Οι 5 σημαντικότερες αλλαγές που περιμένουμε στην αγορά αυτοκινήτου το 2020

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 5 σημαντικότερες αλλαγές που περιμένουμε στην αγορά αυτοκινήτου το 2020
Το 2020 θα είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών για την κυκλοφορία και τη φορολόγηση των αυτοκινήτων στη χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι ο στόλος των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων στην Ελλάδα γερνά επικίνδυνα και μάλιστα σε μια εποχή όπου η Ε.Ε. επιβάλλει μέτρα για την μείωση των ρύπων που προέρχονται από τις μετακινήσεις. Η χώρα μας, μετά από μια δεκαετία ύφεσης, πρέπει να τρέξει με πολύ γοργά βήματα για να προλάβει το «τρένο» της εξέλιξης και στον τομέα των μεταφορών. Ας δούμε λοιπόν, μέσα από το ρεπορτάζ, ποιες είναι οι πιθανότερες αλλαγές που έχουμε να περιμένουμε το 2020 σε επίπεδο οικονομικό αλλά και πρακτικό.

Το 2020 θα ισχύσει και στη χώρα μας ο προσδιορισμός του εκπεμπόμενου CO2 των αυτοκινήτων βάσει το νέου πρωτοκόλλου WLTP, το οποίο είναι πιο αυστηρό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα, όλα τα αυτοκίνητα που πληρώνουν βάσει εκπομπών CO2, θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερο ύψος τελών το 2020. Σύμφωνα ωστόσο με τον υφυπουργό Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννη, εξετάζεται νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ώστε να μην αυξηθούν αναλογικά με την αύξηση που θα φέρει το πρωτόκολλο WLTP και να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα υφιστάμενα.

Οι τηλεοπτικές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου έκαναν λόγο για φορολογικά κίνητρα απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων και αντικατάστασή τους με άλλα, μηδενικών όμως ρύπων. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ κ. Γεώργιος Βασιλάκης, δήλωσε από το συνέδριο «Connected Cars» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 στην Αίγλη Ζαππείου, ότι μέτρα αντικατάστασης του γερασμένου στόλου δεν θα πρέπει να αφήνουν έξω τα υβριδικά αλλά και τα συμβατικά αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων.

Τόσο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης όσο και πολλών ακόμα αξιωματούχων, δείχνουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κινήτρων για την διευκόλυνση πώλησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ήδη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μηδενικό τέλος ταξινόμησης και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο οι τιμές τους είναι υψηλές και έτσι απαιτούνται επίσης φορολογικά κίνητρα και μέτρα παράλληλης απόσυρσης πολύ παλαιών αυτοκινήτων. Εξετάζονται επίσης κίνητρα όπως κίνηση στις λωρίδες των λεωφορείων και δωρεάν στάθμευση στο κέντρο των πόλεων.

Η προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει έναν ακόμα σκόπελο, αυτόν της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών φόρτισης. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, θα εκπονηθεί στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και θα εκδοθεί όσο το δυνατόν πιο άμεση κοινή υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των Φορέων Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.).

Ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι εξετάζεται εκ νέου το πλαίσιο εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη χώρα μας. Στόχος είναι να μην καθίσταται συμφέρουσα η εμπορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων και να παταχθεί το φαινόμενο της αλλοίωσης των πραγματικών χιλιομέτρων των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:38

Αυτοπεποίθηση και σεβασμός στο γραφείο: Αντικαταστήστε την απολογία με ευγνωμοσύνη

16:35

Με ρεκόρ συμμετοχής ολοκληρώθηκε η 50η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στην Αθήνα

16:22

Fed: «Παύση» στις μειώσεις επιτοκίων αναμένουν οι αναλυτές στην πρώτη συνεδρίαση του έτους

16:17

Τραμπ: Είναι πολύ αργά για να σταματήσει η κατασκευή της «υπέροχης» νέας αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

16:13

Πηγές ΝΔ: Εκθέτει Τυχεροπούλου και Σημανδράκο η Χαλικιά - Υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαζαν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

16:02

Ζελένσκι: Στις τριμερείς συνομιλίες συζητήθηκαν στρατιωτικά και πολιτικά ζητήματα

16:01

ΗΠΑ: Κατά 5,3% αυξήθηκαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Νοέμβριο

15:59

Διακοπή κυκλοφορίας στο ρέμα Βάρδα από τα Σπάτα προς το Πικέρμι - Απεγκλωβίστηκαν 2 άτομα από όχημα

15:55

Κίεβο: Ζημιές στο ορθόδοξο μοναστήρι Λαύρα των Σπηλαίων, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

15:51

Υπουργικές αποφάσεις για τους Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης ηλικιωμένων και ΑμεΑ

15:39

Ουκρανία: Τσέχοι συγκέντρωσαν μέσω εράνου πάνω από 6 εκατ. δολ. για την αγορά γεννητριών

15:31

Χαλικιά (ΟΠΕΚΕΠΕ): Διαχρονικό και συστημικό το πρόβλημα - Δεν υπήρξε διοίκηση απατεώνων

15:28

Ψήφος εμπιστοσύνης από Nvidia στη CoreWeave - Νέα επένδυση 2 δισ. δολαρίων

15:21

ΕΣΠ: Αποτίμηση επιπτώσεων πριν οποιαδήποτε ρύθμιση για τα ωράρια τροφοδοσίας

15:14

Ιράν: Σχεδόν «6.000 οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι» - Ερευνώνται χιλιάδες άλλες περιπτώσεις

15:02

Γερογιάννης: Η Aegean θα συνεχίσει να συνοδεύει τη νέα γενιά στα ταξίδια της γνώσης και της ζωής

14:58

Δυτ. Βαλκάνια: Μπλόκα φορτηγών στα σύνορα τεσσάρων χωρών - «Φωνές» για το νέο σύστημα εισόδου στην ΕΕ

14:44

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Στο επίκεντρο η στήριξη των ΜμΕ για το 2026

14:24

Optima: Θετικές προοπτικές και το 2026 στο ΧΑ – Πέντε top picks με περιθώριο ανόδου έως 48%

14:22

Αέριο: Πρακτικά μηδενική συμμετοχή για τον Κάθετο Διάδρομο

14:15

ΝΔ: Αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις του κόμματος μέχρι την Τετάρτη λόγω της τραγωδίας στα Τρίκαλα

14:11

Τσίπρας για το εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα: Θεμελιώδες δικαίωμα η ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

14:07

Σπάνιες γαίες: Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G7 την Τρίτη

14:06

Σε χαμηλό 4 μηνών το δολάριο

13:51

NBG Securities: Αυξάνει τιμές-στόχους για τις τράπεζες, top-pick η Τρ. Πειραιώς

13:50

Παπαθανάσης: Έγκριση Περιφερειακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης Κεντρ. Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Β. Αιγαίου

13:42

Βιολάντα: Η τρικαλινή μπισκοτοποιία που στιγματίστηκε από μια τραγωδία

13:41

Άσκηση Ετοιμότητας την Τρίτη στον ΔΑΑ - Δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία του αεροδρομίου

13:37

Adidas και ΕΠΟ ανακοινώνουν συνεργασία έως το 2030

13:27

Η Tetra Pak επενδύει 60 εκατ. ευρώ σε νέα πιλοτική μονάδα για ασηπτικές συσκευασίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider