Tα 10 δημοφιλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο το 2018

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tα 10 δημοφιλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο το 2018
Πέντε γνωστά SUV και δύο Pick up περιλαμβάνονται στο Top-10 των αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις σε όλον τον κόσμο τον προηγούμενο χρόνο.

Το 2018 ήταν ένα έτος πρόκλησης για την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου, καθώς οι πωλήσεις κατέγραψαν για πρώτη φορά μετά το 2009 πτώση και ανήλθαν συνολικά σε 86,01 εκατ. Ι.Χ. Kαθοριστικό ρόλο σε αυτή την τάση είχε η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον πλανήτη, δηλαδή η κινέζικη, που εμφάνισε πτώση 2,8% και «περιορίστηκε» στα 28,08 εκατ. ταξινομήσεις. Οι απώλειες από την Κίνα αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την Ινδία (+9%), η οποία εκτόπισε μάλιστα για πρώτη φορά τη Γερμανία από την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά και από την Ρωσία (+13%) και τη Βραζιλία (+14%).

Αντίθετα, είχαμε σημαντική μείωση των ταξινομήσεων καινούριων Ι.Χ. στη Μεγάλη Βρετανία λόγω του Brexit (-6%), αλλά και σε ορισμένες άλλες σημαντικές αγορές, όπως του Mεξικού (-7%) και της Αργεντινής (-10) εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής αστάθειας.

Για μία ακόμη χρονιά κυριάρχησαν στην παγκόσμια αγορά τα SUV με ένα μερίδιο 36,4%, ενώ ανοδική πορεία είχαν και τα Pick up με μερίδιο 6,4%, που τα έφερε για πρώτη φορά πάνω από τα μικρά μοντέλα πόλης, που περιορίστηκαν σε ένα ποσοστό 6,2%.

Γι αυτό και δεν ξενίζει το γεγονός, ότι στο Top Ten των αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο το 2018 περιλαμβάνονται 4 SUV, 2 Pick up, τρία μικρομεσαία compact cars και ένα μεγαλομεσαίο σεντάν.

Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά!

Το επιβλητικό Pick up οφείλει την πρωτιά του στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιήθηκε πέρυσι το 84% των παγκόσμιων πωλήσεών του! Είναι το μόνο μοντέλο του Top Ten, του οποίου οι ετήσιες ταξινομήσεις ξεπέρασαν το 2018 το ένα εκατομμύριο τεμάχια, ενώ βρίσκεται ήδη στη 13η γενιά και αναμένεται συνέχεια.

Διατήρησε και το 2018 τη δεύτερη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις με αύξηση 1% σε σχέση με το 2017, αν και το επόμενο διάστημα θα λανσαριστεί το μοντέλο επόμενης γενιάς, που θα ονομάζεται πλέον σε όλες τις εκδοχές του Corolla και όχι μόνον στις τετράθυρες εκδόσεις σεντάν.

Το ιαπωνικό compact μοντέλο κατέγραψε αύξηση 2% στις 54 σημαντικότερες αγορές αυτοκινήτου της γης και τα πήγε πέρυσι πολύ καλά στην κινέζικη αγορά. Διαχρονική αξία, καθώς κυκλοφορεί ήδη το μοντέλο δέκατης γενιάς!

Το 2018 κατέγραψε αύξηση 4% στις πωλήσεις του σε σχέση με το 2017 και έτσι πέρασε στην παγκόσμια κατάταξη το Nissan X-Trail και αναδείχθηκε σε εμπορικότερο SUV της χρονιάς. Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει το μοντέλο πέμπτης γενιάς, που αναμένεται να δώσει επιπρόσθετη ώθηση στις πωλήσεις του.

Το Nissan X-Trail κυκλοφορεί σε αγορές εκτός Ευρώπης ως Rogue και παραμένει σταθερή αξία, αν και οι παγκόσμιες πωλήσεις του μειώθηκαν το 2018 κατά 6% συγκριτικά με πρόπερσι. Η συγκεκριμένη τάση οφείλεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων του X-Trail στην Ευρώπη (-31%) και στις ΗΠΑ (-11%).

Το ιαπωνικό SUV κυκλοφορεί με επιτυχία από το 1996 και πρόσφατα λανσαρίστηκε το μοντέλο τέταρτης γενιάς, που διακρίνεται για τον πολυτελή και ισορροπημένο χαρακτήρα του. Οι περυσινές πωλήσεις του Honda CR-V ήταν 2% λιγότερες από τις αντίστοιχες του 2017.

Παραμένει ένα πολύ δυνατό brand name και κυκλοφορεί εκτός Ευρώπης και σε εκδόσεις σεντάν ως Jetta ή Vento. Ήταν το μοντέλο του Top Ten με τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων (-11% σε σχέση με το 2017), γι αυτό και έπεσε πέρυσι στην 7η θέση από την 3η που κατείχε πρόπερσι.

Είναι το μοντέλο με τις περισσότερες εταιρικές πωλήσεις στη Γερμανία και ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα με την ονομασία VW Magotan. Οι πωλήσεις του μειώθηκαν πέρυσι κατά 2% σε σχέση με το 2017.

Το επιβλητικό Pick up φτάνει σε μήκος ανάλογα με την έκδοση τα 6 μέτρα και είναι αγαπητό στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Από το καλοκαίρι του 2018 κυκλοφορεί το μοντέλο τέταρτης γενιάς, ενώ πέρυσι κατέγραψε μία μικρή πτώση της τάξης του 1% συγκριτικά με πρόπερσι.

Το δημοφιλές crossover εξελίχθηκε στην Ιαπωνία και ανήκει με μήκος 4,3 μ. στα μικρομεσαία SUV, ενώ κατέγραψε μείωση πωλήσεων 6% σε σχέση με το 2017.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:20

Bally’s Intralot: Νέο συμβόλαιο με την British Columbia Lottery Corporation

10:15

Διέλευση πλοίου από τα Στενά του Ορμούζ - Απευθείας συνομιλίες Λιβάνου με Ισραήλ για εκεχειρία

10:00

Πόλεμος στο Σουδάν: 7 στους 10 ζουν πλέον στη φτώχεια

09:53

Μία νεκρή, 5 τραυματίες στη δυτική Ρωσία σε επιδρομή της Ουκρανίας με drones

09:36

Eurobank: Αγορά 677.073 ιδίων μετοχών έναντι 2,52 εκατ. ευρώ

09:23

ΕΒΕΠ: 1,5 δισ. ευρώ ο πασχαλινός τζίρος - Σηματωρός τα τρόφιμα

09:10

Σε υψηλό 4 μηνών το Bitcoin με βλέμμα σε ΗΠΑ - Ιράν

09:00

Το πολιτικό ρίσκο επιστρέφει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

08:53

Πτώση για το πετρέλαιο με φόντο τα Στενά του Ορμούζ

08:41

Κάλεσμα Λαβρόφ στον Ιρανό ΥΠΕΞ να μην ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες

08:32

Κλιματική αβεβαιότητα και ΕΛΓΑ: Όταν ο παγετός του Απριλίου «παγώνει» την οικονομία της υπαίθρου

08:30

Μερτς σε Νετανιάχου: «Τερματισμός των μαχών στον Λίβανο και έναρξη συνομιλιών»

08:22

Η ΕΕ διπλασιάζει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα

08:05

Βανς: Η «μπάλα στο γήπεδο» του Ιράν - Η Τεχεράνη καταγγέλλει «σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας»

08:01

Το ταμείο του Κάνιε Γουέστ από δύο sold out συναυλίες

07:54

Μπιρόλ: Ο Απρίλιος «αναμένεται να είναι χειρότερος από τον Μάρτιο» για τον ενεργειακό τομέα

07:47

Τραμπ: «Μπορεί να περάσουμε από την Κούβα» αφού «τελειώσουμε» με το Ιράν

07:42

«Ταύρος» ξανά η HSBC για τις ελληνικές τράπεζες - Βλέπει ισχυρό ράλι

07:33

Μετωπική στη Βουλή με ανοιχτά μέτωπα

07:26

ΜΕΤΚΑ - METLEN: «Βλέπει» EBITDA 150 εκατ. το 2026, ανεκτέλεστο άνω των 2 δισ. - «Ανοιχτό» το ΧΑ

07:15

Εκκαθαριστικά: Ένας στους τέσσερις πληρώνει επιπλέον φόρο 1.160 ευρώ

07:04

Στα τυφλά οι αγορές - Tο «πτυχίο» της ΕΚΤΕΡ - Tα βλέμματα στην Ουάσιγκτον

23:54

Σε δίκη για διαφθορά και υπεξαίρεση παραπέμπεται η σύζυγος του Πέδρο Σάντσεθ

23:44

Ισραήλ: Ο πρεσβευτής της Ιταλίας κλήθηκε για εξηγήσεις μετά τα σχόλια Ταγιάνι για τα πλήγματα στον Λίβανο

23:33

Νετανιάχου: Υποσχέθηκα ότι δεν θα υπάρξει άλλο Ολοκαύτωμα και φέτος εκπλήρωσα αυτή την υπόσχεση – Η Ευρώπη έχει πολλά να μάθει από εμάς

23:25

Ντεμαράζ για S&P 500 και Nasdaq - Η Wall Street «ποντάρει» σε λύση στο Ιράν

22:49

ΟΗΕ: Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή στις 16 Απριλίου μετά το βέτο Ρωσίας-Κίνας

22:33

Τραμπ: «Δεν θα ζητήσω συγγνώμη από τον Πάπα» - Διέγραψε την ανάρτηση που εμφανίζεται ως «Ιησούς»

22:24

Πετρέλαιο: Μία ανάσα από τα 100 δολάρια έκλεισαν Brent και WTI

22:10

Χρυσός: Ήπια πτώση με πίεση από το δολάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider