Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός για το βρετανικό νόμισμα, καθώς βαθαίνει η κρίση που απειλεί τη Βρετανία, στη σκιά της αβεβαιότητας για το Brexit.

Το πρωί της Τρίτης η στερλίνα «έχασε» το ψυχολογικό όριο των 1,20 δολαρίων, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα 35 μηνών, ήτοι σε επίπεδα που είχε να «δει» από τον Οκτώβριο του 2016.

Ειδικότερα, το βρετανικό νόμισμα διολίσθησε στο χαμηλό των 1,1968 δολαρίων, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στη σκιά της πολιτικής αβεβαιότητας.

Στο μεταξύ κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν εάν θα οδηγήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε πρόωρες εκλογές, ψηφίζοντας το πρώτο στάδιο του νομοθετικού τους σχεδίου για να εμποδίσουν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να επιδιώξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον απείλησε χθες, Δευτέρα, τους βουλευτές με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εάν του δέσουν τα χέρια στον χειρισμό του Brexit, αποκλείοντας ότι θα επιδιώξει περαιτέρω καθυστέρηση στη βρετανική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί παραπέμπει σε μία σύγκρουση ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον, που έχει δεσμευθεί ότι η χώρα θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, και το κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών αντιτίθεται στο Brexit χωρίς συμφωνία.

«Το μόνο που μας κρατά πίσω, το φρένο για την υλοποίηση του Brexit και την εκκίνηση της χώρας είναι η επίμονη αίσθηση που υπάρχει στις Βρυξέλλες ότι ίσως τα τερτίπια στο κοινοβούλιο θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση ή ακύρωση του Brexit», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Καθώς το χρονόμετρο χτυπά και δεν μένουν παρά 59 ημέρες μέχρι την 31η Οκτωβρίου, μία συμμαχία Βρετανών βουλευτών της αντιπολίτευσης και ανταρτών των Τόρις θα εκμεταλλευθούν τη σημερινή πρώτη ημέρα λειτουργίας του κοινοβουλίου μετά τη θερινή ανάπαυλα για να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανήγαγε τις ψηφοφορίες στην Βουλή των Κοινοτήτων σε ψήφο εμπιστοσύνης, κάνοντας σαφές ότι, εάν η κυβέρνηση ηττηθεί, θα προκαλέσει αύριο ψηφοφορία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με πιθανή ημερομηνία την 14η Οκτωβρίου.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα οδηγούσε το Ηνωμένο Βασίλειο σε νέα αβεβαιότητα με πιθανά τρία σενάρια: Την ανάδειξη μίας κυβέρνησης που υποστηρίζει το Brexit υπό τον Τζόνσον, μίας κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν ή ενός κοινοβουλίου χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία που θα οδηγούσε σε νέο δημοψήφισμα.