Τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών για μια ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και πρόσωπα της επιλογής του στο κυβερνητικό σχήμα.

Το πρώτο, μεγάλο και κομβικό στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η αυτοδυναμία. Μετά την επικράτηση στις Ευρωεκλογές, η νίκη στις 7 Ιουλίου είχε εν πολλοίς κλειδώσει. Όμως μέχρι και την τελευταία στιγμή η μη αυτοδυναμία ή μια αναιμική πλειοψηφία των 151-152 βουλευτών ήταν ένα απευκταίο σενάριο. Το βράδυ της Κυριακής όμως, η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε τους 158 Βουλευτές που της δίνουν την πολυπόθητη ελευθερία κινήσεων.

Το δεύτερο βήμα ήταν η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Και σε αυτό, με μικρές εξαιρέσεις και «καραμπόλες», ο βασικός κορμός της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο πως αποτελείται από επιλογές Μητσοτάκη, οι οποίες είχαν γίνει από καιρό. Ειδικά οι εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί δίνουν πλήρως το στίγμα της νέας διακυβέρνησης που έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός.

Άρα, πλέον η νέα διακυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία και μένει να κριθεί από το έργο της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών για μια ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και πρόσωπα της επιλογής του στο κυβερνητικό σχήμα.

Έτσι, χωρίς αγκυλώσεις, μένει να δούμε κατά πόσο, αλλά και πότε η νέα κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική της. Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες κινήσεις ήδη γίνονται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να καρπωθεί τις πρώτες, εύκολες νίκες ώστε να βελτιώσει την εικόνα του αλλά και να χτίσει αξιοπιστία.

Γιατί, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που στην αρχή της θητείας του είχε ανεξάντλητο πολιτικό κεφάλαιο, η ΝΔ δεν έχει την ίδια πολυτέλεια. Μπορεί να έχει ισχυρή λαϊκή εντολή, αλλά οι ψηφοφόροι της –μαζί με σύσσωμη την αγορά- θέλουν να δουν έργο και μάλιστα άμεσα.

Και με ισχυρή πλειοψηφία και ένα υπουργικό στα μέτρα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει δικαιολογίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider