Tα 10 δημοφιλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο το 2018

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tα 10 δημοφιλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο το 2018
Πέντε γνωστά SUV και δύο Pick up περιλαμβάνονται στο Top-10 των αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις σε όλον τον κόσμο τον προηγούμενο χρόνο.

Το 2018 ήταν ένα έτος πρόκλησης για την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου, καθώς οι πωλήσεις κατέγραψαν για πρώτη φορά μετά το 2009 πτώση και ανήλθαν συνολικά σε 86,01 εκατ. Ι.Χ. Kαθοριστικό ρόλο σε αυτή την τάση είχε η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον πλανήτη, δηλαδή η κινέζικη, που εμφάνισε πτώση 2,8% και «περιορίστηκε» στα 28,08 εκατ. ταξινομήσεις. Οι απώλειες από την Κίνα αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την Ινδία (+9%), η οποία εκτόπισε μάλιστα για πρώτη φορά τη Γερμανία από την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά και από την Ρωσία (+13%) και τη Βραζιλία (+14%).

Αντίθετα, είχαμε σημαντική μείωση των ταξινομήσεων καινούριων Ι.Χ. στη Μεγάλη Βρετανία λόγω του Brexit (-6%), αλλά και σε ορισμένες άλλες σημαντικές αγορές, όπως του Mεξικού (-7%) και της Αργεντινής (-10) εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής αστάθειας.

Για μία ακόμη χρονιά κυριάρχησαν στην παγκόσμια αγορά τα SUV με ένα μερίδιο 36,4%, ενώ ανοδική πορεία είχαν και τα Pick up με μερίδιο 6,4%, που τα έφερε για πρώτη φορά πάνω από τα μικρά μοντέλα πόλης, που περιορίστηκαν σε ένα ποσοστό 6,2%.

Γι αυτό και δεν ξενίζει το γεγονός, ότι στο Top Ten των αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο το 2018 περιλαμβάνονται 4 SUV, 2 Pick up, τρία μικρομεσαία compact cars και ένα μεγαλομεσαίο σεντάν.

Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά!

Το επιβλητικό Pick up οφείλει την πρωτιά του στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιήθηκε πέρυσι το 84% των παγκόσμιων πωλήσεών του! Είναι το μόνο μοντέλο του Top Ten, του οποίου οι ετήσιες ταξινομήσεις ξεπέρασαν το 2018 το ένα εκατομμύριο τεμάχια, ενώ βρίσκεται ήδη στη 13η γενιά και αναμένεται συνέχεια.

Διατήρησε και το 2018 τη δεύτερη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις με αύξηση 1% σε σχέση με το 2017, αν και το επόμενο διάστημα θα λανσαριστεί το μοντέλο επόμενης γενιάς, που θα ονομάζεται πλέον σε όλες τις εκδοχές του Corolla και όχι μόνον στις τετράθυρες εκδόσεις σεντάν.

Το ιαπωνικό compact μοντέλο κατέγραψε αύξηση 2% στις 54 σημαντικότερες αγορές αυτοκινήτου της γης και τα πήγε πέρυσι πολύ καλά στην κινέζικη αγορά. Διαχρονική αξία, καθώς κυκλοφορεί ήδη το μοντέλο δέκατης γενιάς!

Το 2018 κατέγραψε αύξηση 4% στις πωλήσεις του σε σχέση με το 2017 και έτσι πέρασε στην παγκόσμια κατάταξη το Nissan X-Trail και αναδείχθηκε σε εμπορικότερο SUV της χρονιάς. Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει το μοντέλο πέμπτης γενιάς, που αναμένεται να δώσει επιπρόσθετη ώθηση στις πωλήσεις του.

Το Nissan X-Trail κυκλοφορεί σε αγορές εκτός Ευρώπης ως Rogue και παραμένει σταθερή αξία, αν και οι παγκόσμιες πωλήσεις του μειώθηκαν το 2018 κατά 6% συγκριτικά με πρόπερσι. Η συγκεκριμένη τάση οφείλεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων του X-Trail στην Ευρώπη (-31%) και στις ΗΠΑ (-11%).

Το ιαπωνικό SUV κυκλοφορεί με επιτυχία από το 1996 και πρόσφατα λανσαρίστηκε το μοντέλο τέταρτης γενιάς, που διακρίνεται για τον πολυτελή και ισορροπημένο χαρακτήρα του. Οι περυσινές πωλήσεις του Honda CR-V ήταν 2% λιγότερες από τις αντίστοιχες του 2017.

Παραμένει ένα πολύ δυνατό brand name και κυκλοφορεί εκτός Ευρώπης και σε εκδόσεις σεντάν ως Jetta ή Vento. Ήταν το μοντέλο του Top Ten με τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων (-11% σε σχέση με το 2017), γι αυτό και έπεσε πέρυσι στην 7η θέση από την 3η που κατείχε πρόπερσι.

Είναι το μοντέλο με τις περισσότερες εταιρικές πωλήσεις στη Γερμανία και ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα με την ονομασία VW Magotan. Οι πωλήσεις του μειώθηκαν πέρυσι κατά 2% σε σχέση με το 2017.

Το επιβλητικό Pick up φτάνει σε μήκος ανάλογα με την έκδοση τα 6 μέτρα και είναι αγαπητό στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Από το καλοκαίρι του 2018 κυκλοφορεί το μοντέλο τέταρτης γενιάς, ενώ πέρυσι κατέγραψε μία μικρή πτώση της τάξης του 1% συγκριτικά με πρόπερσι.

Το δημοφιλές crossover εξελίχθηκε στην Ιαπωνία και ανήκει με μήκος 4,3 μ. στα μικρομεσαία SUV, ενώ κατέγραψε μείωση πωλήσεων 6% σε σχέση με το 2017.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:55

Στουρνάρας στο Politico: H εντυπωσιακή ελληνική ανάπτυξη δεν εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο

13:36

Το Ισλαμικό Κράτος καλεί τους υποστηρικτές του να πολεμήσουν το νέο συριακό καθεστώς

13:24

Γροιλανδία: Δεν χρειαζόμαστε το πλωτό νοσοκομείο του Τραμπ, λέει ο Δανός υπουργός Άμυνας

13:10

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές Αθήνας - Θεσσαλονίκης ψάχνουν Έλληνες και ξένοι, πόσα δίνουν για αγορά/ενοικίαση

12:55

Ζαγοροχώρια: Μια βόλτα στα πιο εντυπωσιακά γεφύρια

12:33

Λήμνος: Αίτημα για κήρυξη του νησιού σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - Χωρίς νερό η Μύρινα

12:22

Ο Τραμπ απορεί γιατί το Ιράν δεν έχει ήδη «συνθηκολογήσει»

12:07

Δυνατές εξαγγελίες από αδύναμους ηγέτες

12:02

Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες εξαιτίας πακιστανικών αεροπορικών επιδρομών

11:55

Λαγκάρντ: Η ΕΕ δεν χρειάζεται και τους 27 για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις

11:40

Κοντογεώργης: Η πολιτική της κυβέρνησης απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες χωρίς διαχωρισμούς και περιχαρακώσεις

11:28

Καλιφόρνια: Νεκρός και ο ένατος αγνοούμενος που παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα

11:24

Σπανάκης: Τα 228 έργα που εκτελούνται στα Δωδεκάνησα, με προϋπολογισμό 110 εκατ., είναι έργο της ΝΔ

11:04

BBC: Τα επτά σενάρια για επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

10:55

FT: Η Ελλάδα στοχεύει σε κεντρικό ρόλο στην μετά-Ρωσία αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης

10:49

Ο Τραμπ στέλνει πλωτό νοσοκομείο στη Γροιλανδία

10:47

Ουκρανία: Μαζικές ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones σε Κίεβο και άλλες περιοχές

10:35

Η χαρά που κράτησε μία μέρα: Ακύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο, άμεση «απάντηση» Τραμπ και οι … δασμοί των 150 ημερών

10:27

Μητσοτάκης: Οι ενεργειακές συμφωνίες αναδεικνύουν την γεωπολιτική μας θέση, εγγυώνται την ασφάλειά μας

10:18

Διαδικτυακές δημοπρασίες: Τι αντικείμενα πωλούνται - Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν

10:12

Υδρογονάνθρακες: Οι 10 γεωτρήσεις της ερχόμενης εξαετίας

09:53

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους κοντά στη σύνταξη

09:40

Ευρωομόλογα: Τα οφέλη που βλέπουν ΕΚΤ και Bundesbank - Η αντίδραση Μερτς στην πρόταση Μακρόν

09:29

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Από τη βασική και ειδική εκπαίδευση έως τους «μισθούς» και το συσσίτιο

09:20

Από την ξηρασία στην πείνα: Το επιστημονικό μοντέλο που προβλέπει τις επόμενες κρίσεις τροφίμων

09:16

Ισοζύγιο Πληρωμών: 2,8 δισ. το 2025 με άλμα 5,8 δισ. στις Επενδύσεις

09:05

Η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνει το άγχος των εργαζομένων - Ένας στους δύο φοβάται ότι μπορεί να αντικατασταθεί

09:00

Τουρισμός: Υψηλές πληρότητες αλλά με αστερίσκους για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

23:33

Αραβικές χώρες καταδικάζουν τις δηλώσεις του Μάικ Χάκαμπι περί «δικαιωμάτων» του Ισραήλ σε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής

23:08

Ουκρανία: Απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider