Η «ακτινογραφία» της NBG Securities για το Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «ακτινογραφία» της NBG Securities για το Χρηματιστήριο
Στα top picks της NBG Securities για το 2021 είναι οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Titan, Μυτιληναίος και Jumbo.

Τη στρατηγική της για το 2021 ξεδιπλώνει η Εθνική Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της, προτείνοντας την αγορά τίτλων (ΟΤΕ / 15,38 ευρώ τιμή στόχος με περιθώριο ανόδου 26%, ΟΠΑΠ / τιμή στόχος 14,20 ευρώ με περιθώριο ανόδου 37%) με υψηλή έκθεση και ποσοστό στην εγχώρια αγορά που θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το β' εξάμηνο τους έτους.

  • Στα θετικά για τον ΟΤΕ («outperform») συγκαταλέγονται η διανομή μερίσματος μετά την πώληση του 54% της θυγατρικής εταιρείας στη Ρουμανία, οι καλές προοπτικές ανάπτυξης και η «υγιής» οικονομική θέση της εισηγμένης. Στους κινδύνους που ελλοχεύουν η NBG Securities επισημαίνει, τον αυξημένο ανταγωνισμό, την εξάρτηση από τον τουρισμό μέσω του roaming, και αυξημένες βραχυπρόθεσμες ανάγκες κεφαλαιουχικών δαπανών (Capex).
  • Αντίστοιχα, ο ΟΠΑΠ («outperform») θα επωφεληθεί από το άνοιγμα της οικονομίας και από την άλλη ενισχύει τις ελεύθερες ταμειακές ροές μετά την προπληρωμή φόρων GGR (gross gaming tax) όπως και τη μερισματική του πολιτική (εκτιμώμενη μερισματική απόδοση για το 2021 στο 11,7%).

Παράλληλα, στις επενδυτικές επιλογές είναι και αυτή του υψηλότερου κινδύνου/απόδοσης (higher risk/return) που παρέχουν οι τράπεζες εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης από τα εγχώρια μακροοικονομικά δεδομένα και από τους αυξημένους κίνδυνους εκτέλεσης από την αύξηση των NPEs, δίνοντας σύσταση «buy» για τη μετοχή της Eurobank (τιμή στόχος 0,75 ευρώ με περιθώριο ανόδου 32%).

Από την άλλη όπως επισημαίνει, στο επενδυτικό πρίσμα των επενδυτών είναι και ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προσφέρει προβλέψιμες λειτουργικές ταμειακές ροές εστιάζοντας στη Μυτιληναίος («outperform», τιμή στόχος 15,80 ευρώ με περιθώριο ανόδου 28%), λόγω της περαιτέρω επέκτασης του χαρτοφυλακίου της στις ΑΠΕ, της ηγετικής θέσης του ομίλου στα βιώσιμα projects, της σταθερής διανομής περισμάτων και του μακροπρόθεσμου στόχου για την «πράσινη» μεταλλουργία. Αντιθέτως οι αδύναμες τιμές του αλουμινίου αλλά και τα νέα περιοριστικά μέτρα μπορεί να καθυστερήσουν την υλοποίηση κατασκευαστικών έργων.

Η NBG Securities προτείνει στους επενδυτές να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις δυνατότητες του κλάδου των κατασκευών και του τσιμέντου ωθούμενοι, από την εισροή των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και την έναρξη μεγάλων έργων υποδομής, δίνοντας σύσταση «overweight» για την Τιτάν («outperform», τιμή στόχος 17,20 ευρώ με περιθώριο ανόδου 22%).

  • «Στηρίγματα» στη μετοχή του Τιτάν αποτελούν τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του ομίλου, οι προσπάθειες απομόχλευσης και τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας, ενώ αντίθετα στους κινδύνους που εντοπίζονται είναι η υπερπροσφορά/ανταγωνισμός, και το αδύναμο pricing στην Αίγυπτο.

Για την Jumbo («outperform», τιμή στόχος 19,80 ευρώ με περιθώριο ανόδου 52%) η χρηματιστηριακή αναφέρει πως κατόρθωσε να ελαχιστοποιήσει την απώλεια των πωλήσεων του Ιανουαρίου από τη βελτίωση των μεγεθών στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται, φανερώνοντας έτσι μια σημαντική αναπτυξιακή δυναμική που μπορεί να προκύψει με την πανδημία.

Μπαίνοντας σε πιο επικίνδυνες και αχαρτογράφητες περιοχές όπως είναι αυτή της ενέργειας και του πετρελαίου, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως υπάρχει χαμηλή ορατότητα γύρω από το piricing των διυλιστηριών, καθώς και την αδύναμη ζήτηση που προκαλουν τα lockdowns. Γιαυτό το λόγο, διατηρεί επιφυλάξεις για τις Motor Oil («outperform», τιμή στόχος 15,90 ευρώ με περιθώριο ανόδου 41%) και τα ΕΛΠΕ (τιμή στόχος 6,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 20%)

Αντίστοιχα, «μικρό καλάθι» διατηρεί για την ώρα και για την Aegean («ουδέτερη» σύσταση, τιμή στόχος 5,30 ευρώ με περιθώριο ανόδου 23%), εξαιτίας του αργού εμβολιασμού στη χώρα και του ότι ο τουριστικός κλάδος δεν παρουσιάζει ακόμη σημάδια ανάκαμψης.

Στους κινδύνους που εντοπίζει η χρηματιστηριακή, εντάσσεται και το προσωρινό κλέισιμο των καταστημάτων και του λιανεμπορίου, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας αυτών, που θέτει σε κίνδυνο την κερδοφορία.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του Χρηματιστηρίου, στο βασικό σενάριό της η NBG Securities εκτιμά ότι ο όγκος συναλλαγών θα παραμείνει μέτριος καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με τις ημερήσιες συναλλαγές να κινούνται από 65 εκατ. ευρώ έως 70 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα θετικά νέα από το μέτωπο της πανδημίας, η χαλάρωση των περιορισμών ή / και η αποφυγή ενός νέου γύρου αυστηρού lockdown, θα ενισχύσουν τις προσδοκίες και θα υποστηρίξουν τη δραστηριότητα των συναλλαγών.

Ανδρέας Βελισσάριος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider