«Μαύρη» Πέμπτη στη Wall Street με απώλειες 10%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρη» Πέμπτη στη Wall Street με απώλειες 10%
Ούτε η Fed κατάφερε να φρενάρει τις απώλειες στη Wall Street την Πέμπτη. Στο -10 έφτασε ο Dow Jones, χάνοντας 2.350 μονάδες μόνο την Πέμπτη. Η χειρότερη συνεδρίαση από το μακρινό 1987.

Το νήμα από τη συνεδρίαση της Τετάρτης έπιασε η Wall Street, που λόγω του limit down έγιναν δύο 15λεπτες διακοπές στην συνεδρίαση της Πέμπτης. O Dow Jones κατέγραψε τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από το 1987 φτάνοντας το -10%.

Πήρε το μπαζούκα η Fed

Νέα παρέμβαση στις αγορές επιχειρεί η Fed αυξάνοντας «τρομακτικά» τον όγκο χρεογράφων (έντοκα γραμμάτια, ομόλογα, και χρεόγραφα που φέρουν κουπόνι) που διακρατεί προσπαθώντας να στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τις αμερικανικές τράπεζες.

Η Fed της Νέα Υόρκης ανακοίνωσε πως θα παρέμβει δυναμικά στην αγορά repos προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις εξαιρετικά ασυνήθιστες διαταραχές στην αγορά treasuries.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη η Fed θα προσφέρει 500 δισ. δολάρια σε τρίμηνα repos. Αντίστοιχα, την Παρασκευή θα προσφέρει άλλα 500 δισ. δολάρια σε τρίμηνα repos και επιπλέον στήριξη 500 δισ. δολαρίων στη μηνιαία αγορά repos.

Συνολικά, δηλαδή η Fed προκειμένου να εξομαλύνει την αγορά ρίχνει 1,5 τρισ. δολάρια. Επιπλέον, η Fed θα συνεχίσει να προσφέρει τουλάχιστον 175 δισ. δολ. στη διατραπεζική αγορά μέσω overnight repos και 45 δισ. δολ. σε πράξεις διάρκειας δύο εβδομάδων.

Οι τράπεζες που δέχονται τις υψηλότερες πιέσεις σε τέτοιου μεγέθους απορυθμίσεις της αγοράς προσφέρουν εξασφαλίσεις με τη μορφή κρατικών ομολόγων και τίτλων ώστε να αυξήσουν τα αποθεματικά τους μέσα από το «ζεστό χρήμα» της Fed.

Πανικός στη Wall

Την Πέμπτη ο Dow Jones σημείωσε «βουτιά» 9,99% στις 21.202 μονάδες χάνοντας μόνο την Πέμπτη 2.350, ο S&P 500 κατέγραψε ισχυρές απώλειες της τάξης του 9,51% στις 2.480 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 9,43% στις 7.201 μονάδες.

Πλέον, και επίσημα η Wall Street εισήλθε την Πέμπτη στη bull market, με τους δείκτες να ξεπερνούν το 20% από τα ρεκόρ του Φεβρουαρίου.

Κραχ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τη χειρότερη συνεδρίαση της ιστορίας τους βίωσαν, σήμερα, Πέμπτη, και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που «βούλιαξαν» μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με βουτιά 11,48%, με τους κλάδους των ταξιδιών και αναψυχής να κατρακυλούν πάνω από 12,8%. Βουτιά 10,87% κατέγραψε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, 12,3% έχασε ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ κατά 12,2% υποχώρησε ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη. Δίχως τέλος και η βουτιά του ιταλικού χρηματιστηρίου, που έκλεισε κατρακυλώντας κατά 17%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider