Αυτοκίνητο
10-03-2019 | 11:09

Κροίσοι και «φτωχαδάκια» στη Formula 1

Μοιράσου το
Κροίσοι και «φτωχαδάκια» στη Formula 1

Οι ομάδες της Formula 1 θα μοιραστούν εφέτος πάνω από ένα δις δολάρια από τα κέρδη του 2018. Το insider.gr αποκαλύπτει, πόσα χρήματα θα βάλει κάθε μία στο ταμείο της.

Μπορεί να μιλούν όλοι για κρίση στη Formula 1, όμως αυτό αφορά τον αγωνιστικό της τομέα, αφού τα οικονομικά της πηγαίνουν θαυμάσια. Η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία, Liberty Media, έχει εμφανίσει για το 2018 έναν συνολικό κύκλο εργασιών της τάξης των 1,827 δις δολαρίων και το ένα δις από αυτά θα μοιραστεί στις ομάδες της Formula 1. Δείτε πόσα χρήματα θα εισπράξει κάθε ομάδα, με τη Ferrari να παραμένει και εφέτος πρώτη σε αυτή τη λίστα, αν και τερμάτισε πέρυσι δεύτερη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1.

Η Scuderia έχει λαμβάνειν εφέτος 205 εκατ. δολάρια, δηλαδή 6% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Η ιταλική ομάδα θα εισπράξει τα περισσότερα χρήματα από όλες τις υπόλοιπες λόγω του μπόνους που δικαιούται εξαιτίας της ιστορίας και της δημοφιλίας της στο άθλημα. Συγκεκριμένα, τα 114 εκατ. δολάρια αναλογούν στο μπόνους και τα υπόλοιπα στις αγωνιστικές επιδόσεις της πέρυσι.

Η περυσινή παγκόσμια πρωταθλήτρια της Formula 1 βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας των εσόδων με 177 εκατ. δολάρια. Ετσι κατέγραψε και αυτή αύξηση 4% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ από το προαναφερόμενο ποσόν τα 76 εκατ. δολάρια είναι το μπόνους της.

Η τρίτη ομάδα της περυσινής κατάταξης θα λάβει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 152 εκατ. δολαρίων, που ισοδυναμεί με αύξηση 4% σε σχέση με το 2018 και περιλαμβάνει 71 εκατ. δολάρια μπόνους.

Η βρετανική ομάδα δεν τα πήγε πέρυσι καθόλου καλά εντός πίστας, ωστόσο θα εισπράξει ένα σημαντικότατο ποσόν της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων, κυρίως λόγω της ιστορίας της και της επιτυχημένης παρουσίας της στο παρελθόν. Το μπόνους για τη McLaren ανέρχεται σε 33 εκατ. δολάρια.

Η γαλλική ομάδα δεν προβλέπεται να λάβει μπόνους, ωστόσο η τέταρτη θέση της στο περυσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 θα της φέρει 73 εκατ. δολάρια στα ταμεία της, που αντιστοιχούν με αύξηση 18% σε σχέση με το 2018.

Oι Αμερικάνοι ήταν εκείνοι, που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων από όλες τις άλλες ομάδες χάρη στην πέμπτη θέση, που κατέλαβαν πέρυσι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1. Συγκεκριμένα θα λάβουν 70 εκατ. δολάρια, δηλαδή 32% περισσότερα από πέρυσι, αν και δεν δικαιούνται μπόνους.

Η ιστορική ομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί τον μεγαλύτερο χαμένο, αν και θα λάβει 10 εκατ. δολάρια μπόνους. Ωστόσο η κατάληψη της τελευταίας θέσης της πέρυσι, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των συνολικών της εσόδων, που περιορίστηκαν για εφέτος στα 60 εκατ. δολάρια.

Η αλλαγή ιδιοκτησίας της πρώην Force India προκάλεσε αφαίρεση βαθμών στην ομάδα, η οποία τρέχει εφέτος ως Racing Point. Ετσι τα έσοδά της θα μειωθούν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι και θα ανέλθουν συνολικά σε 59 εκατ. δολάρια.

Η όγδοη θέση στο πρωτάθλημα του 2018 θα βάλει στα ταμεία της  πρώην Sauber 56 εκατ. δολάρια, που αντιστοιχούν σε 22% αύξηση συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Τελευταία από πλευράς εσόδων είναι η «θυγατρική» ομάδα της Red Bull, η οποία κατέλαβε πέρυσι την ένατη θέση. Eτσι αρκέστηκε σε έσοδα 52 εκατομμυρίων δολαρίων, που σημαίνουν μείωση 7% σε σχέση με το 2018.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.