Οι 5 σημαντικότερες αλλαγές που περιμένουμε στην αγορά αυτοκινήτου το 2020

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 5 σημαντικότερες αλλαγές που περιμένουμε στην αγορά αυτοκινήτου το 2020
Το 2020 θα είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών για την κυκλοφορία και τη φορολόγηση των αυτοκινήτων στη χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι ο στόλος των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων στην Ελλάδα γερνά επικίνδυνα και μάλιστα σε μια εποχή όπου η Ε.Ε. επιβάλλει μέτρα για την μείωση των ρύπων που προέρχονται από τις μετακινήσεις. Η χώρα μας, μετά από μια δεκαετία ύφεσης, πρέπει να τρέξει με πολύ γοργά βήματα για να προλάβει το «τρένο» της εξέλιξης και στον τομέα των μεταφορών. Ας δούμε λοιπόν, μέσα από το ρεπορτάζ, ποιες είναι οι πιθανότερες αλλαγές που έχουμε να περιμένουμε το 2020 σε επίπεδο οικονομικό αλλά και πρακτικό.

Το 2020 θα ισχύσει και στη χώρα μας ο προσδιορισμός του εκπεμπόμενου CO2 των αυτοκινήτων βάσει το νέου πρωτοκόλλου WLTP, το οποίο είναι πιο αυστηρό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα, όλα τα αυτοκίνητα που πληρώνουν βάσει εκπομπών CO2, θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερο ύψος τελών το 2020. Σύμφωνα ωστόσο με τον υφυπουργό Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννη, εξετάζεται νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ώστε να μην αυξηθούν αναλογικά με την αύξηση που θα φέρει το πρωτόκολλο WLTP και να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα υφιστάμενα.

Οι τηλεοπτικές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου έκαναν λόγο για φορολογικά κίνητρα απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων και αντικατάστασή τους με άλλα, μηδενικών όμως ρύπων. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ κ. Γεώργιος Βασιλάκης, δήλωσε από το συνέδριο «Connected Cars» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 στην Αίγλη Ζαππείου, ότι μέτρα αντικατάστασης του γερασμένου στόλου δεν θα πρέπει να αφήνουν έξω τα υβριδικά αλλά και τα συμβατικά αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων.

Τόσο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης όσο και πολλών ακόμα αξιωματούχων, δείχνουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κινήτρων για την διευκόλυνση πώλησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ήδη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μηδενικό τέλος ταξινόμησης και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο οι τιμές τους είναι υψηλές και έτσι απαιτούνται επίσης φορολογικά κίνητρα και μέτρα παράλληλης απόσυρσης πολύ παλαιών αυτοκινήτων. Εξετάζονται επίσης κίνητρα όπως κίνηση στις λωρίδες των λεωφορείων και δωρεάν στάθμευση στο κέντρο των πόλεων.

Η προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει έναν ακόμα σκόπελο, αυτόν της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών φόρτισης. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, θα εκπονηθεί στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και θα εκδοθεί όσο το δυνατόν πιο άμεση κοινή υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των Φορέων Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.).

Ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι εξετάζεται εκ νέου το πλαίσιο εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη χώρα μας. Στόχος είναι να μην καθίσταται συμφέρουσα η εμπορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων και να παταχθεί το φαινόμενο της αλλοίωσης των πραγματικών χιλιομέτρων των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:50

Γουίτκοφ: «Μόνο ένα σημείο μένει να διευθετηθεί για ειρήνη στην Ουκρανία»

10:43

Αυτόματη επικαιροποίηση των ΚΑΔ για 1,9 εκατ. ΑΦΜ

10:41

Βενεζουέλα: Η προσωρινή πρόεδρος Ροντρίγκες έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο

10:40

Alpha Bank: Στις 4 Δεκεμβρίου η καταβολή προμερίσματος για το 2026

10:38

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας

10:30

Δήμαρχος Γλυφάδας: «Αυτό που έγινε δεν το έχουμε ξαναζήσει»

10:29

Relief rally στις ευρωαγορές μετά την αναδίπλωση Τραμπ

10:23

Δανία: Θα συνεχίσουμε τον διάλογο για την ασφάλεια στην Αρκτική με σεβασμό στην εδαφική μας ακεραιότητα

10:09

Blooomberg: Πιθανότερος διάδοχος της Λαγκάρντ στην προεδρία της ΕΚΤ ο Κνοτ

10:04

Ο Τραμπ παρουσιάζει σήμερα το «Συμβούλιο Ειρήνης» στο Νταβός - Θα συναντηθεί με Ζελένσκι

09:51

Blupeak Estate Analytics: Η αόρατη περιουσία των Δήμων τροφοδοτεί τη στεγαστική κρίση

09:27

ΕΒΕΠ: Ο «έρπων πληθωρισμός» στην Ελλάδα και η ανάλυση της ακρίβειας

09:19

«Χρυσός Θόλος, βάσεις και ορυκτά»: Το deal Τραμπ για Γροιλανδία

09:11

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ καλεί την ΕΕ να προχωρήσει στη δημιουργία κοινού στρατού

08:56

ΔΕΔΔΗΕ: Επανέλεγχος των υποθέσεων ρευματοκλοπής και αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης

08:52

Τι άφησε πίσω της η κακοκαιρία και πού θα χτυπήσει σήμερα – Δύο νεκροί και σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα

08:38

Τα βήματα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

08:31

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Σταθεροποίηση το 2025, αυστηρότερο το παιχνίδι το 2026

08:29

Ρούτε: Δεν συζητήσαμε με τον Τραμπ το θέμα της κυριαρχίας της Γροιλανδίας

08:13

«Ψεύδεται»: Δυσπιστία στη Γροιλανδία για τη δήλωση Τραμπ

08:09

Ο Πούτιν συναντάται σήμερα με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ

08:07

Αρχίζει σήμερα το προγραμματικό, διαρκές συνέδριο της Νέας Αριστεράς

07:58

Από τη Γροιλανδία στο ελληνικό ράφι: Ο πόλεμος των δασμών και το εθνικό στοίχημα της αυτάρκειας

07:56

Συνεχίζει να γράφει ιστορία η Τέιλορ Σουίφτ

07:50

Απασχόληση: Ουραγός στην Ευρώπη η Ελλάδα - Υπολείπεται ακόμη και των βαλκανικών κρατών

07:49

Δεν μεταβαίνει στο Νταβός ο πρωθυπουργός - Θα πάει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

07:47

Τα «στοιχήματα» για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας

07:44

Ακρίβεια: Πώς θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σε Ελλάδα και εξωτερικό

07:42

Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Ποια χρηματικά ποσά στις δηλώσεις δεν φορολογούνται

07:39

Μετωπική ΗΠΑ-ΕΕ στο Νταβός - Η παλιά τάξη δεν επιστρέφει, η νοσταλγία δεν είναι στρατηγική, λέει ο Κάρνεϊ

gazzetta
gazzetta reader insider insider