Tα 10 δημοφιλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο το 2018

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tα 10 δημοφιλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο το 2018
Πέντε γνωστά SUV και δύο Pick up περιλαμβάνονται στο Top-10 των αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις σε όλον τον κόσμο τον προηγούμενο χρόνο.

Το 2018 ήταν ένα έτος πρόκλησης για την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου, καθώς οι πωλήσεις κατέγραψαν για πρώτη φορά μετά το 2009 πτώση και ανήλθαν συνολικά σε 86,01 εκατ. Ι.Χ. Kαθοριστικό ρόλο σε αυτή την τάση είχε η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον πλανήτη, δηλαδή η κινέζικη, που εμφάνισε πτώση 2,8% και «περιορίστηκε» στα 28,08 εκατ. ταξινομήσεις. Οι απώλειες από την Κίνα αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την Ινδία (+9%), η οποία εκτόπισε μάλιστα για πρώτη φορά τη Γερμανία από την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά και από την Ρωσία (+13%) και τη Βραζιλία (+14%).

Αντίθετα, είχαμε σημαντική μείωση των ταξινομήσεων καινούριων Ι.Χ. στη Μεγάλη Βρετανία λόγω του Brexit (-6%), αλλά και σε ορισμένες άλλες σημαντικές αγορές, όπως του Mεξικού (-7%) και της Αργεντινής (-10) εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής αστάθειας.

Για μία ακόμη χρονιά κυριάρχησαν στην παγκόσμια αγορά τα SUV με ένα μερίδιο 36,4%, ενώ ανοδική πορεία είχαν και τα Pick up με μερίδιο 6,4%, που τα έφερε για πρώτη φορά πάνω από τα μικρά μοντέλα πόλης, που περιορίστηκαν σε ένα ποσοστό 6,2%.

Γι αυτό και δεν ξενίζει το γεγονός, ότι στο Top Ten των αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο το 2018 περιλαμβάνονται 4 SUV, 2 Pick up, τρία μικρομεσαία compact cars και ένα μεγαλομεσαίο σεντάν.

Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά!

Το επιβλητικό Pick up οφείλει την πρωτιά του στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιήθηκε πέρυσι το 84% των παγκόσμιων πωλήσεών του! Είναι το μόνο μοντέλο του Top Ten, του οποίου οι ετήσιες ταξινομήσεις ξεπέρασαν το 2018 το ένα εκατομμύριο τεμάχια, ενώ βρίσκεται ήδη στη 13η γενιά και αναμένεται συνέχεια.

Διατήρησε και το 2018 τη δεύτερη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις με αύξηση 1% σε σχέση με το 2017, αν και το επόμενο διάστημα θα λανσαριστεί το μοντέλο επόμενης γενιάς, που θα ονομάζεται πλέον σε όλες τις εκδοχές του Corolla και όχι μόνον στις τετράθυρες εκδόσεις σεντάν.

Το ιαπωνικό compact μοντέλο κατέγραψε αύξηση 2% στις 54 σημαντικότερες αγορές αυτοκινήτου της γης και τα πήγε πέρυσι πολύ καλά στην κινέζικη αγορά. Διαχρονική αξία, καθώς κυκλοφορεί ήδη το μοντέλο δέκατης γενιάς!

Το 2018 κατέγραψε αύξηση 4% στις πωλήσεις του σε σχέση με το 2017 και έτσι πέρασε στην παγκόσμια κατάταξη το Nissan X-Trail και αναδείχθηκε σε εμπορικότερο SUV της χρονιάς. Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει το μοντέλο πέμπτης γενιάς, που αναμένεται να δώσει επιπρόσθετη ώθηση στις πωλήσεις του.

Το Nissan X-Trail κυκλοφορεί σε αγορές εκτός Ευρώπης ως Rogue και παραμένει σταθερή αξία, αν και οι παγκόσμιες πωλήσεις του μειώθηκαν το 2018 κατά 6% συγκριτικά με πρόπερσι. Η συγκεκριμένη τάση οφείλεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων του X-Trail στην Ευρώπη (-31%) και στις ΗΠΑ (-11%).

Το ιαπωνικό SUV κυκλοφορεί με επιτυχία από το 1996 και πρόσφατα λανσαρίστηκε το μοντέλο τέταρτης γενιάς, που διακρίνεται για τον πολυτελή και ισορροπημένο χαρακτήρα του. Οι περυσινές πωλήσεις του Honda CR-V ήταν 2% λιγότερες από τις αντίστοιχες του 2017.

Παραμένει ένα πολύ δυνατό brand name και κυκλοφορεί εκτός Ευρώπης και σε εκδόσεις σεντάν ως Jetta ή Vento. Ήταν το μοντέλο του Top Ten με τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων (-11% σε σχέση με το 2017), γι αυτό και έπεσε πέρυσι στην 7η θέση από την 3η που κατείχε πρόπερσι.

Είναι το μοντέλο με τις περισσότερες εταιρικές πωλήσεις στη Γερμανία και ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα με την ονομασία VW Magotan. Οι πωλήσεις του μειώθηκαν πέρυσι κατά 2% σε σχέση με το 2017.

Το επιβλητικό Pick up φτάνει σε μήκος ανάλογα με την έκδοση τα 6 μέτρα και είναι αγαπητό στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Από το καλοκαίρι του 2018 κυκλοφορεί το μοντέλο τέταρτης γενιάς, ενώ πέρυσι κατέγραψε μία μικρή πτώση της τάξης του 1% συγκριτικά με πρόπερσι.

Το δημοφιλές crossover εξελίχθηκε στην Ιαπωνία και ανήκει με μήκος 4,3 μ. στα μικρομεσαία SUV, ενώ κατέγραψε μείωση πωλήσεων 6% σε σχέση με το 2017.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:13

FT: Το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ διεξάγει συνομιλίες με την DP World για την ανοικοδόμηση της Γάζας

10:10

WWF: Το ΠΔ για τη Γυάρο διασφαλίζει τη μόνιμη προστασία της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής

10:08

Μπιρόλ (ΙΕΑ): Η σύγκρουση προκαλεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία

09:52

Διεθνής Αμνηστία: Αντισταθείτε σε ηγέτες «αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν και Νετανιάχου

09:39

Η Amazon επενδύει επιπλέον 25 δισ. δολ. στην Anthropic για υποδομές ΑΙ

09:37

Σλάιχερ - ΟΟΣΑ: «Ελλάδα και Εσθονία είναι οι δυο υπερδυνάμεις της ψηφιακής εκπαίδευσης»

09:32

Elikonos Capital: Στα 200 εκατ. ευρώ το Elikonos 3 μετά το δεύτερο closing

09:27

Ιαπωνία: Τουλάχιστον έξι τραυματίες από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό - Προειδοποίηση για νέο μεγα-σεισμού

09:17

Πλαστικά Θράκης: Ισχυρή αύξηση 77,7% στα καθαρά κέρδη το 2025, στα 48,4 εκατ. τα EBITDA

08:55

Τέλος εποχής στην Apple: Ο Τζον Τέρνους διαδέχεται τον Τιμ Κουκ στην ηγεσία

08:47

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν την Πέμπτη νέες συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου

08:31

Τα trends που κυριαρχούν στα luxurious ακίνητα το 2026

08:28

Ιστορική αναστροφή για την Ιαπωνία - Χαλαρώνει τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων

08:23

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για κλιμάκωση των επιθέσεων στην Ουκρανία - Πλήρη κατάπαυση του πυρός ζητά η Ελλάδα

08:19

Σαράντης: Ανεβαίνει το κόστος των πρώτων υλών, κίνδυνος ανατιμήσεων λόγω Μέσης Ανατολής

08:14

Εκτόξευση 77% στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων

08:05

Τραμπ: «Μακρά και δύσκολη διαδικασία» για να «ξεθαφτούν» τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν

08:00

Το ρεύμα αποκτά «μνήμη»: Οι μπαταρίες αλλάζουν το ενεργειακό σύστημα από μέσα

07:52

«Καπέλο» αποζημιώσεων στο Fly Over Θεσσαλονίκης (ΑΒΑΞ-ΜΕΤΚΑ) - Πότε «κόβονται κορδέλες»

07:45

Πρωταθλητές της φοροδιαφυγής τα συνεργεία αυτοκινήτων - Στο 30% η παραβατικότητα το 2025

07:40

Κοινωνικός Τουρισμός: Ανοίγει η πλατφόρμα - Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση

07:30

Το δίλημμα Μητσοτάκη, το στοίχημα Γεωργιάδη και η υποκρισία

07:22

Στα 807 ευρώ η μέση σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα, στα 1.233 ευρώ στο Δημόσιο

07:18

Η Alpha Bank και η Goldman Sachs - Το γιογιό των αγορών - Νέοι συρμοί Μετρό και Ηλεκτρικού

07:15

Κτηματολόγιο: Προχωρά αλλά οι εκκρεμότητες κρατούν «δεμένα» χιλιάδες ακίνητα

07:08

ΤΕΡΝΑ - ΔΕΗ: Σύμβαση 400 εκατ. για τη μετατροπή της «Πτολεμαΐδα V» σε μονάδα φυσικού αερίου

23:57

Μαγιάρ: Η Ουγγαρία θα εκτελέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

23:44

Ρωσία: Ο Πούτιν απέπεμψε υπουργό μετά τις μαζικές θανατώσεις βοοειδών στη Σιβηρία

23:38

Πιστόριους: «Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια της Ευρώπης»

23:22

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider