Η ασημένια φόδρα του σύννεφου

Λυκούργος Λιαρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ασημένια φόδρα του σύννεφου

Υπάρχει μία συνηθισμένη Αμερικάνικη έκφραση που, παραδόξως, δεν έχει ακόμη «μεταφερθεί» στην καθομιλουμένη «vulgaire” ελληνική, όπως το «my man - δικέ μου» ή το «I got it – το ‘χω». Σκέτες εκφραστικές αηδίες ευκολίας που ευτυχώς δεν επεκτάθηκαν στο «a silver lining in the cloud – ασημένια φόδρα στο σύννεφο». Ίσως μας λείπει η φαντασία, ή μάλλον ο γνωστός ελληνικός πεσιμισμός, η μόνιμη χλίψη των τραγουδιών μας, η γκρίνια ακόμη και όταν κάτι καλό μας συμβαίνει.

Οι Αμερικάνοι, όμως, ή μάλλον οι Αγγλοσάξονες, ράτσα επίμονη, δημιουργική, νικήτρια ακόμη και στις ήττες της βλέπει ένα σύννεφο μαύρο και άραχλο, αλλά βλέπει και ότι κάτι καλό μπορεί να κρύβεται μέσα, κάτι… σαν ασημένια φόδρα. Όπως ο ήλιος μετά τη μπόρα, η δημιουργία του νέου μετά το θάνατο του παλιού, η αναγέννηση. Πότε γιορτάσαμε εμείς κάτι τέτοιο;;;;; Και, μη μου μου πείτε «στις 25 Μαρτίου του 1821» γιατί θα σας θυμίσω τί ακολούθησε….

Και όμως, σήμερα αχνοφαίνεται η ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Το σύννεφο που μας σκεπάζει είναι όντως μαύρο και άραχλο. Είναι σύννεφο διαρκείας που ήδη κατέστρεψε μία γενιά και «μίκρυνε τη Χώρα». Έχει, όμως, ασημένιο φοδράρισμα και ίσως είναι η μοναδική, η πρώτη ευκαιρία μας για μία αληθινή Αναγέννηση. Αυτή που μας «ξέφυγε» τόσες φορές στο παρελθόν όταν το κακό μας ριζικό μας έκανε να βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Μία χαμένη 10ετία που, όμως, ίσως αποδειχθεί μακρά και επώδυνη εγκυμοσύνη μίας νέας Ελλάδας.

Η 10ετία 2010-2019 θα αποδειχθεί η 10ετία που η Ελλάδα, επιτέλους, με αργοπορία, αντιμετώπισε τους «δράκους της». Αυτό που δεν έκανε μετά τον Εμφύλιο το έκανε τώρα. Αναγκαστικά πλήρωσε το λάθος με την εκχώρηση της εξουσίας στην Αριστερά, αλλά θα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει το λάθος της. Τελευταία στην Ευρώπη, η Ελλάδα που, με την ιστορία της, θα έπρεπε να είναι η πρώτη, επέλεξε να μην αξιοποιήσει την εμπειρία των δύστυχων που υπέστησαν τη Σοβιετική Δικτατορία και επέμεινε να έχει και τη δική της… ευκαιρία. Θα μπορέσει τώρα να προσθέσει στο «δεν θα περάσει ο Φασισμός» που ηρωικά τραγούδησε, και το συμπλήρωμα των ολοκληρωτισμών που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider