8 ιπτάμενα «ταξί» δείχνουν το μέλλον της αυτοκίνησης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
8 ιπτάμενα «ταξί» δείχνουν το μέλλον της αυτοκίνησης
Επιστημονική φαντασία; Πραγματοποιούν ήδη δοκιμαστικές πτήσεις και την επόμενη δεκαετία θα προσγειώνονται σε μια... ταράτσα δίπλα μας.

Με το δεδομένο πλέον ότι έως το 2050 περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα παρεπιδημεί σε τεράστιες μητροπόλεις των δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων, το ζήτημα της αστικής μετακίνησης τείνει να γίνει γόρδιος δεσμός.

Μια από τις λύσεις «αυγό του Κολόμβου» είναι να πάρουμε τα αυτοκίνητα από τους δρόμους και να τα σηκώσουμε στον αέρα, όπου τουλάχιστον θα μπορούν να κινούνται σε πολλές παράλληλες πορείες, αλλά κατά τον κάθετο και όχι τον οριζόντιο άξονα.

Φυσικά, τα ιπτάμενα αυτά μέσα αστικής μετακίνησης δεν πρέπει να κάνουν θόρυβο, άρα θα είναι ηλεκτρικά, δεν πρέπει να απαιτούν δεκάδες χιλιάδες πιλότους, άρα θα είναι αυτόνομα κινούμενα και δεν μπορεί να είναι ιδιόκτητα, άρα θα τα χρησιμοποιούμε μέσω εφαρμογών τύπου Uber.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν μακρινά, όπως όμως θα δείτε στη συνέχεια δεν είναι λίγες οι -μεγάλες και μικρές- εταιρείες, που ήδη διεκδικούν μια θέση στην πρώτη σειρά του μέλλοντος των αστικών μετακινήσεων.

Εδώ έχουμε ένα πραγματικά ιπτάμενο αυτοκίνητο, δηλαδή μια μηχανή δύο σε ένα, που μπορεί να κινείται στους δρόμους αλλά και στον αέρα. Η εταιρεία Aeromobile έχει έδρα τη Σλοβακία και το πρωτότυπο όχημά της έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων ατόμων, είναι ηλεκτροκίνητο και απογειώνεται κάθετα. Φανταστείτε το στην Κηφισίας, Παρασκευή μεσημέρι...

Ακόμα ένα πρωτότυπο ιπτάμενο ταξί από την Airbus, ηλεκτρικό και με δυνατότητα καθέτου απογειώσεων, με δυνατότητα όμως μεταφοράς περισσότερων ατόμων. Έως και τέσσερις, για την ακρίβεια. Το City Airbus βρίσκεται στη φάση των δοκιμών και έχει παρουσιαστεί ήδη και σε δημόσιες εκδηλώσεις, που αφορούν τις μελλοντικές αστικές μετακινήσεις.

Ο ευρωπαϊκός κολοσσός της αεροπλοΐας παρουσίασε και αυτός την πρότασή του για ένα μονοθέσιο ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος καθέτου απογειώσεως, με δυνατότητα αυτόνομης πτήσης. Οι δοκιμές εξέλιξης περιλαμβάνουν 48 πτήσεις μέχρι σήμερα, που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ. Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα του project, που τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και του προγράμματος “έξυπνων πόλεων”.

Η ενασχόληση της Boeing με τα ιπτάμενα ταξί δείχνει ακριβώς τη σοβαρότητα αυτών των προτάσεων για το μέλλον. Η αμερικανική εταιρεία πραγματοποίησε ήδη την πρώτη πτήση με το Passenger Air Vehicle, ένα πρωτότυπο αεροσκάφος καθέτου απογειώσεως με ηλεκτρικούς κινητήρες και δυνατότητα αυτόνομης πτήσης σε αποστάσεις έως 30 μίλια.

Εμφανίστηκε μόλις στην έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών CES στο Λας Βέγκας και αποτελεί το όραμα του κορετικού ομίλου κατασκευής αυτοκινήτων και της Uber για τις αστικές μετακινήσεις του μέλλοντος. Η πρόταση της Hyundai είναι ένα καθέτου απογειώσεως ηλεκτροκίνητο σκάφος UAM (από το Urban Air Mobility), το οποίο θα συνδέει ταχύτατα τις μεγάλες πόλεις με τα αεροδρόμιά τους. Αποτελεί μέρος του οράματος της Hyundai για τις πόλεις του μέλλοντος.

Ακόμα μια γερμανική start up με έδρα το Μόναχο, η οποία δημιούργησε ένα ηλεκτροκίνητο ιπτάμενο ταξί με 36 ρότορες και δυνατότητα κάλυψης αποστάσεων έως 300 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει βλέψεις μόνο για αστικές μετακινήσεις, αλλά και τη διασύνδεση κοντινών πόλεων με μηδενικό αποτύπωμα σε ρύπους και θόρυβο.

Η γερμανική εταιρεία Volocopter δημιούργησε το Volocity, ένα ιπτάμενο μέσο αστικών μετακινήσεων καθέτου απογειώσεως, ηλεκτρικό και με δυνατότητα αυτόνομης πτήσης στο μέλλον. Μαζί έχει σχεδιάσει και τους σταθμούς Voloport, που θα αποτελούν τα βασικά σημεία πλησίον υπαρχόντων αεροδρομίων, από όπου θα ξεκινούν τις αστικές τους πτήσεις τα ιπτάμενα οχήματά της.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:41

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΑΠ για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη

12:40

Επιστολή ΕΣΠ προς υπουργείο Ανάπτυξης για τις νέες επιβαρύνσεις στις ταχυμεταφορές

12:39

EY Ελλάδος και Πανεπιστήμιο Πειραιώς ενώνουν δυνάμεις στο Project Management

12:38

Πού κατευθύνονται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ - Οι τελευταίες αλλαγές

12:18

Τσιόδρας προς Κομισιόν: Δέσμευση για ξεχωριστή και επαρκή χρηματοδότηση για τον αμπελοοινικό τομέα

12:12

Δεν υφίσταται από σήμερα κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς

12:09

Δήμας: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αναβάθμιση συστημάτων αεροναυτιλίας

12:05

Θεοδωρικάκος: «Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες»

11:46

Πώς αλλάζει τις ταξιδιωτικές του συνήθειες ο σύγχρονος Ευρωπαίος; Τι αποκαλύπτει η έρευνα της ETC

11:46

ΕΒΕΠ: Γέφυρες επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας - Νοτίου Αφρικής

11:32

Η Klarna λανσάρει το νέο in-app inbox στην εφαρμογή της για την προστασία των χρηστών από απάτες

11:31

Ευρωαγορές: Άνοδος παρά τη γεωπολιτική ένταση - Στο επίκεντρο Ιράν και Universal

11:27

ΕΤΜΕ: Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις Δοκιμές Αποδοχής και Επίδειξης Δυνατοτήτων της πλατφόρμας «Πανόπτης»

11:13

Eurobank και ΟΠΑ δημιουργούν γέφυρα μεταξύ πανεπιστημίου και αγοράς εργασίας

11:11

Allwyn: Ισχυρή δυναμική το α' τρίμηνο - Αύξηση 24% στα προσαρμοσμένα EBITDA

11:07

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το AKTOR4TheFuture, το μεγαλύτερο εταιρικό πρόγραμμα υποτροφιών στην Ελλάδα

11:05

Νέος Κώδικας Χωροταξίας και Πολεοδομίας: Ερωτήσεις-απαντήσεις

11:00

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις στις τράπεζες «βαραίνουν» τον Γενικό Δείκτη

10:53

Βουλή: Στην Ολομέλεια η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

10:35

Συμμαχία Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ξενοδόχων στον αθλητικό τουρισμό

10:27

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:24

ΠΟΥ: Τα μη ασφαλή τρόφιμα προκαλούν κάθε χρόνο κάπου 1,5 εκατ. θανάτους παγκοσμίως

10:23

Πολεοδομία: Ο νέος οδηγός για άδειες, αυθαίρετα και δόμηση περνά σήμερα από τη Βουλή

10:08

Παπασταύρου: Η Ελλάδα στηρίζει το OceanEye της ΕΕ για την προστασία των θαλασσών

10:07

Το μισογεμάτο το ποτήρι του Εξαμήνου και το μισοάδειο νέο «ενεργειακό πακέτο» για την Ελλάδα

10:05

Σκέρτσος: Κράτος Δικαίου - Η Ελλάδα της σύγκλισης και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων

09:58

Επιχείρηση «Θερισμός»: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισέπραττε παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

09:53

Παπαθανάσης: 110 εκατ. ευρώ για τη 2η φάση του έργου «Κοινωνικοοικονομική Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας»

09:36

Capgemini: Ο αριθμός των πλουσίων και η περιουσία τους στα ύψη το 2025

09:19

ΑΑΔΕ: Ευχαριστήρια επιστολή Πιτσιλή στους εργαζομένους για τις επιδόσεις της Αρχής


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider