Βρετανικές εκλογές: Νικητής ο Τζόνσον με 368 έδρες σύμφωνα με το exit poll

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανικές εκλογές: Νικητής ο Τζόνσον με 368 έδρες σύμφωνα με το exit poll
Νικητής ο Μπόρις Τζόνσον με ευρεία πλειοψηφία σύμφωνα με το πρώτο exit poll. Ραγδαίες εξελίξεις στο στρατόπεδο των Εργατικών μετά τη συντριβή. Ενδεχόμενο παραίτησης Κόρμπιν μετά τα αποτελέσμα.

Νικητές στις βρετανικές εκλογές αναδεικνύονται οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον σύμφωνα με το πρώτο exit poll που ανακοινώθηκε στις 00:00 ώρα Ελλάδος.

Οι Συντηρητικοί κατάφεραν να εξασφαλίσουν 368 έδρες συντρίβοντας τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Σύμφωνα με αναλυτές αυτή είναι η χειρότερη επίδοση των Εργατικών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν έχει πέσει κάτω από τις 200 έδρες από τότε. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές πιθανότατα θα τεθεί θέμα ηγεσίας στους Εργατικούς μετά την συντριβή.

Βρετανικές εκλογές
Ο εκλογικός χάρτης στις 2:30 ώρα Ελλάδος

Αναλυτικά:

Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα: 368 έδρες

Εργατικό Κόμμα: 191 έδρες

Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα: 55 έδρες

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 13 έδρες

Κόμμα των Πρασίνων: 1 έδρα

Κόμμα του Brexit: 0 έδρα

Άλλες Δυνάμεις (Β. Ιρλανδία, ανεξάρτητοι υποψήφιοι, μικρότεροι σχηματισμοί): 22 έδρες

Εάν το exit poll επιβεβαιώθει, ο Τζόνσον θα έχει μία μεγάλη ευκαιρία «τρέξει» το Brexit με μεγαλύτερη άνεση από το κοινοβούλιο, και με λιγότερα εμπόδια.

Βρετανικές εκλογές
Η καταμέτρηση ξεκινάει στη Βρετανία
Βρετναικές εκλογές
Το Λονδίνο σε ρυθμούς αποτελεσμάτων

«Ράλι» για τη στερλίνα

«Ράλι» 2,2% στα 1,3450 δολάρια, καταγράφει η λίρα Αγγλίας φθάνοντας στο ισχυρότερο επίπεδο από τα μέσα του 2018.

Σαρώνουν τα προπύργια των Εργατικών οι Συντηρητικοί

Οι Εργατικοί καταρρέουν με τα «κάστρα» τους να περνάνε στους Δημοκατικούς όπως το Γουόρκινγκτον, το Ρέξαμ, το Γουέικφιλντ, το Ντιούσμπερι, το Στοκ ον Τρεντ. Χαρακτηριστικό ως προς τις απώλειες του Εργατικού κόμματος σε αυτές τις περιοχές είναι το γεγονός πως ακόμη και αν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες παρέμειναν στα χέρια του κόμματος όπως είναι το Νιούκαστλ και το Σάντερλαντ, παρατηρήθηκε μετακίνηση ψήφων προς τους Τόρις κατά ποσοστό 11%.

Αναλυτές αναφέρουν ότι εάν επαληθευτούν τα exit poll ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα τα έχει πάει καλύτερα σε αριθμούς εδρών από ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979 (339 έδρες), αλλά χειρότερα από το αποτέλεσμα που κέρδισε το 1983 και το 1987 (397 και 376, αντίστοιχα). Αντίθετα, η επίδοση του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα είναι η χειρότερη για οποιονδήποτε αρχηγό του κόμματος τα τελευταία 40 χρόνια και πλέον.

Πυρά Εργατικών προς τον ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν - Ραγδαίες εξελίξεις

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Εργατικών, σύμφωνα πάντα με το πρώτο exit poll «φούντωσε» τα σενάρια διαδοχής στην ηγεσία του κόμματος. Το κόμμα κατηγορεί τον Κόρμπιν πως ήταν αναποφάσιστος στο τι ζητούσε και τι πρότεινε για το Brexit πλήττοντας με αυτό τον τρόπο το κόμμα. Παράλληλα μεγάλη μερίδα του κόμματος κατηγορεί τον Κόρμπιν για στροφή προς τις πάγιες ακροαριστερές θέσεις του και ανοχή σε περιστατικά αντισημιτισμού εντός του κόμματος. Σύμφωνα με πηγές οι Εργατικοί ανέφερα πως «είναι ακόμη η αρχή της βραδιάς, είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε ότι έχει κριθεί το αποτέλεσμα. Φυσικά, γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτές θα είναι δύσκολες εκλογές, με το Brexit να κυριαρχεί στις σκέψεις πολλών ανθρώπων και τη χώρα μας ολοένα πιο πολωμένη».

Καταστροφικό για το κόμμα της χαρακτήρισε τo exit poll η βουλευτής των Εργατικών Louise Haigh μέσω ανάρτησής της στο Twitter. Η ίδια καταλογίζει ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος λέγοντας πως οι Βρετανοί δεν το εμπιστεύθηκαν στέλνοντας τη χώρα για άλλα 5 χρόνια στα «χέρια» των Συντηρητικών. Θα πρέπει να πάρουμε το μάθημα μας αναφέρει.

Δυναμική επιστροφή του SNP

To εθνικιστικό κόμμα Σκώτίας SNP της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, φαίνεται σύμφωνα με τα exit poll πως επιστρέφει δυναμικά στο βρετανικό κοινοβούλιο κερδίζοντας 55 έδρες, σε σύνολο 59 εδρών που διαθέτει η Σκωτία στο βρετανικό κοινοβούλιο. Το 2017 το SNP είχε καταγράψει ισχυρές απώλειες καταλαμβάνοντας 35 έδρες.

Τα αποτελέσματα των εκλογών του 2017

Νικητές σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 1922 στη Βρετανία αναδεικνύονται είτε οι Συντηρητικοί, είτε οι Εργατικοί. Τα δύο αυτά κόμματα κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στην εκλογική αναμέτρηση του 2017, χωρίς ωστόσο κανένα από τα δύο να κατορθώνει να κερδίζει την πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της κάλπης του 2017:

  • Οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν 318 έδρες
  • Οι Εργατικοί εξασφάλισαν 262 έδρες
  • Το SNP εξασφάλισε 35 έδρες

Αέρας αισιοδοξίας στις αγορές

Η κρίσιμη εβδομάδα που ξεκίνησε τη Δευτέρα φαίνεται να κλείνει με θετικό πρόσημο για τις αγορές. Οι ΗΠΑ όπως ανέφερε δημοσίευμα του Bloomberg φαίνεται να καταλήγουν σε μία πρώτη συμφωνία με την Κίνα για την αποκλιμάκωση των αμερικανικών δασμών ύψους 360 δισ. δολαρίων. Παράλληλα οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες, Fed και ΕΚΤ έστειλαν τα σήματα τους για την πορεία που θα χαράξουν το νέο έτος, και η Βρετανία έδωσε ξεκάθαρη εντολή στον Μπόρις Τζόνσον να προχωρήσει το σχέδιο του Brexit όπως φαίνεται από το exit poll.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.