Οι 5 σημαντικότερες αλλαγές που περιμένουμε στην αγορά αυτοκινήτου το 2020

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 5 σημαντικότερες αλλαγές που περιμένουμε στην αγορά αυτοκινήτου το 2020
Το 2020 θα είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών για την κυκλοφορία και τη φορολόγηση των αυτοκινήτων στη χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι ο στόλος των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων στην Ελλάδα γερνά επικίνδυνα και μάλιστα σε μια εποχή όπου η Ε.Ε. επιβάλλει μέτρα για την μείωση των ρύπων που προέρχονται από τις μετακινήσεις. Η χώρα μας, μετά από μια δεκαετία ύφεσης, πρέπει να τρέξει με πολύ γοργά βήματα για να προλάβει το «τρένο» της εξέλιξης και στον τομέα των μεταφορών. Ας δούμε λοιπόν, μέσα από το ρεπορτάζ, ποιες είναι οι πιθανότερες αλλαγές που έχουμε να περιμένουμε το 2020 σε επίπεδο οικονομικό αλλά και πρακτικό.

Το 2020 θα ισχύσει και στη χώρα μας ο προσδιορισμός του εκπεμπόμενου CO2 των αυτοκινήτων βάσει το νέου πρωτοκόλλου WLTP, το οποίο είναι πιο αυστηρό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα, όλα τα αυτοκίνητα που πληρώνουν βάσει εκπομπών CO2, θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερο ύψος τελών το 2020. Σύμφωνα ωστόσο με τον υφυπουργό Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννη, εξετάζεται νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ώστε να μην αυξηθούν αναλογικά με την αύξηση που θα φέρει το πρωτόκολλο WLTP και να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα υφιστάμενα.

Οι τηλεοπτικές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου έκαναν λόγο για φορολογικά κίνητρα απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων και αντικατάστασή τους με άλλα, μηδενικών όμως ρύπων. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ κ. Γεώργιος Βασιλάκης, δήλωσε από το συνέδριο «Connected Cars» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 στην Αίγλη Ζαππείου, ότι μέτρα αντικατάστασης του γερασμένου στόλου δεν θα πρέπει να αφήνουν έξω τα υβριδικά αλλά και τα συμβατικά αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων.

Τόσο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης όσο και πολλών ακόμα αξιωματούχων, δείχνουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κινήτρων για την διευκόλυνση πώλησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ήδη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μηδενικό τέλος ταξινόμησης και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο οι τιμές τους είναι υψηλές και έτσι απαιτούνται επίσης φορολογικά κίνητρα και μέτρα παράλληλης απόσυρσης πολύ παλαιών αυτοκινήτων. Εξετάζονται επίσης κίνητρα όπως κίνηση στις λωρίδες των λεωφορείων και δωρεάν στάθμευση στο κέντρο των πόλεων.

Η προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει έναν ακόμα σκόπελο, αυτόν της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών φόρτισης. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, θα εκπονηθεί στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και θα εκδοθεί όσο το δυνατόν πιο άμεση κοινή υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των Φορέων Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.).

Ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι εξετάζεται εκ νέου το πλαίσιο εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη χώρα μας. Στόχος είναι να μην καθίσταται συμφέρουσα η εμπορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων και να παταχθεί το φαινόμενο της αλλοίωσης των πραγματικών χιλιομέτρων των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:21

Από Δευτέρα ξεκινά η διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στα ιδιωτικά φαρμακεία

16:02

Ο έρωτας στα χρόνια του ΑΙ: Πρώτος γάμος γυναίκας με chatbot στην Ιαπωνία

15:50

Κατώτατος μισθός: Έως 5% οι αυξήσεις που προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι - Επιπλέον ελαφρύνσεις ζητούν οι εργοδότες

15:40

Σε χαμηλό εννεαμήνου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ: Στο 2,4% ο CPI τον Ιανουάριο

15:34

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ την Τετάρτη

15:24

ΕΕ vs Ουγγαρίας για 10 δισ. ευρώ: Η επιστροφή κονδυλίων και η αντίδραση Όρμπαν

15:15

Από 1η Μαΐου φέτος ο Κοινωνικός Τουρισμός

15:08

Υγεία: Πώς να αποτρέψετε την οστεοπόρωση πριν να είναι πολύ αργά

15:04

ΟΗΕ: «Εξαιρετικά ανήσυχος» για την κοινωνικοοικονομική κρίση στην Κούβα

14:49

Ο Ιμάμογλου προκαλεί τον Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές «τώρα»

14:43

Reuters για OPEC: Στο τραπέζι η επανέναρξη αυξήσεων στην παραγωγή πετρελαίου

14:32

Η καταιγίδα Νιλς «σαρώνει» την Ευρώπη: 2 νεκροί στη Γαλλία, 1 στην Ισπανία

14:26

Διάσκεψη για την Ασφάλεια: Συνάντηση του Κινέζου ΥΠΕΞ με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και Ουκρανίας

14:19

Ρωσία: Στο 15,5% τα επιτόκια - Έκτη διαδοχική μείωση

14:16

Μητσοτάκης προς αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας: Μεγάλη κατάκτηση η επιστολική ψήφος των αποδήμων

14:15

Eurostat: Με 1,3% έτρεξε η οικονομία της Ευρωζώνης το δ' τρίμηνο

14:10

Lonely Planet: Αυτό είναι το ιδανικό ελληνικό νησί για solo travellers

14:07

Την προσεχή εβδομάδα στη Γενεύη ο νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας

14:00

Επ. Ανταγωνισμού: Παρουσίαση και διαβούλευση της ενδιάμεσης έκθεσης της κλαδικής έρευνας στις τραπεζικές καταθέσεις

13:49

Διάσκεψη για την Ασφάλεια: Ο Ζελένσκι έφθασε στο Μόναχο

13:48

Βρετανικό δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης είναι παράνομη

13:46

Πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις σε Ιόνια Νησιά και Πρέβεζα

13:43

Σκληραίνει το πλαίσιο κατά του παράνομου τζόγου: Φυλακή έως 10 έτη και βαριά πρόστιμα

13:32

Σκληρή επίθεση Τσίπρα σε Στουρνάρα: Μια τρίτη θητεία αξίζει κάθε κόπο

13:29

Η ByteDance σε συζητήσεις για την πώληση της μονάδας παιχνιδιών Moonton για πάνω από 6 δισ.

13:21

Το εβδομαδιαίο κουίζ του Insider: Πόσο καλά θυμάστε τα νέα;

13:06

Μητσοτάκης: Το σύνθημα «Νομιμότητα Παντού» γίνεται πράξη στην καθημερινότητα

13:05

Eurobank Equities: Στα 56,20 ευρώ η νέα τιμή-στόχος για Metlen

12:57

Κάλεσμα Κυρανάκη σε στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό για τις νέες διευθυντικές θέσεις στον ΟΣΕ

12:56

Η ΕΕΕΠ προχωρά σε νέα μελέτη για τον εθισμό στα τυχερά παίγνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider