Κακοκαιρία: 10 συμβουλές ασφαλούς οδήγησης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κακοκαιρία: 10 συμβουλές ασφαλούς οδήγησης
Η κακοκαιρία επέστρεψε και καλό είναι να θυμηθούμε όλα αυτά που θα μας επιτρέψουν να οδηγούμε με ασφάλεια σε καταιγίδα, χιόνι ή πάγο.

Χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, χιονοπτώσεις, και έντονη βροχόπτωση δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο για τους οδηγούς. Η μειωμένη ορατότητα, η ελάχιστη πρόσφυση και ενίοτε τα μποτιλιαρίσματα δοκιμάζουν τα νεύρα και τις ικανότητές μας στην οδήγηση.

Κατ' αρχάς, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τις συμβουλές της τροχαίας αλλά και αυτές της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, που σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, όταν ο καιρός δείχνει τα δόντια του καλό θα είναι να περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας και, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να ακολουθούμε τις 10 απλές συμβουλές στη συνέχεια.

Απαραίτητο πάντα, αλλά κεφαλαιώδες όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες. Ειδικότερα το σύστημα κλιματισμού – αερισμού, ψύξης κινητήρα, τα φρένα, τα ελαστικά και φυσικά τα φώτα και οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

Φροντίστε να έχετε ένα ζευγάρι αλυσίδες συμβατές με το μέγεθος των τροχών του αυτοκινήτου. Κάντε πρόβα, πως τοποθετούνται όταν τις αγοράσετε. Απαραίτητο ένα μεγάλο μπουκάλι νερό, λίγη ξηρά τροφή, τα γάντια, ένας φακός, καλώδια σύνδεσης με άλλη μπαταρία, ζεστά ρούχα και τα αναγκαία από το νόμο (τρίγωνο, πυροσβεστήρα, φαρμακείο και ανακλαστικό γιλέκο).

Αφήστε απόσταση που ορίζεται από χρόνο τουλάχιστον 3-5 δευτερολέπτων από εμπρός κινούμενα οχήματα. Μην σταματάτε σε πάγο, αν δεν είναι απαραίτητο. Ανηφόρες και κατηφόρες αντιμετωπίζονται με σταθερά χαμηλή ταχύτητα.

Σε χιόνι και πάγο, κρατάμε σχετικά ψηλά τις στροφές του κινητήρα ώστε να τον χρησιμοποιούμε ως φρένο όταν χρειάζεται. Τα φρένα τα πατάμε προοδευτικά, σταδιακά και πάντα προβλέποντας από πολύ πριν που θέλουμε να σταματήσουμε.

Αν το παρμπρίζ είναι καλυμμένο με χιόνι και πάγο, μην προσπαθείτε με τους υαλοκαθαριστήρες. Αφήστε τον κινητήρα να λειτουργήσει πέντε λεπτά και με ζεστό αέρα προς το παρμπρίζ από το σύστημα αερισμού, περιμένετε να λιώσει η στιβάδα πάγου που εφάπτεται στο γυαλί. Έτσι φεύγει όλος με μια κίνηση στη συνέχεια.

Αν αφήσετε το αυτοκίνητο για διανυκτέρευση σε σημείο που πιάνει πάγο και ο δρόμος έχει κλίση, φροντίστε να κοιτάει προς την κατηφόρα και να έχει επαρκή απόσταση από άλλα οχήματα.

Σε δύσκολες συνθήκες, ο κινητήρας αφενός καταναλώνει περισσότερο, αφετέρου μπορεί να αντιμετωπίσετε μεγάλες καθυστερήσεις ή ακόμα και αποκλεισμό σε κάποιο σημείο. Έχοντας πάντα επαρκή ποσότητα καυσίμου, θα μείνετε τουλάχιστον ζεστοί μέσα στο αυτοκίνητο, όπου και αν είστε.

Πριν ξεκινήσετε την οδήγηση, μάθετε για τις συνθήκες που επικρατούν στην πορεία και στον προορισμό σας, ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ενημερώστε τους οικείους σας για την ώρα αναχώρησης και προβλεπόμενης άφιξης στον προορισμό σας. Έχετε πάντα το φορητό σας τηλέφωνο φορτισμένο.

Επειδή η οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες απαιτεί χαμηλές ταχύτητες, με χιόνι ή πάγο υπολογίστε τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο στις γνωστές διαδρομές. Οδηγείτε με ροή και πολύ ήπιες κινήσεις σε τιμόνι, φρένο και γκάζι. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ προσοχή στα σκιερά μέρη του δρόμου, ειδικά στην επαρχία. Ακόμα και αν ο δρόμος είναι στεγνός αλλού, εκεί ο πάγος καραδοκεί.

Υπάρχουν περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών στις οποίες κανένα όχημα και κανείς οδηγός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Όταν λοιπόν προβλέπονται τέτοιες, απλώς μην οδηγήσετε και αναβάλετε ότι έχετε προγραμματίσει. Η ακεραιότητά μας είναι πάνω απ΄ όλα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:32

Συμφωνία Ανταλλαγής Συνολικής Απόδοσης με τράπεζα στην ΕΕ σύναψε η Bally’s Intralot

10:26

Πιερρακάκης: Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για τη ρύθμιση του ελβετικού φράγκου

10:26

Προς πτωτικό 4x4 το πετρέλαιο - Το μεγαλύτερο «κόκκινο» σερί στο 2026

10:13

Νετανιάχου και Τραμπ σε πορεία σύγκρουσης μετά τη συμφωνία ΗΠΑ- Ιράν

10:00

Η Βρετανία θα προμηθεύσει με ουράνιο την Ουκρανία, θα σκληρύνει τις κυρώσεις στη Ρωσία

09:55

Τσιόδρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Τεχνητή Νοημοσύνη και γραφειοκρατία δεν πάνε μαζί!

09:44

Η Βενεζουέλα υπογράφει συμφωνία με την General Electric για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτροδότησης

09:33

Η BlackRock «ξεφορτώνεται» άλλες 200 θέσεις εργασίας

09:31

«Οι AI agents θα αντικαταστήσουν τα apps» - Τι «βλέπει» για το μέλλον η Qualcomm

09:30

Πολυνομοσχέδιο στη Βουλή: Νέες ρυθμίσεις για επιδόματα, δόσεις, υβριδικά και προσωπική διαφορά

09:20

Γροιλανδία: Επαρκής η άμυνα απέναντι σε Ρωσία και Κίνα, λέει η Δανία

09:16

Eurobank: Δωρεάν διάθεση 1.727.493 ιδίων μετοχών σε 208 στελέχη

09:06

Στον «πάγο» τα επιτόκια της Αυστραλίας τον Μάιο - Στο 4,35%

08:56

ΕΒΕΠ: «Καλοκαιρινό δώρο» για την ελληνική οικονομία η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

08:44

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Αρχίζει η ΑΜΚ - Μέχρι 4,17 ευρώ η τιμή διάθεσης

08:42

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ξεκινούν σήμερα τα Ειδικά Μαθήματα

08:29

Σεισμός 6,7 βαθμών στην κεντρική Ινδονησία

08:28

Το «μονοπάτι του ασθενούς» στην ψηφιακή εποχή

08:27

Τα στενά του Ορμούζ θα είναι «εντελώς ανοικτά» την Παρασκευή, διαβεβαιώνει ο Τραμπ

08:13

Τι σχεδιάζει στις Αχαρνές η κρητική αρτοποιία «Το Μάννα» - Ν. Τσατσαρωνάκης

08:08

Αποδυναμώθηκε κι άλλο η κινεζική οικονομία τον Μάιο

07:49

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των πρωταθλητών NBA, Νιου Γιορκ Νικς

07:47

Γιατί η Chevron «μαζεύει» ελληνικά οικόπεδα - Τι βλέπει ο αμερικανικός κολοσσός στην Ελλάδα

07:44

ΕΡΓΑΝΗ: 993.189 προσλήψεις στο τετράμηνο του 2026 - Έσπασε τα κοντέρ ο Απρίλιος με ρεκόρ σε καταλύματα και εστίαση

07:43

Κυκλοφοριακό: Τι «παίζει» με τον περίφημο Κόμβο Μεταμόρφωσης στην Αττική Οδό (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

07:43

Εφορία: Ελεγκτικό «κόσκινο» φορολογικές δηλώσεις μισθωτών-συνταξιούχων - Τι ψάχνουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ

07:39

Ιαπωνία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1995 τα επιτόκια

07:31

Συνεργασία ΔΕΗ - Dimand για το νέο «στρατηγείο» στη Μεσογείων - «Σφραγίδα» ΤΕΡΝΑ στο project των 180 εκατ.

07:28

Κ. Καλογεράκης (Cloud Office): Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί το επόμενο επενδυτικό κύμα των επιχειρήσεων

07:27

Συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν: Πότε θα φανεί η αποκλιμάκωση στις αντλίες - Οι πρώτες εκτιμήσεις για βενζίνη και diesel


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider