Τραπεζικό sell off στο Χρηματιστήριο: Τι λένε οι αναλυτές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζικό sell off στο Χρηματιστήριο: Τι λένε οι αναλυτές
Κάτω από τις 600 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των αναλυτών. Εγχώριοι αλλά και εξωτερικοί παράγοντες υπεύθυνοι για τις μαζικές ρευστοποιήσεις.

Τους χειρότερους φόβους των χρηματιστηριακών αναλυτών επιβεβαίωσε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να «χάνει» τις 600 μονάδες υπό το βάρος των μαζικών ρευστοποιήσεων στο ταμπλό, οι οποίες αποδίδονται τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εγχώριους παράγοντες.

Η συνεδρίαση τερμάτισε σήμερα, Τρίτη, στις 593,05 μονάδες με τον Γ.Δ. να υποχωρεί κατά 3,91% και τον τζίρο να διαμορφώνεται ελαφρώς πάνω από τα 49 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,34% με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνει η μετοχή της Alpha Bank (-7,92%) και να ακολουθούν η Eurobank (-5,97%), η Εθνική Τράπεζα (-4,11%) και η Τράπεζα Πειραιώς (-3,09%).

«Δεν είναι ένας μόνο παράγοντας που ευθύνεται για το ισχυρό selloff που καταγράφηκε σήμερα στο ταμπλό. Η εκτίναξη του 10ετούς στα επίπεδα του 4,7% επιβάρυνε σημαντικά το κλίμα, ενώ αρνητική είναι η εικόνα και στις διεθνείς αγορές», σχολιάζει στο insider.gr ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης στη Beta Χρηματιστηριακή.

Στους παραπάνω παράγοντες έρχονται να προστεθούν και δύο εκθέσεις επενδυτικών οίκων, της UBS και της Wood, στις οποίες εκφράζονται επιφυλάξεις για τον εγχώριο κλάδο, με τη UBS να υποβαθμίζει τις τιμές-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στο 1,43 ευρώ από 2 ευρώ και της Eurobank στο 0,55 ευρώ από 0,97 ευρώ, αντίστοιχα.

Πέραν των σημερινών πιέσεων, βαριά σκιά έχει ρίξει πάνω από το Χρηματιστήριο Αθηνών η απόφαση της MSCI να αποκλίσει από τον δείκτη τρεις συστημικές τράπεζες. «Η ενέργεια αυτή αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς με τα τρέχοντα συναλλακτικά δεδομένα της αγοράς δρομολογεί μεγάλο όγκο πωλήσεων (50% και πλέον καθημερινά)», σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Υπό την επιρροή του προβληματικού τραπεζικού κλάδου, της χαμηλής αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς, του μη ελκυστικού αφηγήματος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και των γκρίζων δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί στο ευρωπαϊκό αλλά και το διεθνές περιβάλλον, η επενδυτική ψυχολογία συνεχίζει να επιβαρύνεται, σημειώνει ο ίδιος. «Αναπόφευκτα, η στάση της επενδυτικής κοινότητας είναι σε δύο κατευθύνσεις ως προς το Χ.Α.: της αποφυγής της συμμετοχής του σε αυτό στην παρούσα φάση ή της μείωσης της έκθεσης με ρευστοποιήσεις είτε υποχρεωτικού χαρακτήρα είτε προληπτικού για όσους πιθανολογούν περαιτέρω χειροτέρευση με τις θέσεις short να συνεχίζονται», προσθέτει.

Όσον αφορά στην πρόταση που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος για τις τράπεζες, ο κ. Τζάνας σημειώνει ότι θα χρειαστεί να υπάρξει πειστική πρόταση για τον τρόπο άντλησης των κεφαλαίων (αναβαλλόμενος φόρος, ιδιωτικά κεφάλαια, κρατική βοήθεια) που θα χρηματοδοτήσουν την εξαγορά των NPEs ώστε να δρομολογηθεί η τιτλοποίησή τους αλλά και σαφείς ενδείξεις ότι οι ευρωπαϊκές αρχές συνομολογούν με το σχέδιο. Είναι πάντως σαφές, ότι επί τέλους, η ΤτΕ κινείται στην κατεύθυνση μιας σοβαρής προσπάθειας μπορεί να αποτελέσει την τελική λύση για τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, ο οποίος εναλλακτικά θα βρεθεί προ επιλογών που δύσκολα δεν θα περιλαμβάνουν μια νέα συρρίκνωση του αριθμού των τραπεζών στο πλαίσιο επιδίωξης μιας δραστικής μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Άλλες πηγές της αγοράς τονίζουν ότι εξωγενείς παράγοντες, όπως η πτώση της Wall Street και η αναταραχή γύρω από την Ιταλία, ευθύνονται λιγότερο για τις πιέσεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Ειδικά για την πτώση των τραπεζικών μετοχών ήταν αποκαλυπτικός: «Ο μοναδικός τρόπος να βγάλεις κέρδη από τις τραπεζικές μετοχές είναι να στοιχηματίσεις στην πτώση τους», είπε σχετικά και η συγκεκριμένη άποψη εκφράζει την πλειονότητα των αναλυτών, ξένων και Ελλήνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider