Οι 10 ηγέτες της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 ηγέτες της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη
Μέσα στο 2019 οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάθε τύπου αυξήθηκαν περισσότερο από 90% στη γηραιά ήπειρο.

Με τις εταιρείες να παρουσιάζουν συνεχώς νέα υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα μπαταρίας, δεν είναι τυχαίο που οι πωλήσεις αυτοκινήτων του είδους παρουσιάζουν εκθετική άνοδο. Η ποσοστιαία αύξηση δεν λέει ωστόσο όλη την αλήθεια, καθώς ακόμα, συγκριτικά με τις δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεις των συμβατικών οχημάτων, αυτές των ηλεκτρικών μετά βίας θα ξεπεράσουν το 1.000.000 παγκοσμίως το 2019.

Αξίζει ωστόσο να δούμε ποιες εταιρείες έχουν κερδίσει την προτίμηση των Ευρωπαίων οδηγών που αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα ποσοστά τους. Στην κατάταξη αυτή συμμετέχουν επαναφορτιζόμενα υβριδικά, αμιγώς ηλεκτρικά μπαταρίας και ηλεκτρικά με range extender. Το ποσοστό πωλήσεων αφορά στο πρώτο οκτάμηνο του 2019.

Μεγάλη έκπληξη, μια αμερικανική εταιρεία να «αλωνίζει» στην ευρωπαϊκή αγορά. Η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που διέθεσε μαζικά στην αγορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πρωτοστατεί και στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μεγάλο της hit το μικρότερο και πιο φθηνό μοντέλο 3, το οποίο κοστίζει περίπου 45.000€ στη Γερμανία. Στην Ελλάδα η Tesla δεν έχει αντιπροσώπευση, αν και κυκλοφορούν ορισμένα αυτοκίνητα προφανώς από ιδιωτικές εισαγωγές.

Εδώ και χρόνια η BMW έχει ξεκινήσει τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της με επαναφορτιζόμενα υβριδικά μοντέλα, που σήμερα ξεκινούν από τη σειρά 1 και φτάνουν έως την 7, χωρίς να παραλείπουμε τα SUV. Ο μεγάλος όγκος πωλήσεων έρχεται από αυτά και όχι από το αμιγώς ηλεκτρικό i3, το οποίο η BMW θα σταματήσει να παράγει, λόγω πολύ υψηλού κόστους.

Η γαλλική εταιρεία διαθέτει ηλεκτρικά μοντέλα μπαταρίας στην αγορά εδώ και πολλά χρόνια. Tόσο επιβατικά, τα Zoe και Twizy, όσο και επαγγελματικά, τα Kangoo Z.E. και Master Z.E. Παρότι τα υβριδικά της μοντέλα είναι ακόμα στα σπάργανα, τα δύο παραπάνω προσιτά επιβατικά ηλεκτρικά της έχουν δώσει μεγάλο μερίδιο αγοράς ειδικά στη Γαλλία. Στην Ελλάδα η εταιρεία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει την εισαγωγή των ηλεκτρικών της μοντέλων.

Η ιαπωνική εταιρεία ξεκίνησε εδώ και πέντε περίπου χρόνια τη διάθεση του επαναφορτιζόμενου υβριδικού Outlander PHEV, που αποτελεί και το μοντέλο στο οποίο η μάρκα έχει βασίσει όλη την επιτυχία της. Μάλιστα, το 2019 το μοντέλο ήρθε και στη χώρα μας, όπου προσφέρεται στην τιμή των 45.900€. Στη γκάμα της δεν έχει προς το παρόν άλλο υβριδικό ή ηλεκτρικό μοντέλο.

Από τις πιο τολμηρές εταιρείες, η Nissan φρόντισε το μακρινό 2010 να παρουσιάσει το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο Leaf, επιτυγχάνοντας να επικρατήσει επί σειρά ετών στις παγκόσμιες πωλήσεις. Καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει άλλα επιβατικά ηλεκτρικά ή υβριδικά, το Leaf είναι αυτό που στηρίζει την επιτυχία της στην ευρωπαϊκή αγορά. Η δεύτερη γενιά του μοντέλου εισάγεται πλέον και στη χώρα μας, με ιδιαίτερα προσιτή τιμή από 33.990€.

Μπορεί στη χώρα μας η Hyundai να υποδέχεται μόλις το υβριδικό Kona, στην Ευρώπη ωστόσο διαθέτει μια εκτεταμένη γκάμα υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, όπως το Ioniq, το Nexo, τα Kona Hybrid και Electric. Έτσι η κορεατική μάρκα βλέπει τα μερίδιά της να αυξάνονται γρήγορα, πιάνοντας «πρώτο τραπέζι» στην επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης.

Σημαντική η παρουσία της Kia στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μπορεί αυτό να εκπλήσσει στα καθ’ υμάς, ωστόσο η κορεατική μάρκα έχει τρία διαφορετικά ηλεκτρικά ή υβριδικά μοντέλα στη γκάμα της. Το best seller Niro μάλιστα, διατίθεται ως αμιγώς ηλεκτρικό, επαναφορτιζόμενο υβριδικό και υβριδικό, σε τιμές κάτω από 30.000€.

Μπορεί να μην έχει ακόμα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο μπαταρίας στη γκάμα της –αναμένεται το XC40- με τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά όμως XC90, XC60, S90, V90 και V60, καταφέρνει να προσπερνά σε πωλήσεις τους Γερμανούς ανταγωνιστές της. Τα παραπάνω μοντέλα εισάγονται κανονικά και στη χώρα μας, σε τιμές από 59.995€.

Ο απόλυτος κυρίαρχος στο σύνολο των πωλήσεων αυτοκινήτων της ευρωπαϊκής αγοράς, μόλις και μπαίνει στη δεκάδα στα ηλεκτρικά. Αυτό αναμένεται να αλλάξει άρδην με την είσοδο του ID.3 στην αγορά, του οποίου το κόστος εικάζεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 30.000€. Σήμερα την παρτίδα σώζουν το επαναφορτιζόμενο υβριδικό και το ηλεκτρικό Golf, καθώς και το ηλεκτρικό up!, τα οποία διατίθενται και στη χώρα μας. Το ηλεκτρικό Golf κοστίζει από 39.950€.

Παρότι παρουσίασε μόλις το εντυπωσιακό αμιγώς ηλεκτρικό SUV e-tron, η Audi έχει μείνει αρκετά πίσω στον τομέα του εξηλεκτρισμού της γκάμας της. Έτσι, μόλις που καταφέρνει να εισέλθει στο top ten των πωλήσεων ηλεκτρικών και επαναφορτιζόμενων υβριδικών της ευρωπαϊκής αγοράς. Στην Ελλάδα, το μεγάλο και πολυτελές e-tron κοστίζει από 84.300€, έχει αυτονομία μεγαλύτερη από 400 χιλιόμετρα με μια φόρτιση και ισχύ 408 ίππων.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:18

Συλλήψεις σε Ορεστιάδα και Καβάλα για παράνομη διακίνηση μεταναστών

20:39

Κουβέιτ: Η ιρανική επίθεση σε πολιτικές υποδομές συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

20:34

Ιορδανία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο για τις αδικαιολόγητες πυραυλικές επιθέσεις στη χώρα

20:23

Περού: Τουλάχιστον 6 νεκροί και 21 τραυματίες από τους σεισμούς στην Τσουπάκα

20:12

Πυροσβεστική: 37 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

20:06

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί

20:01

Δυτική Όχθη: Ένα τέμενος και κτίρια πυρπολήθηκαν σε επίθεση Ισραηλινών εποίκων

19:46

Μερτς: Η αποχώρηση Σπαν ανοίγει το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού

19:30

Kίνα: Αντεπίθεση στην τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη για τους κανόνες της νέας εποχής

19:17

Ρούμπιο: Συνάντηση με τον Λιβανέζο πρόεδρο Ζοζέφ Αούν

18:59

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι η χώρα θα απαντήσει εάν δεχτεί επίθεση από το Ιράν

18:49

Μελόνι: Έδωσε χάρη στον κοσμηματοπώλη που πυροβόλησε και σκότωσε δύο ληστές

18:35

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία στις πλατφόρμες της Meta

18:21

ΥΠΑ: Ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας κίνησης πτήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο - Διαχειρίστηκαν 5.082 πτήσεις

18:14

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί - Ενημερωτικό μήνυμα του 112

18:09

Boeing: Εστιάζει στην αύξηση παραγωγής και όχι στις νέες παραγγελίες

17:39

Τσιτσιπάς: Πανηγύρισε τον 13ο τίτλο της καριέρας του στο ATP Tour

17:31

Ιρανικός πύραυλος που στόχευε την Άκαμπα αναχαιτίστηκε από ισραηλινές και ιορδανικές δυνάμεις

17:28

Συνεδριάζει της Δευτέρα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

17:22

Ιράν: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού σε σχέση με τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

17:17

Σκέρτσος: Η ευρωπαϊκή συγκρίσιμη πραγματικότητα για το κράτος δικαίου και τη θέση της Ελλάδας

17:00

Σε «Συμπληγάδες» το λιανεμπόριο – Τα αγκάθια, οι προκλήσεις και οι προοπτικές εν μέσω εκπτώσεων

16:49

Οι Big Tech καλούνται να δικαιολογήσουν τις δαπάνες για AI καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές τους

15:58

ΓΓΠΠ: Συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για τον επερχόμενο ήπιο καύσωνα

15:49

Ιράν: Αμερικανική επίθεση σε υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό

15:41

Κοντογεώργης: Πρώτος σταθμός η ΔΕΘ για την παρουσίαση ενός συλλογικού οράματος για την Ελλάδα του μέλλοντος

15:13

Φρουροί της Επανάστασης: Δύο πλοία ενεπλάκησαν σε «ατύχημα» αφού αγνόησαν προειδοποιήσεις για το Στενό του Ορμούζ

14:53

Alibaba: Παρουσίασε δοκιμαστική έκδοση του μοντέλου ΤΝ Qwen3.8 Max

14:41

Σδούκου: Ο κ. Τσίπρας θέλει να πάθουμε αμνησία

14:33

Moonshot AI: Έτοιμη για IPO εντός του ερχόμενου εξαμήνου


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider