8 ιπτάμενα «ταξί» δείχνουν το μέλλον της αυτοκίνησης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
8 ιπτάμενα «ταξί» δείχνουν το μέλλον της αυτοκίνησης
Επιστημονική φαντασία; Πραγματοποιούν ήδη δοκιμαστικές πτήσεις και την επόμενη δεκαετία θα προσγειώνονται σε μια... ταράτσα δίπλα μας.

Με το δεδομένο πλέον ότι έως το 2050 περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα παρεπιδημεί σε τεράστιες μητροπόλεις των δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων, το ζήτημα της αστικής μετακίνησης τείνει να γίνει γόρδιος δεσμός.

Μια από τις λύσεις «αυγό του Κολόμβου» είναι να πάρουμε τα αυτοκίνητα από τους δρόμους και να τα σηκώσουμε στον αέρα, όπου τουλάχιστον θα μπορούν να κινούνται σε πολλές παράλληλες πορείες, αλλά κατά τον κάθετο και όχι τον οριζόντιο άξονα.

Φυσικά, τα ιπτάμενα αυτά μέσα αστικής μετακίνησης δεν πρέπει να κάνουν θόρυβο, άρα θα είναι ηλεκτρικά, δεν πρέπει να απαιτούν δεκάδες χιλιάδες πιλότους, άρα θα είναι αυτόνομα κινούμενα και δεν μπορεί να είναι ιδιόκτητα, άρα θα τα χρησιμοποιούμε μέσω εφαρμογών τύπου Uber.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν μακρινά, όπως όμως θα δείτε στη συνέχεια δεν είναι λίγες οι -μεγάλες και μικρές- εταιρείες, που ήδη διεκδικούν μια θέση στην πρώτη σειρά του μέλλοντος των αστικών μετακινήσεων.

Εδώ έχουμε ένα πραγματικά ιπτάμενο αυτοκίνητο, δηλαδή μια μηχανή δύο σε ένα, που μπορεί να κινείται στους δρόμους αλλά και στον αέρα. Η εταιρεία Aeromobile έχει έδρα τη Σλοβακία και το πρωτότυπο όχημά της έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων ατόμων, είναι ηλεκτροκίνητο και απογειώνεται κάθετα. Φανταστείτε το στην Κηφισίας, Παρασκευή μεσημέρι...

Ακόμα ένα πρωτότυπο ιπτάμενο ταξί από την Airbus, ηλεκτρικό και με δυνατότητα καθέτου απογειώσεων, με δυνατότητα όμως μεταφοράς περισσότερων ατόμων. Έως και τέσσερις, για την ακρίβεια. Το City Airbus βρίσκεται στη φάση των δοκιμών και έχει παρουσιαστεί ήδη και σε δημόσιες εκδηλώσεις, που αφορούν τις μελλοντικές αστικές μετακινήσεις.

Ο ευρωπαϊκός κολοσσός της αεροπλοΐας παρουσίασε και αυτός την πρότασή του για ένα μονοθέσιο ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος καθέτου απογειώσεως, με δυνατότητα αυτόνομης πτήσης. Οι δοκιμές εξέλιξης περιλαμβάνουν 48 πτήσεις μέχρι σήμερα, που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ. Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα του project, που τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και του προγράμματος “έξυπνων πόλεων”.

Η ενασχόληση της Boeing με τα ιπτάμενα ταξί δείχνει ακριβώς τη σοβαρότητα αυτών των προτάσεων για το μέλλον. Η αμερικανική εταιρεία πραγματοποίησε ήδη την πρώτη πτήση με το Passenger Air Vehicle, ένα πρωτότυπο αεροσκάφος καθέτου απογειώσεως με ηλεκτρικούς κινητήρες και δυνατότητα αυτόνομης πτήσης σε αποστάσεις έως 30 μίλια.

Εμφανίστηκε μόλις στην έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών CES στο Λας Βέγκας και αποτελεί το όραμα του κορετικού ομίλου κατασκευής αυτοκινήτων και της Uber για τις αστικές μετακινήσεις του μέλλοντος. Η πρόταση της Hyundai είναι ένα καθέτου απογειώσεως ηλεκτροκίνητο σκάφος UAM (από το Urban Air Mobility), το οποίο θα συνδέει ταχύτατα τις μεγάλες πόλεις με τα αεροδρόμιά τους. Αποτελεί μέρος του οράματος της Hyundai για τις πόλεις του μέλλοντος.

Ακόμα μια γερμανική start up με έδρα το Μόναχο, η οποία δημιούργησε ένα ηλεκτροκίνητο ιπτάμενο ταξί με 36 ρότορες και δυνατότητα κάλυψης αποστάσεων έως 300 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει βλέψεις μόνο για αστικές μετακινήσεις, αλλά και τη διασύνδεση κοντινών πόλεων με μηδενικό αποτύπωμα σε ρύπους και θόρυβο.

Η γερμανική εταιρεία Volocopter δημιούργησε το Volocity, ένα ιπτάμενο μέσο αστικών μετακινήσεων καθέτου απογειώσεως, ηλεκτρικό και με δυνατότητα αυτόνομης πτήσης στο μέλλον. Μαζί έχει σχεδιάσει και τους σταθμούς Voloport, που θα αποτελούν τα βασικά σημεία πλησίον υπαρχόντων αεροδρομίων, από όπου θα ξεκινούν τις αστικές τους πτήσεις τα ιπτάμενα οχήματά της.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:43

Ρωσία: Kατάσχεσε drones δυτικής κατασκευής που θα χτυπούσαν βαθιά στη χώρα

15:36

Χαλάρωση και περιπέτεια στον Νότο των Χανίων

15:31

ICAP CRIF: Αύξηση 21% στα έσοδα των ξενοδοχείων την τελευταία πενταετία

15:31

Εξοικονόμηση πόρων στο ΕΣΥ με συστήματα παραγωγής οξυγόνου - Το παράδειγμα νοσοκομείων «Μεταξά» και «Βενιζέλειο» Κρήτης

15:29

Μακρόν: Γαλλία και Ευρώπη είναι έτοιμες να υπερασπισθούν «την ελευθερία και το δίκαιο, με το αίμα τους αν χρειασθεί

15:22

Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά νοοτροπία πρόληψης μετά τη φονική πυρκαγιά

15:06

Κάλας: Η ΕE εξετάζει επόμενα βήματα για τη Μέση Ανατολή και την προστασία της ναυσιπλοΐας

14:49

Πάνω από τους μισούς Έλληνες συμμετείχαν σε τουλάχιστον ένα τυχερό παιχνίδι το 2025 - Έκθεση της ΕΕΕΠ

14:48

Κοντογεώργης: Ρεαλιστικές και κοστολογημένες οι πολιτικές της κυβέρνησης

14:40

Τα χρήματα φέρνουν τελικά την ευτυχία; Η απάντηση ψυχολόγου του Harvard

14:31

Καιρός: Μέχρι και στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία την Τετάρτη - Ενισχυμένοι οι άνεμοι

14:24

Μαρινάκης: «Από την εξωτερική πολιτική του κ. Τσίπρα η Ελλάδα έχει να θυμάται μία γραβάτα»

14:22

Λάιεν: Πρόταση για περιορισμό πρόσβασης των παιδιών στα social media μετά το καλοκαίρι

14:19

Ορκίστηκε βουλευτής ο Ιωάννης Αμανατίδης

14:16

Fraport: Αύξηση 4,7% της επιβατικής κίνησης τον Ιούνιο 2026

14:13

Tο ελληνικό διαβατήριο εντάσσεται στα έγγραφα του gov.gr wallet

14:09

Βρετανία και ΕΕ ανακοινώνουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας για κυβερνοεπιθέσεις

14:05

Μητσοτάκης: «Ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά θα αλλάξει τη Δυτική Αττική» - Έπεσαν οι υπογραφές

14:01

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο - Οι «πορτοκαλί» περιοχές

13:45

Ο Ραφαέλε Φίτο νέος ειδικός αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο

13:25

Γαλλία: Στο 8,2% αναμένεται η ανεργία το 2026 - Υψηλό επταετίας

13:25

«Παράθυρο» για 50.000 επιπλέον απολύσεις από Volkswagen

13:05

Ουκρανικά drones έπληξαν ακόμα 15 ρωσικά σκάφη στην Αζοφική Θάλασσα

13:02

Μεγαλύτερη αμυντική startup στην Ευρώπη η Helsing - Αποτίμηση 18 δισ. δολαρίων

12:58

Χατζηδάκης: «Ο κ. Τσίπρας επανέρχεται ίδιος και το ΠΑΣΟΚ παριστάνει τον ΣΥΡΙΖΑ»

12:48

Παπασταύρου: «Η διαχείριση των υδάτων είναι η σημαντικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών»

12:45

Πάνω από 2.700 θάνατοι συνδέονται με τους πρόσφατους καύσωνες σε Αγγλία και Ουαλία

12:41

Δίκη για Τέμπη: Αίτημα για ακύρωση του κλητηρίου θεσπίσματος από συνήγορο κατηγορούμενου

12:36

Ταρνανίδου: Σύγχρονα «εργαλεία» για μια αποτελεσματική, ανθεκτική και βιώσιμη αγορά ενέργειας

12:23

Η ΕΛΒΟ και η Rheinmetall MAN Military Vehicles ενισχύουν τη βιομηχανική τους συνεργασία


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider