Εισηγμένες: «Πόλος έλξης» τα μερίσματα και για το 2021

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισηγμένες: «Πόλος έλξης» τα μερίσματα και για το 2021
Έχοντας προσαρμόσει σε ένα βαθμό το μοντέλο ανάπτυξής τους και ποντάροντας στο reopening της οικονομίας που θα πλαισιώνεται από την ανάκαμψη της κερδοφορίας, ισχυροί όμιλοι αναμένεται να στείλουν μήνυμα για τις προοπτικές και τα business plans τους, μέσω των μερισμάτων.

Ισχυρές προσδοκίες για τη διανομή υψηλών μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου δημιουργούνται για το 2021, με «βαρόμετρο» τις «άμυνες» που επέδειξε ένα σημαντικό ποσοστό εισηγμένων απέναντι στην κρίση της πανδημίας.

Έχοντας προσαρμόσει σε ένα βαθμό το μοντέλο ανάπτυξής τους και ποντάροντας στο reopening της οικονομίας που θα πλαισιώνεται από την ανάκαμψη της κερδοφορίας και την ενίσχυση της ρευστότητας από τα μέσα της χρονιάς, ισχυροί όμιλοι αναμένεται να στείλουν ένα σαφές μήνυμα για τις προοπτικές και τα business plans τους, μέσω των μερισμάτων. Και αυτό από τη στιγμή, που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σταθερά κάτω από το 1% και τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων κοντά σε μηδενικά επίπεδα, τροφοδοτώντας έτσι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών.

Έτσι, καλύπτοντας το 1/4 της κεφαλαιοποίησης του FTSE 25 (εκτός τραπεζών) με 9,86 δισ. ευρώ, η Coca Cola αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,62 ευρώ ανά μετοχή φτάνοντας τα 237 εκατ. ευρώ με μερισματική απόδοση στο 2,3%. Ωστόσο η ανθεκτικότητά της και η μείωση της αβεβαιότητας που περικλείεται γύρω από τον κορονοϊό, λόγω του εμβολιαστικού προγράμματος θα οδηγήσει πιθανώς σε ετήσια αύξηση των εσόδων κατά 5% την επόμενη πενταετία φτάνοντας το 2023 στα επίπεδα του 2019, με ενίσχυση των ελεύθερων ταμειακών ροών, όπως εκτιμά η Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή, με τη διανομή μερίσματος να αναμένεται πέριξ των ίδιων επιπέδων για εφέτος.

Από την άλλη, ισχυρό μέρισμα αναμένεται να διανείμει και ο ΟΤΕ για το 2020 στα 0,60 ευρώ ανά μετοχή φτάνοντας στα 237 εκατ. ευρώ συνολικά, με τη μερισματική απόδοση στο 4,9%. Παράλληλα, σύμφωνα με τη Euroxx Χρηματιστηριακή, μετά την πώληση του 54% της θυγατρικής εταιρείας στη Ρουμανία και από τα έσοδα ύψους 268 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν, υπολογίζεται πως θα δοθεί πρόσθετη «ενίσχυση» 0,36 - 0,40 ευρώ ανά μετοχή, που συνεπάγεται μερισματική απόδοση πέριξ του 8%, ενώ για το 2021 η μερισματική απόδοση υπολογίζεται πως θα προσεγγίσει το 5,4%.

Για την Jumbo, η μερισματική απόδοση για το 2020 εκτιμάται μεταξύ 4,4% - 4,7% στέλνοντας τέσσερις φορές τους μετόχους στο ταμείο. Για το 2021 αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η μερισματική της πολιτική έχοντας ως βασικούς «οδηγούς», την ενίσχυση της παρουσίας της στις τρεις χώρες που δραστηριοποιείται, την έναρξη online λειτουργειών στη Ρουμανία, και την υπογραφή συμφωνίας franchise με τη Fox Group.

Ανάλογο μέρισμα με αυτό του 2019, ήτοι 0,36 ευρώ ανά μετοχή (συνολικά 51,44 εκατ. ευρώ), θα καταβάλει και για το 2020 ο όμιλος Μυτιληναίος με μερισματική απόδοση 2,9%. Παράλληλα, το ισχυρό προφίλ που διατηρεί η εισηγμένη, το πρόγραμμα βελτιστοποίησης του κόστους στη μεταλλουργία, η ανάκαμψη της αλουμίνας, αλλά και η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο (CCGT), συν τον μεγάλο όγκο ανεκτέλεστων θα αποτελέσουν τους «καταλύτες» για τη σταθεροποίηση των ελεύθερων ταμειακών ροών και την περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας και των μερισμάτων.

Σταθερή και ισχυρή παρουσία στις χρηματικές διανομές, διατηρεί ο ΟΠΑΠ με υψηλή μερισματική απόδοση κοντά στο 15% (δύο διανομές το 2020) ενώ θα διατηρηθεί άνω του 2020 όπως όλα δείχνουν και το 2021 - 2022. Σύμφωνα με τη Euroxx, η προπληρωμή φόρων GGR (gross gaming tax) ύψους 1,83 δισ. ευρώ, θα ξεκλειδώσει ένα «boost» στη μερισματική πολιτική της εισηγμένης, που αναμένεται να φτάσει τα 1,35 - 1,40 ευρώ ανά μετοχή το 2021 - 2022, με μερισματική απόδοση 12,7% - 13,1%. Παράλληλα, το free cash flow για το 2021 αναμένεται να ξεπεράσει τα 380 εκατ. ευρώ.

Δυναμικό «comeback» στις υψηλές μερισματικές αποδόσεις αναμένεται να κάνει από τα επόμενα χρόνια και η Motor Oil ως απόρροια της ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου, της διύλισης και της εμπορίας προϊόντων πετρελαίου. Για το 2020 η μερισματική απόδοση είναι κοντά στο 1%, ενώ για το 2021 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «εκτόξευση» άνω του 8%.

Πέραν αυτών, οι επενδυτές αναμένουν ισχυρά μερίσματα και από εισηγμένες όπως οι Καρέλιας, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, από την ΕΧΑΕ (ώθηση από την αύξηση της κεφαλαιοποίησης της εγχώριας αγοράς με μηδενικό δανεισμό και μερισματική απόδοση κοντά στο 3,4% το 2020), την Intercontinental, την Autohellas, την ElvalHalcor, τον ΑΔΜΗΕ (αιχμή του δόρατος τα έργα δεκαετούς πλάνου συνολικού προϋπολογισμού 4,1 δισ. ευρώ, με δέσμευση για διανομή μερίσματος που θα αντιστοιχεί στο 50% των καθαρών κερδών και μερισματική απόδοση 4,9% το 2020), και την Τέρνα Ενεργειακή (0,37 ευρώ ανά μετοχή το 2020 και απόδοση από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίων από 2,6% - 3,2% έως το 2022). Ωστόσο, το τοπίο για την τελευταία είναι ιδιαίτερα θωλό, καθώς δέχθηκε ένα ισχυρό «χτύπημα» στα τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 520 MhW που διαθέτει στο Τέξας των ΗΠΑ, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. Το κόστος από τη μία υπολογίζεται στα 20 - 80 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό πλήγμα παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο καθώς εξαρτάται τόσο από τη διάρκεια της κακοκαιρίας όσο και από τις πιθανές νομικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πρωτοφανών συνθηκών της αγοράς.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider