«Ο Covid παραμένει ο παράγοντας που καθορίζει τη δυναμική των οικονομιών παγκοσμίως, ωστόσο υπάρχει πλέον αισιοδοξία πως οι επιπτώσεις αυτού θα είναι πιο περιορισμένες από τις αρχικά εκτιμώμενες. Παρά την καταλυτική επίδραση της πανδημίας, το ελληνικό Χρηματιστήριο, ως αντανάκλαση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας επιδεικνύει αντοχές», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, στο του 15ου Annual Greek Roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συνεχίζοντας ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε πως «η αποτίμηση της εγχώριας αγοράς παραμένει ελκυστική. Ο δείκτης κεφαλαιοποίηση/ΑΕΠ διαμορφώνεται σήμερα σε 25,7% με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών να υπερβαίνει το 40%. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται 36,5% υψηλότερα από τα χαμηλά που βρέθηκε στα μέσα Μαρτίου, διατηρώντας 7,8% των κερδών του 2019 όταν ο δείκτης MSCI Emerging Market Index είναι σήμερα κατά 7,5% χαμηλότερα σε σχέση με το 2018», προσθέτοντας πως από την αρχή της χρονιάς έχουν αντληθεί συνολικά από το Χρηματιστήριο περισσότερα από 1 δις ευρώ, ποσό αντίστοιχο με αυτό του 2019.

Η ψηφιοποίηση αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, τον κύριο μοχλό στήριξης των θετικών προοπτικών για το επιχειρείν και την ελληνική οικονομία συνολικά . Σε ό,τι αφορά στο Χρηματιστήριο, « αυτό απαντά στις παγκόσμιες προκλήσεις με συνεχείς επενδύσεις στις υποδομές των αγορών, με υιοθέτηση και προώθηση διεθνών πρακτικών και με έγκαιρη και αποτελεσματική προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο».         

Χαντζηνικολάου: Θα ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας

Στα μέτρα και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας αλλά και των ιδιωτών αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιώργος Χαντζηνικολάου σημειώνοντας πως τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για τη χώρα μας αναμένεται να ενισχύσουν την προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Η ελληνική κεφαλαιαγορά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών στο επίκεντρο έχει όλες τις δυνατότητες να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η αδιάλειπτη συνεργασία με την Κυβέρνηση για τη δημιουργία νέων κινήτρων προσέλκυσης επενδυτών, οι συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογία και υποδομές, η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προσέλκυση νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο καθώς και η συνεχής εγρήγορση για τον εντοπισμό πιθανών συνεργών και συμμαχιών στη ευρύτερη γεωγραφική περιοχή αποτελούν τους βασικούς άξονες της στρατηγικής στόχευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών» υπογράμμισε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Φέτος το συνέδριο πραγματοποιείται διαδικτυακά και ολοκληρώνεται στις 21 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 34 εισηγμένων εταιρειών, ενώ έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 700 διαδικτυακές συναντήσεις προκειμένου να καλυφθεί το ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών και αναλυτών που υπερβαίνουν τους 150.