Χρυσός και bitcoin κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών - Όμως δεν υπάρχει ασφάλεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσός και bitcoin κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών - Όμως δεν υπάρχει ασφάλεια
Η τιμή του χρυσού σε δολάρια έχει αυξηθεί κατά 7% αυτό το μήνα, ενώ του Bitcoin κατά 18%.

Οι ανησυχίες για έναν συναλλαγματικό πόλεμο ανεβάζουν την τιμή του χρυσού σε δολάρια κατά 7% αυτό το μήνα, ενώ του Bitcoin κατά 18%, καθώς οι επενδυτές συρρέουν στο καθιερωμένο επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού.

To δόγμα του «υγιούς χρήματος» ως ασφαλούς καταφυγίου αποδέχεται τα εμπορεύματα που έχουν σταθερή προσφορά και απορρίπτει τα κυρίαρχα νομίσματα με δυνητικά απεριόριστη προσφορά. Τα πειράματα της προηγούμενης δεκαετίας με την ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια έχουν κινητοποιήσει τους οπαδούς που έχουν εμμονή με τον πληθωρισμό.

«Ο χρυσός δεν είναι παθητικό κανενός και δεν μπορεί να τυπωθεί», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μάντελ, επιφανής οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Κολούμπια το 2011.

Ωστόσο, το Blooomberg σε δημοσίευμα του αναφέρει πως, η ιδέα ότι αυτά είναι σταθερά μέσα διαφύλαξης αξίας δεν ευσταθεί.

Συγκεκριμένα, το 2018, η Bitcoin έχασε σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας του μετά από 15πλασιασμό της τιμής του το προηγούμενο έτος. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η αύξηση των τιμών κατά 220% το 2019 δεν θα αντιστραφεί.

Η συγκέντρωση πλούτου από bitcoin από επενδυτές που ψάχνουν να βρουν μοτίβα στην αγορά -περίπου 1.000 διευθύνσεις ελέγχουν το 85% της προσφοράς του - σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την τιμή.

Παράλληλα, οι οπαδοί του χρυσού πιστεύουν ότι τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας του ως μέσο συναλλαγών δείχνουν ότι θα είναι πάντοτε σε ζήτηση και θα διατηρεί την αξία του. Αλλά οι τιμές του χρυσού εξαρτώνται επίσης από την ανθρώπινη ψυχολογία και την επενδυτική συμπεριφορά που θυμίζει αγέλη.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του χρυσού εκτοξεύτηκαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 1.900 δολαρίων το 2011, αλλά μειώθηκαν σύντομα, παρά τις προσδοκίες της αγοράς για μια μεγαλύτερη έκρηξη που οδήγησε στα πρώτα κύματα νομισματικής χαλάρωσης. Εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 20% κάτω από αυτό το επίπεδο σήμερα. Ο Δείκτης Bloomberg Barclays Global Treasures, ο οποίος μετρά την απόδοση κρατικών ομολόγων, έχει αυξηθεί κατά περίπου 11% κατά την ίδια περίοδο σε βάση συνολικής απόδοσης.

Μην ξεγελαστείτε ότι οι πρόσφατες κινήσεις της αγοράς είναι κάποιο είδος απόδειξης του στάτους του χρυσού ή του bitcoin ως «ασφαλές χρήμα», συμβουλεύει το δημοσίευμα!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider