8 ιπτάμενα «ταξί» δείχνουν το μέλλον της αυτοκίνησης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
8 ιπτάμενα «ταξί» δείχνουν το μέλλον της αυτοκίνησης
Επιστημονική φαντασία; Πραγματοποιούν ήδη δοκιμαστικές πτήσεις και την επόμενη δεκαετία θα προσγειώνονται σε μια... ταράτσα δίπλα μας.

Με το δεδομένο πλέον ότι έως το 2050 περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα παρεπιδημεί σε τεράστιες μητροπόλεις των δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων, το ζήτημα της αστικής μετακίνησης τείνει να γίνει γόρδιος δεσμός.

Μια από τις λύσεις «αυγό του Κολόμβου» είναι να πάρουμε τα αυτοκίνητα από τους δρόμους και να τα σηκώσουμε στον αέρα, όπου τουλάχιστον θα μπορούν να κινούνται σε πολλές παράλληλες πορείες, αλλά κατά τον κάθετο και όχι τον οριζόντιο άξονα.

Φυσικά, τα ιπτάμενα αυτά μέσα αστικής μετακίνησης δεν πρέπει να κάνουν θόρυβο, άρα θα είναι ηλεκτρικά, δεν πρέπει να απαιτούν δεκάδες χιλιάδες πιλότους, άρα θα είναι αυτόνομα κινούμενα και δεν μπορεί να είναι ιδιόκτητα, άρα θα τα χρησιμοποιούμε μέσω εφαρμογών τύπου Uber.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν μακρινά, όπως όμως θα δείτε στη συνέχεια δεν είναι λίγες οι -μεγάλες και μικρές- εταιρείες, που ήδη διεκδικούν μια θέση στην πρώτη σειρά του μέλλοντος των αστικών μετακινήσεων.

Εδώ έχουμε ένα πραγματικά ιπτάμενο αυτοκίνητο, δηλαδή μια μηχανή δύο σε ένα, που μπορεί να κινείται στους δρόμους αλλά και στον αέρα. Η εταιρεία Aeromobile έχει έδρα τη Σλοβακία και το πρωτότυπο όχημά της έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων ατόμων, είναι ηλεκτροκίνητο και απογειώνεται κάθετα. Φανταστείτε το στην Κηφισίας, Παρασκευή μεσημέρι...

Ακόμα ένα πρωτότυπο ιπτάμενο ταξί από την Airbus, ηλεκτρικό και με δυνατότητα καθέτου απογειώσεων, με δυνατότητα όμως μεταφοράς περισσότερων ατόμων. Έως και τέσσερις, για την ακρίβεια. Το City Airbus βρίσκεται στη φάση των δοκιμών και έχει παρουσιαστεί ήδη και σε δημόσιες εκδηλώσεις, που αφορούν τις μελλοντικές αστικές μετακινήσεις.

Ο ευρωπαϊκός κολοσσός της αεροπλοΐας παρουσίασε και αυτός την πρότασή του για ένα μονοθέσιο ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος καθέτου απογειώσεως, με δυνατότητα αυτόνομης πτήσης. Οι δοκιμές εξέλιξης περιλαμβάνουν 48 πτήσεις μέχρι σήμερα, που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ. Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα του project, που τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και του προγράμματος “έξυπνων πόλεων”.

Η ενασχόληση της Boeing με τα ιπτάμενα ταξί δείχνει ακριβώς τη σοβαρότητα αυτών των προτάσεων για το μέλλον. Η αμερικανική εταιρεία πραγματοποίησε ήδη την πρώτη πτήση με το Passenger Air Vehicle, ένα πρωτότυπο αεροσκάφος καθέτου απογειώσεως με ηλεκτρικούς κινητήρες και δυνατότητα αυτόνομης πτήσης σε αποστάσεις έως 30 μίλια.

Εμφανίστηκε μόλις στην έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών CES στο Λας Βέγκας και αποτελεί το όραμα του κορετικού ομίλου κατασκευής αυτοκινήτων και της Uber για τις αστικές μετακινήσεις του μέλλοντος. Η πρόταση της Hyundai είναι ένα καθέτου απογειώσεως ηλεκτροκίνητο σκάφος UAM (από το Urban Air Mobility), το οποίο θα συνδέει ταχύτατα τις μεγάλες πόλεις με τα αεροδρόμιά τους. Αποτελεί μέρος του οράματος της Hyundai για τις πόλεις του μέλλοντος.

Ακόμα μια γερμανική start up με έδρα το Μόναχο, η οποία δημιούργησε ένα ηλεκτροκίνητο ιπτάμενο ταξί με 36 ρότορες και δυνατότητα κάλυψης αποστάσεων έως 300 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει βλέψεις μόνο για αστικές μετακινήσεις, αλλά και τη διασύνδεση κοντινών πόλεων με μηδενικό αποτύπωμα σε ρύπους και θόρυβο.

Η γερμανική εταιρεία Volocopter δημιούργησε το Volocity, ένα ιπτάμενο μέσο αστικών μετακινήσεων καθέτου απογειώσεως, ηλεκτρικό και με δυνατότητα αυτόνομης πτήσης στο μέλλον. Μαζί έχει σχεδιάσει και τους σταθμούς Voloport, που θα αποτελούν τα βασικά σημεία πλησίον υπαρχόντων αεροδρομίων, από όπου θα ξεκινούν τις αστικές τους πτήσεις τα ιπτάμενα οχήματά της.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:37

Παπαθανάσης για αναβάθμιση από Fitch: Μία ακόμα ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

00:13

Πιερρακάκης για αναβάθμιση από Fitch: Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο

00:04

Fitch: Αναβαθμίζει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒΒ»

00:01

Τραμπ: Εξαιρεί από δασμούς βοδινό κρέας, καφέ και μπανάνες - Όλα τα προϊόντα

23:52

Enterprise Greece: Η Ελλάδα στο προσκήνιο της καινοτομίας στη Λισαβόνα

23:40

NYT: Συνάντηση Γουίτκοφ με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της Χαμάς

23:28

Μπάσιμο 4,3 δισ. δολαρίων στην Alphabet από Berkshire Hathaway

23:14

Wall Street: Έσωσαν το πρόσημο της εβδομάδας Dow Jones και S&P 500 - Πλήρωσε το sell off o Nasdaq

23:01

Σεισμοί: Χάρτης δείχνει τα «κόκκινα» σημεία σε Ελλάδα και Ευρώπη

22:48

Ευρωπαίοι ηγέτες Άμυνας: Ο πόλεμος θα είναι μακρύς και η στήριξη σταθερή στο Κίεβο

22:35

Σε Παρίσι και Μαδρίτη ο Ζελένσκι

22:22

Bloomberg: Ο Τραμπ δίνει F-35 στην Σαουδική Αραβία – Στην αναμονή η Τουρκία

22:10

ΟΗΕ: Κοινή δήλωση για το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Γάζα

22:00

Τσίπρας στην «Ιθάκη»: Το δημοψήφισμα ήταν προσωπική μου απόφαση

21:58

Μια πυρκαγιά και σφοδρές καταιγίδες απειλούν την Καλιφόρνια

21:46

Εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο με νέο boost 2%

21:36

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών προσκαλεί τους διαδικτυακούς haters του σε κατ' ιδίαν συνάντηση

21:26

Χρυσός: Κέρδη στην εβδομάδα - «Βουτιά» την Παρασκευή

21:12

Eurojackpot: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 18 εκατ. ευρώ

21:08

Τέλος εποχής στη Walmart: Αποχωρεί ο CEO - Ποιος αναλαμβάνει

20:57

Ο Έλληνας που διώκει τον Τραμπ

20:46

Ομόλογο Lamda: Υπερκάλυψη κατά 1,54 φορές - Άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,8%

20:44

Σε ΑΜΚ ύψους 9,55 εκατ. ευρώ προχωρά η Regency - Συμμετέχουν Λάμψα και Intracom Holdings

20:36

Ήρθε και η ώρα της Βρετανίας μετά τη Γαλλία - Ανησυχίες για τα δημοσιονομικά

20:23

Το chatbot της Anthropic εξαπέλυσε μόνο του κυβερνοεπιθέσεις - Ο ρόλος των Κινέζων χάκερς

20:12

Ανανεώθηκε για 5 χρόνια η θητεία 3 εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων στην Αθήνα

20:01

ΔΙΜΕΑ: 45.000 έλεγχοι και πρόστιμα πάνω από 16 εκατ. ευρώ - Τα ποσά στις πολυεθνικές

19:50

Τρ. Πειραιώς: Έκτακτη γ.σ. στις 5 Δεκεμβρίου για απορρόφηση της Πειραιώς Holdings

19:39

Μοτοδυναμική: Deal με P.M. TSERIOTIS για το 30% στη θυγατρική Blue Horizon

19:28

Βουλγαρία: Ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2026 θα ανέλθει στα 2,708 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider