Οι 5 σημαντικότερες αλλαγές που περιμένουμε στην αγορά αυτοκινήτου το 2020

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 5 σημαντικότερες αλλαγές που περιμένουμε στην αγορά αυτοκινήτου το 2020
Το 2020 θα είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών για την κυκλοφορία και τη φορολόγηση των αυτοκινήτων στη χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι ο στόλος των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων στην Ελλάδα γερνά επικίνδυνα και μάλιστα σε μια εποχή όπου η Ε.Ε. επιβάλλει μέτρα για την μείωση των ρύπων που προέρχονται από τις μετακινήσεις. Η χώρα μας, μετά από μια δεκαετία ύφεσης, πρέπει να τρέξει με πολύ γοργά βήματα για να προλάβει το «τρένο» της εξέλιξης και στον τομέα των μεταφορών. Ας δούμε λοιπόν, μέσα από το ρεπορτάζ, ποιες είναι οι πιθανότερες αλλαγές που έχουμε να περιμένουμε το 2020 σε επίπεδο οικονομικό αλλά και πρακτικό.

Το 2020 θα ισχύσει και στη χώρα μας ο προσδιορισμός του εκπεμπόμενου CO2 των αυτοκινήτων βάσει το νέου πρωτοκόλλου WLTP, το οποίο είναι πιο αυστηρό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα, όλα τα αυτοκίνητα που πληρώνουν βάσει εκπομπών CO2, θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερο ύψος τελών το 2020. Σύμφωνα ωστόσο με τον υφυπουργό Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννη, εξετάζεται νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ώστε να μην αυξηθούν αναλογικά με την αύξηση που θα φέρει το πρωτόκολλο WLTP και να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα υφιστάμενα.

Οι τηλεοπτικές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου έκαναν λόγο για φορολογικά κίνητρα απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων και αντικατάστασή τους με άλλα, μηδενικών όμως ρύπων. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ κ. Γεώργιος Βασιλάκης, δήλωσε από το συνέδριο «Connected Cars» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 στην Αίγλη Ζαππείου, ότι μέτρα αντικατάστασης του γερασμένου στόλου δεν θα πρέπει να αφήνουν έξω τα υβριδικά αλλά και τα συμβατικά αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων.

Τόσο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης όσο και πολλών ακόμα αξιωματούχων, δείχνουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κινήτρων για την διευκόλυνση πώλησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ήδη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μηδενικό τέλος ταξινόμησης και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο οι τιμές τους είναι υψηλές και έτσι απαιτούνται επίσης φορολογικά κίνητρα και μέτρα παράλληλης απόσυρσης πολύ παλαιών αυτοκινήτων. Εξετάζονται επίσης κίνητρα όπως κίνηση στις λωρίδες των λεωφορείων και δωρεάν στάθμευση στο κέντρο των πόλεων.

Η προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει έναν ακόμα σκόπελο, αυτόν της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών φόρτισης. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, θα εκπονηθεί στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και θα εκδοθεί όσο το δυνατόν πιο άμεση κοινή υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των Φορέων Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.).

Ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι εξετάζεται εκ νέου το πλαίσιο εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη χώρα μας. Στόχος είναι να μην καθίσταται συμφέρουσα η εμπορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων και να παταχθεί το φαινόμενο της αλλοίωσης των πραγματικών χιλιομέτρων των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

ΔΣΑ: Στον β΄ γύρο των εκλογών οι Δ. Αναστασόπουλος και Α. Κουτσόλαμπρος

23:45

Στάρμερ: Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το κράτος πρόνοιας

23:33

Ρωσία: Η τράπεζα VTB δημιουργεί εταιρεία κολοσσό στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις

23:19

Σε μαγνητική τομογραφία υποβλήθηκε ο Τραμπ - Λ. Οίκος: «Ο πρόεδρος είναι σε εξαιρετική κατάσταση»

23:07

Επιφυλακτικότητα στη Wall Street στην «πρεμιέρα» του Δεκεμβρίου

22:52

Χρυσοχοΐδης: Απάτη και διαφθορά, τα κύρια στοιχεία που ενισχύουν το οργανωμένο έγκλημα

22:38

ΔΕΗ: Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο τον Δεκέμβριο – Στα 13,9 λεπτά ανά kWh

22:33

Άνοδος άνω του 1% για το πετρέλαιο μετά τον OPEC+

22:24

Ουκρανία: Στα χέρια του ρωσικού στρατού οι πόλεις Ποκρόφσκ και Βοβτσάνσκ

22:10

Νέο κοίτασμα χρυσού στο Ιράν - Υπολογίζεται σε 61 τόνους

21:55

Λ. Οίκος: «Αισιοδοξία» για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία

21:36

Με υψηλό έξι εβδομάδων μπήκε στον Δεκέμβριο ο χρυσός - Ρεκόρ για το ασήμι

21:23

Ο Τραμπ καλεί το Ισραήλ να μην επεμβαίνει στη Συρία

21:16

Διπλό κύμα κακοκαιρίας προ των πυλών: Πού αναμένονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

21:00

Μπακογιάννης: Η Διπλή Ανάπλαση θα έπρεπε να μας ενώνει όλους

20:57

Ισραήλ: Πρόσκληση Τραμπ σε Νετανιάχου για συνάντηση στον Λευκό Οίκο

20:51

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα συζητήσει το θέμα της Βενεζουέλας με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης

20:37

Ερντογάν: Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος

20:35

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έρχονται μεγάλες επενδύσεις στα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

20:30

Οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση - Ενισχύονται τα μπλόκα

20:23

ΗΠΑ: Χειμερινή καταιγίδα θέτει σε επιφυλακή 16 εκατομμύρια Αμερικανούς

20:13

Κιλκίς: Αγρότες απέκλεισαν καθολικά το τελωνείο Ευζώνων

20:09

Μητσοτάκης στην Οξφόρδη: Το κόστος ζωής είναι «το νούμερο ένα ζήτημα» σήμερα για τα νοικοκυριά

20:03

Meteo: Σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής τον φετινό Νοέμβριο

20:00

Η «ώρα της Μόσχας»: Ο Πούτιν κρατά το «κλειδί» της ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία

19:53

Ουκρανία: «Πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ - Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν πρέπει να ανταμειφθεί για την εισβολή

19:49

Τζαννετάκης (Motor Oil): Κορυφαία προτεραιότητα η ενεργειακή ασφάλεια

19:48

Ο δήμος Αθηναίων θα κλείσει ως διαμαρτυρία τις υπηρεσίες του στις 16/12

19:46

Πιερρακάκης: Η συνεργασία Ελλάδας - Ιρλανδίας ισχυρός κρίκος του ευρωπαϊκού οικονομικού οικοδομήματος

19:33

Ευ. Μυτιληναίος: Η γεωπολιτική ολοένα και περισσότερο υπερισχύει της μακροοικονομίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider