Tα 10 δημοφιλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο το 2018

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tα 10 δημοφιλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο το 2018
Πέντε γνωστά SUV και δύο Pick up περιλαμβάνονται στο Top-10 των αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις σε όλον τον κόσμο τον προηγούμενο χρόνο.

Το 2018 ήταν ένα έτος πρόκλησης για την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου, καθώς οι πωλήσεις κατέγραψαν για πρώτη φορά μετά το 2009 πτώση και ανήλθαν συνολικά σε 86,01 εκατ. Ι.Χ. Kαθοριστικό ρόλο σε αυτή την τάση είχε η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον πλανήτη, δηλαδή η κινέζικη, που εμφάνισε πτώση 2,8% και «περιορίστηκε» στα 28,08 εκατ. ταξινομήσεις. Οι απώλειες από την Κίνα αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την Ινδία (+9%), η οποία εκτόπισε μάλιστα για πρώτη φορά τη Γερμανία από την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά και από την Ρωσία (+13%) και τη Βραζιλία (+14%).

Αντίθετα, είχαμε σημαντική μείωση των ταξινομήσεων καινούριων Ι.Χ. στη Μεγάλη Βρετανία λόγω του Brexit (-6%), αλλά και σε ορισμένες άλλες σημαντικές αγορές, όπως του Mεξικού (-7%) και της Αργεντινής (-10) εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής αστάθειας.

Για μία ακόμη χρονιά κυριάρχησαν στην παγκόσμια αγορά τα SUV με ένα μερίδιο 36,4%, ενώ ανοδική πορεία είχαν και τα Pick up με μερίδιο 6,4%, που τα έφερε για πρώτη φορά πάνω από τα μικρά μοντέλα πόλης, που περιορίστηκαν σε ένα ποσοστό 6,2%.

Γι αυτό και δεν ξενίζει το γεγονός, ότι στο Top Ten των αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο το 2018 περιλαμβάνονται 4 SUV, 2 Pick up, τρία μικρομεσαία compact cars και ένα μεγαλομεσαίο σεντάν.

Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά!

Το επιβλητικό Pick up οφείλει την πρωτιά του στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιήθηκε πέρυσι το 84% των παγκόσμιων πωλήσεών του! Είναι το μόνο μοντέλο του Top Ten, του οποίου οι ετήσιες ταξινομήσεις ξεπέρασαν το 2018 το ένα εκατομμύριο τεμάχια, ενώ βρίσκεται ήδη στη 13η γενιά και αναμένεται συνέχεια.

Διατήρησε και το 2018 τη δεύτερη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις με αύξηση 1% σε σχέση με το 2017, αν και το επόμενο διάστημα θα λανσαριστεί το μοντέλο επόμενης γενιάς, που θα ονομάζεται πλέον σε όλες τις εκδοχές του Corolla και όχι μόνον στις τετράθυρες εκδόσεις σεντάν.

Το ιαπωνικό compact μοντέλο κατέγραψε αύξηση 2% στις 54 σημαντικότερες αγορές αυτοκινήτου της γης και τα πήγε πέρυσι πολύ καλά στην κινέζικη αγορά. Διαχρονική αξία, καθώς κυκλοφορεί ήδη το μοντέλο δέκατης γενιάς!

Το 2018 κατέγραψε αύξηση 4% στις πωλήσεις του σε σχέση με το 2017 και έτσι πέρασε στην παγκόσμια κατάταξη το Nissan X-Trail και αναδείχθηκε σε εμπορικότερο SUV της χρονιάς. Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει το μοντέλο πέμπτης γενιάς, που αναμένεται να δώσει επιπρόσθετη ώθηση στις πωλήσεις του.

Το Nissan X-Trail κυκλοφορεί σε αγορές εκτός Ευρώπης ως Rogue και παραμένει σταθερή αξία, αν και οι παγκόσμιες πωλήσεις του μειώθηκαν το 2018 κατά 6% συγκριτικά με πρόπερσι. Η συγκεκριμένη τάση οφείλεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων του X-Trail στην Ευρώπη (-31%) και στις ΗΠΑ (-11%).

Το ιαπωνικό SUV κυκλοφορεί με επιτυχία από το 1996 και πρόσφατα λανσαρίστηκε το μοντέλο τέταρτης γενιάς, που διακρίνεται για τον πολυτελή και ισορροπημένο χαρακτήρα του. Οι περυσινές πωλήσεις του Honda CR-V ήταν 2% λιγότερες από τις αντίστοιχες του 2017.

Παραμένει ένα πολύ δυνατό brand name και κυκλοφορεί εκτός Ευρώπης και σε εκδόσεις σεντάν ως Jetta ή Vento. Ήταν το μοντέλο του Top Ten με τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων (-11% σε σχέση με το 2017), γι αυτό και έπεσε πέρυσι στην 7η θέση από την 3η που κατείχε πρόπερσι.

Είναι το μοντέλο με τις περισσότερες εταιρικές πωλήσεις στη Γερμανία και ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα με την ονομασία VW Magotan. Οι πωλήσεις του μειώθηκαν πέρυσι κατά 2% σε σχέση με το 2017.

Το επιβλητικό Pick up φτάνει σε μήκος ανάλογα με την έκδοση τα 6 μέτρα και είναι αγαπητό στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Από το καλοκαίρι του 2018 κυκλοφορεί το μοντέλο τέταρτης γενιάς, ενώ πέρυσι κατέγραψε μία μικρή πτώση της τάξης του 1% συγκριτικά με πρόπερσι.

Το δημοφιλές crossover εξελίχθηκε στην Ιαπωνία και ανήκει με μήκος 4,3 μ. στα μικρομεσαία SUV, ενώ κατέγραψε μείωση πωλήσεων 6% σε σχέση με το 2017.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:24

Metlen, Shell και TotalEnergies θα προμηθεύσουν τη Βουλγαρία με LNG από τις ΗΠΑ

14:11

Κορκίδης: Η πρωτοβουλία μείωσης τιμών θα κριθεί από την ανταπόκριση των καταναλωτών

14:04

Πάπας Λέων: Είναι απαράδεκτο τα τρόφιμα να χρησιμοποιούνται ως πολεμικό όπλο

14:00

ΥΠΑΜ Τουρκίας: Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση στη Γάζα

13:52

Τσάπαλος για σχολάζουσες κληρονομιές: Το πολύ σε 15 μήνες η εκκαθάριση αντί για 10 έτη που χρειάζονταν έως τώρα

13:41

ΤτΕ: Άλμα 67% στο ταμειακό πλεόνασμα στο εννεάμηνο - Στα 3,13 δισ. ευρώ

13:36

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Ισλανδία

13:32

Ανδρουλάκης: Με τη στάση σας για τη Γάζα εκθέσατε τη χώρα και την ιστορία του ελληνικού λαού

13:18

ΗΠΑ-shutdown: Δικαστής μπλόκαρε προσωρινά απολύσεις υπαλλήλων από την κυβέρνηση Τραμπ

13:15

Σαρρηγεωργίου: Οι «ελέφαντες» στο δωμάτιο της ασφάλισης - Χρειάζονται επειγόντως κίνητρα και έργα

13:06

Κλυδωνισμοί στο τουρκικό χρηματιστήριο ενόψει πολιτικών εξελίξεων και απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας

13:02

Γαλλία: «Επέζησε» από την πρώτη πρόταση μομφής η κυβέρνηση Λεκορνί

13:00

Μερτς: Η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή οικονομικά προκειμένου να είναι και ασφαλής

13:00

Ουκρανία: Ανεστάλη η λειτουργία μονάδων παραγωγής αερίου έπειτα από ρωσικά πλήγματα

12:53

Ο Τραμπ θα ταξιδέψει στη Ν. Κορέα για τη σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού

12:52

Ειδικό γραφείο στον ΕΟΔΥ και εβδομαδιαίο δελτίο για τα fake news αναφορικά με τα εμβόλια

12:45

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 18 νεκροί και 360 τραυματίες στις συγκρούσεις με το Πακιστάν

12:37

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 5,4% τον Ιούνιο στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία

12:36

Αυξήσεις έως 1.036% στις αποδοχές των φαντάρων - Όλα τα ποσά και οι δικαιούχοι

12:25

Παπαστεργίου: Από τέλος Οκτωβρίου η πώληση καπνικών προϊόντων, αλκοόλ μέσω kids wallet

12:24

Με χαμηλότερο ρυθμό έτρεξε το 2024 η οικονομία - Τι δείχνουν τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

12:11

Santorini Experience 2025: Ολοκληρώθηκε με πάνω από 3.500 συμμετοχές από 40 χώρες και 4 ηπείρους

12:08

Η Snappi πάει… Public

12:00

Κεραμέως: Πέντε αλήθειες για το νέο εργασιακό - Πιο πολλές και καλύτερες θέσεις στην αγορά

11:58

Το πανεπιστήμιο Μπράουν αρνήθηκε να προσυπογράψει τη «συμφωνία» που προτείνει η κυβέρνηση Τραμπ

11:54

Η προμήθεια Tomahawk στο επίκεντρο της συνάντησης Ζελένσκι - Τραμπ στην Ουάσινγκτον

11:48

ΕΕΤ: Αρωγοί στο Ζωγράφειο Λύκειο οι ελληνικές τράπεζες με δωρεά 800.000 ευρώ

11:46

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η χώρα έχει καταστεί «μη διακυβερνήσιμη»

11:44

Επ. Ανταγωνισμού για Ακτοπλοΐα: Υψηλή συγκέντρωση, ακριβό δημόσιο χρήμα, γερασμένος στόλος

11:40

Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας: Διευκρινίσεις για την εθελοντική πρωτοβουλία μείωσης τιμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider