«Δίνουν και παίρνουν» τα στοιχήματα για τη στερλίνα ενόψει Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δίνουν και παίρνουν» τα στοιχήματα για τη στερλίνα ενόψει Brexit
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 12ης Δεκεμβρίου, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του Brexit, με το βρετανικό νόμισμα να επικροτεί, μέχρι στιγμής, τις πολιτικές εξελίξεις.

Δυναμική ανόδου προβλέπουν για τη στερλίνα στις αρχές του 2020 επενδυτές και αναλυτές ανά τον κόσμο, μετά τη σαρωτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις πρόωρες εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου και τη νέα εποχή που «ξημερώνει» για τη Βρετανία.

Ο δρόμος για την υλοποίηση του Brexit ανοίγει, με το βρετανικό νόμισμα να επικροτεί, μέχρι στιγμής, τις εξελίξεις και να διαπραγματεύεται πέριξ των 1,33 δολαρίων (στοιχεία Παρασκευής). Υπενθυμίζεται ότι η στερλίνα επιδόθηκε σε ράλι 2%, αγγίζοντας τα υψηλά των 1,35 δολαρίων, το βράδυ της Πέμπτης, όταν άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο και έγινε εμφανής η νίκη του Συντηρητικού Κόμματος.

Οι αγορές χαιρέτισαν τη μείωση της αβεβαιότητας για τη χώρα προσεχώς, καθώς ο θρίαμβος του Μπόρις Τζόνσον στην κάλπη ισοδυναμεί με «ψήφο εμπιστοσύνης» στα σχέδιά του να προχωρήσει την υλοποίηση του Brexit.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά πως η προοπτική περαιτέρω ανόδου του βρετανικού νομίσματος θα είναι βραχύβια, καθώς η Βρετανία εισέρχεται σε μια νέα και γεμάτη προκλήσεις φάση, κατά την οποία πρέπει να διαπραγματευτεί τη μελλοντική της εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προβλέψεις «δίνουν και παίρνουν»

«Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η στερλίνα αναμένεται να εξασφαλίσει – το δικαιούται άλλωστε – μια κατάσταση ηρεμίας. Μέχρι την έλευση του νέου χρόνου, η πορεία του βρετανικού νομίσματος θα επιφέρει ανακούφιση σε επιχειρηματίες και επενδυτές», εκτιμά ο Sebastien Clements της OFX, μιλώντας στο CNBC. Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, οι προοπτικές της στερλίνας σε ορίζοντα τριμήνου δεν είναι το ίδιο βέβαιες, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την κρίσιμη προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου για το Brexit.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Goldman Sachs στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις της Βρετανίας, με την αμερικανική τράπεζα να ανοίγει «long» θέση για το βρετανικό νόμισμα, λίγα λεπτά μετά την άνοδό του στα επίπεδα των 1,35 δολαρίων. Μάλιστα, οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν περιθώριο ανόδου της στερλίνας έως και 3% από τα τρέχοντα επίπεδα. «Καθώς οι επενδυτές θα αρχίσουν και πάλι να στρέφουν την προσοχή τους στα βρετανικά assets, θα αυξάνονται οι θετικές προοπτικές για το βρετανικό νόμισμα», επισημαίνουν.

Η UBS Wealth Management προβλέπει, από την πλευρά της, πως μέχρι την έλευση του 2020 το ράλι της στερλίνας θα διατηρηθεί, για να ανακοπεί ωστόσο τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς. «Τα περιθώρια για άνοδο της στερλίνας πέρα από τα επίπεδα των 1,40 δολαρίων είναι περιορισμένα, δεδομένης της αβεβαιότητας για το Brexit», εκτιμούν.

Με τη σειρά τους οι αναλυτές της Liontrust Asset Management βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολη την άνοδο του βρετανικού νομίσματος πάνω από τα επίπεδα των 1,35 δολαρίων. «Όταν γίνουν γνωστά, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα πραγματικά κόστη του Brexit για τη βρετανική οικονομία, η άνοδος για τη στερλίνα θα ανακοπεί», προειδοποιούν, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν την επόμενη μέρα.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτέλεσε μια πολύ μεγάλη έκπληξη, η οποία δημιουργεί πολλά περιθώρια ανόδου για όλα τα βρετανικά assets», σημειώνουν οι αναλυτές της Gavekal Dragonomics. «Μακροπρόθεσμα το Brexit θα καταστρέψει τη βρετανική οικονομία, ωστόσο για την επόμενη διετία στερλίνα και βρετανικές μετοχές θα πάρουν την ανιούσα», προσθέτουν.

Παραμένουν οι κίνδυνοι για τη βρετανική οικονομία

«Οι εκλογές οδήγησαν την προσοχή των αγορών μακριά από τα εξαιρετικά ανησυχητικά σημάδια που παρουσιάζει η βρετανική οικονομία. Εάν η νέα κυβέρνηση δεν εμπνεύσει σταθερότητα στις επιχειρήσεις αναφορικά με το Brexit, το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα δεν θα βελτιωθεί», υποστηρίζει η Deutsche Bank.

Για τον κίνδυνο αυξημένης αβεβαιότητας αναφορικά με τη μελλοντική εμπορική σχέση Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιούν, την ίδια στιγμή και οι αναλυτές της Citi.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider