Οι 10 ηγέτες της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 ηγέτες της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη
Μέσα στο 2019 οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάθε τύπου αυξήθηκαν περισσότερο από 90% στη γηραιά ήπειρο.

Με τις εταιρείες να παρουσιάζουν συνεχώς νέα υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα μπαταρίας, δεν είναι τυχαίο που οι πωλήσεις αυτοκινήτων του είδους παρουσιάζουν εκθετική άνοδο. Η ποσοστιαία αύξηση δεν λέει ωστόσο όλη την αλήθεια, καθώς ακόμα, συγκριτικά με τις δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεις των συμβατικών οχημάτων, αυτές των ηλεκτρικών μετά βίας θα ξεπεράσουν το 1.000.000 παγκοσμίως το 2019.

Αξίζει ωστόσο να δούμε ποιες εταιρείες έχουν κερδίσει την προτίμηση των Ευρωπαίων οδηγών που αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα ποσοστά τους. Στην κατάταξη αυτή συμμετέχουν επαναφορτιζόμενα υβριδικά, αμιγώς ηλεκτρικά μπαταρίας και ηλεκτρικά με range extender. Το ποσοστό πωλήσεων αφορά στο πρώτο οκτάμηνο του 2019.

Μεγάλη έκπληξη, μια αμερικανική εταιρεία να «αλωνίζει» στην ευρωπαϊκή αγορά. Η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που διέθεσε μαζικά στην αγορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πρωτοστατεί και στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μεγάλο της hit το μικρότερο και πιο φθηνό μοντέλο 3, το οποίο κοστίζει περίπου 45.000€ στη Γερμανία. Στην Ελλάδα η Tesla δεν έχει αντιπροσώπευση, αν και κυκλοφορούν ορισμένα αυτοκίνητα προφανώς από ιδιωτικές εισαγωγές.

Εδώ και χρόνια η BMW έχει ξεκινήσει τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της με επαναφορτιζόμενα υβριδικά μοντέλα, που σήμερα ξεκινούν από τη σειρά 1 και φτάνουν έως την 7, χωρίς να παραλείπουμε τα SUV. Ο μεγάλος όγκος πωλήσεων έρχεται από αυτά και όχι από το αμιγώς ηλεκτρικό i3, το οποίο η BMW θα σταματήσει να παράγει, λόγω πολύ υψηλού κόστους.

Η γαλλική εταιρεία διαθέτει ηλεκτρικά μοντέλα μπαταρίας στην αγορά εδώ και πολλά χρόνια. Tόσο επιβατικά, τα Zoe και Twizy, όσο και επαγγελματικά, τα Kangoo Z.E. και Master Z.E. Παρότι τα υβριδικά της μοντέλα είναι ακόμα στα σπάργανα, τα δύο παραπάνω προσιτά επιβατικά ηλεκτρικά της έχουν δώσει μεγάλο μερίδιο αγοράς ειδικά στη Γαλλία. Στην Ελλάδα η εταιρεία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει την εισαγωγή των ηλεκτρικών της μοντέλων.

Η ιαπωνική εταιρεία ξεκίνησε εδώ και πέντε περίπου χρόνια τη διάθεση του επαναφορτιζόμενου υβριδικού Outlander PHEV, που αποτελεί και το μοντέλο στο οποίο η μάρκα έχει βασίσει όλη την επιτυχία της. Μάλιστα, το 2019 το μοντέλο ήρθε και στη χώρα μας, όπου προσφέρεται στην τιμή των 45.900€. Στη γκάμα της δεν έχει προς το παρόν άλλο υβριδικό ή ηλεκτρικό μοντέλο.

Από τις πιο τολμηρές εταιρείες, η Nissan φρόντισε το μακρινό 2010 να παρουσιάσει το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο Leaf, επιτυγχάνοντας να επικρατήσει επί σειρά ετών στις παγκόσμιες πωλήσεις. Καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει άλλα επιβατικά ηλεκτρικά ή υβριδικά, το Leaf είναι αυτό που στηρίζει την επιτυχία της στην ευρωπαϊκή αγορά. Η δεύτερη γενιά του μοντέλου εισάγεται πλέον και στη χώρα μας, με ιδιαίτερα προσιτή τιμή από 33.990€.

Μπορεί στη χώρα μας η Hyundai να υποδέχεται μόλις το υβριδικό Kona, στην Ευρώπη ωστόσο διαθέτει μια εκτεταμένη γκάμα υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, όπως το Ioniq, το Nexo, τα Kona Hybrid και Electric. Έτσι η κορεατική μάρκα βλέπει τα μερίδιά της να αυξάνονται γρήγορα, πιάνοντας «πρώτο τραπέζι» στην επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης.

Σημαντική η παρουσία της Kia στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μπορεί αυτό να εκπλήσσει στα καθ’ υμάς, ωστόσο η κορεατική μάρκα έχει τρία διαφορετικά ηλεκτρικά ή υβριδικά μοντέλα στη γκάμα της. Το best seller Niro μάλιστα, διατίθεται ως αμιγώς ηλεκτρικό, επαναφορτιζόμενο υβριδικό και υβριδικό, σε τιμές κάτω από 30.000€.

Μπορεί να μην έχει ακόμα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο μπαταρίας στη γκάμα της –αναμένεται το XC40- με τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά όμως XC90, XC60, S90, V90 και V60, καταφέρνει να προσπερνά σε πωλήσεις τους Γερμανούς ανταγωνιστές της. Τα παραπάνω μοντέλα εισάγονται κανονικά και στη χώρα μας, σε τιμές από 59.995€.

Ο απόλυτος κυρίαρχος στο σύνολο των πωλήσεων αυτοκινήτων της ευρωπαϊκής αγοράς, μόλις και μπαίνει στη δεκάδα στα ηλεκτρικά. Αυτό αναμένεται να αλλάξει άρδην με την είσοδο του ID.3 στην αγορά, του οποίου το κόστος εικάζεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 30.000€. Σήμερα την παρτίδα σώζουν το επαναφορτιζόμενο υβριδικό και το ηλεκτρικό Golf, καθώς και το ηλεκτρικό up!, τα οποία διατίθενται και στη χώρα μας. Το ηλεκτρικό Golf κοστίζει από 39.950€.

Παρότι παρουσίασε μόλις το εντυπωσιακό αμιγώς ηλεκτρικό SUV e-tron, η Audi έχει μείνει αρκετά πίσω στον τομέα του εξηλεκτρισμού της γκάμας της. Έτσι, μόλις που καταφέρνει να εισέλθει στο top ten των πωλήσεων ηλεκτρικών και επαναφορτιζόμενων υβριδικών της ευρωπαϊκής αγοράς. Στην Ελλάδα, το μεγάλο και πολυτελές e-tron κοστίζει από 84.300€, έχει αυτονομία μεγαλύτερη από 400 χιλιόμετρα με μια φόρτιση και ισχύ 408 ίππων.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:42

Υδρογονάνθρακες: Παπασταύρου για άρθρο 30 – «Δεν εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα»

13:32

H BMW προετοιμάζεται για ακόμη μια δύσκολη χρονιά - Εμπόδιο οι δασμοί και ο ανταγωνισμός από την Κίνα

13:24

Moody’s: Αναθεωρεί σε «σταθερό» το outlook των ελληνικών τραπεζών - Δε «βλέπει» άμεσο κίνδυνο από τη Μέση Ανατολή

13:18

Σήμερα η ψήφιση των 4 ενεργειακών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και της κοινοπραξίας Chevron-Helleniq

13:08

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στηρίζει έμπρακτα την κοινωνία στις έκτακτες συνθήκες

13:05

Απογραφή ΕΛΣΤΑΤ: Πόσα πλοία έχουν ξένη σημαία

13:00

Το Ιράν θα «εγκαταλείψει κάθε αυτοσυγκράτηση» σε περίπτωση επίθεσης κατά νησιών στον Περσικό

12:56

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα

12:50

Στην Ρουμανία ο Ζελένσκι πριν τη συνάντηση με Μακρόν - Κρεμλίνο: «Το Κίεβο εμποδίζει την ειρήνη»

12:44

Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ενέκρινε σχέδιο επενδύσεων 350 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

12:41

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας

12:39

Νέα γενιά κέντρων EUROPE DIRECT στην Ελλάδα: 14 κέντρα για την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας

12:35

Ξεκινά η διάθεση oμολόγου της ΔΕΗ για κατοίκους των νομών Κοζάνης και Φλώρινας

12:28

Ρωσία: Η Gazprom δηλώνει απέτυχαν οι επιθέσεις σε δύο σταθμούς άντλησης αερίου

12:27

Το 3ο WOMEN’S FORUM «ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ» έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

12:17

Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

12:06

Η αισχροκέρδεια και η ώρα της ευθύνης

11:53

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο»

11:40

Ρωσία: Πυρκαγιά από συντρίμμια drone στη περιφέρεια του Κρασνοντάρ

11:35

Χρυσή Αυγή: Παραδόθηκε η Ελένη Ζαρούλια μετά την καταδίκη της στο Εφετείο

11:31

Απάντηση ΟΠΕΚΑ στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος για το νέο Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας

11:28

Η Air New Zealand ακυρώνει 1.100 πτήσεις σε ένα δίμηνο λόγω της τιμής της κηροζίνης

11:25

Βρετανία: Οι εποπτικοί φορείς πιέζουν τις Meta, TikTok, Snap και YouTube να μπλοκάρουν παιδιά από τις υπηρεσίες τους

11:19

Τέμπη: Οι δικαστικές εξελίξεις τρία χρόνια μετά το δυστύχημα

11:17

Συνεχίζεται η «βουτιά» στις ευρωαγορές όσο η Μέση Ανατολή φλέγεται

11:13

Το Ινστιτούτο Τσίπρα παρουσιάζει τις προτάσεις του για την «Ενεργειακή Δημοκρατία»

11:06

Θεοδωρικάκος: «Οι κρίσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα - Αναγκαίο το πλαφόν στα κέρδη»

11:05

Στρατηγική είσοδος της Energean στην Ανγκόλα

11:04

Στο «κόκκινο» ξανά το ταμπλό του ΧΑ - Απώλειες 2% στις τράπεζες

10:45

Εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ μετά από εκτόξευση ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider