Αυτοκίνητο
01-01-2020 | 09:09

Τα έξι ασφαλέστερα αυτοκίνητα για τη νέα χρονιά (pics & vid)

Μοιράσου το
Τα έξι ασφαλέστερα αυτοκίνητα για τη νέα χρονιά (pics & vid)

Από τα δεκάδες νέα μοντέλα που αξιολόγησε ο ευρωπαϊκός οργανισμός Euro NCAP, σας παρουσιάζουμε αυτά με τις κορυφαίες επιμέρους βαθμολογίες.

Τα πέντε αστέρια, που αποτελούν την κορυφαία διάκριση της αξιολόγησης του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού Euro NCAP, κατέκτησαν 45 διαφορετικά νέα μοντέλα μέσα στο 2019. Εξαιρετικό αποτέλεσμα συνολικά, ωστόσο στους 4 επιμέρους τομείς της κάθε αξιολόγησης, ορισμένα από αυτά προσέγγισαν το απόλυτο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Euro NCAP αξιολογεί με πλήθος διαφορετικών δοκιμών τους εξής κύριους τομείς: προστασία ενήλικων επιβατών, προστασία παιδιών, προστασία ευπαθών χρηστών του δρόμου όπως πεζών και δικυκλιστών και τέλος απόδοση των συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης.

Σε κάθε ένα από αυτούς τους τέσσερις τομείς δίνει ποσοστό επιτυχίας, με άριστα το 100%. Τα αυτοκίνητα που θα δείτε στη συνέχεια, είχαν επιδόσεις άριστες ή πολύ κοντά στο άριστα, σε όλες σχεδόν τις δοκιμασίες. Σίγουρα, αξίζει να τα γνωρίσουμε.

Ακόμα μια κορυφαία επίδοση για ένα Tesla, το μικρότερο στη γκάμα της εταιρείας, το 3. Το ηλεκτρικό sedan πέτυχε 96% στην προστασία των ενήλικων επιβατών και 94% στην απόδοση στων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης, το μεγαλύτερο ποσοστό μαζί με το “αδελφό” μοντέλο Tesla X. Για την προστασία των ευπαθών χρηστών του δρόμου απέσπασε 74% ενώ για την προστασία των ανήλικων επιβατών 84%. Βάζει και αυτό υποψηφιότητα για το ασφαλέστερο αυτοκίνητο στην κατηγορία του το 2019.

To ηλεκτρικό SUV της αμερικανικής Tesla πέτυχε σχεδόν το απόλυτο σε δύο τομείς: στην προστασία των ενήλικων επιβατών με 98% και στην αξιολόγηση των συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης με 94%. Για την προστασία των παιδιών αξιολογήθηκε με 81% και στους ευπαθείς χρήστες του δρόμου με 72%. Με αυτά τα δεδομένα, βάζει υποψηφιότητα για το καλύτερο SUV του 2019 στον τομέα της ασφάλειας.

Τα τελευταία χρόνια τα μοντέλα της Subaru πρωτεύουν στις αξιολογήσεις ασφάλειας ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού και το Forester δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Με 97% και 91% για την προστασία των ενήλικων και των ανήλικων επιβατών αντίστοιχα, αφήνει πίσω του σχεδόν κάθε άλλο αυτοκίνητο, εξετάζοντας τους δύο αυτούς τομείς. Στους υπόλοιπους δύο, με 80% για τους πεζούς και τους δικυκλιστές και 78% για τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά.

Με ποσοστό 99% στην προστασία των ενήλικων επιβατών, η Mazda με το CX-30 κατάφερε το έως σήμερα απόλυτο σκορ σε αυτό τον τομέα, ανεξαρτήτως κατηγορίας μεγέθους. Στους υπόλοιπους τομείς τα πήγε πολύ καλά επίσης, με 86% για την προστασία των ανήλικων επιβατών, 80% για την προστασία πεζών και δικυκλιστών και τέλος 77% για τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης. Ακόμα ένα μοντέλα υποψήφιο για τον τίτλο του ασφαλέστερου, στην κατηγορία των μικρών SUV το 2019.

Με άριστα ποσοστά άνω του 90% σε τρεις από τους τέσσερις τομείς αξιολόγησης, το μικρότερο τετράθυρο μοντέλο της γερμανικής μάρκας βάζει τα γυαλιά σε κάθε ανταγωνιστή. Πετυχαίνει 96% στην προστασία των ενήλικων επιβατών, 91% στην προστασία των ανήλικων, ένα εντυπωσιακό 91% στην προστασία πεζών και δικυκλιστών και 75% στην απόδοση των συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης. Κορυφαία αποτελέσματα, που πιθανώς να εξασφαλίσουν στη CLA τον τίτλο του ασφαλέστερου στην κατηγορία του για το 2019.

Μικρό αλλά τετραπέρατο σε ασφάλεια, το δεύτερης γενιάς Captur πέτυχε ένα εμφατικό 96% στην ασφάλεια των ενήλικων επιβατών. Αντίστοιχα, για τους ανήλικους επιβάτες το ποσοστό είναι 83%, για του ευπαθείς χρήστες του δρόμου 75% και για τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης 74%. Δεν βάζει υποψηφιότητα για τίτλο κατηγορία, είναι όμως από τα πλέον ασφαλή SUV της κατηγορίας Β και ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα του 2019, ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.