Οι 10 ηγέτες της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 ηγέτες της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη
Μέσα στο 2019 οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάθε τύπου αυξήθηκαν περισσότερο από 90% στη γηραιά ήπειρο.

Με τις εταιρείες να παρουσιάζουν συνεχώς νέα υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα μπαταρίας, δεν είναι τυχαίο που οι πωλήσεις αυτοκινήτων του είδους παρουσιάζουν εκθετική άνοδο. Η ποσοστιαία αύξηση δεν λέει ωστόσο όλη την αλήθεια, καθώς ακόμα, συγκριτικά με τις δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεις των συμβατικών οχημάτων, αυτές των ηλεκτρικών μετά βίας θα ξεπεράσουν το 1.000.000 παγκοσμίως το 2019.

Αξίζει ωστόσο να δούμε ποιες εταιρείες έχουν κερδίσει την προτίμηση των Ευρωπαίων οδηγών που αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα ποσοστά τους. Στην κατάταξη αυτή συμμετέχουν επαναφορτιζόμενα υβριδικά, αμιγώς ηλεκτρικά μπαταρίας και ηλεκτρικά με range extender. Το ποσοστό πωλήσεων αφορά στο πρώτο οκτάμηνο του 2019.

Μεγάλη έκπληξη, μια αμερικανική εταιρεία να «αλωνίζει» στην ευρωπαϊκή αγορά. Η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που διέθεσε μαζικά στην αγορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πρωτοστατεί και στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μεγάλο της hit το μικρότερο και πιο φθηνό μοντέλο 3, το οποίο κοστίζει περίπου 45.000€ στη Γερμανία. Στην Ελλάδα η Tesla δεν έχει αντιπροσώπευση, αν και κυκλοφορούν ορισμένα αυτοκίνητα προφανώς από ιδιωτικές εισαγωγές.

Εδώ και χρόνια η BMW έχει ξεκινήσει τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της με επαναφορτιζόμενα υβριδικά μοντέλα, που σήμερα ξεκινούν από τη σειρά 1 και φτάνουν έως την 7, χωρίς να παραλείπουμε τα SUV. Ο μεγάλος όγκος πωλήσεων έρχεται από αυτά και όχι από το αμιγώς ηλεκτρικό i3, το οποίο η BMW θα σταματήσει να παράγει, λόγω πολύ υψηλού κόστους.

Η γαλλική εταιρεία διαθέτει ηλεκτρικά μοντέλα μπαταρίας στην αγορά εδώ και πολλά χρόνια. Tόσο επιβατικά, τα Zoe και Twizy, όσο και επαγγελματικά, τα Kangoo Z.E. και Master Z.E. Παρότι τα υβριδικά της μοντέλα είναι ακόμα στα σπάργανα, τα δύο παραπάνω προσιτά επιβατικά ηλεκτρικά της έχουν δώσει μεγάλο μερίδιο αγοράς ειδικά στη Γαλλία. Στην Ελλάδα η εταιρεία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει την εισαγωγή των ηλεκτρικών της μοντέλων.

Η ιαπωνική εταιρεία ξεκίνησε εδώ και πέντε περίπου χρόνια τη διάθεση του επαναφορτιζόμενου υβριδικού Outlander PHEV, που αποτελεί και το μοντέλο στο οποίο η μάρκα έχει βασίσει όλη την επιτυχία της. Μάλιστα, το 2019 το μοντέλο ήρθε και στη χώρα μας, όπου προσφέρεται στην τιμή των 45.900€. Στη γκάμα της δεν έχει προς το παρόν άλλο υβριδικό ή ηλεκτρικό μοντέλο.

Από τις πιο τολμηρές εταιρείες, η Nissan φρόντισε το μακρινό 2010 να παρουσιάσει το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο Leaf, επιτυγχάνοντας να επικρατήσει επί σειρά ετών στις παγκόσμιες πωλήσεις. Καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει άλλα επιβατικά ηλεκτρικά ή υβριδικά, το Leaf είναι αυτό που στηρίζει την επιτυχία της στην ευρωπαϊκή αγορά. Η δεύτερη γενιά του μοντέλου εισάγεται πλέον και στη χώρα μας, με ιδιαίτερα προσιτή τιμή από 33.990€.

Μπορεί στη χώρα μας η Hyundai να υποδέχεται μόλις το υβριδικό Kona, στην Ευρώπη ωστόσο διαθέτει μια εκτεταμένη γκάμα υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, όπως το Ioniq, το Nexo, τα Kona Hybrid και Electric. Έτσι η κορεατική μάρκα βλέπει τα μερίδιά της να αυξάνονται γρήγορα, πιάνοντας «πρώτο τραπέζι» στην επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης.

Σημαντική η παρουσία της Kia στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μπορεί αυτό να εκπλήσσει στα καθ’ υμάς, ωστόσο η κορεατική μάρκα έχει τρία διαφορετικά ηλεκτρικά ή υβριδικά μοντέλα στη γκάμα της. Το best seller Niro μάλιστα, διατίθεται ως αμιγώς ηλεκτρικό, επαναφορτιζόμενο υβριδικό και υβριδικό, σε τιμές κάτω από 30.000€.

Μπορεί να μην έχει ακόμα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο μπαταρίας στη γκάμα της –αναμένεται το XC40- με τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά όμως XC90, XC60, S90, V90 και V60, καταφέρνει να προσπερνά σε πωλήσεις τους Γερμανούς ανταγωνιστές της. Τα παραπάνω μοντέλα εισάγονται κανονικά και στη χώρα μας, σε τιμές από 59.995€.

Ο απόλυτος κυρίαρχος στο σύνολο των πωλήσεων αυτοκινήτων της ευρωπαϊκής αγοράς, μόλις και μπαίνει στη δεκάδα στα ηλεκτρικά. Αυτό αναμένεται να αλλάξει άρδην με την είσοδο του ID.3 στην αγορά, του οποίου το κόστος εικάζεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 30.000€. Σήμερα την παρτίδα σώζουν το επαναφορτιζόμενο υβριδικό και το ηλεκτρικό Golf, καθώς και το ηλεκτρικό up!, τα οποία διατίθενται και στη χώρα μας. Το ηλεκτρικό Golf κοστίζει από 39.950€.

Παρότι παρουσίασε μόλις το εντυπωσιακό αμιγώς ηλεκτρικό SUV e-tron, η Audi έχει μείνει αρκετά πίσω στον τομέα του εξηλεκτρισμού της γκάμας της. Έτσι, μόλις που καταφέρνει να εισέλθει στο top ten των πωλήσεων ηλεκτρικών και επαναφορτιζόμενων υβριδικών της ευρωπαϊκής αγοράς. Στην Ελλάδα, το μεγάλο και πολυτελές e-tron κοστίζει από 84.300€, έχει αυτονομία μεγαλύτερη από 400 χιλιόμετρα με μια φόρτιση και ισχύ 408 ίππων.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Γαλλία: Η πυρκαγιά στη Λαντ κατέκαψε 15.800 στρέμματα

23:35

Γεραπετρίτης: Την ισχύ της Ελλάδας να την θυμούνται και όσοι μας επιβουλεύονται

23:15

Αισθητά μικρότερη η έκταση του καμένου δάσους από τη συνολική έκταση που καταστράφηκε από την πυρκαγιά στη Σίβηρη Χαλκιδικής

22:48

Λίβανος: Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στον νότο

22:17

Χαρδαλιάς: Σήμερα οι σκέψεις μας βρίσκονται κοντά σε κάθε οικογένεια της Αττικής

21:48

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

21:18

Μήνυμα Νίκου Δένδια για την μεγάλη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

21:00

Κολομβία: Πέθανε γυναίκα που είχε ανασυρθεί ζωντανή μέσα από ερείπια, όπου βρισκόταν 37 ώρες εκγλωβισμένη

20:49

Συνελήφθη 35χρονος για την πυρκαγιά στο Ρέθυμνο- Είχε ανάψει ψησταριά με κατηγορία κινδύνου 4

20:32

Ανατολική Μάνη: Πλημμύρες προκάλεσε ισχυρή νεροποντή

20:23

ΝΔ για Στέφανο Μάνο: Ασυμβίβαστος πολιτικός με ισχυρό αποτύπωμα στον δημόσιο βίο

20:11

Χωρίς ενεργά μέτωπα οι πυρκαγιές στη Νέα Μηχανιώνα και στον Ξηροπόταμο Σαμοθράκης

20:00

ΗΠΑ: Επιφυλακτικοί οι θεσμικοί επενδυτές απέναντι στα δημοφιλή τεχνολογικά «στοιχήματα»

19:42

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε συνεργείο αυτοκινήτων στο Καλοχώρι

19:30

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για «έκρηξη» επενδύσεων σε AI data centers

19:25

Μπερναμ: Ο θάνατος του Τζέισον Άρντεϊ αποτελεί τραγωδία

19:17

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση παροχής βοήθειας σε 50χρονη Λευκορωσίδα η οποία τραυματίστηκε ενώ έκανε πεζοπορία στον Όλυμπο

19:11

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 30 λεπτά

19:00

Σεισμός στην Κολομβία: Η αναζήτηση των εκατοντάδων αγνοουμένων συνεχίζεται

18:53

Σε πολύ υψηλό επίπεδο ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλη την Κρήτη την Κυριακή

18:47

ΥΠΕΞ: Συλλυπητήρια προς τον λαό της Ινδονησίας για τον καταστροφικό σεισμό

18:39

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στην τελική ευθεία η Καλαμαριά - Στο επίκεντρο η επέκταση προς τα δυτικά

18:28

Ιράν: Ζητά την απελευθέρωση τριών πιλότων του που καταρρίφθηκαν στο Κατάρ

18:15

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης από Αλβανία προς Τουρκία μέσω Ελλάδας

18:02

Ομάν: Πετρελαιοκηλίδα από τάνκερ που χτυπήθηκε ρυπαίνει τις ακτές

17:45

Ρωσία: Αντιδράσεις για πιθανή μεταφορά αμερικανικών όπλων απ΄την Τουρκία στην Ουκρανία

17:39

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ατσίτσα της Σκύρου

17:19

ΗΠΑ: Η εξάντληση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου προκαλεί νέες ανησυχίες

17:00

Το ακριβό καύσιμο στα 35.000 πόδια - Το ράλι του jet fuel μέσα στο καλοκαίρι

16:45

Ρωσία: Η οικονομία έχει διαψεύσει τους σκεπτικιστές αλλά οι «ρωγμές» γίνονται όλο και πιο δύσκολο να κρυφτούν


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider