«Ναι» στις μετοχές, «όχι» στα ομόλογα, λένε οι διεθνείς αναλυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ναι» στις μετοχές, «όχι» στα ομόλογα, λένε οι διεθνείς αναλυτές

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι αναλυτές αναρωτιούνται: «Μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή επενδυτικής στρατηγικής;».

Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που στέλνουν οι διεθνείς αγορές, τα μεγαλύτερα επενδυτικά μυαλά του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι αντιλαμβάνονται πλέον πως μια σειρά από αρνητικοί μέχρι πρότινος καταλύτες έχουν εξασθενίσει, δίδοντας παράλληλα τη θέση τους σε πιο ενθαρρυντικά μηνύματα.

«Υπάρχουν εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ», επισημαίνει ο Mark Haefele, στρατηγικός αναλυτής της UBS, προτρέποντας μάλιστα τους επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη στα κρατικά ομόλογα και να στραφούν στις μετοχές.

Tο ράλι των αμερικανικών ομολόγων υψηλών αποδόσεων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που έχει κάνει τους επενδυτές να προβούν σε «δεύτερες σκέψεις» αναφορικά με τις επενδυτικές τους κινήσεις. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών ετοιμάζονται να δηλώσουν «overweight» στα αμερικανικά ομόλογα και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στις μετοχές.

Η επιβράδυνση της αμερικανικής μεταποιητικής δραστηριότητας που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα έχει αυξήσει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο επιστροφής της αμερικανικής οικονομίας στην ύφεση. Όμως, το κλίμα γρήγορα άλλαξε και πλέον η εικόνα στον αμερικανικό κλάδο της μεταποίησης εμφανίζεται βελτιωμένη. Η κατάσταση εξομαλύνεται και οι συνθήκες σταθεροποίησης εδραιώνονται. Την ίδια στιγμή ανακάμπτει και η αμερικανική αγορά εργασίας.

Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, οι πιέσεις στον πολύπαθο χρηματοπιστωτικό κλάδο βαίνουν προς αποκλιμάκωση, λόγω, κατά έναν μεγάλο βαθμό, των νέων μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μετά την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων, η εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο σταδιακά επιστρέφει. Ταυτόχρονα, ισχυροποιείται και η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αφού η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις ανακάμπτουν. Και η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, δείχνει ακόμη εύρωστη.

Η UBS, αν και διαμηνύει πως παραμένει επιφυλακτική για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, διατηρεί σύσταση overweight για τις μετοχές της Ευρωζώνης, τις οποίες, όπως εξηγεί, προτιμά έναντι των μετοχών των αναδυόμενων αγορών.

Οι αναλυτές της UBS διαπιστώνουν επίσης – και ταυτόχρονα με τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε ΗΠΑ και Ευρώπη – πως μειώνονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την παγκόσμια οικονομία, ελέω Κίνας. Όπως επισημαίνουν, το κινεζικό νόμισμα έχει ισχυροποιηθεί κατά 1% περίπου έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τις αρχές του Μαρτίου, ενώ σε πλήρη αντίθεση με όσα ίσχυαν πριν από έναν χρόνο, πλέον η κινεζική κυβέρνηση δείχνει πως «βρίσκει» σιγά σιγά τον δρόμο της σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Η αύξηση των δαπανών, η τόνωση του δανεισμού και η σταθεροποίηση του γουάν οδηγούν, για την ώρα, στα προσδοκώμενα θετικά αποτελέσματα.

Aκόμη κι αν οι κινεζικές αρχές θα πρέπει να λάβουν και πρόσθετα μέτρα, τα όσα έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής έχουν θωρακίσει την πολυπόθητη «ανακούφιση» στις διεθνείς αγορές.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS, ο συνδυασμός όλων αυτών των διεθνών εξελίξεων καλλιεργεί το έδαφος για «ελπίδα» και αυξημένες προσδοκίες. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν, δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, αφού μια σειρά από κίνδυνοι – με πρώτο και καλύτερο το πολιτικό ρίσκο – μπορεί εύκολα να ανατρέψει προς το χειρότερο το διεθνές σκηνικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider