UBS: Τέλη Μαρτίου θα ανασχεθεί η εξάπλωση του κοροναϊού

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Τέλη Μαρτίου θα ανασχεθεί η εξάπλωση του κοροναϊού
Ποιος είναι ο κίνδυνος για την κινεζική και την παγκόσμια από τον νέο κοροναϊό. Πώς αντιδρούν οι διεθνείς αγορές. Τι προβλέπουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.

Ανάσχεση της επιδημίας του νέου κοροναϊού μέχρι τα τέλη Μαρτίου προβλέπουν οι αναλυτές της UBS, παρακολουθώντας στενά τις οικονομικές συνέπειες του φαινομένου.

«Το βασικό μας σενάριο προβλέπει πως ο νέος κοροναϊός θα έχει τεθεί υπό έλεγχο, σε μεγάλο βαθμό, μέχρι τα τέλη Μαρτίου», υποστηρίζουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, σε 7σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο «Can the coronavirus be contained?».

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο του νέου ιού, η UBS εκτιμά πως αναπόφευκτα θα υπάρξει αρνητική επίδραση της επιδημίας στην κινεζική οικονομία, επίδραση, ωστόσο, η οποία θα περιοριστεί μόνο στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. «Η κινεζική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν πάρει τα πάνω της η ζήτηση», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση.

Θετικά κρίνονται άλλωστε από την ελβετική τράπεζα, οι νέες μέθοδοι με τις οποίες ανιχνεύουν τον ιό οι κινεζικές αρχές, αλλά και η άμεση δημιουργία νέων, προσωρινών νοσοκομείων. «Προάγεται η διαφάνεια, οι διαδικασίες είναι ταχύτατες και μπορούν να στηρίξουν το Πεκίνο στη μάχη κατά του νέου κοροναϊού», σημειώνει η UBS.

Όπως διαπιστώνεται, επίσης, οι ανησυχίες της διεθνούς κοινής γνώμης για την εξάπλωση του ιού βαίνουν μειούμενες.

Overweight για τις αναδυόμενες αγορές

Η ελβετική τράπεζα παραμένει overweight για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, ενώ, όπως επισημαίνει, διακρίνονται επενδυτικές ευκαιρίες στην Ασία, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ωστόσο, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν τις μετοχές που έχουν αυξημένη έκθεση στις επιπτώσεις του νέου ιού, όπως εκείνες των κλάδων του τουρισμού, των μεταφορών, της ψυχαγωγίας. Στον αντίποδα, οι επενδυτές μπορούν να στραφούν σε κλάδους, όπως της υγείας, της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Προσοχή στο δολάριο

Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα, οι αναλυτές της UBS προειδοποιούν πως παρά την πρόσφατη αποδυνάμωση του ευρώ, η άνοδος του δολαρίου δεν θα συνεχιστεί για πάντα. Το ευρώ, μόλις την πρόσφατη εβδομάδα, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2017 έναντι του δολαρίου, ενώ από τις αρχές του 2020 μετρά ήδη απώλειες 3%.

Η υποχώρηση του ευρώ αντανακλά τις ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, γεγονός που έχει στρέψει μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων επενδυτών στο δολάριο, αλλά και στα αμερικανικά ομόλογα. «Το ρίσκο θα επιστρέψει και το δολάριο θα οδηγηθεί σε πτώση», προβλέπει η ελβετική επενδυτική τράπεζα.

Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα επιταχυνθεί προσεχώς, λόγω της αύξησης της εγχώριας ζήτησης, αλλά και της αποκλιμάκωσης των διεθνών εμπορικών εντάσεων.

Θα «πατήσει φρένο» η ανάπτυξη των ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αναλυτές της UBS «βλέπουν» ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν είναι τυχαίο ότι σε σύνολο 400 εταιρειών (από τις 500 εισηγμένες του S&P 500), ποσοστό άνω του 74% έχει ανακοινώσει κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο, ανώτερα των προσδοκιών της αγοράς.

«Οι επενδυτές αισθάνονται ότι τα ιστορικά υψηλά της αμερικανικής αγοράς θα συνεχιστούν. Και μπορεί η αμερικανική οικονομία να αποδεικνύεται η οικονομία με τις μεγαλύτερες αντοχές στην τρέχουσα συγκυρία, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα πατήσει ελαφρώς… φρένο τους επόμενους μήνες του 2020», καταλήγει η UBS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider