Οι 5 σημαντικότερες αλλαγές που περιμένουμε στην αγορά αυτοκινήτου το 2020

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 5 σημαντικότερες αλλαγές που περιμένουμε στην αγορά αυτοκινήτου το 2020
Το 2020 θα είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών για την κυκλοφορία και τη φορολόγηση των αυτοκινήτων στη χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι ο στόλος των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων στην Ελλάδα γερνά επικίνδυνα και μάλιστα σε μια εποχή όπου η Ε.Ε. επιβάλλει μέτρα για την μείωση των ρύπων που προέρχονται από τις μετακινήσεις. Η χώρα μας, μετά από μια δεκαετία ύφεσης, πρέπει να τρέξει με πολύ γοργά βήματα για να προλάβει το «τρένο» της εξέλιξης και στον τομέα των μεταφορών. Ας δούμε λοιπόν, μέσα από το ρεπορτάζ, ποιες είναι οι πιθανότερες αλλαγές που έχουμε να περιμένουμε το 2020 σε επίπεδο οικονομικό αλλά και πρακτικό.

Το 2020 θα ισχύσει και στη χώρα μας ο προσδιορισμός του εκπεμπόμενου CO2 των αυτοκινήτων βάσει το νέου πρωτοκόλλου WLTP, το οποίο είναι πιο αυστηρό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα, όλα τα αυτοκίνητα που πληρώνουν βάσει εκπομπών CO2, θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερο ύψος τελών το 2020. Σύμφωνα ωστόσο με τον υφυπουργό Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννη, εξετάζεται νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ώστε να μην αυξηθούν αναλογικά με την αύξηση που θα φέρει το πρωτόκολλο WLTP και να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα υφιστάμενα.

Οι τηλεοπτικές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου έκαναν λόγο για φορολογικά κίνητρα απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων και αντικατάστασή τους με άλλα, μηδενικών όμως ρύπων. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ κ. Γεώργιος Βασιλάκης, δήλωσε από το συνέδριο «Connected Cars» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 στην Αίγλη Ζαππείου, ότι μέτρα αντικατάστασης του γερασμένου στόλου δεν θα πρέπει να αφήνουν έξω τα υβριδικά αλλά και τα συμβατικά αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων.

Τόσο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης όσο και πολλών ακόμα αξιωματούχων, δείχνουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κινήτρων για την διευκόλυνση πώλησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ήδη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μηδενικό τέλος ταξινόμησης και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο οι τιμές τους είναι υψηλές και έτσι απαιτούνται επίσης φορολογικά κίνητρα και μέτρα παράλληλης απόσυρσης πολύ παλαιών αυτοκινήτων. Εξετάζονται επίσης κίνητρα όπως κίνηση στις λωρίδες των λεωφορείων και δωρεάν στάθμευση στο κέντρο των πόλεων.

Η προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει έναν ακόμα σκόπελο, αυτόν της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών φόρτισης. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, θα εκπονηθεί στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και θα εκδοθεί όσο το δυνατόν πιο άμεση κοινή υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των Φορέων Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.).

Ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι εξετάζεται εκ νέου το πλαίσιο εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη χώρα μας. Στόχος είναι να μην καθίσταται συμφέρουσα η εμπορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων και να παταχθεί το φαινόμενο της αλλοίωσης των πραγματικών χιλιομέτρων των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:56

Η σύγκρουση ΗΠΑ – Ισραήλ – Ιράν και η Ελλάδα: Το γεωοικονομικό τεστ αντοχής, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

17:54

Γερμανία: Η κυβέρνηση έθεσε τις γερμανικές μονάδες της ρωσικής Rosneft υπό επιτροπεία

17:40

Οι ΗΠΑ καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

17:21

Xiaomi: Στην κορυφή και της ελληνικής αγοράς, καθώς ένας στους 4 έχει προϊόντα Xiaomi

17:17

ΟΗΕ: Eκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή

17:06

Ιράν: Μυστήριο καλύπτει την τύχη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ

16:50

Κοινή δήλωση Στάρμερ, Μακρόν, Μερτς: Καταδικάζουν τα ιρανικά αντίποινα στις χώρες του Κόλπου

16:41

Παπαστεργίου: Η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας αποτελεί θεμέλιο της ψηφιακής Ελλάδας που οικοδομούμε

16:33

Τι σημαίνει η κρίση στη Μέση Ανατολή για πετρέλαιο και αγορές

16:02

Ανδρουλάκης για επέτειο Τεμπών: Η μνήμη δεν ξεθωριάζει

15:42

Mobile Video 2026: Η επανάσταση των social video - Kαταναλώνουν έως και 80% της κίνησης

15:27

Δήλωση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

15:24

Blackout στις αερομεταφορές στη Μέση Ανατολή

15:00

ΟΗΕ: Έκκληση προς όλες τις πλευρές στη Μέση Ανατολή να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις

14:56

Ακυρώσεις πτήσεων από το Ελευθέριος Βενιζέλος» για Μέση Ανατολή

14:39

Diaplous: Οδηγίες ασφάλειας προς τα πλοία μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

14:35

Τασούλας: Το δυστύχημα των Τεμπών είναι μια τραγωδία που αναζητεί δικαιοσύνη

14:31

ΥΠΕΞ: Η ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράν και την Μέση Ανατολή

14:12

5 εκδρομές για πεζοπορία το Σαββατοκύριακο κοντά στην Αθήνα

14:05

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

13:51

Μενδώνη: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση κυριότητας της φωτογραφικής συλλογής των 200 της Καισαριανής

13:43

Τραγωδία στα Τέμπη: Μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα για την επέτειο των τριών ετών

13:25

Γεννήθηκε στην Μ. Βρετανία το πρώτο μωρό μετά από μεταμόσχευση μήτρας, από πτωματική δότρια 

13:22

ΥΠΕΞ: Ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες στη Μέση Ανατολή

13:13

Χιλιάδες κόσμου στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση για την επέτειο των Τεμπών

13:00

Μετρό Αθήνας – Γραμμή 3: Τα σενάρια για «σπάσιμο» της διαδρομής από Αεροδρόμιο έως Λιμάνι Πειραιά

12:52

Μαρινάκης: Να αφήσουμε επιτέλους τη Δικαιοσύνη να δώσει τις απαντήσεις της για τα Τέμπη

12:47

Η ανάπτυξη drones φέρνει νέες επενδυτικές και επιχειρηματικές προοπτικές για το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα

12:30

ΗΠΑ: Η δράση κατά του Ιράν άρχισε - Οι στόχοι παραμένουν αβέβαιοι

11:54

«Μπλόκο» στις κρυφές ανατιμήσεις στα ράφια – Έρχεται ειδική σήμανση και βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider