Κορονοϊός και Τραμπ «ρίχνουν» τις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός και Τραμπ «ρίχνουν» τις αγορές
«Ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων «γκρεμίζει» τις αγορές.

Βαριές απώλειες καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά τα αρνητικά οικονομικά και πολιτικά δεδομένα που έρχονται από τις ΗΠΑ.

Η ιστορική βουτιά 32,9% του αμερικανικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του κορονοϊού σε οικονομίες και επιχειρήσεις, στοιχειώνουν τα χρηματιστήρια, προκαλώντας ανησυχία και στην εγχώρια αγορά. Σε σύγκριση την κρίση του 2008 που είχε καταγραφεί πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4% στο δ' τρίμηνο της χρονιάς, παρατηρήθηκε τώρα μια «τρομακτική» ύφεση εξαιτίας του lockdown που εφαρμόστηκε, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.

Παράλληλα, αρνητικός πρωταγωνιστής των αγορών παραμένει ο Αμερικανός πρόεδρος που ζήτησε την Πέμπτη την αναβολή διεξαγωγής των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο, αλλά εξαιτίας της πανδημίας που «σαρώνει» κυρίως τις ΗΠΑ, ο Τραμπ ζήτησε να πάνε πίσω, μέχρις ότου οι Αμερικανοί πολίτες νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια, ώστε να προσέλθουν στις κάλπες.

Να αναφέρουμε πως αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές είναι ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προηγείται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο η «αιμορραγία» για την αμερικανική οικονομία δεν μένει εκεί καθώς οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 12.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου, «σπάζοντας ξανά το όριο του 1 εκατ. φτάνοντας στο 1,434 εκατ.

Στις αγορές κυριαρχεί το κλείσιμο θέσεων, καθώς παρατηρείται έντονο sell off. Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάνουν άνω του 2% - άνω του 3% φτάνει η πτώση στην Φρανκφούρτη - ενώ με απώλειες άνω των 300 μονάδων άνοιξε ο Dow Jones στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με έντονη νευρικότητα μια σειρά ραγδαίων εξελίξεων.

Ισχυρότατους κλυδωνισμούς δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το μεσημέρι της Πέμπτης, εν μέσω διεθνούς κλίματος αβεβαιότητας.

Δείκτες

Την Πέμπτη ο Dow Jones διολισθαίνει 1,84% στις 26.049 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,45% στις 3.211 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει μικρότερες απώλειες 0,96% στις 10.441 μονάδες.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider