Χρηματιστήριο: Καλύτερος μήνας όλων των εποχών ο Νοέμβριος - «Άλμα» 29,3% για το Γενικό Δείκτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Καλύτερος μήνας όλων των εποχών ο Νοέμβριος - «Άλμα» 29,3% για το Γενικό Δείκτη
Δυναμικό comeback έκαναν οι τράπεζες το Νοέμβριο με τη χρονιά ωστόσο να κλείνει αρνητικά για το δείκτη. Με άνοδο 29,39% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης για το μήνα, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 31,9%.

Στην τελευταία «μάχη» αγοραστών - πωλητών για τον μήνα Νοέμβριο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επικράτησαν οι πρώτοι στο νήμα, με τις τελευταίες εντολές να δίνουν το θετικό πρόσημο στον Γενικό Δείκτη. Παράλληλα ο Νοέμβριος αποδείχθηκε ο καλύτερος μήνας όλων των εποχών για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο 0,04% στις 736,92 μονάδες, με τον τζίρο να εκτινάσσεται στα 209,98 εκατ. ευρώ. Οριακές απώλειες 0,01% κατέγραψε ο FTSE 25, στις 1.753,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,09% στις 400,49 μονάδες. Ο αυξημένος τζίρος, όπως είχε επισημάνει το insider.gr οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο rebalancing της MSCI με την Motor Oil να περνά στο Small Cap, και τη μετοχή να δέχεται ήπιες πιέσεις 0,83% στα 10,71 ευρώ.

Ευρύτερα το Νοέμβριο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 29,39%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε 31,9%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε «άλμα» 69,62%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Aegean 6,89% στα 4,50 ευρώ του ΑΔΜΗΕ 6,12% στα 2,60 ευρώ και της Σαράντης 2,75% στα 9,35 ευρώ. Ισχυρές απώλειες για την Βιοχάλκο στο 5,82%, τα ΕΛΠΕ 3,76% και την ΕΧΑΕ στο 2,91%.

Στον τραπεζικό κλάδο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε πτώση 0,20% της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε άνοδο 0,9%, της Eurobank απώλειες 1,65% και της Alpha Bank άνοδο 1,55%.

Όπως επισήμανε η Beta Χρηματιστηριακή σε έκθεση της πως «οι τέσσερις συνεχόμενες θετικές εβδομάδες έχουν γυρίσει για τα καλά το Γενικό Δείκτη σε ανοδική αγορά, ένα σερίτο οποίο παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στο διάστημα του περυσινού Οκτωβρίου. Η εικόνα αυτή δεν έρχεται ως αποτέλεσμα μιας τεχνικής αντίδρασης,έχει χαρακτηριστικά νέων εισροών και συμμετοχή απόόλο το εύρος της Αγοράς. Εκτός από τις εισροές παρατηρείται η συμμετοχήστο ράλι νέων παικτών ισχυρού μεγέθους και βεληνεκούς που μετά από μια πολυετή αποχή από την Ελληνική Αγοράεπιστρέφουν επιλεκτικά χτίζοντας καθημερινά θέσεις βάζοντας «πλάτη»σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Το γεγονός ότι ο Νοέμβριος δεν προσέφερε πρακτικά κάποιο καλύτερο σημείο εισόδου μετά από διόρθωση έχει αρχίσει να εκνευρίζει όσους έχουν μείνει εκτός του πάρτι. Η ψαλίδα υστέρησης έναντι της απόδοσης της Αγοράς έχει προβληματίσει όσους έμειναν εκτός αγοράς καθώς η δυναμική της ανόδου όχι μόνο δεν περιορίστηκε στην φάση που οι ξένες αγορές ήταν σε παύση ή σε διόρθωση αλλά εντάθηκε με αποκορύφωμα το κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας. Ο Δεκέμβριος θα δώσει σίγουρα περισσότερες απαντήσεις ως προς την ταυτότητα και την ποιότητα των αγοραστών του Νοεμβρίουκαθώς το εννεάμηνο ολοκληρώνεται την Δευτέραγεγονός που δίνει ένα άλλοθι σε όσα παρατηρήθηκαν. Είναι ωστόσο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό ότι υπήρξαν κινήσεις που υπαγορεύτηκαναπό αποτελέσματα ή επιχειρηματικές ειδήσεις, γεγονότα δηλαδή τα οποία φέρουν αποτύπωμα θεσμικού ενδιαφέροντος.

Τεχνικά,ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μια ανάσα από το επόμενο σημείο αντίστασης, τις 750 μονάδες. Οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών και δεν αποκλείεται στο εν λόγω σημείο να εμφανίσουν εικόνα τοπικής υπερβολής εφόσον δεν υπάρξει νωρίτερα κάποια κίνηση αποφόρτισηςή ισορροπίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider