθος των τροχών του αυτοκινήτου. Κάντε πρόβα, πως τοποθετούνται όταν τις αγοράσετε. Απαραίτητο ένα μεγάλο μπουκάλι νερό, λίγη ξηρά τροφή, τα γάντια, ένας φακός, καλώδια σύνδεσης με άλλη μπαταρία, ζεστά ρούχα και τα αναγκαία από το νόμο (τρίγωνο, πυροσβεστήρα, φαρμακείο και ανακλαστικό γιλέκο).

Αφήστε απόσταση που ορίζεται από χρόνο τουλάχιστον 3-5 δευτερολέπτων από εμπρός κινούμενα οχήματα. Μην σταματάτε σε πάγο, αν δεν είναι απαραίτητο. Ανηφόρες και κατηφόρες αντιμετωπίζονται με σταθερά χαμηλή ταχύτητα.

Σε χιόνι και πάγο, κρατάμε σχετικά ψηλά τις στροφές του κινητήρα ώστε να τον χρησιμοποιούμε ως φρένο όταν χρειάζεται. Τα φρένα τα πατάμε προοδευτικά, σταδιακά και πάντα προβλέποντας από πολύ πριν που θέλουμε να σταματήσουμε.

Αν το παρμπρίζ είναι καλυμμένο με χιόνι και πάγο, μην προσπαθείτε με τους υαλοκαθαριστήρες. Αφήστε τον κινητήρα να λειτουργήσει πέντε λεπτά και με ζεστό αέρα προς το παρμπρίζ από το σύστημα αερισμού, περιμένετε να λιώσει η στιβάδα πάγου που εφάπτεται στο γυαλί. Έτσι φεύγει όλος με μια κίνηση στη συνέχεια.

Αν αφήσετε το αυτοκίνητο για διανυκτέρευση σε σημείο που πιάνει πάγο και ο δρόμος έχει κλίση, φροντίστε να κοιτάει προς την κατηφόρα και να έχει επαρκή απόσταση από άλλα οχήματα.

Σε δύσκολες συνθήκες, ο κινητήρας αφενός καταναλώνει περισσότερο, αφετέρου μπορεί να αντιμετωπίσετε μεγάλες καθυστερήσεις ή ακόμα και αποκλεισμό σε κάποιο σημείο. Έχοντας πάντα επαρκή ποσότητα καυσίμου, θα μείνετε τουλάχιστον ζεστοί μέσα στο αυτοκίνητο, όπου και αν είστε.

Πριν ξεκινήσετε την οδήγηση, μάθετε για τις συνθήκες που επικρατούν στην πορεία και στον προορισμό σας, ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ενημερώστε τους οικείους σας για την ώρα αναχώρησης και προβλεπόμενης άφιξης στον προορισμό σας. Έχετε πάντα το φορητό σας τηλέφωνο φορτισμένο.

Επειδή η οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες απαιτεί χαμηλές ταχύτητες, με χιόνι ή πάγο υπολογίστε τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο στις γνωστές διαδρομές. Οδηγείτε με ροή και πολύ ήπιες κινήσεις σε τιμόνι, φρένο και γκάζι. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ προσοχή στα σκιερά μέρη του δρόμου, ειδικά στην επαρχία. Ακόμα και αν ο δρόμος είναι στεγνός αλλού, εκεί ο πάγος καραδοκεί.

Υπάρχουν περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών στις οποίες κανένα όχημα και κανείς οδηγός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Όταν λοιπόν προβλέπονται τέτοιες, απλώς μην οδηγήσετε και αναβάλετε ότι έχετε προγραμματίσει. Η ακεραιότητά μας είναι πάνω απ΄ όλα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:57

Κατηγορηματική διάψευση Διαμαντοπούλου - Χριστοδουλάκη για δημοσιεύμα περί συνάντησης με Γεραπετρίτη

10:47

Μητσοτάκης: Θα βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που υπέστησαν ζημιές απ' τις φωτιές

10:36

Ο ελληνικός αμπελώνας μπροστά σε μια καλή χρονιά, με το βλέμμα στον καιρό και την κατανάλωση

10:30

Γεραπετρίτης: Προϊόν ΑΙ δημοσίευμα για συνάντησή μου με στελέχη του ΠΑΣΟΚ

09:54

Έρευνα ΕΚΤ: Δυναμική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από ελληνικές βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις

09:45

Σε νέα εποχή εισέρχεται η ελληνική αγορά crypto

09:34

Τα δύο μέτωπα στην οικονομία: Οι μειώσεις φόρων και η μάχη κατά της ακρίβειας

09:19

Συνεταιριστικές τράπεζες: Επενδύσεις, ανάπτυξη και νέα δυναμική

09:09

Βελτιωμένη είναι η εικόνας στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Φωκίδας

09:03

ΠΣ: Δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό

08:51

Πράσινα τιμολόγια: Διττή εικόνα στις χρεώσεις Αυγούστου με την μέση τιμή στα 18,8 λεπτά/kWh – Αύξηση 8% από μήνα σε μήνα

08:41

Ανάφη: Ένα νησί με ιδιαίτερη γοητεία και φανατικούς θαυμαστές

08:32

Οι πιο πράσινες πόλεις του κόσμου και τι κάνουν διαφορετικά

08:29

ΗΠΑ: Πυρκαγιές σε πάνω από 1 εκατ. στρέμματα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον

08:21

Ψηφίστε για τα νέα ευρώ!

08:16

«Καμπανάκι» από την ESMA για την προστασία των Ευρωπαίων επενδυτών

08:05

Ανάγκη πακέτων στήριξης παραγωγών για να συνεχίσουν μετά από φυσικές καταστροφές

08:00

Πυρκαγιές: Γιατί οι φωτιές γίνονται όλο και πιο ανεξέλεγκτες στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο

07:54

Σε πύρινο κλοιό παραμένουν Ψάθα και Βένιζα - Στη μάχη με τις φλόγες τα εναέρια

07:38

Κούβα: Χωρίς ρεύμα πέντε από τις 15 επαρχίες του νησιού

07:30

Τραμπ: Ακύρωσε τους σχεδιαζόμενους βομβαρδισμούς στο Ιράν

07:16

Κεφαλονιά: Σε εξέλιξη φωτιά στην περιοχή Πάστρα - Μηνύματα απ' το 112

23:58

Διακοπή εξωτερικής ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για 23η φορά από την έναρξη του πολέμου

23:35

ΕΛΑΣ: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία καταζητούμενου για τη δολοφονία Ζαμπούνη πριν από δύο χρόνια στον Νέο Κόσμο

23:15

Χαρακόπουλος: Η ΝΔ επιδιώκει την αυτοδυναμία

22:48

Ρέθυμνο: Στα χέρια της ΕΛΑΣ 24χρονη κατηγορούμενη για κλοπή

22:17

Ημαθία: Εξαπάτησαν ηλικιωμένες με τη μέθοδο του «λογιστή» και απέσπασαν κοσμήματα αξίας 57.800 ευρώ

21:47

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγές για υπόθεση κλοπής μετασχηματιστών ύστερα από επεισοδιακή καταδίωξη

21:24

Φωκίδα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

21:18

Τασούλας: Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειες των πυροσβεστών που έφυγαν


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider